Klaus 07.06.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Porotherm odradzam, z porotonem buduje i polecam, co do wieszania szafek - wystarczy tylko odpowiednie kolki A który poroton? Wienerbergera 24 czy Robena 25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 07.06.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Porotherm odradzam, z porotonem buduje i polecam, co do wieszania szafek - wystarczy tylko odpowiednie kolki A który poroton? Wienerbergera 24 czy Robena 25? Hihi widze kolega zupelnie nie w temacie, juz sluze pomoca Cegla ceramiczna Wienerbergera posiada nazwe handlowa POROTHERM m.in. 25 (nie ma 24) Cegla ceramiczna robena posiada nazwe handlowa POROTON m.in. 24 (nie ma 25) Firma wienerberger miala w zeszlym roku klopoty i wycofali im kilka partii tych pustakow. Sa robione w polsce na starych formach co powoduje ze sa krzywe, za wyskokie, za niskie ogolnie mowiac nie trzymaja wymiarow. Pustak ceramiczny Robena jest wytwarzany w Niemczech. Tak jak wczesniej pisalem, pustak przyjechal do mnie prosto od producenta, moj wykonawca go chwalil ze jest prosty, ladny do tego stopnia ze chcial namiary na firme od ktorej go kupilem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 07.06.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hm... szkoda ze to PSB tak tnie w ch.... jednak przekonuje sie ze trzeba samemu ryc po firmach, takie zycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.06.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hihi widze kolega zupelnie nie w temacie, juz sluze pomoca HiHi kolega też nie, proszę sprawdzić: http://www.wienerberger.de/produktauswahl/poroton/frame.html W Szczecinie oferują Poroton Wienerbergera produkowany w Niemczech w rozmiarze 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 07.06.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hihi widze kolega zupelnie nie w temacie, juz sluze pomoca HiHi kolega też nie, proszę sprawdzić: http://www.wienerberger.de/produktauswahl/poroton/frame.html W Szczecinie oferują Poroton Wienerbergera produkowany w Niemczech w rozmiarze 24. Owszem ja bazuje na Polsce i polskich nazwach handlowych. Nie bralem pod uwage ze mozna go sprowadzic z europy jesli produkuje sie go w Polsce. Moim producentem porotona byla firma ROBEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.06.2005 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No chłopaki, ale się rozkręciliście w temacie pustaków i to w komentarzach do budowy naszego domu . Ja wam powiem - budować z Silki E 24 i już . Nie trzeba robić bruzd pionowych. Wystarczą otwory i można śmiało przeciągnąć kabel wewnątrz ściany. Co do równości wszystkich materiałów budowlanych, to rzadko można spotkać, aby wszystkie były idealnie równe. Dlatego też zeszło mi trochę więcej kleju . Klaus, zajrzyj sobie na stronę Xelli. Tam są parametry tego materiału. Jedno jest pewne, nie trzeba robić żadnych poduszek betonowych na ścianach nośnych pod belki stropowe (twardy materiał). Zresztą sam zobacz, zasięgnij języka i zdecyduj (ale masz jeszcze trochę czasu). Jak będziesz miał ścianę trójwarstwową z pustką powietrzną i cegłą klinkierową to może wystarczy Ci to ocieplenie 12 cm wełny. My też się cały czas zastanawiamy - 12 czy 15??? A na wariant zaopatrzenia przez budowniczego też uważaj i pilnuj ilości wykorzystywanych materiałów, bo też mogą przeginać. Chyba jestem już na tym punkcie ch...nie przewrażliwiony. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.06.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Nie mam już za wiele czasu. Prowadzę juz rozmowy z Domusem nt. adaptacji do ściany trójwarstwowej, więc będę musiał się określić co do materiału. Chyba będzie to Silka 18. Wszystko inne (pustaki zwłaszcza ciepłe) jest albo za kruche albo (suporeks) za lekkie. Co do wykonawcy to oczywiście wiem, że muszę mu patrzyć na ręce choć łatwe to nie będzie. W tym celu zdecydowałem się na zakup kosztorysu inwestorskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.06.2005 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Nie mam już za wiele czasu. Prowadzę juz rozmowy z Domusem nt. adaptacji do ściany trójwarstwowej, więc będę musiał się określić co do materiału. Chyba będzie to Silka 18. Wszystko inne (pustaki zwłaszcza ciepłe) jest albo za kruche albo (suporeks) za lekkie. No widzisz, a mnie sam Pan Tomasz Flak odradzał Silkę E 18. Mówił, że w niektórych miajscach - szczególnie oparcia podciągów i niektórych trzpieni trzebaby dolać jakieś wzmocnienia betonowe na ścianach, ale to chyba nie do końca była prawda. O ile sobie dobrze przypominam Kon111 wbudował z 18-tki swoją Manuelkę i chyba nic tam takiego nie wykombinował. Muszę jeszcze zadać pytanko w Xelli, czy dać na tę E24 12 czy 15 cm wełny. Co do wykonawcy to oczywiście wiem, że muszę mu patrzyć na ręce choć łatwe to nie będzie. W tym celu zdecydowałem się na zakup kosztorysu inwestorskiego. A ile Cię będzie kosztowal ten kosztorys inwestorski??? Czy będzie on też na ścianę trójwarstwową, czy na Ytonga - tak jak jest projekt. Jeśli ta druga opcja i będzie on z lutego 2005 to mam taki. Ciekaw jestem tylko ile on kosztuje? Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.06.2005 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hej Klaus, Mógłyś wreszcie uaktulnić tę swoją stronę domową autora. Skoro prowadzisz juz rozmowy z Domusem, to mógłbyś obwieścić wszem i wobec, że zdecydowałeś się na przepieknęj urody Emanuelę II . Hej a tak na marginesie nasi murarze dzisiaj nam powiedzieli, że następny domek, który będą budować to Dom w Magnoliach szkoda, że nie w Gladiolach. Narzekali, że znowu do realizacji kolejny "fikuśny" dom, a oni by chcieli wybudować coś normalnego - bryła w kwadrat lub prostokąt, prosty dwuspadowy dach, ale cóż - budują to co ludzie chcą Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.06.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 A ile Cię będzie kosztowal ten kosztorys inwestorski??? Czy będzie on też na ścianę trójwarstwową, czy na Ytonga - tak jak jest projekt. Jeśli ta druga opcja i będzie on z lutego 2005 to mam taki. Ciekaw jestem tylko ile on kosztuje? Zgodnie z ofertą na stronie Domusa 200zł + VAT. Czy mi zrobią dedykowany pod moje potrzeby to jeszcze nie wiem bo dopiero wczoraj złożyłem do nich zapytanie ofertowe i mi jeszcze nie odpowiedzieli. Jeśli miałby być dla Ytonga i bez uwzględnienia moich innych zmian to go oczywiście nie kupię. Tadek, a jesteś moim kolegą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.06.2005 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No widzisz, a mnie sam Pan Tomasz Flak odradzał Silkę E 18. Mówił, że w niektórych miajscach - szczególnie oparcia podciągów i niektórych trzpieni trzebaby dolać jakieś wzmocnienia betonowe na ścianach, ale to chyba nie do końca była prawda. To muszę jeszcze sprawdzić bo z uwagi na całkowitą grubość muru 3W wolałbym 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.06.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hej Klaus, Mógłyś wreszcie uaktulnić tę swoją stronę domową autora. Pomyślę o tym niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.06.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hej a tak na marginesie nasi murarze dzisiaj nam powiedzieli, że następny domek, który będą budować to Dom w Magnoliach szkoda, że nie w Gladiolach. Narzekali, że znowu do realizacji kolejny "fikuśny" dom, No proszę ale "Dom w Magnoliach" jest bardzo podobny do "w Gladiolach" tylko ciut mniejszy. No i jest super prosty więc nie wiem o co im chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.06.2005 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Zgodnie z ofertą na stronie Domusa 200zł + VAT. Czy mi zrobią dedykowany pod moje potrzeby to jeszcze nie wiem bo dopiero wczoraj złożyłem do nich zapytanie ofertowe i mi jeszcze nie odpowiedzieli. Jeśli miałby być dla Ytonga i bez uwzględnienia moich innych zmian to go oczywiście nie kupię. Tadek, a jesteś moim kolegą? A jak myślisz??? Daj znać jak dostaniesz od nich odpowiedź. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.06.2005 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hej a tak na marginesie nasi murarze dzisiaj nam powiedzieli, że następny domek, który będą budować to Dom w Magnoliach szkoda, że nie w Gladiolach. Narzekali, że znowu do realizacji kolejny "fikuśny" dom, No proszę ale "Dom w Magnoliach" jest bardzo podobny do "w Gladiolach" tylko ciut mniejszy. No i jest super prosty więc nie wiem o co im chodzi. Mnie o nic , ale to nie ja zastanawiałem się nad wyborem innego projektu. Trzymaj się Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.06.2005 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Hej Klaus, Mógłyś wreszcie uaktulnić tę swoją stronę domową autora. Pomyślę o tym niebawem. Wypadałoby zmienić ten domek, który dla siebie projektowaleś na jedyny, słuszny i właściwy - czyli E...II. Pozdrawiam późną porą. Cześć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.06.2005 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 No widzisz, a mnie sam Pan Tomasz Flak odradzał Silkę E 18. Mówił, że w niektórych miajscach - szczególnie oparcia podciągów i niektórych trzpieni trzebaby dolać jakieś wzmocnienia betonowe na ścianach, ale to chyba nie do końca była prawda. To muszę jeszcze sprawdzić bo z uwagi na całkowitą grubość muru 3W wolałbym 18 A ja coraz częściej zastanawiam się czy starczy na wszystko kaski. Nie kalkulowalem tego do końca, ale zastanawiam się, czy ten murek 3W nie przedroży tej inwestycji. Oczywiście to jest Twoja decyzja i nie chcę Cię ani do niczego namawiać ani od niczego odwodzić. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.06.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 2 m3 betonu B20 ekstra po 300 zł/m3 = 600 zł; Ja bym nie odpuścił. Nie chodzi o te pieniądze ale jak ktoś mi wyrządza krzywdę to się mściwy robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.06.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 A ja coraz częściej zastanawiam się czy starczy na wszystko kaski. Nie kalkulowalem tego do końca, ale zastanawiam się, czy ten murek 3W nie przedroży tej inwestycji. Podroży ale nie aż tak bardzo. Widziałem fajne cegły po 1,30-1,50. Pamiętaj też, że nie będę robił już tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.06.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Przy okazji, jaki wzięliście przydział mocy w elektrowni ale nie na czas budowy tylko do warunków technicznych docelowego przyłącza?Zaczynam już załatwiać papierki. Swoją drogą to dziwnie mie potraktowano w Domusie. Chcę u nich kasę zostawić a oni mi odradzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts