Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Kochani,

Balustrada SUPER!!! Gratulacje!

Moglibyście podać namiar na wykonawcę?

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu podpisuję umowę u notariusza na kupno działki.

Już się nie mogę doczekać :)

Raczej będziemy budować Emanuelę II, Herbert od momentu jak od Was wyszedł jest w 100% przekonany, że to jest to!

Ja na początku nie widziałam powodu, dla którego mielibyśmy budować podwójny garaż ale z czsem zaczynam widzieć coraz więcej plusów... a koszt w porównaniu ze zwykłą Emanuelą lub Librą nie będzie dużo większy!

Pozdrawiam

Kaśka

Witajcie,

ja mam malutkie pytanko troche z innej "beczki". Czytam o Waszej kotlowni, systemie c.o. i zastanawiam sie jakie macie wymiary kotlowni? Piec z zasobnikiem, czyli paliwo stale? (moze sie myle?). Ja rozwazam piec na eko-groszek ale mam dylemat w zwiazku z powierzchnia kotlowni (3,2 x 2,0 m), czy to nie za malo?

Pozdrawiam, i dalej podziwiam Wasz domek... :)

Witaj Magda2005.

Powyżej już Klaus Ci odpowiedział, ale miło, że zaglądasz na naszą stronkę. Trzymaj kciuki :D :) :lol:. A tak wracając do Twojej sprawy, to na eko-groszek to myślę, że za mała kotłownia. A czy zastanowiliście się, gdzie będziecie go składować???

Pozdrawiam

TadekL

Cześć Kochani,

Balustrada SUPER!!! Gratulacje!

Moglibyście podać namiar na wykonawcę?

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu podpisuję umowę u notariusza na kupno działki.

Już się nie mogę doczekać :)

Raczej będziemy budować Emanuelę II, Herbert od momentu jak od Was wyszedł jest w 100% przekonany, że to jest to!

Ja na początku nie widziałam powodu, dla którego mielibyśmy budować podwójny garaż ale z czsem zaczynam widzieć coraz więcej plusów... a koszt w porównaniu ze zwykłą Emanuelą lub Librą nie będzie dużo większy!

Pozdrawiam

Kaśka

Cześć Kasiu. Dzięki, balustrada też nam się podoba, a wykonawca z Biernatek k/Kórnika - P. Maciej (nazwiska nie pamiętam) ale podaję numery telefonów: 0 61 819 01 89 lub komórka 0 506 198 965. Naprawdę polecamy, szybko, umiarkowana cena - rozsądna i profesjonalne wykonanie.

Gratulujemy finalizacji zakupu działki. To teraz pozostaną tylko kwestie projektu, pozwoleń, trochę kaski i trzeba zaczynać. Cieszymy się, że zdecydowaliście się na Emanuelę II, choć i Libra jest bardzo ładnym domkiem, ale skoro Herbert zdecydował to niech będzie. Trzymamy kciuki i pozdrawiamy Was serdecznie.

Beata i Tadek z Wiktorią

Czesc Tadek,

Co do skladownia eko-groszku bedziemy miec drugie dwa razy wieksze pomieszzcenie gospodarcze w garazu i tam bysmy trzymali zapasy eko-groszku (z tego co wiem jest on pakowany w workach). W pomieszczeniu gorspodarczym o ktorym pisalam bylby tylko kociol ze zbiornikiem paliwa (myslimy o kotle Hefa) i zasobnik na wode.

pozdrawiam,

magda

Zrobiłem lekkie rozeznanie w kredytach.

Fortis Bank jest niezły.

Żadnych opłat, rozsądne podejście do papierków i dobre oprocentowanie.

1,99% CHF i 5,14% (po negocjacjach) PLN.

Chyba się zdecyduję.

W Millenium mnie rozśmieszyli. Nie rozpatrzą wniosku jak nie mam pozwoplenia na budowę.

No to czekamy na dobre wieści Klaus. Czy wiesz może, czy trzeba co roku przynosić pity??? (bo tak np. wymagają w Nordei). My w poniedziałek musimy zadzwonić do tego banku (tzn. do Fortisu), bo w niedzielę wysłaliśmy zgłoszenie mailem i niestety przez tydzień nikt się z nami nie skontaktował :evil: :evil: :evil: . A było by miło zaoszczędzić trochę kaski w kieszeni :), a raczej przeznaczyć na inne - przyjemniejsze i o wile bardziej konieczne wydatki.

Pozdrawiam

TadekL

Czy iwesz może, czy trzeba co roku przynosić pity???

Nie tego mi nie powiedzieli a ja nie pytałem. Natomiast jestem po rozmowie z "moim" bankierem. Najważniejsze informacje jakie wyniosłem z tej rozmowy to:

1. Na wiosnę powinny być jeszcze lepsze kredyty złotowe gdzieś ok. 4%

2. Jak oceniasz kredyt w CHF to weź pod uwagę nie tylko oprocentowanie

ale również tzw spread czyli różnicę kupno-sprzedaż waluty bo natym właśnie zarabiają banki przy kredytach walutowych. Spread nie jest rynkowy tylko specyficzny dla każdego banku. Namniejszy jest od dawna w Millenium i mBanku

3. Przewiduje się, że przez najbliższe 5 lat złotówka będzie się umacniała

4. Jak CHF będzie po 2,75 i wyżej można brać prawie w ciemno bo potem

kurs będzie spadał

5. W perspektywie 6-7 lat atrakcyjność kredytów walutowych przejdzie do historii a kredyty złotowe mogą być nawet tańsze. Jeśli więc wtopisz na

walucie to możesz już nie zdążyć tego odrobić w dłuższej perspektywie czasu.

6. W Millenium mają burdel na kółkach

7. Fortis łączy się z Millenium, może byc niezłe zamieszanie w trakcie

ujednolicania systemów informatycznych

No Klaus sprawiłeś się z tymi informacjami. To co - czekasz do wiosny z wzięciem kredytu??? i czy będzie to nasza kochana złotóweczka??? :p

Ja co do takiej konkurencyjności kredytów z PLN to jestem jak na razie trochę za sceptyczny. Przecież muszą sobie te wszystkie banki się na nas nażerować, bo na zachodzie Europy, to już są wszyscy za cwani i niestety nie ma takich profitów dla banków jak u nas.

Pozdrawiam

TadekL

Witaj mario,

Nawet nie pytaj, bo krew nas zalewa. Szczególnie zirytował nas dostawca szamba - Firma Sałexpol z pod Radomia. Jak się sprawa zakończy opiszemy w dzienniku. Poza tym walczymy z wykonawcami ocieplenia. Oprócz tego mamy nadzieję, że we wtorek wykonana zostanie nitka gazociągu i już niedłigo zrobi się cieplusio w domku i można będzie się dalej wykańczać :) .

Pozdrawiam

TadekL

Ja decyzji jeszcze żadnej nie podjąłem, chyba będę jeszcze czekał.

Teraz sprawdzam mBank.

Klaus!

Co tam słychać w mBanku?

Nas BPH olało. Nie odpowiadają na mail, a podczas rozmowy telefonicznej zbyli, że odpiszą później. Krótko odpowiedzieli, że bank nie ma zamiaru renegocjować z nami warunków umowy. No to przejdziemy bez skrupułów do tańszego banku. A za dwa lata znów poszukamy tańszego banku :D .

Beata

Cholera jasna ze tak powiem a ja myslalem ze bedziemy razem sobie pisac jak mieszka sie w domku zbudowanym w jeden sezon. :)

Ale i tak pewnie musicie grzac, chyba nie zostawicie tego nieogrzewanego?

My też tak mysleliśmy i wciąż mamy nadzieję, że jeszcze nam się to uda.

Gorzej będzie z dostępem do netu, ale myślę, że w tym temacie też coś się wymyśli.

Pozdrawiam

TadekL