Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No coz, wazne ze Wy jestescie zadowoleni. Ja niektorych rzeczy nie biore na rachunek wiec zyskuje 22% :) Niestety niewiele tego jest, i nie na wszystko sobie mozna pozwolic bez dokumentow.

Masz szczęście (tzn. kasiasty jesteś) :D :D . My z oczywistych względów (kredyt) wszystko musimy mieć na rachunkach, a przez to nie mamy już takiej siły przebicia w negocjacji (obniżeniu) ceny.

Beata

Masz szczęście (tzn. kasiasty jesteś) :D :D . My z oczywistych względów (kredyt) wszystko musimy mieć na rachunkach, a przez to nie mamy już takiej siły przebicia w negocjacji (obniżeniu) ceny.

Beata

Wlasnie dlatego ze nie jestem kasiasty musze wszedzie szukac oszczednosci. Tez mam kredyt, ale musze udokumentowac rachunkami 50% wartosci kredytu. Reszta na oswiadczenie, ew. wizytacje (bezplatna) pracownika banku

Dzieki za namiary na studniarza :)

Piękna działka, dom też. Bardzo ładnie zrobiliście zdjęcia i wszystkie komentarze.

Ten „największy skarb” jest po prosu cudowny.

Życzę Wam samych sukcesów w budowie i życiu też. Pozdrawiam serdecznie.

Piękna działka, dom też. Bardzo ładnie zrobiliście zdjęcia i wszystkie komentarze.

Ten „największy skarb” jest po prosu cudowny.

Życzę Wam samych sukcesów w budowie i życiu też. Pozdrawiam serdecznie.

Zeljka!

Bardzo, bardzo dziękujemy za miłe słowa.

Nie widzę żadnego odnośnika do budowy domku! Czy coś budujecie i gdzie mieszkacie?

Pozdrawiam serdecznie!

Beata

Jestem z wami sercem i oczami tyle, że się nie odzywam. Co u mnie?

Ano nic ciekawego. Działki jeszcze nie wytyczam bo doszedłem do

wniosku, że zrobię to razem z domem, będzie mniej zachodu i taniej.

Robiłem rozeznanie w ogrodzeniach. Płot z siatki na trzech bokach

mojej siatki kosztowałby 8 tys. Mi jednak podoba się ogrodzenie z

paneli drucianych. W tym przypadku koszt wynosi 14 tys. za to samo.

Przód to osobna historia bo tam musi być brama i jakaś furtka a może

dwie bo jeszcze pozostaje wnęka na śmieci. Na razie wiem tylko, że

brama przesuwana 3,5m będzie kosztować 4 tys zł wraz ze zdalnym

sterowaniem. Oczywiście najładniejsze są ogrodzenia klinkierowe ale

takie mi chyba nie grozi bo jak się wykosztuję na klinkier na

elewacji to będzie to i tak szczyt moich możliwości.

Może was zmartwię ale ostatnio rozważam alternatywny w stosunku do Emanueli

projekt. Trochę się obawiam kosztów skomplikowanego dachu a poza tym

Emanuela ma trochę bajkowy wygląd. Nie wiem jak to będzie

konweniować z domami moich sąsiadów. Niektórzy już się pobudowali i

mówiąc szczerze nie jest bajkowo. Najgorsze polskie tradycje. Czyli

niezbyt ciekawe projekty skopane dodatkowo przez inwestorów.

Ostatnio podjąłem heroiczny wysiłek przejrzenia po

raz ostatni oferty wszystkich projektów gotowych. Sami wiecie ile

tego jest - parę tysięcy. To była ciężka praca. Mam już dość. Na

placu boju pozostała Emanuela II i "Dom w Gladiolach 2", który

wymagałby jednak kilku istotnych (a może nie) zmian.

Czyli wyboru jak widać nie mam zbyt dużego. Postanowiłem, że

zdecyduję po wizycie u Was na budowie.

Z innych tematów budowlanych to powiem jeszcze, że nawiązałem

kontakt z firmą budowlaną. Ofertę mają ciekawą bo biorą na siebie

całość obowiązków związanych z budową, łącznie z zaopatrzeniem.

Podobno wychodzi w miarę tanio a jakość na najwyższym poziomie.

Czy to w ogóle możliwe? Sam już nie wiem. Właściciel robi wrażenie

kompetentnego i uczciwego.

No dobra zobaczymy ile to będzie kosztować, poprosiłem o wstępna

ofertę. Wybieram się też do inwestorów, którzy z nim

współpracowali. Pogadamy zobaczymy.

Ofertę mają ciekawą bo biorą na siebie

całość obowiązków związanych z budową, łącznie z zaopatrzeniem.

Podobno wychodzi w miarę tanio a jakość na najwyższym poziomie.

Sorki ze sie wtracam ale moj wykonawca tez zachwalal ze ma tanio, umowy z hurtowniami i wyszlo na to ze jak na razie wszystko sam kupuje taniej. Jak to bywa dolicza sobie mala prowizje, albo hurtownia odpala mu "dzialke".

Wole samemu zalatwiac towar, wykonawca podaje mi tylko ilosc.

Słuchajcie, natknąłem się na Emanuelę budowaną w mojej okolicy. Zbudowali ją jakieś 500 m od mojej działki. Musze przyznać jestem pod wrażeniem. Jest po prostu super. Trzeba przyznać, że ten Flak to ma rękę artysty. Nic dookkoła nie umywa się do jej pięknych kształtów.

Coraz mniej mnie męczy już pytanie Emanuela II czy "Dom w Gladiolach 2". Oj coś czuję , że będzie to jednak Emanuela.

A co u Was słychać bo jakoś na skróty lecicie. Pięć dni załatwione jednym postem?

Klaus!

Widziałeś Emanuelę czy jednak jej wczesniejszą wersję Manuelę? Porównaj okna dachowe, bo tylko tym na zewnątrz się różnią. Manuela była stworzona, gdy pan Flak pracował w Archipelagu. A Emanuela już z Domusa zawiera prawie wszystkie sensowne poprawki wprowadzone przez mieszkańców Manuelowiczów.

A co mamy pisać codziennie to samo, że jeździmy wieczorami na działkę i polewamy strop?

Beata

Słuchajcie, natknąłem się na Emanuelę budowaną w mojej okolicy. Zbudowali ją jakieś 500 m od mojej działki. Musze przyznać jestem pod wrażeniem. Jest po prostu super. Trzeba przyznać, że ten Flak to ma rękę artysty. Nic dookkoła nie umywa się do jej pięknych kształtów.

Coraz mniej mnie męczy już pytanie Emanuela II czy "Dom w Gladiolach 2". Oj coś czuję , że będzie to jednak Emanuela.

A co u Was słychać bo jakoś na skróty lecicie. Pięć dni załatwione jednym postem?

Hej Klaus,

Sprzedaj recepturę na to, żeby tak odmłodnieć jak Ty :lol: .

A przechodząc do meritum to rozmawiałem z Pracownią Domus, i według ich danych jeszcze nikt nie buduje Emanueli II w okolicach Szczecina. Może jest to Manuela ze zmianami wprowadzonymi przez Inwestora.

Odnośnie tych skrótów to przez te dni na budowie nic się nie działo - poza "olewaniem" stropu. Oprócz tego przez gościa, który załatwia wszystkie towary przez PSB jesteśmy wkurzeni. Rąbneli nas nas na cenie jednostkowej materiałów budowalnych na strop (belek i pustaków stropowych) :evil: :evil: :evil: . Ceny po sprawdzeniu konkurencji okazały się promocyjne - (+10% zamiast np. - 10%). Dobrze, że chociaż oddadzą nam pieniądze za niewykorzystane materiały i nie obciążą nas za te materiały, które rzekomo przyjechały na budowę a ich wcale nie było :evil: :evil: :evil: . Choć same ceny promocyjne + 10% już nas wystarczająco obciążają.

No, ale te wszystkie atrakcje jeszcze przed Tobą Klaus. Cieszy nas to, że się jednak przekonujesz, że to będzie właśnie Emanuela :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

TadekL

Klaus!

Widziałeś Emanuelę czy jednak jej wczesniejszą wersję Manuelę? Porównaj okna dachowe, bo tylko tym na zewnątrz się różnią.

Tego nie wiem bo nie byłem w środku. Spróbuję kogoś tam zastać, może będzie tak uprzejmy i pozwoli mi wejść do środka. Jak by co dam Wam znać.

Hej Klaus,

Sprzedaj recepturę na to, żeby tak odmłodnieć jak Ty

Cholera, to aż tak staro poprzednio wyglądałem? Myślałem, że nikt nie zauważy. :D

A co do recepty jak mawiał mój świętej pamięci dziadek "dużo jeść długo spać..."

A poważnie to napatoczyło mi się takie jakieś zdjęcie ze zbioru z MSOffice

a ponieważ miało budowę w tle (zamiast prababci), to pomyślałem, że będzie ciekawsze niż moja facjata.

A przechodząc do meritum to rozmawiałem z Pracownią Domus, i według ich danych jeszcze nikt nie buduje Emanueli II w okolicach Szczecina. Może jest to Manuela ze zmianami wprowadzonymi przez Inwestora.

Możliwe

Rąbneli nas nas na cenie jednostkowej materiałów budowalnych na strop (belek i pustaków stropowych) :evil: :evil: :evil: . Ceny po sprawdzeniu konkurencji okazały się promocyjne - (+10% zamiast np. - 10%).

Skandal, nikomu nie można wierzyć. Jak widać te profity z kompleksowej obsługi w PSB to kolejna marketingowa bajka. Może ich zaszantażuj, że zmienisz dostawcę jak oni takie numery odstawiają.

No, ale te wszystkie atrakcje jeszcze przed Tobą Klaus. Cieszy nas to, że się jednak przekonujesz, że to będzie właśnie Emanuela

No.

Byłem dziś w kilku hurtowniach. Każdy mnie czarował po swojemu zależnie od tego co miał do sprzedania. Zobaczę, może się zdecyduję na wariant z zaopatrzeniem realizowanym przez budowniczego. Ominęły by mnie te problemy z nieprzewidzianymi kosztami i to szukanie najlepszych cen a potem niespodzianki z opóźnionymi dostawami.

Ostatnio spędza mi sen z powiek temat z czego zbudować ściany.

Najpierw byłem przekonany do zwykłego Maxa ale okazuje się, że

dzisiaj to już awangarda. Nikt u nas tym nie handluje. Wszyscy tylko

Poroterm albo Poroton. A ja słyszałem, że to badziewie jest i się

kruszy łatwo. Jak w tym, potem dziury wiercić i szafki wieszać?

A jakie są Wasze doświadczenia z Silką? Potwierdzają się zapewnienia

producenta o jej zaletach?

Najbardziej to się boję, że jest taka

twarda. Jak w tym bruzdy pod instalację zrobić no i wełny trzeba z

15cm a ja jeszcze muszę dołożyć pustkę powietrzną i cegłę elewacyjną.

Mur wychodzi na 0,5m gruby.

Ostatnio spędza mi sen z powiek temat z czego zbudować ściany.

Najpierw byłem przekonany do zwykłego Maxa ale okazuje się, że

dzisiaj to już awangarda. Nikt u nas tym nie handluje. Wszyscy tylko

Poroterm albo Poroton.

Porotherm odradzam, z porotonem buduje i polecam, co do wieszania szafek - wystarczy tylko odpowiednie kolki :)