Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tadek się pyta, co za maszyny panowie sobie wymyślili?

Zagęszczarka, spychacz, szalunki systemowe, tarcze diamentowe ...itp. Aha no i ogrodzenie tymczasowe jest też w cenie oraz nadzór uprawnionego kierownika.

Za wynajem na dobę zagęszczarki płaciliśmy 65,88 zł. Spychacz chyba do zdjęcia humusu. My za dwie godziny płaciliśmy 160 zł, ale to było bardzo okazyjnie (akurat robił coś u sąsiada rolnika), ale już nasi sąsiedzi płacili dwa razy tyle. Tarcze diamentowe potrzebne są do cięcia silki - za nie zapłaciliśmy 61,20 zł (były na trzech fakturach, w tym tarcze do metalu do cięcia stali na zbrojenie stropu). Szalunki systemowe ? My dawaliśmy pięniądze albo na deski albo na stemple w kwocie 550 zł. A ze stemplami było tak, że za grosze wykonawca kupił drzewo od naszego właściciela rolnika, bo ma kilka ha lasu i mieli je na inne budowy, a na koniec roku do kominka.

Ogrodzenia tymczasowego nie mieliśmy. Kierownik kosztował nas odrębnie 2000 zł.

A jeszcze Ci nie powiedzieli, że będą potrzebować dźwig do więźby, itd.

Pozdrawiam

Beata

Witajcie

Jak głębokie robiliście wykopy pod fudamenty tak jak w projekcie?

A przy okazji Zdrowych Wesołych Świąt dla autorów dziennika i wszystkich forumowiczów

Pozdrawiam Piotr

Jeśli dobrze pamiętam, to wykopy były na taką głębokość jak w projekcie. U nas w Wielkopolsce strefa przemarzania jest mniejsza niż gdzie indziej i mamy dobre warunki glebowe (ładny przepuszczalny piasek). Potwierdzili to geodeta, miejscowy studniarz. Nie robiliśmy specjalnych badań glebowych. Klaus takie robił, bo ma gliniaste podłoże.

Bardzo dziękujemy za życzenia.

Pozdrawiam

Beata

Witajcie.

Macie świetny domek u nas jeszcze sporo pracy żeby wyglądał podobnie.15 marca mają montowac nam okna i drzwi wejściowe i wtedy prace powinny ruszyć.Narazie jedyne co się zmieniło to sceneria :D .

Próbowałem przeczytać Wasz dziennik budowy,ale nie starcza mi czasu.Jednak muszę to zrobić bo jest tam wiele informacji,które mnie interesują na tym etapie budowy,Wy jesteście o krok dalej.A gdzie tam o kilka kroków dalej.

Pozdrawiam Wojtek

... Musimy najpierw w całości uiścić opłatę przyłączeniową, zapłacić za szafkę przyłączeniowo-pomiarową oraz dostarczyć właściwy dokument o zakończeniu budowy (kopia oświadczenia kierownika budowy z Dziennika Budowy o zakończeniu budowy, kopia zaświadczenia ze Starostwa Powiatowego o zgłoszeniu budynku do odnioru lub kopia dokumentu potwierdzającego zameldowanie). Wcześniej nie. Szkoda.

Cwaniaczki. Już oni mają w tym swój cel

A potem przez blisko godzinę jeździliśmy na sankach z Wiktorią. Najpierw się bała, a potem chciała tylko szybciej i szybciej. Tadek się nabiegał. A koło naszego domu przejeźdżał kulig - traktor i kilkanaście saneczek z dorosłymi i dziećmi. Mamy naprawdę przepiękną okolicę.

:cry: :cry: :cry:

Aż się wzruszyłem. U nas dzieciaki chore, śniegu nie ma a okolica jest brzydka. No załamka normalnie.

Tak sobie teraz patrzę i się zastanawiam. A nie podnieśliście ścianki kolankowej? W projekcie dolna krawędź dachu jest na poziomie płyty balkonowej.

No właśnie my nie podnieśliśmy, a wszyscy podnoszą. Może to niedobrze, że jej nie podnieliśmy a może i dobrze. Sam już nie wiem :) :o :wink:

Pozdrawiam

TadekL

No właśnie my nie podnieśliśmy, a wszyscy podnoszą. Może to niedobrze, że jej nie podnieliśmy a może i dobrze. Sam już nie wiem :) :o :wink:

Pozdrawiam

TadekL

Osobiście jestem przeciwny podnoszeniu, dlatego się zmartwiłem jak

sobie uświadomiłem, że Wy chyba macie podniesioną.

To jak jest z tym poziomem dolnej krawędzi dachu. Tak ja w projekcie

czy wyszła wyżej?

Witaj Piotrze

- silka E24 (3240 szt.) - 11469,60 zł; - 405 szt. = 2835 szt.

- silka E8 (1485 szt.) - 2153,25 zł; + 720 szt. = 2205 szt.

Tyle nam wyszło

A zużycie Silki masz na stronie:

http://www.xella.pl/html/pol/pl/ks_4192.php?language_id=10&product_id=601&sub_detail_type_id=52&area_code=1&main=&submenu=&subnavi_level=

Pozdrawiam

TadekL

Osobiście jestem przeciwny podnoszeniu, dlatego się zmartwiłem jak

sobie uświadomiłem, że Wy chyba macie podniesioną.

To jak jest z tym poziomem dolnej krawędzi dachu. Tak ja w projekcie

czy wyszła wyżej?

Cześć Klaus!

Właśnie obejrzałam projekt i zdjęcia z budowy. Poziom dolnej krawędzi dachu zgadza mi się na trzech elewacjach poza frontową. Sprawdziłam 2,8 m ściana, potem strop Teriva 24 cm + 3 cm nadbetonu (u nas strop obmurowany jest czerwoną cegłą i silką 8, która wysoka jest na 20 cm, czyli zamiast betonu stropu widzisz cegłę i silkę - to taka stara metoda obmurowanie wieńca stropowego), a potem powinna być ściana kolankowa na 36,5 cm, jeśli dobrze pamiętam, bo to był projekt na ytonga. My mamy rzeczywiście podniesioną ściankę kolankową o 3,5 cm, bo nie chcieliśmy, aby chłopaki bawili się z cięciem silki o ten kawałek - za dużo roboty. Ale skoro krawędź jest dobra z trzech stron, to musi być z czwartej strony dobra. Na rysunku w projekcie jest uwzględniona podbitka - my jeszcze jej nie mamy. Wygląda jakby w projekcie za wysoko umieszczony był balkon z frontu.

Pozdrawiam

Beata

Klaus!

Balkon nie jest ocieplony. Na górze powinno być według projektu 15 cm styropianu, folia, 6 cm gładzi i płytka. Od dołu 5 cm styropianu i tynk.

A ponadto coś mi się przypomina, że w Manueli był błąd na początku. Posadzka na balkonie po ociepleniu była na równi z posadzką piętra i woda wlatywała do wnętrza. Wiem, że pracownia coś poprawiała.

Została najwyżej jeszcze jedna niewiadoma. Czy cieśle nie obcięli nam na długości krokwi? :D

Popatrz na wizualizację elewacji frontowej. Wyobraź sobie u nas podbitkę i ocieplony balkon w górę. Moim zdaniem będzie wszystko się zgadzało.

Pozdrawiam

Beata