Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Jestesmy z Goleniowa koło Szczecina. Działeczkę mamy 2000m2. Zmiam mamy nie wiele likwiduje u góry łazienkę na koszt garderoby , napewno zmiejszymy korytarz na górze to tyle na razie . Co do technologi to narazie debatujemy hahha .Ja po waszej lekturze dziennika budowy - mam juz jakiś obraz - my jestesmy laikami także ogromne dzięki - super lektura . Pozdrawiam Edyta

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestesmy z Goleniowa koło Szczecina. Działeczkę mamy 2000m2. Zmiam mamy nie wiele likwiduje u góry łazienkę na koszt garderoby , napewno zmiejszymy korytarz na górze to tyle na razie . Co do technologi to narazie debatujemy hahha .Ja po waszej lekturze dziennika budowy - mam juz jakiś obraz - my jestesmy laikami także ogromne dzięki - super lektura . Pozdrawiam Edyta

W Szczecinie w przyszłym roku Klaus zacznie budować Emanuelę. Kupił już projekt, a teraz szuka wykonawcy i zbiera oferty. Macie prężnie działającą grupę szczecińską.

My mamy rozprowadzoną kanalizację i podciągniętą wodę w łazience małżeńskiej, ale czy będzie tam łazienka tego jeszcze nie wiemy. Jeśli będzie nas kiedyś stać, to tak, dlatego pochopnie nie rezygnujemy z niej, ale prawdopodobnie na początek będzie tam garderoba.

Pozdrawiam

Beata

Beatko i Tadku!

Chcę Was serdecznie pozdrowić! Przeczytałam wszystko o Waszej Emanuelii, diary i komentarze itp. Moje zinteresowanie zaczęło się od Libry, to właśnie ten projekt na 95% zamierzam budować na wiosnę w Środzie Wlkp. Będziemy prawie sąsiadami!!! Bardzo sie cieszę, że ktoś w mojej okolicy buduje podobny dom, zawsze to możliwość konfrontacji! :wink: Tymczsem analizuję koszty!

Pozdrawiam serdecznie!

[email protected]

Beatko i Tadku!

Chcę Was serdecznie pozdrowić! Przeczytałam wszystko o Waszej Emanuelii, diary i komentarze itp. Moje zinteresowanie zaczęło się od Libry, to właśnie ten projekt na 95% zamierzam budować na wiosnę w Środzie Wlkp. Będziemy prawie sąsiadami!!! Bardzo sie cieszę, że ktoś w mojej okolicy buduje podobny dom, zawsze to możliwość konfrontacji! :wink: Tymczsem analizuję koszty!

Pozdrawiam serdecznie!

[email protected]

Witaj droga Poznanianko Femini!

Cieszymy się bardzo z Twojego postu. Co do Libry. Gdyby od kilku lat nie podobała mi się Manuela, to może wybrałabym Virgo albo Librę. Tylko jak coś się raz spodoba, to potem trudno przekonać się do czegoś innego. Domki mamy rzeczywiście bardzo podobne, wręcz bliźniacze. Z przodu wręcz identyczne. Wszak to jedna pracownia i jeden autor, zresztą bardzo miły pan. Muszę się przyznać, że razem z mężem czytamy wszystkie posty właśnie dotyczące tych dwóch projektów i zaglądamy do albumów ich przyszłych właścicieli. Na forum Muratora świetnie sobie daje radę z budową Libry Idkam z Lublina. W tym roku postawił ją do etapu stanu surowego otwartego. Może podzieli się z wami swoimi kosztami. Tylko tam są ceny lubelskie, a nie poznańskie. :cry:

A co do sąsiadów - w Zwoli jest pięknie - lasy, jezioro, niedaleko Warta. I to mieszkańcy Środy Wlkp. kupują tu działki. Nawet naszymi sąsiadami są mieszkańcy Środy. Pozdrawiam ich naprawdę miło.

Co do budowy, to polecam wam kupować materiały w Środzie, są tańsze niż w Poznaniu. To już wiem z obserwacji budowy naszych sąsiadów. No i ceny transportu są nieporównywalne.

Bardzo chętnie zapraszamy do konfrontacji.

Pozdrawiam serdecznie

Beata

Klaus!

Bardzo dziękujemy Ci za podpowiedź w sprawie zdjęcia z okien ochronnych pasków zwłaszcza z zewnątrz. Podpytaliśmy montażystę parapetów, który montuje również okna. Trzeba w ciągu miesiąca zdjąć te paski, bo klej wysycha pod wpływem światła. Na szczęście prawie wszystko ładnie zeszło, tylko w jednym miejscu od wschodu Tadek miał problem z klejem, ale zsczyścił.

Jeszcze raz dziękujemy za cenną radę.

Beata

Droga Beato,

Dziekuję za miłe słowa! Masz rację, jak raz coś wpadnie w oko, to trudno później przekonać się do czegoś innego! Tak jest też z moją Librą! Czytałam oczywiście wątek Libry i posty Idkam'a tam właśnie trafiłam na Wasz dziennik i itd. szczególnie Wasze doświadczenia i koszty są dla mnie najlepszą wskazówką ze względu na bliskość i porównywalność cen.

Oczywiście mam zamiar towar kupować głównie w Środzie, ale wykończeniówka już w Poznaniu! Szczerze powiem, że zaskoczyły mnie u Was niskie koszty robocizny, jesteście z pewnością mistrzami targowania się!

Mam wielką prośbę (i cichą nadzieję), czy zgodzilibyście się pokazać nam Wasz dom?

Jeśli chcielibyście skorzystać z rad na etapie wykończeniówki np. polecenia jakiś ekip to służę pomocą w miarę moich możliwości!

Oczywiście mam zamiar towar kupować głównie w Środzie, ale wykończeniówka już w Poznaniu!

Bardzo dobrze. My kupowaliśmy w Poznaniu i sporo przepłacaliśmy.

Szczerze powiem, że zaskoczyły mnie u Was niskie koszty robocizny, jesteście z pewnością mistrzami targowania się!

Ekipy znalazł nam opiekun programu Buduj z PSB. Robocizna nie była ani za wysoka, ani za niska, a ponadto mój mąż potrafi też się targować.

Mam wielką prośbę (i cichą nadzieję), czy zgodzilibyście się pokazać nam Wasz dom?

Oczywiście. Napisz, kiedy wam pasuje. Dopasujemy się.

Jeśli chcielibyście skorzystać z rad na etapie wykończeniówki np. polecenia jakiś ekip to służę pomocą w miarę moich możliwości!

Bardzo dziękujemy. Może skorzystamy.

I pytanie od mojego męża. Czy macie już kupioną działkę w Środzie? Po ile od metra, jeśli można wiedzieć?

Pozdrawiam

Beata

Działka kosztowała mnie 50 zł za m2, ale zupełnie na peryferiach!

Uzbrojenie prąd na działce, teraz ciągną wodę, na gaz i kanalizę nie ma szans przez następne kilka lat!

Generalnie to mi się udało, teraz w Środzie nie kupisz taniej działki niż 70-80 zł.

Gdybyście byli tak mili i mieli ochotę pokazać nam dom, to byłabym Wam niezmiernie wdzięczna, gdyby udało sie zorganizować takie spotkanie na początku przyszłego tygodnia. Już tłumaczę dlaczego ten pośpiech!

Mianowicie mój facet mieszka w Niemczech! Jutro do niego jadę, a w niedz. lub poniedziałek wrócimy, bardzo mi zależy, żeby to on zobaczył ten dom, bo ja jestem już przekonana do Libry (żeby tylko nie odmieniło mi sie na Emanuelę :wink: ), a w najbliższym czasie (ok. 3 tyg.) nie przyjedzie ponownie. Nie chciałabym czekać z kupnem projektu tak długo!

Oczywiście tylko jeśli nie będzie to dla Was problemem!!!

W razie czego podałam Wam mój e-mail, chciałabym Wam przekazać mój nr tel. ale niechętnie na ogólniedostępnej stronie, byłabym Wam wdzięczna za inf. prywatną na maila!

Z góry dziękuję! I w ogóle bardzo sie cieszę, że Was znalazłam!

Serdeczne pozdrowienia dla męża!

Działka kosztowała mnie 50 zł za m2, ale zupełnie na peryferiach! Uzbrojenie prąd na działce, teraz ciągną wodę, na gaz i kanalizę nie ma szans przez następne kilka lat! Generalnie to mi się udało, teraz w Środzie nie kupisz taniej działki niż 70-80 zł.!

Pytaliśmy się, bo myśleliśmy, że nie macie jeszcze działki. Koło nas jest super działka. No i mamy prąd, na razie studnie, ale już w przyszłym roku na pewno wodę, do końca listopada będziemy mieć gaz :lol: , a kanalizację prawdopodobnie w ciągu 2-3 lat.

Gdybyście byli tak mili i mieli ochotę pokazać nam dom, to byłabym Wam niezmiernie wdzięczna, gdyby udało sie zorganizować takie spotkanie na początku przyszłego tygodnia.

Nie ma sprawy. My prawie codziennie jesteśmy na działce, ale dopiero po pracy. Mąż pracuje do 16 w Poznaniu, zanim wyjdzie, dojedzie, zabierze mnie i Wiktorię, dlatego najwczesniej zawsze jesteśmy ok. 17.30. O tej porze jeszcze można obejrzeć dom.

A dogadamy się z Twoim facetem? :D

Pozdrawiam

Beata

femini Numer telefonu możesz podać na priva lub na adres e-mail znajdujący się w każdej stopce naszych postów.

Cena działki niezała, a jaka powierzchnia???

My płaciliśmy za działeczkę 17.5 za m2. Ceniło się 20 zł, ale trochę stargowaliśmy :lol:. Na pewno nie chcecie kupić działki koło nas??? :D

Pozdrawiam

TadekL

... bardzo mi zależy, żeby to on zobaczył ten dom, bo ja jestem już przekonana do Libry (żeby tylko nie odmieniło mi sie na Emanuelę :wink: ),

Nie radzę. :x

Po takiej wizycie nic już nie będzie takie jak przedtem.

Twój Mężczyzna nawet nie będzie chciał słyszeć o Librze a Ciebie

Emanuela będzie nawiedzać w koszmarnych snach. :cry: :cry: :cry:

Beatko, dzięki za twoje i Tadka cenne informacje na temat kosztów budowy. Dopiero teraz je przeczytałem. Ostatnie parę dni leżałem w gorączce i nie podchodziłem nawet do komputera. Teraz nadrabiam zaległości. :D

Nie ma sprawy, do usług :lol:. To co nie szczepiłeś się przeciwko grypie??? Jak Ty leżałeś to komputer nie mógł przyjść do Ciebie??? Żartowałem, mam nadzieję, że już teraz będziesz zdrowy.

Pozdrawiam

TadekL

... bardzo mi zależy, żeby to on zobaczył ten dom, bo ja jestem już przekonana do Libry (żeby tylko nie odmieniło mi sie na Emanuelę :wink: ),

Nie radzę. :x

Po takiej wizycie nic już nie będzie takie jak przedtem.

Twój Mężczyzna nawet nie będzie chciał słyszeć o Librze a Ciebie

Emanuela będzie nawiedzać w koszmarnych snach. :cry: :cry: :cry:

femini, powiem Ci prawdę, Klaus jak już coś takiego mówi lub pisze, to chyba wie. Jak byś pośledziła posty Klausa, zobaczyłabyś, że chciał wcześniej budować wg projektu indywidualnego, a później jeszcze jakieś ciekawe pomysły. Tak więc uważaj :lol: :lol: :lol:

TadekL

Słuchajcie jak czytam wasz dziennik to mam wrażenie, że jeszcze tylko

elewacja (pestka), podłogi (druga pestka) i piec (też pestka) no i

przeprowadzka.

Bardzo jestem w błędzie?

Klaus, skoro posadzki zostały zrobione w jeden dzień (245 m2 - pestka) to chyba to co napisałeś jest bardzo bliskie prawdy, choć nie do końca. Jeszcze oprócz tego co napisałeś, schody, kominek, i cała wykończeniówka. Teraz czekamy już chyba tylko na gaz, żeby zacząć ogrzewać nasz dom. A jeśli już będziemy to robić, to chcemy szybko wykończyć parter, żeby zamieszkać i ogrzewać tylko jeden lokal mieszkalny. Obecnie jak wiesz mieszkamy w Poznaniu w kawalerce strychowej (42 m2) bez gazu i miesięczne opłaty za ogrzewanie prądem wynoszą nas około 300 zł.

A we wtorek mają wejść i zamieszkać u nas ociepleniowcy.

Pozdrawiam

TadekL