Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Na ja jeszcze pamiętam mrozy gdzie w srzyni biegów olej w smar sie zmienił. Wiadomo, ze sięociepla, ale bywajątygodnei z -20. Jeżeli to GWC ma tylko 1 rurę to będzie pracowało w pracy ciągłej, co oznacza że od czerpni do powiedzmy 1/2 długości będzie grunt wokół GWC miał większą głębokość przemarzania. Tak tylko klikam żeby się nie zemściło. Bo jak tylko przymarznie to rybka, ale jak zamarznie i pęknie w środku zimy to będzie qq.

A tak się nauczyłem chuchać na zimne. :oops:

Dzięki Kroyena!

A ja myślałam, że to kobieta. :D . Nasz gwc rurowy (jednorurowy) według projektu nie ma pracować non stop tylko 12 godzin na dobę. Czerpnia do gwc będzie się znajdować w innym miejscu działki, a rura przy niej będzie położona na głębokości minimum 2,3 m. Od tego miejsca 20 m rura idzie prosto, a potem za pomocą dwóch kolanek 45 stopni zakręca pod katem 90 stopni. Dopiero potem idzie 18 m rury do naszych fundamentów i spotyka się z rurą od zimnej wody.

DZIĘKI Kroyena za cenną uwagę. Najwyżej moi panowie jeszcze raz będą kopać te 15 m na wiosnę :cry:, bo dopiero wtedy skończą drugą część gwc, tzn. tę przy czerpni.

Pozdrawiam

Beata

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe co Wy sądzicie na temat tych projektów? Oczywiście w porównaniu do naszych Emanuel?

Nie chce mi się pisać bo w zasadzie nie ma o czym a nie mam za bardzo

czasu. Podobny to fakt ale z pewnością dużo mniej udany

projekt. :D :D :D

I niech nikt sobie nie myśli, że się pocieszam. Taka jest obiektywna prawda i już. :wink:

Swoją drogą zastanawiające jest, że na stronie krajobrazy.com.pl trudno

jest uświadczyć jakichkolwiek informacji o autorach projektu lub samej

pracowni. Zastanawiałem się np czy autor nie pracował z P. Flakiem

w okresie gdy on był zatrudniony w Archipelagu. Np. P. Wójcik z

Archipelagu popełnił kilka projektów naznaczonych charakterem Manueli.

Piotrze!

Czy góra, korytarz jest zaprojektowana w stylu projektu Poemy z pracowni Krajobrazy? Link wyżej albo poniżej.

Z czego zbudowaliście dom? Ściany z ilu warstw? Słyszałam wiele pochlebnych opinii na temat górali. Ile wzięli za robociznę murów i dachu projektu Emanuela II, jeśli mogę wiedzieć? Ile będzie kosztowała was dachówka, jeśli mogę wiedzieć? Wiem - Creaton to najlepsza dachówka ceramiczna. I czekamy na skany.

Pozdrawiam

Beata

Jeśli można się wtrącić to powiem, że dachówka ostatnio mocno poszła w dół. Mam ofertę na creaton kera pfane antracyt 2,57 netto.

No to kupuj Klaus, bo w sezonie na pewno będzie znacznie droższa.

Pozdrawiam

Tadek

No ale gdzie ja to przechowam, w piwnicy?

W większości hurtowni można zapłacić za dachówkę, a odebrać na wiosne. Cena 2,57 netto jest ceną w normie. W Wawie zaproponowali mi 3,20 zł brutto (w tym 22% vat), a myślę, że jeszcze znegocjuje.

Pozdrawiam

Piotrek

Jeśli można się wtrącić to powiem, że dachówka ostatnio mocno poszła w dół. Mam ofertę na creaton kera pfane antracyt 2,57 netto.

Pozdrawiam

Tadek

W większości hurtowni można zapłacić za dachówkę, a odebrać na wiosne. Cena 2,57 netto jest ceną w normie. W Wawie zaproponowali mi 3,20 zł brutto (w tym 22% vat), a myślę, że jeszcze znegocjuje.

Pozdrawiam

Piotrek

No widzisz Klaus, negocjuj, płać i odbieraj na wiosnę. Moja dachówka leżała też w hutrowni ok. 4 miesięcy. Tak więc piwnica pewnie przyda Ci się na inne drobiazgi.

Pozdrawiam

TadekL

Pozdrawiam

Tadek

Pozdrawiam

Piotrek

No widzisz Klaus, negocjuj, płać i odbieraj na wiosnę. Moja dachówka leżała też w hutrowni ok. 4 miesięcy. Tak więc piwnica pewnie przyda Ci się na inne drobiazgi.

Pozdrawiam

TadekL

No to jest myśl. A potrafisz mi powiedzieć ile Ty zużyłeś tej dachówki, gąsiorów itp.

Pozdrawiam

Tadek

Pozdrawiam

Piotrek

Pozdrawiam

TadekL

No to jest myśl. A potrafisz mi powiedzieć ile Ty zużyłeś tej dachówki, gąsiorów itp.

Klaus!

W dzienniku budowy podawaliśmy liczbę dachówek ok. 3250, lewa boczna 50, prawa boczna 51, a gąsiorów 130. Po wyschnięciu tynków zamontowaliśmy okna dachowe i zostało nam 70-80 szt. dachówek, ale te zostawiliśmy na wszelki wypadek. Ale to zakładkowa L15 Renesansowa Koramica. W swojej hurtowni panowie Ci wyliczą dokładną liczbę dachówki Creatona.

Beata

Klaus, bardzo dobra cena chociaż ja kupiłem jeszcze ciut taniej :wink:

Ale w Lublinie :D

I pamiętaj, że cholernie drogie śa dodatki ( trójniki, gąsiorki, dach.boczne itp.)

Beatko, Tadku super jest Wasz dziennik, przeczytałem ostatnio zestawienie wszystkich wydatków i nie ukrywam że się lekko podlamałem :-?

Pozdrawiam

Fajną macie skrzynkę na gaz.

Moja jest kanarkowo zółta. Jak to będzie wygladać? :evil:

A Wasze okna dachowe są takie jak w projekcie(160cm), czy trochę krótsze?

Najpierw nam się ta skrzynka nie podobała, po czym instalator stwierdził, że żółta za bardzo wpadałaby w oko, a ta kolorystycznie zbliżona jest do koloru dachu, ale jest z jakiegoś badziewia zrobiona. :evil:

Okna rzeczywiście mamy krótsze o 20 cm, a dlaczego to Tadek.

Beata

Fajną macie skrzynkę na gaz.

Moja jest kanarkowo zółta. Jak to będzie wygladać? :evil:

Najpierw nam się ta skrzynka nie podobała, po czym instalator stwierdził, że żółta za bardzo wpadałaby w oko, a ta kolorystycznie zbliżona jest do koloru dachu, ale jest z jakiegoś badziewia zrobiona. :evil:

Okna rzeczywiście mamy krótsze o 20 cm, a dlaczego to Tadek.

Beata

Mialem taka skrzynke kilka lat. Zaczela rdzewiec. Pomalowalem i nadal rdzewiala. Najgorsze ze jak padalo to ta rdza zaczela splywac po elewacji. Moj wykonawca elewacji powiedzial ze metalowe sa do d... i zalozyl mi bardzo ladna z tworzywa sztucznego (jakas zywica czy cos). Jest mniejsza i nie tak kanciata (widac ja na zdjeciach). I kolor w miare neutralny :)

Mialem taka skrzynke kilka lat. Zaczela rdzewiec. Pomalowalem i nadal rdzewiala. Najgorsze ze jak padalo to ta rdza zaczela splywac po elewacji. Moj wykonawca elewacji powiedzial ze metalowe sa do d... i zalozyl mi bardzo ladna z tworzywa sztucznego (jakas zywica czy cos). Jest mniejsza i nie tak kanciata (widac ja na zdjeciach). I kolor w miare neutralny :)

Maciek, no właśnie ona nie jest metalowa, tylko z jakiegoś tworzywa sztucznego. Dlatego napisałam, że taka badziewiarska.

Beata

Beatko, Tadku super jest Wasz dziennik, przeczytałem ostatnio zestawienie wszystkich wydatków i nie ukrywam że się lekko podlamałem :-?

Pozdrawiam

Dlaczego podłamałeś się Mario? Przecież koszty budowy miałeś niższe.

Beata

Dlatego, że teraz widzę ile jeszcze trzeba wpakować kasy żeby wykończyć dom :o

Ale mam nadzieję że dam radę.

Pozdrawiam