TadekL 28.06.2005 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 No, trochę Wam tej Silki zostało. Będzie tego łądnych parę palet. Nie potrafili tego w hurtowni dokładniej policzyć? Czy więźbę zamawialiście pociętą na gotowo? Jak jest impregnowana? Nasz "Fachman" z PSB tak wyliczył, że zostało jak na razie 11 palet, każda po 45 sztuk silki 24. Są nierozpakowane więc można je oddać. Ale jak położą więżbę murarze będą jeszcze troszkę potrzebowac na wyrównanie szczytów, lukarn. Za mało przywieźli nam kształek wentylacyjnych. Dwie palety to za mało. A działówki silka 8 na razie jeszcze nie wiemy. Dużo jest ciętych. Tak więźba jest przygotowana i pocięta na wymiar według projektu. Impregnacja zanurzeniowa na pewno zabezpieczona przed agresją biologiczną (środkiem grzybobójczym i owadobójczym). Nie słyszałam, czy jest pokryta środkiem ogniochronnym. Nie dostaliśmy papierku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 28.06.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 A jakbyś chciał się wybudować, to są obok mnie jeszcze fajne działki, m. in. jedna 2400 m2 z czego 1000 pod zabudowę, a 1400 z lasem i tymi wszystkimi atrakcjami, które opisałem. Pozdrawiam TadekL I teraz mi to mowisz? Znasz jakas firme co przeniesie dom w calosci z jednego miejsca na drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 28.06.2005 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 I teraz mi to mowisz? Znasz jakas firme co przeniesie dom w calosci z jednego miejsca na drugie? Witaj Maćku, Niestety na razie takiej firmy nie znam, ale obiecuję, że jak tylko się o takiej dowiem to dam Ci znać. A tak swoją drogą to szkoda, że takiej nie ma - co nie? Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.06.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Wiem, że przewidujecie rekuperację. Zastanawiam się jak można w Emanueli poprowadzić te wszystkie grube rury. Myśleliście już o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.06.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Ja chciałabym szprosy w kolorze okien (mahoniowe), a Tadek złote. Podzielam twoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 30.06.2005 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Ja chciałabym szprosy w kolorze okien (mahoniowe), a Tadek złote. Podzielam twoje zdanie. Czyli które zdanie? Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.06.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Czyli które zdanie? Beaty czyli twoje czyli w kolorze ram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 01.07.2005 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Czyli które zdanie? Beaty czyli twoje czyli w kolorze ram. Brutusie i Ty też przeciwko mnie TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 01.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Brutusie i Ty też przeciwko mnie Wybacz przyjacielu ale SALUS REI PUBLICAE SUPREMA LEX ESTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 01.07.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Wybacz przyjacielu ale SALUS REI PUBLICAE SUPREMA LEX ESTO ... oczywiście i jeszcze salus populi suprema lex esto! Na marginesie praeclarum est latinae scire... Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 04.07.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 4 lipca 2005 Dziś się załamaliśmy i postanowiliśmy przerwać pisać dziennik . Nie, tylko nie to!!! Współczuję wam szczerze. Faktycznie niefart wyjątkowy. Oby się ten impas skończył jak njszybciej bo do kiedy musicie się wprowadzić do nowego domu? A nie myśleliście żeby najpierw tynki a potem okna? A co z instalacjami, czy pod tynkiem będzie tylko elektryka? A którędy chcecie rozprowadzić kanały wentylacyjne? A teraz trochę o mnie. Domus już mi zaczął adaptację. Na 20 lipca mam mieć projekt budowlany a na 15 sierpnia całą resztę czyli materiały dodatkowe i kosztorys inwestorski. Przy okazji powiedzcie mi czy do otrzymania pozwolenia na budowę potrzebne mi są projekty instalacji od przyłączy do budynku czy wystarczą wydane warunki techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 05.07.2005 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Nie, tylko nie to!!! Nie no tak źle to z nami jeszcze nie jest. Będziemy pisać, ale nasz zapał wzrośnie jak będzie widać postępy. Chcemy wprowadzić się jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia 2005, choć nie musimy, mamy na razie gdzie mieszkać, ale bardzo byśmy chcieli. Mieszkanie pewnie sprzedamy w przyszłym roku. A nie myśleliście żeby najpierw tynki a potem okna? Tak, ale będziemy mieć okna plastikowe i jak doradzał jareko przy plastikach można spokojnie tynki wykonywać już po wstawieniu okien. Nie będzie konieczności dodatkowego obrabiania okien po wstawieniu. A co z instalacjami, czy pod tynkiem będzie tylko elektryka? Jeszcze zobaczymy, ponieważ instalator od CO, CWU, wody i kanalizy powiedział, że lepiej jest osadzać grzejniki na ściany już wytynkowane, choć i tak będą zdjęte i założone dopiero przed zamieszkaniem. A którędy chcecie rozprowadzić kanały wentylacyjne? Będą rozprowadzone na stryszku, a zejścia do pomieszczeń dolnych w narożnikach pomieszczeń na górze i zabudowane płytami GK. Przewód ciepłego powietrza od kominka pójdzie jednym kanałem wentylacyjnym komina na stryszek. A teraz trochę o mnie. Domus już mi zaczął adaptację. Na 20 lipca mam mieć projekt budowlany a na 15 sierpnia całą resztę czyli materiały dodatkowe i kosztorys inwestorski. Przy okazji powiedzcie mi czy do otrzymania pozwolenia na budowę potrzebne mi są projekty instalacji od przyłączy do budynku czy wystarczą wydane warunki techniczne. Gratulacje - widać, że praca postępuje. Trochę wolno, ale miesiąc urlopowy w pełni. Nie wiem jak u Ciebie, ale u nas do pozwolenia na budowę wystarczyły tylko warunki techniczne. Do budowy domu nie potrzebne są warunki z gazowni, bo i tak jak będziesz chciał przyłączyć gaz trzeba złożyć do tego samego urzędu wniosek o pozwolenie na budowę przyłącza gazowego z czterema projektami (tak jak do pozwolenia na budowę domu). Nie wiem natomiast jak to jest z działkami, które mają możliwość i wymagają podłączenia do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej (my tego nie mieliśmy). Dowiesz się tego dokładnie w starostwie powiatowym lub właściwym urzędzie, który będzie wydawać Ci pozwolenie na budowę. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 05.07.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Będą rozprowadzone na stryszku, a zejścia do pomieszczeń dolnych w narożnikach pomieszczeń na górze i zabudowane płytami GK. Przewód ciepłego powietrza od kominka pójdzie jednym kanałem wentylacyjnym komina na stryszek. A widziałeś ile tego jest? http://czajen.pl/~slaweczek/wiesia.pdf Też bym chciał takie coś ale się obawiam o te ilości niecienkich przecież rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 05.07.2005 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 A widziałeś ile tego jest? http://czajen.pl/~slaweczek/wiesia.pdf Też bym chciał takie coś ale się obawiam o te ilości niecienkich przecież rur. Przecież te wszystkie rury idą nad górnym sufitem (na poddaszu). Mój projekt wygląda znacznie ładniej (przynajmniej nie ma takiej plątaniny). Co prawda nie ma na nim rozprowadzenia od kominka DGP, ale wygląda to naprawdę nieźle. A rury schodzące na parter da się ładnie zabudować w narożnikach. Na decyzję masz jeszcze czas, ale warto to założyć tak jak centralny odkurzacz i kominek. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 06.07.2005 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 WitamJesteśmy na etapie wyboru projektu.Pierwotnie byliśmy na 100% pewni ze będzie to Virgo.Jednakże lektura waszego dziennika oraz lepsza funkcjonalność domu skłaniają nas do Emanueli z podwójnym garażem.Przed zakupieniem projektu chcielibyśmy zobaczyć dom na żywo.Czy byłaby możliwość odwiedzenia Waszej budowy? Pozdrawiam Piotr M. Piotrze!Bardzo chętnie zapraszamy. Jeżeli na dniach już chcecie obejrzeć dom, to jest on jeszcze bez dachu i bez ścianek działowych na górze. Jeśli możecie poczekać, to zapraszamy was jak pojawi się więźba, dachówka i działówki piętra. Powinno to być za 3-4 tygodnie.Bez dachu i działówek to jeszcze nie jest dom. Jeśli możecie to powstrzymajcie się trochę z kupnem projektu, obejrzycie wtedy i Emanuelę i Virgo.PozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 06.07.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 No, miło że coś nowego do czytania się pojawiło. Oczywiście, Tadek od razu zadzwonił do Domusa, a oni skontaktowali się z konstruktorami. Przyznali się po pół godziny do błędu. No proszę, ciekawe czy mi też projekt z takim błędem wcisną? Przy okazji, powiedzcie wykryliście w czasie budowy jeszcze jakieś inne błędy w dokumentacji. Kiedyś Tadek mówił np., że instalacja elektryczna czy też może wodna, nie pamiętam, jest beznadziejnie zrobiona. Na czym to polegało? A inne niedoróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.07.2005 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Z tymi okuciami to zaprojektowali tylko jedno zamiast dwóch różnych.A w związku z instalacjami - nasz instalator określił, że projektował je ktoś "bardzo stary" lub ktoś, kto ma staropodręcznikowe wykształcenie. Bo jak teraz można sobie pozwlić na to, żeby rury od gazu szły przez dom. Może w blokach, ale nie w domkach jednorodzinnych. Teraz obiegają na zewnątrz dom i wchodzą punktowo do kuchni i do kotłowni. Oczywiście moc grzejników ma być skorygowana, wydaje się trochę za mała. Potwierdzili to mieszkający już Manuelowicze. A ponadto projekt jest stronniczy. Mówi, że grzejniki mają byc Purmo, kocioł Buderus, itd... Oswietlenie każdy dopasowuje do swoich upodobań. Instalacje wodną trochę zmieniliśmy, bo w kuchni w innym miejscu jest punkt wody. Jest jeden obwód, a nie dwa. Nasz łaczy się z tym z łazienki. A moze to chodzi o kanalize? Ale to rozwiązania indywidualne.Tak ogólnie to projekt jest bardzo starannie przygotowany, bardzo dokładny. Znaleźlismy chyba tylko dwa małe uchybienia. W kotłowni nie był podany poziom posadzki (najlepiej -30 cm i murarze nie wiedzieli, jak osadzić okno) i na którymś rzucie w garażu było tylko jedno okno, zamiast dwóch. W zestawieniu stolarki okiennej była pomyłka z jednym oknem (źle zwymiarowane). Bardzo dużo informacji szczegółowych i zestawień znajduje się w materiałach pomocniczych. Tyle podpowiada mi Tadek.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.07.2005 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Mamy już projekt tego brakującego okucia!!! Poprawili zestawienie stali potrzebnej do więźby!!! Sam pan Tomasz Flak dzwonił. Super obsługa. A pomyłki się zdarzają każdemu. Tylko chodzi o to, jak to później naprawiają i w jakim terminie. Jesteśmy bardzo zadowoleni.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.07.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 No to ogólnie nie jest źle chociaż ja nie miałem okazji doznać na sobie tej szybkiej obsługi.A jak tam z tą grubością krokwi, wyjaśniło się coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.07.2005 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Grubość krokwi jest ok. Ja coś słyszałam, że murłaty na wieńcu górnym (nad garażem) są różnej grubości. Cieśle rozmawiali z kierownikiem na ten temat, ale nie wiem, co ustalili.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts