TadekL 04.11.2005 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Dzięki za update. Już myślałem, że coś nie idzie jak trzeba. Jak już mówimy o cenach to powiem wam ciekawostkę. Wiecie jaką dostałem wczoraj ofertę na stan surowy otwarty bez schodów zewn. i tarasu ale z elewacją klinkierową? 330 tys zł brutto. Dobre co? Odjaz od innych ofert chyba ze 100 tys zł. Cześć Klaus, No nieźle, nieźle a nawet powiedziałbym coraz lepiej. Uwaga uwaga - kto da więcej. Jak tak dalej pódzie dojedziesz do 400 tys. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 04.11.2005 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Może jakieś zdjęcia? Ciekaw jestem tych waszych balustrad. Jle będzie Was kosztować kotłownia? Pozdrawiamy Was i życzymy szybko gazu w domu. Jak zaczniecie grzać nie zapomnijcie o wietrzeniu. Klaus, zdjęcia zrobimy jutro - za dnia, bo popołudniami to już niestety jest za ciemno, a z lampą wychodzą kiepskie. Nie wiem ile sama kotłownia, bo mamy wycenione wszystko (tzn. woda, kanaliza, gaz, CO i CWU - w tym kotłownia - razem 30 tys. brutto. Jak zaczniemy grzać to będzie już chodzić reku. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 04.11.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Cześć mario. Miło Cię znowu gościć na "naszej" stronie. Dzisiaj był na naszej budowie wykonawca nitki gazociągu. Za dwa tygodnie ma ją wykonać - przynajmniej tak powiedział naszym instalatorom. A szambo kupujemy pod Radomiem. Podaję Ci link do ich strony. Masz tam ceny, wymiary i kontakt ( http://www.salexpol.pilickanet.pl/ ). Pozdrawiam TadekL Dzięki za szybką odpowiedź. U nas też zaczęli kopać pod linię energetyczną, do 20 grudnia mają oddać całość - zobaczymy. A jakiej wielkości szambo kupujecie, dwu - czy jednokomorowe, bo jeszcze się w tym temacie nie orientuję. Czytam również o kosztach jakie ponieśliście, i tak myślę ile to jeszcze kasy trzeba od stanu surowego wpakować żeby w tym domu zamieszkać. Będę miał o czym myśleć w zimie. Acha jeszcze mam pytanie odnośnie tarasów, czy robiliscie tak jak w projekcie czyli lane na gruncie. Zastanawiam się jak to będzie w czasie zimy ( pękanie, przemarzanie). Klaus, ceny za stan surowy to faktycznie masz z kosmosu. Chyba najlepiej znaleźć solidną ekipę, przemęczyć się te 3 miesiace i kilkadziesiąt tysięcy zostanie w kieszeni Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 05.11.2005 03:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Mario Życzymy Ci tego prądu jak najszybciej i więcej światła . My mamy już podpisaną umowę z energetyką na zmianę zasilania z przyłącza budowlanego na przyłącze docelowe. Czekamy na wykonanie. Z umowy nie wynika do końca w jakim terminie, ale wydaje mi się, że do końca listopada. Pierwszą ratę już zapłaciliśmy. Czekamy na odzew. Szambo będzie jednokomorowe o pojemności 6,2 m3 (jeśli musi być to szambo bezodpływowe - dobieraj pod katem pojemności wozu asenizacyjnego, który wywozi nieczystości szamb na Twoim terenie). Dwukomorowe - jeśli i tak nieczystości będą usuwane wozem asenizacyjnym uważam, że byłoby zbyteczne. Poza tym u nas w planach (myślę, że 2-3 letnich) będzie zrobiona kanaliza. Główne nitki wodociągu już są, pozostają przyłącza i ta kanaliza. Tarasy tak jak w projekcie, utopiliśmy w nich cały gruz, jaki został naprodukowany, wyrównaliśmy żwirkiem - takim jak na podsypkę. Mam nadzieję, że nie będzie problemów o których piszesz. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 05.11.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Tadeusz, pamiętasz jak rozmawialiśmy o twojej dachówce, że niektóre sztuki były krzywe? Co twoi dekarze mówili, że jaka dachówka byłaby lepsza? Muszę przyznać, że poważnie rozważamy Koramica L15 abgoba antracytowa. Podoba mi się. Ma też teraz całkiem dobrą cenę, nawęt tę oficjalną. Dzisiaj oglądałem ją a tkaże Roebena. Są bardzo podobne zarówno co do kształtu jak i jakości. Jednak to nie to co beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 06.11.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Razem: - wg kosztorysu: 209.137,68 zł + 7% vat = 223 777,32 zł - nasze wydatki: 221 679,99 zł (w tym 22-procentowy vat, tylko tynki i posadzki na 7% vatu). Jakie są Wasze ostrożne szacunki na dzień dzisiejszy co do kwoty jaką się zamknie całkowity koszt wybudowania domu? (pomijam przyłącza, uporządkowanie terenu i ogrodzenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.11.2005 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Tadeusz, pamiętasz jak rozmawialiśmy o twojej dachówce, że niektóre sztuki były krzywe? Co twoi dekarze mówili, że jaka dachówka byłaby lepsza? Ja w imieniu zapracowanego Tadka. Dekarze z dachówek ceramicznych polecali dachówki niemieckiej firmy Creaton. Ale trzeba uważać, bo na rynku jest sporo firm, które ściągają tę dachówkę z Niemiec i sprzedają w Polsce drugi gatunek jako pierwszy. Z tymi krzywymi dachówkami było tak, że jeśli w jednym miejscu dachu dachówka odstawała, to pasowała jak ulał w innym. Tak więc żadnej dachówki nie reklamowaliśmy. Wszystko zależało bowiem od umiejętności i dobrych chęci dekarzy. Wśród dachówek betonowych polecali dachówki firmy Brass. Muszę przyznać, że poważnie rozważamy Koramica L15 abgoba antracytowa. Podoba mi się. Ma też teraz całkiem dobrą cenę, nawęt tę oficjalną. Dzisiaj oglądałem ją a tkaże Roebena. Są bardzo podobne zarówno co do kształtu jak i jakości. Jednak to nie to co beton. Prawda. Beton to nie to samo co ceramika. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.11.2005 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Jakie są Wasze ostrożne szacunki na dzień dzisiejszy co do kwoty jaką się zamknie całkowity koszt wybudowania domu? (pomijam przyłącza, uporządkowanie terenu i ogrodzenie) Klaus, ile wzięlibyśmy kredytu, tyle można byłoby wpakować w dom. My wzięliśmy 350 tys. zł, a przydałoby się jeszcze ze 100 tys. zł. Do tej pory koszt domu wyniósł 220 tys. zł. My musimy jeszcze dodać 30 tys. zł na wodę, kanalizę, gaz, co, cwu, czyli całe ogrzewanie, 21 tys. zł kompletna elektryka wewnętrzna i zewnętrzna domu, elektryczne regulowanie wszystkich rolet, instalacja antenowa, alarmowa, telefoniczna, sieć komputerowa, wideodomofon, itd. Rekuperator 12 tys. zł, centralny odkurzacz chyba 4,5 tys. zł, kominek z DGP 9,3 tys. zł. A ponieważ na razie korzystać będziemy z parteru, więc liczymy jeszcze 5 tys. zł na jego oświetlenie (jakieś kinkiety, itd.), 6 tys. zł armatura w łazience na dole, 10-12 tys. zł wyłożenie na dole podłóg (płytki, a w gabinecie wykładzina), 2 tys zł. pomalowanie ścian, schody 5,2 tys. zł Wychodzi więc 327,2 tys. zł. Na bieżąco ujawniają się koszty różnych przyłączy. Sama woda (studnia z hydroforem) ponad 4,3 tys zł, prąd - opłata przyłączeniowa blisko 2 tys. zł, a szafka przyłączeniowa prawie 1 tys. zł, gaz ma nas kosztować 1,2-1,3 tys. zł. A szambo z podłączeniem do kanalizy prawie 2 tys. zł. Na pewno o czymś jeszcze tam zapomniałam. Przecież na dole musi być nowa kuchnia z nowym wyposażeniem 12-15 tys. zł, jadalnia ???, meble w salonie ???, do gabinetu można przywieźć jeszcze coś z mieszkania. A ogrodzenie, ogród, poddasze. A podbitka 3-8 tys zł. Stopnie kominiarskie ??? A płytki w garażu. A podjazd i kostka brukowa z przodu i wokół domu. Ech, Klaus. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.11.2005 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Klaus, ile wzięlibyśmy kredytu, tyle można byłoby wpakować w dom. My wzięliśmy 350 tys. zł, a przydałoby się jeszcze ze 100 tys. zł. Beata Wczoraj spotkaliśmy się w Poznaniu z naszymi nowymi sąsiadami. Pisaliśmy Ci, że bardzo poważnie rozważamy propozycje kupna od nich jeszcze trochę ziemi. Ale nie w tym rzecz. Są obecnie na etapie poszukiwania kredytu. Zdecydowali się na ofertę banku Fortis. W CHF maksymalnie do 30 lat w całym okresie kredytowania oprocentowanie wynosi 1,88% niezależnie od wielkości wkładu własnego. Pomimo że dopiero od 25 stycznia 2006 r. zaczynamy spłacać kredyt (raty kapitałowo-odsetkowe), (teraz na czas budowy, fachowo na czas wykorzystania kredytu spłacamy tylko raty odsetkowe) już teraz myślimy o zmniejszeniu comiesięcznych opłat. W BPH mamy marżę 2% + 6M LIBOR = 2,80%. Policzyliśmy, że w naszym wypadku to oszczędność kilkuset złotych. Co miesiąc ok. 250 zł zostanie nam w portfelu, a bank Fortis zarabia mniej ok. 80-90 tys. zł na odsetkach albo BPH tyle z nas zdziera. Ale nie znamy szczegółów oferty, tylko tyle co w internecie. Przyszli sąsiedzi nie mieli też umowy, więc nie znamy żadnych szczegółów, kruczków. "Teraz 1,88% w CHF, 0% prowizji, do 100% wartości inwestycji, część środków na dowolny cel". Dalej: "Prowizja 0% za udzielenie kredytu, okres kredytowania do 35 lat, możliwość negocjowania oprocentowania w przypadku kredytu o wartości min. 300.000 PLN lub równowartości w walucie obcej (poza kredytem w CHF), finansowanie do 100% wartości nieruchomości" Dalej: Atuty kredytów Fortis Bank teraz 1,88% w CHF brak prowizji za udzielenie/podwyższenie kwoty kredytu, możliwość zaciągnięcia kredytu bez posiadania środków własnych, finansowanie do 100% wartości nieruchomości (kredyty w PLN, CHF, EURO), kwota kredytu już od 30.000 PLN, długi okres kredytowania - do 35 lat, możliwość przeznaczenia do 25% kwoty kredytu na dowolnie wybrany cel (spłata innych kredytów, dowolny cel konsumpcyjny), wypłata kredytu w CHF/EUR w walucie kredytu lub w PLN - wybór należy do kredytobiorcy, spłata kredytu w CHF/EUR w walucie kredytu lub w PLN - wybór należy do kredytobiorcy, rata spłaty dla kredytu w PLN już od 165,97 PLN, w CHF już od 39,36 CHF, w EUR już od 34,05 EUR, możliwość wielokrotnej zmiany waluty, możliwość 24-miesięcznego odroczenia spłaty pierwszej raty kapitałowej kredytu, możliwość podwyższenia kwoty kredytu bez konieczności rozliczenia udostępnionych dodatkowo środków, możliwość wcześniejszej spłaty kredytu bez dodatkowych opłat, możliwość uruchomienia kredytu przed uprawomocnieniem się wpisu hipoteki (zabezpieczenie przejściowe w postaci ubezpieczenia spłaty kredytu), możliwość rozliczenia 33% kwoty kredytu za pomocą oświadczenia Kredytobiorcy, możliwość skorzystania z dobrowolnego Ubezpieczenia na życie dla Kredytobiorcy. Bank podaje, że przez 2 lata nie można spłacić albo będzie płatna wcześniejsza spłata kredytu. Opłaty i prowizje: Dotyczy wniosków o kredyt złożonych po 17 października 2005 r. Opłata za rozpatrzenie wniosku kredytowego bez opłat Opłata za przegląd księgi wieczystej 200,00 PLN Opłata za wystawienie dokumentu na życzenie Kredytobiorcy (za każdy pojedynczy dokument) 60,00 PLN Prowizja za udzielenie kwoty kredytu/podwyższenie kwoty kredytu (kwoty udzielonego/podwyższonego kredytu) 0,00% Prowizja za przedterminową spłatę kredytu (od kwoty nadpłaty) 0% - w okresie do 2 lat od daty uruchomienia kredytu 1,50% Prowizja za zmianę waluty (od salda kredytowego na dzień zmiany waluty) - z CHF/EUR na PLN 0% - w pozostałych przypadkach 0,50% Opłata za pozostałe zmiany warunków umowy 200,00 PLN Chcemy poznać w szczegółach tę ofertę i porównać z naszą. Ponoć w tej chwili jest to najlepsza na rynku oferta. Po bardzo szczegółowym zapoznaniu się z nią chcemy spróbować renegocjować warunki umowy w BPH, czyli obniżyć marżę do 1% albo skorzystać z kredytu refinansowego w Fortis Bank. Tylko nie widzieliśmy jeszcze umowy i nie znamy kruczków. Już wczoraj w nocy wysłaliśmy zgłoszenie do doradcy finansowego tego banku. A za dwa lata znów rozejrzymy się za nowymi, tańszymi kredytami. . Tylko do jakiej minimalnej wysokości marży bank może zejść? Klaus, a może inni forumowicze, czytający ten post, nie wiecie, jakie wysokie na Zachodzie jest oprocentowanie kredytów mieszkaniowych? Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.11.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Z tymi krzywymi dachówkami było tak, że jeśli w jednym miejscu dachu dachówka odstawała, to pasowała jak ulał w innym. Tak więc żadnej dachówki nie reklamowaliśmy. No to super może więc i u mnie będzie L15. A ile wy płaciliście za szt? 3,05 czy mi się coś pomyliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.11.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 ...Ech, Klaus. Pozdrawiam Beata ... ech, Beatko. No ale dla mnie te 330kzł to i tak dobra wiadomość. Mam oferty, w których żądają ode mnie tyle za stan surowy otwarty. Ja to liczę sobie tak. Mamy takie same domy, różniące się tylko elewacją. Jak policzyłem dla mnie to będzie dodatkowy koszt w granicach 20kzł. Ale nie mam DGP, kominka i podłogówki więc z grubsza powinno być tyle samo. Oczywiście to wszystko przy założeniu, że budowa tzw systemem gospodarczym. Dzięki Ci Panie, że mam Beatę i Tadka i wiem ile co może kosztować bo by mnie te firmy budowlane żywcem zjeść chciały. Ostatnio usłyszałem kwotę 600kzł za stan pod klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.11.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Co do kredytów to walczcie wytrwale. Sprawdźcie koniecznie też Millenium. Ja tam teraz też będę robił rozeznanie. Mam wstępną ofertę.2,39% w CHF a wszystkie opłaty 0zł.Ale uwaga z tymi procentami to jest tak. Te wszystkie niskie oferty typu 1,4%-1,8% to jest sztuczka marketingowa żeby można było coś na bilbordach powiesić. Potem się okazuje, że trzeba spełnić takie kryteria, którym sprostają nieliczni klienci. Np DomBank ma kredyt na 1% ale trzeba być prawnikiem, udział własny 80%,... itd, itp. Podobnie jest w Millenium. Zobaczymy co powie Fortis. Będę i ja do nich pukał. No ale mnie jeszcze trapi pytanie CHF czy PLN? Wiem, wiem . Miesięczna rata dużo niższa ale jest pewne ale. Ryzyko kursowe dotyczy nie tylko wysokości miesięcznej raty ale również całego kapitału określonego w CHF. A jak się będziemy czuli jak nam CHF pójdą w górę? Raty wprawdzie zaledwie nam się zrównają z tymi co w kredytach złotówkowych ale kapitał po przeliczeniu na złotówki znacząco wzrośnie. Żeby się nie kazało, że po 3 latach spłacania mamy do spłącenia więcej niż na początku. Kurcze, to jest problem. Ryzyko jak na giełdzie a my przecież amatorzy jesteśmy. Mam bankowca w rodzinie, muszę go podpytać co by tu najlepsze dla nas było. Pozostajemy w kontakcie.Pozdrowienia dla całej rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.11.2005 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 No ale mnie jeszcze trapi pytanie CHF czy PLN? Wiem, wiem . Miesięczna rata dużo niższa ale jest pewne ale. Ryzyko kursowe dotyczy nie tylko wysokości miesięcznej raty ale również całego kapitału określonego w CHF. A jak się będziemy czuli jak nam CHF pójdą w górę? Raty wprawdzie zaledwie nam się zrównają z tymi co w kredytach złotówkowych ale kapitał po przeliczeniu na złotówki znacząco wzrośnie. Żeby się nie kazało, że po 3 latach spłacania mamy do spłącenia więcej niż na początku. Kurcze, to jest problem. Ryzyko jak na giełdzie a my przecież amatorzy jesteśmy. Mam bankowca w rodzinie, muszę go podpytać co by tu najlepsze dla nas było. Ekonomiści i bankowcy mówią, bierz kredyt w takiej walucie, w której zarabiasz, czyli złotówkach. Tylko większość bierze w walucie. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.11.2005 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 No to super może więc i u mnie będzie L15. A ile wy płaciliście za szt? 3,05 czy mi się coś pomyliło? Sprawdziłam. Nasza angoba ceglasta szlachetna kosztowała 3,33 zł z 22-procentowym vatem (w tym był 30-procentowy rabat). Bo wyjściowa cena naszej dachówki na początku roku wynosiła 3,90 zł netto bez 22-procentowego vatu. Teraz cena wyjściowa tej dachówki z vatem to 3,81 zł. Słyszałam, że spadły ceny i widzę, że to ładnie. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.11.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Ekonomiści i bankowcy mówią, bierz kredyt w takiej walucie, w której zarabiasz, czyli złotówkach. Tylko większość bierze w walucie. Beata To wszystko jest marketing. Bardzo ostrożnie trzeba traktować wszelkie "rady" w tej materii. Mnie zastanawia jedno. CHF maja teraz wyjątkowo niski kurs a banki bardzo aktywnie zabiegają o klientów na kredyty walutowe. Promocja goni promocję. Czyżby liczyły na rychłe osłabienie się złotego w stosunku do CHF i krociowe zyski? Oby to nie okazało się prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.11.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Sprawdziłam. Nasza angoba ceglasta szlachetna kosztowała 3,33 zł z 22-procentowym vatem (w tym był 30-procentowy rabat). Bo wyjściowa cena naszej dachówki na początku roku wynosiła 3,90 zł netto bez 22-procentowego vatu. Teraz cena wyjściowa tej dachówki z vatem to 3,81 zł. Słyszałam, że spadły ceny i widzę, że to ładnie. Beata Angoby: czerwony, brązowy, antracytowy, grafitowy 2,76zł netto oficjalna cena na stronie internetowej co daje 2,95zł z 7% VAT. Do tego może jakieś rabaty itd, itp. Nieźle co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 07.11.2005 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Angoby: czerwony, brązowy, antracytowy, grafitowy 2,76zł netto oficjalna cena na stronie internetowej co daje 2,95zł z 7% VAT. Do tego może jakieś rabaty itd, itp. Nieźle co? Tak się zastanawiałam, dlaczego piszesz o 7-procentowym vacie, zamiast 22-procentowym na materiał. No tak, ale to firma będzie ci kupować materiał. Czyli cena netto dachówki + robocizna + 7% vatu na usługę. Myślisz, że firma podzieli się z Tobą zarobkiem na rabatach, upustach? Nasz szef od instalacji kupuje materiał po cenie netto, ale nie chce się dzielić z jakimkolwiek rabatem. To jego zarobek, a my mamy się cieszyć, że oszczędzamy na vacie 15%. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.11.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 To zależy z kim będę się budować. Jeśli systemem ściśle gospodarczymto mam dogadane, że wspólnie wybieramy najlepszą ofertę (czyli rabaty są moje) a kupujemy biorąc fakturę na wykonawcę czyli VAT 7%. Ale jeśli będę budował z firmą, z którą bym chciał to oni nie pokazują cen zakupowych a tylko kwotę na robociznę i materiał razem. Wynegocjowałem tylko, że umożliwią mi skorzystanie z jakichś większych promocji ale sam jeszcze nie wiem jak by to miało wyglądać technicznie. Jednak nie wiem jeszcze czy przyjmę ich ofertę bo nie mam ostatecznej wyceny. Jak będzie taka jak dotychczasowe to mnie na to po prostu nie stać. A więc poczekamy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 07.11.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Witajcie, ja mam malutkie pytanko troche z innej "beczki". Czytam o Waszej kotlowni, systemie c.o. i zastanawiam sie jakie macie wymiary kotlowni? Piec z zasobnikiem, czyli paliwo stale? (moze sie myle?). Ja rozwazam piec na eko-groszek ale mam dylemat w zwiazku z powierzchnia kotlowni (3,2 x 2,0 m), czy to nie za malo? Pozdrawiam, i dalej podziwiam Wasz domek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.11.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Z zasobnikiem ale ciepłej wody użytkowej a nie paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts