Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Klaus, ale informuj jak tam się posuwają sprawy. Jakby coś nie tak z nimi to daj znać. Polobbuję wtedy trochę u Flaka w Twojej sprawie.

Zobaczymy jak pójdzie tym razem. Kontaktowałem się z Panem Flakiem e-mailowo. Uzyskałem przeprosiny i termin zakończenia prac do końca września.

Jedno go trochę tłumaczy (ale tylko jego a nie jego pracowników) - urodził mu się syn.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... zapomniał przed tynkami położyć kable pod alarmówkę przy wszystkich oknach. W jednym pokoju na poddaszu włącznik światła mamy na zewnątrz pokoju zamiast w środku.

:evil: :evil: :evil:

Z płyt OSB podbitka w Poznaniu kosztuje około 18 - 20 zł, z plastyku 20-30 zł, a z drewna od 30 zł wzwyż. Poszukamy w tartakach.

A ta plastikowa, bardzo tandeciarsko wygląda?

W końcu dołożyłam kilka zdjęć : schnących powolutku tynków, kanalizy i iglicy na dachu....

Super, dużo kosztowała?

Dzięki za odpowiedź, czyli w sumie wyszło Wam podobnie jak u mnie.

Ale przewertowałem jeszcze kosztorys i tam w sumie mam okolo 13,6 m3, czyli powinno być OK.

Ile Wasz dach ma m2 i czy zakupiona ilość dachówki podstawowej 3480 sztuk była wystarczająca??

Skąd wiecie, że wołają na mnie Mario, to tak przez przypadek Wam się napisało :D

Co do zdjęć z budowy to będzie problem, bo nie mamy cyfrówki :oops: ale chyba kupimy :lol:

:lol: :lol: :lol:

U nas dzisiaj zaczęli kłaść więźbę, przyjechała też część dachówki.

Pozdrawiam

Mario trochę się pomyliłem. Sprawdziłem w materiałach pomocniczych i tego drewna na więźbę jest u nas dokładnie 11,695 m3 + te 3,24 m3 na łaty i kontrłaty daje nam 14,935 m3. Dla ścisłości przypominam, że nasz domek ma podwójny garaż. Dachu mamy wg projektu 256,3 m2. Hurtownia dała dachówki na 270 m2. Właśnie mamy rozliczone zwroty i tak z tych 3480 dachówek zwróciliśmy całą paletę, tzn. 240 szt. i jakieś tam drobiazgi typu dachówka boczna lewa i prawa. Na zapas zostanie nam dachówka, którą teraz zdejmiemy w tych miejscach, gdzie będą okna połaciowe, albo użyjemy je na pokrycie daszku nad kubłami do śmieci i drewna do kominka (jak kiedyś to zrobimy). A z tym Mario to tak jak napisał Klaus - przecież tak się podpisujesz czasami a my też czytamy posty na grupie lubelskiej :)

Pozdrawiam

TadekL

Z płyt OSB podbitka w Poznaniu kosztuje około 18 - 20 zł, z plastyku 20-30 zł, a z drewna od 30 zł wzwyż. Poszukamy w tartakach.

A ta plastikowa, bardzo tandeciarsko wygląda?

Może jak się kupuje to nie jest tandetna ale po dwóch sezonach już na pewno.

W końcu dołożyłam kilka zdjęć : schnących powolutku tynków, kanalizy i iglicy na dachu....

Super, dużo kosztowała?

500 zł, ale nasza ma 80 cm. Można znaleźć mniejsze i tańsze - tak ok. 300 zł, ale niech tam. Mogliśmy mieć jeszcze wyższą - jakieś 1,5 m ale chyba bym przegiął z tą wysokością. Dobrze, że Beata mnie przyhamowała.

Pozdrawiam

TadekL

Tadek i Beatka, ogromne dzięki za te wszystkie wyliczanki cenowe, są dla mnie na wagę złota.

A poza tym to trzymajcie się ciepło i dajcie popalić tym wszystkim partaczom

(dlaczego tak mało jest budów obciążonych tym problemem?).

Trzymamy za Was kciuki.

Fajnie, że zmieniliście kolejność działów w albumie.

To co, w łązience jest za ciemno? Może by tak dołożyć jeszczejedno okno?

Nie ma sprawy Klaus, ale to Beatka wstawiła tak dokładne koszty, które ponieśliśmy. Ja byłbym bardziej powściągliwy w ujawnianiu tych wszystkich wydatków jakie już ponieśliśmy :) .

Co do zmiany kolejności w albumie, to kilku moich znajomych stwierdziło, że chyba u nas na budowie nic się nie dzieje. Dlatego postanowiłem odwrócić kolejność podfolderów.

Sprawa łazienki jest trochę kontrowersyjna. Na razie ciemna jest posadzka od dołu i ciemna folia dachowa od góry. Jak będzie płyta gipsowo-kartonowa pomalowana na biało, ściany i podłoga wyłożone kafelkami to powinno być o wiele jaśniej. Poza tym dołożyć dodatkowe okno to już dodatkowy koszt. Poza tym na tej samej połaci, tzn. na dachu elewacji frontowej trochę by chyba zakłóciło panującą harmonię. Można by je założyć w części suszarnianej, ale może po drugiej stronie, tzn. od komina. Jeszcze nie wiemy, ale myślę, że już tak zostanie.

Pozdrawiam

TadekL

Wykonawca kładzie rury bez żadnych map, planów.

...Ciągle po okolicy jeździ pogotowie energetyczne.

Oto Polska właśnie. :x

Zgodnie z umową z gazownią gaz będziemy mieć 30 listopada. Ciekawe czy nam podłączą wcześniej?

Oby nie później. :-?

(Ale jestem malkontentem, co nie?)

Wieczorem także przyjechali monterzy Porty. Mamy już drzwi, ale do końca nie jesteśmy szczęśliwi. Ościeżnica ma inny naturalny odcień.

Bardzo sie to różni? Może da się z tym żyć? A może jakiś rabacik wyrwiecie?

...Tadeuszowi powiedzieli, że gdyby oni byli na obmiarze to nam odradzaliby kupno drzwi zewnętrznych Porty, bo dopiero od roku je produkują i są z nimi problemy. Poleciliby drzwi innej firmy.

A jakiej, bo ja właśnie na Portę sie nastawiałem?

Aha, a ile kosztowały te drzwi? Mnie Portę jak w projekcie wycenili na 6 tys. zł

Klaus!

Co do gazu to mam nadzieję, że Tadek dopilnuje wszystkiego i będziemy mieć na czas. Jestem optymistką.

Mnie różnica w kolorze ościeżnicy tak bardzo nie drażni. Może latem w pełnym słońcu. Ale Tadek chce powalczyć, żeby mu wymienili. Monterzy doradzali, żeby nie popuścić albo wołać właśnie 500-złotowy rabat.

Polecali drzwi zewnętrzne firmy CAL, ale kompletnie nic na temat tej firmy nie wiemy. Nasze drzwi to model Gdynia z naświetlem wykonane z drewna sosnowego - (3260 zł z montażem) tylko że z 15-procentowym rabatem, bo kupujemy jeszcze 11 drzwi wewnątrzlokalowych. Dębowe pewnie kosztują dużo więcej. To są nasze pierwsze drzwi, więc może kupiliśmy za liche. Nie mamy doświadczenia w tej sprawie. Skończy się pewnie tym, że za pięć lat będziemy kupować dużo droższe drzwi dębowe.

Beata

Dębowe pewnie kosztują dużo więcej. To są nasze pierwsze drzwi, więc może kupiliśmy za liche. Nie mamy doświadczenia w tej sprawie. Skończy się pewnie tym, że za pięć lat będziemy kupować dużo droższe drzwi dębowe.

Beata

Spokojnie, moje też raczej nie są dębowe a nie zamieżam ich wymieniać po 5 latach. Raczej dealer chciał mnie naciągnąć a w ogóle to zrobił na mnie kiepskie wrażenie. Sprawdzę co jest warty ten CAL.

Nasi montażyści zachwycali się nad jakością i solidnością drzwi zewnętrznych tej firmy (od wielu lat produkują drzwi i są praktycznie bezawaryjne), a ceny mają podobno porównywalne, a nawet tańsze niż Porta. Ale dla nas już za późno. :( Może następne drzwi kupimy tej firmy.

Beata

Cena brutto i bez tynków wew., czy tak?

A na ile oceniacie tynki zew. i ocieplenie?

Tak, to jest koszt stanu zamkniętego w cenach brutto (22% vat).

Tynk wewnętrzny według naszego kierownika to już wykończeniówka. Tynki kosztowały nas 11,5 tys. zł (z 7%vat).

Materiał na ocieplenie (wełnę 15 cm), klej, siatkę, tynk już zapłaciliśmy chyba ok. 11,7 tys. zł. A robocizna wstępnie za całość ocieplenia zewnętrznego wraz z tynkiem 25 zł/m2 - chyba, ale nie wiem czy netto, czy brutto. Wieczorem Tadek potwierdzi, ale jeszcze nie targował się z tą robocizną.

Ładnie wyglądają te drzwi :D .

Beata

Cześć Klaus!

Przepraszam, że się wtrącam :lol: , ale zanim Tadek odpowie, to ja też coś Ci napiszę.

Przyjrzałam się ofercie, którą nam przysłałeś. I tak, żeby móc porównać nasze wydatki z Twoimi (nigdy porównać się nie da, bo Ty będziesz miał ścianę trójwarstwową, strop monolityczny) do kosztu stanu surowego otwartego dodałam przewidziane koszty ocieplenia zewnętrznego wraz położeniem docelowego tynku, czyli 11 700 zł - materiał, 5625 zł - robocizna. Wyszło mi tak materiał na cały nasz dom 118 624,55 zł z 22-procentowym vatem, a robocizna murarze, cieśle, dekarze i ociepleniowcy 34 625 zł. Twoje ceny za materiał wychodzą więc w porządku. Powiedziałabym więcej wychodzą bardzo korzystnie, bo Ty będziesz miał piękną i trwałą ścianę trójwarstwową. Tylko ta robocizna - dwa razy lub więcej. Fakt my "bujaliśmy się" z naszymi wykonawcami i prawie codziennie byliśmy na budowie, żeby wszystkiego dopilnować. Ile straciliśmy nerwów, tylko my wiemy, ale mamy co wspominać i nawet ja mam pojęcie, jak buduje się dom.

Co do materiałów widzę na pierwszy rzut oka, że będziesz miał tańszą więźbę, okna połaciowe (jakiej firmy?).

Tak więc materiały OK, a co do robocizny - u nas też tyle kosztuje, gdy całość prac robi jedna firma. Musisz sam przemyśleć. Masz jeszcze trochę czasu. Ale powiem tak: dobrze byłoby znaleźć firmę nawet z większą robocizną, byleby właściciele budowanych przez nią domów byli zadowoleni z jej pracy.

Pozdrawiam

Beata

Ps. Jeszcze powinnam dodać 4000 zł za schody bukowe, ale Ty też będziesz musiał czymś obłożyć swoje betonowe schody. Pa!

:D Witam serdecznie wszystkich emanuelowiczów. Podjelismy z mężem decyzję życia hahhaha. Budujemy emanuelę II . Złozyliśmy juz dokumenty o warunki zabudowy i o przyłącza, także jestesmy na dobrej drodze. Pozdrawiam Edyta

Edyto!

Cieszymy się wraz z Wami i służymy pomocą.

Pozdrawiamy

Beata, Tadek i Wiktoria

P.S. Skąd jesteście i gdzie będziecie budować Waszą Emanuelę II? Czy zamierzacie wprowadzić jakieś zmiany i jaką technologią chcecie budować?