TadekL 20.07.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Cieszę się ze budowa ruszyła Miło bedzie o tym poczytac. Jaki wpółczynnik przenikania mają Wasze pustaki stropowe? Pozdr Piotr Niestety nie wiem, jaki współczynnik mają nasze, ale wg. przeliczników współczynnik przenikania cieła dla pustaków z betonu z kruszywa keramzytowego waha się w granicach od 1,273 W/m2xK (dla odmiany 1000 - cokolwiek to znaczy) a 2,290 W/m2xK (dla odmiany 1600). Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.07.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 No i co tam u Was słychać, jaka pogoda? Cieśle, już coś robią czy nie? Muszę się pochwalić bo nie wytrzymam. Dzisiaj rano Kurier przywiózł mi projekt z Domusa. Trzeba przyznać, że tym razem nie zapominają o mnie i trzymają się harmonogramu. Aż byłem zaskoczony. Może sprawiła to umowa, w której określiliśmy zakres prac i terminy. No mam teraz co studiować, nie powiem. Parę błędów już znalazłem. Na razie mało istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 21.07.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 No i co tam u Was słychać, jaka pogoda? Cieśle, już coś robią czy nie? Pogoda do d..y . Raz pada, raz świeci słońce, ale ogólnie zimno. A cieśle już coś robią. Jak wrócę z działki opiszę i może zamieszczę jakieś zdjęcia . Muszę się pochwalić bo nie wytrzymam. Dzisiaj rano Kurier przywiózł mi projekt z Domusa. Trzeba przyznać, że tym razem nie zapominają o mnie i trzymają się harmonogramu. Aż byłem zaskoczony. Może sprawiła to umowa, w której określiliśmy zakres prac i terminy.No mam teraz co studiować, nie powiem. Parę błędów już znalazłem. Na razie mało istotne. No to trzeba było od tego zacząć Klaus. Gratulacje. Materiały pomocnicze też dostałeś??? Zobacz, czy nadal są w nim takie zaje....e okucia narożne jak u mnie, czy je choć trochę odchudzili??? A jakie błędy już znalazłeś??? Może są te same co u mnie w projekcie (te co mieli już poprawić - bo podawałem je Flakowi). Zobacz też, czy w Twoim projekcie jest opisane z jakich warstw mają się składać ścianki zewnętrzne lukarn bocznych (kafarków - jak to nazywają u nas cieśle). Jak będziesz do nas się wybierał to zabierz jeden projekt, żebym mógł na niego luknąć, co tam zmienili. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.07.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Jak wrócę z działki opiszę i może zamieszczę jakieś zdjęcia. Materiały pomocnicze też dostałeś??? Zobacz, czy nadal są w nim takie zaje....e okucia narożne jak u mnie, czy je choć trochę odchudzili??? A jakie błędy już znalazłeś??? Może są te same co u mnie w projekcie. Nie, materiały pomocnicze to wg umowy do 15 sierpnia razem z kosztorysem inwestorskim. Błędy jakie znalazłem są na razie drobne ale też dogłębnie jeszcze wszystkiego nie przestudiowałem np: - zła numeracja rozdziałów w części opisowe - na jednym z rysunków wciąż pozostały schody drewniane pomimo, że robili mi zmianę na betonowe - albo taka opaska szerokości 15 cm na elewacji wokół domu na wysokości 80cm, jak ją mam niby zrobić jak mam cegłę klinkierową Zobacz też, czy w Twoim projekcie jest opisane z jakich warstw mają się składać ścianki zewnętrzne lukarn bocznych (kafarków - jak to nazywają u nas cieśle). S1- od przodu Cegła klinkierowa 12cm Pustka powietrzna 3 cm Wełna mineralna 15cm Silka 18cm Tynk cem.-wap. 1,2cm S4 - z boku Tynk mineralny na siatce 1,2cm Wełna mineralna na ruszcie drewnianym 18cm Folia paroszczelna Płyta g.k. na ruszcie alum. lub drewnianym 6cm Troche mi się to S4 nie podoba. Bo jak to będzie, cały dom w klinkierze (kolor naturalny) a takie trójkąty na lukarnie - tynk w kolorze kość słoniowa. Jak będziesz do nas się wybierał to zabierz jeden projekt, żebym mógł na niego luknąć, co tam zmienili. Jasne, przywiozę. Przy okazji powiedz mi jak to jest z dachówkami. W projekcie jest ceramiczna ciemnoniebieska. A ja chcę cementową grafitową. To co muszę na to oficjalną adaptację zrobić? Swoją drogą to trochę dziwna estetyka, elewacja ceglana, wstawki tynkowane na kość słoniową a dach niebieski. No to ciekawe jaką mam stolarkę okienną zrobić. Jeszcze w jakimś innym kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 TadekL - super napisany dziennik!!! Mam pytańko dotyczące ceny robocizny za stan surowy z dachem. Ile u Ciebie wyniesie(przypuszczalnie)??? Firma wyceniła moją Manuelę wstępnie za samą robociznę z dachem (blachodachówką) na 30.000 zł i nie jestem pewna czy ta cena nie jest za wysoka . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 21.07.2005 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Przy okazji powiedz mi jak to jest z dachówkami. W projekcie jest ceramiczna ciemnoniebieska. A ja chcę cementową grafitową. To co muszę na to oficjalną adaptację zrobić? Coś Ty, to że jest ceramika nie ma znaczenia. Zresztą podane jest, że albo ceramiczna, albo cementowa. Nie nie musisz robić żadnej adaptacji. Kolor dachówki zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ale powiem Ci, że do mojej elewacji ta ciemnoniebieska byłaby naprawdę super - tylko ta cena . Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 21.07.2005 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 TadekL - super napisany dziennik!!! AGA444 Wielkie dzięki!!! Mam pytanko dotyczące ceny robocizny za stan surowy z dachem. Ile u Ciebie wyniesie(przypuszczalnie)??? Firma wyceniła moją Manuelę wstępnie za samą robociznę z dachem (blachodachówką) na 30.000 zł i nie jestem pewna czy ta cena nie jest za wysoka . No to myślę, że jest OK. Wszystko zależy oczywiście w jakiej technologii chcesz to budować (ceramika, beton komórkowy, silikat). Moi murarze zarzyczyli sobie za postawienie murów ze ściankami działowymi 17,5 tys. zł brutto, natomiast cieśle z dekarzami 13 tys. brutto za postawienie więźby dachowej wraz z położeniem dachówki (ceramicznej), montażem okien dachowych, opierzeniami i montażem rynien z wykonaniem drewnianej podbitki. Suma sumarum sama robocizna 30,5 tys. zł. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.07.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Coś Ty, to że jest ceramika nie ma znaczenia. Zresztą podane jest, że albo ceramiczna, albo cementowa. Nie nie musisz robić żadnej adaptacji. Kolor dachówki zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Też ta zawsze myślałem ale w projekcie napisali "zmiana na cementową w ramach adaptacji". A tak w ogóle jak już weszliśmy na ten temat to co jeszczemożna sobie samowolnie zmienić w trakcie budowy. Np: - zmienić kierunek biegu schodów? - zrobić drewniany taras? - zmienić kształt schodów? - przedłużyć ściankę działową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.07.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 No cieszę się, że wreszcie zaczęli tą więźbę. W całym tym nieszczęściu jedno jest pocieszające, że partacze zostali wyeliminowani w sposób naturalny. Ale to jest loteria - to całe budowanie. A pomyśl co by było jak byś kupował dom od developera, którego jedynym zmartwieniem przy realizowaniu inwestycji są koszty. Widziałem parę takich przypadków. Zgroza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 22.07.2005 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Też ta zawsze myślałem ale w projekcie napisali "zmiana na cementową w ramach adaptacji". A tak w ogóle jak już weszliśmy na ten temat to co jeszczemożna sobie samowolnie zmienić w trakcie budowy. Np: - zmienić kierunek biegu schodów? - zrobić drewniany taras? - zmienić kształt schodów? - przedłużyć ściankę działową? Klaus, no to nie wiem. U mnie w projekcie w zakresie dopuszczalnych zmian w projekcie nie wymagających zgody autora jest m. in.: - Zaprojektować użycie innych materiałów na konstrukcję budynku (ściany, stropy) przy zachowaniu wymaganych przepisami i normami parametrów i pod warunkiem zachowania walorów uzytkowych obiektu. - Rodzaju stropów - przy zachowaniu... - Materiałów ścian zewnętrznych i wykończeniowych (tynki, posadzki, dachówki, izolacji cieplnej i przeciwwilgociowej) pod warunkiem utrzymania wymaganych parametrów (tj. wytrzymałość, ciepłochłonność). - Programu użytkowego wewnątrz budynku, np. przesunięcia lub likwidacji ścian działowych i zmiany lokalizacji, ilości oraz kształtu okien oraz drzwi, przy zachowaniu... - Kolorystyki elewacji, detali dekoracyjnych, kształtu podjazdów i tarasów. W danych konstrukcyjnych w pozycji 3.9.5 Dach Dachówka ceramiczna zakładkowa mocowana do łat sosnowych. W ramach adaptacji dopuszcza się zmianę na dachówkę cementową. To chyba tyle. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 22.07.2005 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 No cieszę się, że wreszcie zaczęli tą więźbę. W całym tym nieszczęściu jedno jest pocieszające, że partacze zostali wyeliminowani w sposób naturalny. Ale to jest loteria - to całe budowanie. My też, ale szkoda, że będą to robić na raty . A pomyśl co by było jak byś kupował dom od developera, którego jedynym zmartwieniem przy realizowaniu inwestycji są koszty. Widziałem parę takich przypadków. Zgroza. Lepiej nie myśleć . Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 22.07.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Widziałem zdjęcia. Nie czuję się na siłach komentować mocowania krokwi ale te wydają się dużo lepsze niż u idkama. Wasze mają zacięcia, siodełka, ząbki czy jak to się tam nazywa i to one przenoszą siły a metalowe kątowniczki stabilizują tylko położenie krokwi w stosunku do murłaty. Poza tym są jeszcze te wielkie gwoździe. Swoją drogą u idkama pod krokwią nie ma murłaty wcale. To chyba dużo gorzej bo krokiew dociskana do ścianki kolankowej będzie się z niej ześlizgiwać bo przecież te cienkie kątowniczki jej w tym nie przeszkodzą. No to tyle mojej "fachowej" analizy. Rób zdjęcia Tadziu pokażę je Flakowi, zobaczymy co powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 23.07.2005 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Widziałem zdjęcia. Nie czuję się na siłach komentować mocowania krokwi ale te wydają się dużo lepsze niż u idkama. Wasze mają zacięcia, siodełka, ząbki czy jak to się tam nazywa i to one przenoszą siły a metalowe kątowniczki stabilizują tylko położenie krokwi w stosunku do murłaty. Poza tym są jeszcze te wielkie gwoździe. No to tyle mojej "fachowej" analizy. Rób zdjęcia Tadziu pokażę je Flakowi, zobaczymy co powie. Cześć Klaus, Krokwie gradowe będą jeszcze dodatkowo przykręcone za pomocą skręconych płaskowników do trzpieni w pionie a nie w poziomie. Wszędzie w łącznikach ciesielskich będą jeszcze nabite gwoździe. Słuchaj, jak dach o powierzchni 650 m2 nie potrzebował żadnych okuć stalowych to co tu dopiero takie 250 m2 nie wytrzyma??? Tak poza tym to jestem umówiony z P. Tomkiem Flakiem, że wszystkie możliwe zdjęcia z budowy zostaną mu przekazane na FTPa do wykorzystania na ich stronach internetowych. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 23.07.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Krokwie gradowe będą jeszcze dodatkowo przykręcone za pomocą skręconych płaskowników do trzpieni w pionie a nie w poziomie. Nie za barzdo zrozumiałem o czym mowa ale mam nadzieję, że zrobisz zdjęcia. Słuchaj, jak dach o powierzchni 650 m2 nie potrzebował żadnych okuć stalowych to co tu dopiero takie 250 m2 nie wytrzyma??? No ja myślę, że oni wiedzą co robią. U nas jest taki wielki kościół z dachem ceramicznym tak z 2-3 tys. m2. Głowę sobie dam uciąć, że tam nie ma żadnych okuć stalowych bo to konstrukcja z przed 200lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 23.07.2005 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Krokwie gradowe będą jeszcze dodatkowo przykręcone za pomocą skręconych płaskowników do trzpieni w pionie a nie w poziomie. Nie za barzdo zrozumiałem o czym mowa ale mam nadzieję, że zrobisz zdjęcia. To tylko masz nadzieję, że zrobię te zdjęcia???. Myślałem, ze napiszesz, że jesteś przekonany co do tego Słuchaj, jak dach o powierzchni 650 m2 nie potrzebował żadnych okuć stalowych to co tu dopiero takie 250 m2 nie wytrzyma??? No ja myślę, że oni wiedzą co robią. U nas jest taki wielki kościół z dachem ceramicznym tak z 2-3 tys. m2. Głowę sobie dam uciąć, że tam nie ma żadnych okuć stalowych bo to konstrukcja z przed 200lat. Ja też myślę, że wiedzą co robią. No a na tym kościele to chyba masz rację, że nic takiego jak te okucia stalowe jak w naszych projektach to pewnie nie ma . Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnboro 24.07.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Przepraszam ze dopiero teraz ale... dołączyłem się do grona czytelników Waszego dziennika. Nie ukrywam, ze w 80% powodem tego jest Wasz optymizm co do wprowadzenia się na gwiazdke My kupilismy dzialke w pazdzierniku 2004, a wejscie geodety datujemy na ... 4 czerwiec 2005, czyli jakies niecale 2 miesiace pozniej. Mam nadzieje ze na wiosne lub wczesne lato bedziemy na swoim. Co do dzialki to nie musze pisac, ze jest super...a cena za jej m2 ...oszałamiająca... szkoda ze to 38 km POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 24.07.2005 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Witaj johnboro. Dzięki, że dołączyłeś do grona czytelników naszego dziennika, tylko ten Twój powód trochę mnie zadziwił . Czytałem Trochę Twój dziennik. 3 km od Giełdy Samochodowej - no no, czyli ile Cię uczyniło lżejszym kupienie działki (jeśli można zapytać oczywiście) i jak długo zajmuje Ci dojaz do centrum miasta? Nas nie przeraża te 28 km do granic a 38 do centrum, ale to oczywiście już indywidualna kwestia . Życzymy miłej lektury. Trzymajcie za nas kciuki. Od czasu do czasu pozwolę sobie też "wpaść" na Wasze stronki i trochę poczytać. Wy również się trzymajcie. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnboro 24.07.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Teraz mieszkam w samym centrum. Prace mamy tez w centrum. Robilem testy na dojazd w roznych godzinach i dniach tygodnia. Najlepszy czas mialem 12 minut a najgorszy prawie 30 (jeden raz). Mozna powiedziec ze czas na dojazd do samego centrum to 20 minut. A optymizm ....hmmm... pewnie ja za bardzo pesymistycznie podchodze do tej kwestii. Nam mowia ze wykanczajac wszystko procz 3 pokoi na gorze to tez jestesmy w stanie wprowadzic sie na gwiadke, ale... pozyjemy zobaczymy. My okreslilismy swoj termin wprowadzenia. I wydaje mi sie on jakos zaoptymistyczny Oczywiscie bedziemy 3mac kciuki i z ciekawościa sledzic Wasze budowlane prace. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 26.07.2005 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 johnboro, ten najlepszy czas przejazdu to w jakiej porze??? Czy przestrzegałeś przepisy ??? Żartowałem. Ja jadąc do siebie na działkę przestrzegam tylko tam gdzie trzeba . No i bądź trochę bardziej optymistyczny. Czy niechciałbyś wprowadzić się na Gwiazdkę (nawet jeśli nie wykończyłbyś tych 3 pokoików na górze) do Swojego Domku??? Trzymam kciuki i pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 27.07.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Tadek, wniosek nasuwa się prosty: Olać to PSB. Albo inaczej. Powiedz jaką masz ofertę gdzie indziej i niech dostosują swoją cenę. Ja tak często robię w negocjacjach służbowych i działa. Nie musisz o nic prosić, uciekać się do żadnych socjotechnik tylko mówisz: "Chciałbym kupić u Pana ale nie mogę sobie na to pozwolić wobec oferty konkurencji. Szkoda". Dostawcy dołują ceny do granic możliwości. Co do ustawy to nie mam pojęcia dlaczego miałaby ona niby wpłynąć na podwyżkę cenę materiałów. Powinno być raczej odwrotnie bo niższe koszty zakupu oznaczają większą sprzedaż i możliwość zejścia z marżą przez sprzedawców. To mi wygląda na rozsiewanie pogłosek dla nakręcenia sprzedaży albo szukanie pretekstu do nie udzielanioa rabatów. Dokładnie tak jak było przed wejściem 22% VATu w maju 2004. Jeśli chodzi o treść ustawy to przewiduje ona możliwość ubiegania się o zwrot części podatku VAT czyli 22-7=15% zapłaconego za materiały w ramach budowania się systemem gospodarczym. Jednak obowiązuje limit wydatków do kwoty równoważnej kosztom budowy mieszkania o pow. 70m2. Nie wiem tylko jak oni zamierzaja przeliczyć te metry na złotówki. Z innej beczki. Zaczynam już rozmawiać z różnymi ekipami na temat mojej budowy. Osatatnio trafiłem do górali. Sfojskie chłopaki. Aż nabrałem ochoty na budownie z nimi. Ale oczym innym chciałem. Mianowicie, pokazałem projekt i pytam jak on (mówiąc do cieśli bo to ekipa uniwersalna, która od fundamentów do dachu wszystko sama robi) by ten dach zrobił. No i opowiedział mi to dokładnie tak jak twój dach jest zrobiony. Okucia, takie wielkie? Bardzo był zdziwiony. A trzeba przyznać, że doświadczenie to oni mają. Na naszym ternie zbudowali już 30 domów. Jeszcze 5 w stanie surowym przed zimą mają zaplanowanych. Nieźle co? Czterech chłopa, pracują od świtu do nocy, śpią na budowie. Trafiłem do nich z polecenia indywidualnego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts