TadekL 15.12.2005 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Klaus, a co na to Twoja żona i córki??? TadekL Nie czytają forum. Chyba nie wiedzą co tracą - przecież to kopalnia wiedzy... o nas oczywiście TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papi5 15.12.2005 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Beato, Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Odpowiadając na Twoje pytania to nasza Emanuela ma inny rozkład niż Poema. Chyba najszybciej zrobię zdjęcie z planu i Wam prześle. Dom wybudowaliśmy z maxa 30 + do tego będzie wełna lub steropian 10 cm. Sciany wewnętrzne z białego gazobetonu. Górale za stan surowy bez ław, ścian funadamentowych i pierwszej wylewki wzieli 27.000 zł i do tego dach i pełne deskowanie. Czy wyliczaliście jaką dokładnie powierzchnię ma dach, gdyż w kosztorysie jest chyba błąd w powierzchni? Nam wychodzi około 270 m kw? Pozdrawiam Piotrek Witaj Piotrze! Super zdjęcie! Musimy wszyscy nauczyć się wklejać zdjęcia do wątku. Piękne te nasze Emanuele. Też jesteście dumni z domku? Obcym ludziom przechodzącym bardzo podoba się ten domek i mówią, że jest piękny architektonicznie. Bardzo się cieszę, że nie poszliście na łatwiznę i do deskowania dachu kupiliście zaimpregnowane deski. Nie ma co oszczędzać. Zamierzacie jeszcze w tym roku położyć papę? Widzę, że również w kuchni macie jedno duże okno. My takie zrobiliśmy, bo mamy przepiękny widok lasu i szkoda nam było murować tam słupek. Zostawiliście okna łukowe. Mnie jest bardzo przykro z powodu decyzji mojego męża, ale ech, te kompromisy. Widzę, że podnieśliście ściankę kolankową. Jaką ma teraz wysokość? Muszę przyznać, że nie przeszkadza to dachowi. A co do dachu i jego powierzchni. Więźby to chyba jest dobrze w zestawieniu. Choć nam zniknęło kilka sztuk w czasie, gdy leżała ona na budowie i czekała na ekipę, i musieliśmy niestety dokupić. Natomiast jak kupowaliśmy dachówkę, to w hurtowni od razu mówili nam, że zawsze trzeba w wycenie uwzględnić 10% więcej, czyli właśnie liczyli na 270 m2, bo sporo na nasz dach jest docinanych dachówek. Ale i tak oddaliśmy jedną całą paletę chyba ok. 140 dachówek, a 70 szt. później zdjętych do założenia okien dachowych po tynkach i wylewkach zostawiliśmy sobie na ogrodzenie albo na daszek pod kubły na śmieci i na wszelki wypadek. Piotrze! Jesli mozna wiedzieć, ile wyszło wam za materiał? Bardziej ile na ten moment kosztował was stan surowy z materiałem i robocizną. Chciałam się zapytać, żeby porównać, ile przepłaciliśmy za silkę. A ile jesteście do przodu w porównaniu do naszych kosztów budowy domu. A ponadto czekamy na zdjęcie z przodu domku i skany waszych zmian w środku. Pozdrawiamy serdecznie Beata Beato, Nie będziemy już kłaść papy, gdyż konstrukcja dachu i same deski są bardzo mokre, a przy pełnym deskowaniu jest duże prawdopodobieństwo, że weszłaby pleśn, gdyż nie wyschną pod papą. Nic się im nie stanie przez 3 miesiące, a kierownik budowy i sami górale powiedzieli, że za mokre jest drzewo, aby je przykryć papą. Scianka kolankowa ma około 1 m. Co do kosztów samej ceramiki to mam to w wielu fakturach, ale bez gazobetonu, który jest w ścianach wewnętrznych koszt maxa 30 był około 8.000 zł. Całość domu w tym stanie to 140 tys. z czego około 15.000 zł poszło na rozbiórkę starego domu. Do tego poprzedni wykonawca sknocił nam fundamenty i betonu poszło około 22 m3. Ponadto mamy nietypowe ściany fundamentowe, gdyż do powierzchni ziemi jest znacznie grubsza ściana (z całego bloczka), a następnie nad ziemią ściana przechodzi na grubość 25cm. Zrobiliśmy tak celowo, aby na zewnątrz na cokole zastosowac klinkier 6cm, który bedzie oparty na tej szerszej ścianie fundamentowej. W ścianach fundamentowych po podsypce mamy także folie 0,2 mm, 15 cm keramzytu, folie 0,2 mm i na to wylewkę 15cm B20. Keramzyt jest dość kosztowny, ale byłem w domach z taką posadzką i są bardzo ciepłe. Także jak widzicie trochę rozmuchaliśmy koszty, a napewno można je było zmniejszyć. Doślę zdjęcia. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.12.2005 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Ponadto mamy nietypowe ściany fundamentowe, gdyż do powierzchni ziemi jest znacznie grubsza ściana (z całego bloczka), a następnie nad ziemią ściana przechodzi na grubość 25cm. Zrobiliśmy tak celowo, aby na zewnątrz na cokole zastosowac klinkier 6cm, który bedzie oparty na tej szerszej ścianie fundamentowej. Czyli będziecie mieć ścianę trójwarstwową? Na całej powierzchni domu, czy w niektórych miejscach? Bo takie rozwiązania też widziałam. W ścianach fundamentowych po podsypce mamy także folie 0,2 mm, 15 cm keramzytu, folie 0,2 mm i na to wylewkę 15 cm B20. Keramzyt jest dość kosztowny, ale byłem w domach z taką posadzką i są bardzo ciepłe. Także jak widzicie trochę rozmuchaliśmy koszty, a napewno można je było zmniejszyć. To bardzo dobre rozwiązanie. My o tym pomyśleliśmy dopiero po czasie. Widać, że macie dobrego kierownika budowy. Doślę zdjęcia. Trzymamy za słowo. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 16.12.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Keramzyt? A nie lepiej dać styropian? Jest dużo cieplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.12.2005 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Keramzyt? A nie lepiej dać styropian? Jest dużo cieplejszy. Może i lepiej, ale to zależy już od inwestora na co wyda pieniążki. Klaus, a jak tam u Ciebie z postępami w rozmowach z potencjalnymi wykonawcami Twojego domku? A tak w ogóle to widzę, że nie dobiłeś wczoraj do tysiączka . Cóż, ja też nie. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.12.2005 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Sorki Klaus, już widzę co u Ciebie. Beatka mi wrzuciła to co pisałeś na szczecińskiej. Faktycznie - można się załamać, szczególnie przy tych od 50 w górę. To jakiś kosmos. No nie kosmos to może nie ale ZACHÓD, a na ZACHODZIE się lepiej żyje - co nie??? Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 16.12.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Sorki Klaus, już widzę co u Ciebie. Beatka mi wrzuciła to co pisałeś na szczecińskiej. Faktycznie - można się załamać, szczególnie przy tych od 50 w górę. To jakiś kosmos. No nie kosmos to może nie ale ZACHÓD, a na ZACHODZIE się lepiej żyje - co nie??? Pozdrawiam TadekL Sam już nie wiem co powiedzieć ale muszę ten temat w grudniu zamknąć. Mam jednego faworyta. Zobaczymy czy się dogadam co do ceny. A co do tego zachodu to unas głęboka prowincja. Nie wiem skąd te ceny. Co innego Wielkopolska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 16.12.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Tadek a u ciebie to ile właściwie wyniosła robocizna za stan surowy otwarty? Wiem, że o cenach pisałeś już bardzo dużo ale trudno mi to ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.12.2005 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Tadek a u ciebie to ile właściwie wyniosła robocizna za stan surowy otwarty? Wiem, że o cenach pisałeś już bardzo dużo ale trudno mi to ogarnąć. Cześć Klaus! Za wszystkie roboty murowe zapłaciliśmy 17,5 tys. w tym schody i taras do poprawki (bez spadku), a za cały dach 13 tys. zł. Razem 30,5 tys. zł. A co do Wielkopolski to też prowincja. W przyszłym roku nasz nowy sąsiad będzie budował projekt Orion też z pracowni Domus, jeśli pamiętam chyba z betonu komórkowego - ważne lżejszy od silki - trzy balkony, wykusz, dach dwuspadowy z lukarnami. Dwóch murarzy pracujących od świtu do zmierzchu, budując chyba trzy tygodnie, chcą za robociznę 16 tys. zł za mury. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 16.12.2005 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 OK a ile za stan zero? Czy to może już jest w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.12.2005 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 OK a ile za stan zero? Czy to może już jest w cenie? Klaus, a sprecyzuj stan zero. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 16.12.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Stan zerowy to:1. Ławy (wykop, zbrojenie, zalewanie, izolacja pozioma)2. Ściana fundamentowa (murowanie, zalewanie, izolacja pozioma i pionowa)3. Posadzka na gruncie (zasypanie piaskiem, zagęszczenie, chudziak, izolacja pozioma, czasem zbrojenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.12.2005 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Stan zerowy to: 1. Ławy (wykop, zbrojenie, zalewanie, izolacja pozioma) 2. Ściana fundamentowa (murowanie, zalewanie, izolacja pozioma i pionowa) 3. Posadzka na gruncie (zasypanie piaskiem, zagęszczenie, chudziak, izolacja pozioma, czasem zbrojenie) Stan zero wchodził w cenę 17,5 tys. zł. Beata P.S. Folię na chudziaku (izolację poziomą kładliśmy dopiero przy wylewaniu docelowej posadzki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 16.12.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 No to jeśli tak to ja sobie mogę tylko pomarzyć o takiej cenie. Nawet ekipa górali, która zrobiła na mnie nie najlepsze wrażenie chce 40000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomod 17.12.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 U mnie to samo ceny od 35 do 45 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 18.12.2005 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Hej chłopaki. Co Wam powiem, to wam powiem, ale Wam powiem.My zaczynaliśmy targowanie od:- 20000 zł za roboty murarskie - na 17500 zł- 15000 zł za roboty ciesielsko-dekarskie na 13000 zł z podbitką (z której w tym roku zrezygnowaliśmy). Klaus, ale te 40 - 50 tys. za dom w ścianie 3W, która zapewnia już Ci ocieplenie i elewację to po przemyśleniach myślimy, że to nie jest dużo.PozdrawiamTadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 18.12.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Klaus, ale te 40 - 50 tys. za dom w ścianie 3W, która zapewnia już Ci ocieplenie i elewację to po przemyśleniach myślimy, że to nie jest dużo. Pozdrawiam TadekL To jest bez ocieplenia i klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 18.12.2005 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Klaus, ale te 40 - 50 tys. za dom w ścianie 3W, która zapewnia już Ci ocieplenie i elewację to po przemyśleniach myślimy, że to nie jest dużo. Pozdrawiam TadekL To jest bez ocieplenia i klinkieru. No nie, to w takim przypadku to już jest k...a totalne przegięcie. A ja naiwny myślałem, że to już jest z tymi pierdołkami. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 18.12.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Kompletny stan surowy otwarty + ocieplenie i elewacja klinkierowa + schody wew i zew i taras wg jednej z lepszych ofert to 79 tys. Ale miałem też taką, że za to samo krzyczeli 136,5 tys. zł. Oczywiście mówimy tu tylko o robociźnie z maszynami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 18.12.2005 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Kompletny stan surowy otwarty + ocieplenie i elewacja klinkierowa + schody wew i zew i taras wg jednej z lepszych ofert to 79 tys. Ale miałem też taką, że za to samo krzyczeli 136,5 tys. zł. Oczywiście mówimy tu tylko o robociźnie z maszynami. Witaj Klaus! Za robociznę stan zerowy do stanu surowego otwartego zapłaciliśmy 30,5 tys. zł. Za robociznę ocieplenia ścian zewnętrznych i położenia tynku wraz z pomalowaniem elewacji farbą, dalej wykonania obwódek wokół okien, drzwi ze styropianu wraz z ich otynkowaniem i pomalowaniem oraz położeniem tynku na cokole, czyli za kompletną elewację zapłacimy 6880 zł (jeśli w ogóle tyle zapłacimy, bo za ocieplenie poddasza dostaną tylko 2500 zł - przekroczenie terminu, chyba że Tadek się zlituje). Schody zewnętrzne i taras były w cenie robocizny stanu surowego otwartego. Natomiast cena schodów wewnętrznych z montażem to 5350 zł. Całość 42730 zł. Tadek się pyta, co za maszyny panowie sobie wymyślili? Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts