Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Czy jesteście w stanie określić ile punktów w ilstalacji elektrycznej Wam wyszło?

Pozdrawiam Piotr

No Stary,

Zabiłeś nam ćwieka. Nie mamy pojęcia. Może w weekend uda nam się to wszystko policzyć. Nasz elektryk kasował od całości a nie o punktu. Piotr, czy mamy to podzielić na włączniki, gniazdka elektryczne, sieciowe i antenowe? :lol:

Pozdrawiam

TadekL

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Tadku.

Napisałem o moich kosztach budowy,niewiem czy czytałeś(w galerii zdjęć).Właśnie czekam na kolejną wycenę instalacji co i cwu.Mam jeszcze trochę czasu do wiosny więc mogę sobie porównać ceny.

Miałem pierwszego gościa oglądającego budowę,też podoba mu się EMANUELA.To będzie może kolejna EMANUELA tylko w WIELICZCE.

Gościem był pracownik składu budowlanego,który zaopatrywał mnie w materiały budowlane.

Witaj Wojtku!

Ostatnio Tadek jeździ ze mną prawie codziennie popołudniami po sklepach z płytkami, co jest dla niego bardzo męczące. Najgorsze, że nie ma ładnych płytek, które powaliłyby mnie na kolana i pasowałyby na cały dół domu.

Czytaliśmy oboje twój wątek i ceny. Nie mamy sił porównywać wydatków. Pewnie będzie to cenny materiał dla naszych następców. Mogą sobie porównać, ile komu, jakiego materiału wychodziło.

My za co, cwu, kanalizę, gaz i podłogówkę - 80-90 m2 (prawie cały dół, bez spiżarni i gabinetu oraz na górze w dwóch łazienkach) - robocizna i materiały, czyli kocioł, zasobnik, grzejniki zapłaciliśmy 30 tys. zł.

A w weekend czeka nas liczenie punktów elektrycznych.

Pozdrawiam

Beata

Witam

Czytałem,to macie super zajęcie. :D

Tak, podanie kosztów napewno się komuś kto zaczyna budowę przyda,bo później to różnie bywa.Wczoraj był u mnie przedstawiciel firmy zajmującej się techniką grzewczą,ale musi mi poprawić ofertę bo jest niekompletna.Mam pytanie czy znacie firmę LECHMA z Poznania,może coś wiecie na temat ich kominków http://www.lechma.com.pl/02_kominki.html

Powodzenia przy wybieraniu płytek.

Witam

.Mam pytanie czy znacie firmę LECHMA z Poznania,może coś wiecie na temat ich kominków http://www.lechma.com.pl/02_kominki.html

Powodzenia przy wybieraniu płytek.

Wojtku!

Nie znamy tej firmy, ale jutro może Tadek zadzwonić do naszego pana od kominków też z Poznania. Powinien chyba coś wiedzieć na ich temat, bo to ten sam rynek.

A propos to zamierzacie kupić kominek z płaszczem wodnym? Czym chcecie ogrzewać Waszą Emanuelkę?

Pozdrawiam

Beata

Byłbym wdzięczny za opinie o firmie LECHMA.Co do ogrzewania to plan jest taki :kocioł kondensacyjny VAILLANT na gaz propan-butan(w mojej okolicy nie ma gazociągu i szybko nie będzie)to dla wygody i kominek z płaszczem wodnym(zawsze chciałem miec kominek i we własnym domu muszę go mieć).Zgromadziłem trochę drewna z drzew które wyciąłem przed budową.

Mój instalator wycenił instalację co cwu na 19100 zł

oto fragment wyceny:

- kocioł Vaillant VU 246/2 - 7600 zł brutto

- grzejniki Purmo + łazienkowe Enix - 5130 zł brutto

- osprzęt do grzejników - 980 zł brutto

- orurowanie + roździelacze + podłogówka + podłączenie kominka z płaszczem wodnym - 3400 zł brutto

- montaż - 2000 zł brutto

- razem - 19110 zł brutto

plus sam kominek.(6-7 tyś)

Instalacje zaczynamy w kwietniu więc jest trochę czasu na decyzje.

Byłbym wdzięczny za opinie o firmie LECHMA.Co do ogrzewania to plan jest taki :kocioł kondensacyjny VAILLANT na gaz propan-butan(w mojej okolicy nie ma gazociągu i szybko nie będzie)to dla wygody i kominek z płaszczem wodnym(zawsze chciałem miec kominek i we własnym domu muszę go mieć).Zgromadziłem trochę drewna z drzew które wyciąłem przed budową.

Mój instalator wycenił instalację co cwu na 19100 zł

oto fragment wyceny:

- kocioł Vaillant VU 246/2 - 7600 zł brutto

- grzejniki Purmo + łazienkowe Enix - 5130 zł brutto

- osprzęt do grzejników - 980 zł brutto

- orurowanie + roździelacze + podłogówka + podłączenie kominka z płaszczem wodnym - 3400 zł brutto

- montaż - 2000 zł brutto

- razem - 19110 zł brutto

plus sam kominek.(6-7 tyś)

Instalacje zaczynamy w kwietniu więc jest trochę czasu na decyzje.

Wojtku!

Wycena wygląda naprawdę nieźle jak i cała oferta (tzn. super). Ten kocioł to jednofunkcyjny wiszący kondensat i w pakiecie ma zasobnik, prawda? Ile on jest KW? Ile chcesz mieć grzejników i gdzie? Zgodnie z projektem? Gdzie chcesz położyć podłogówkę i jakiej firmy? Naprawdę chcesz z salonu zrobić kotłownię? Wiele osób mówi, że pali w kominku na początku, a potem już im się nie chce. Chyba że masz babcie albo dziadka, który będzie z wami mieszkał. :D I podobno bardzo droga jest automatyka kominka z płaszczem wodnym - podłączenie z instalacją grzewczą. Niewiele instalatorów potrafi to dobrze zrobić. Mamy znajomego, który zapłacił już za całość kominka z płaszczem wodnym z obudową i automatyką prawie 18 tys. zł i nadal nie chodzi tak jak powinien.

Pozdrawiam

Beata

Witam

Ta wycena jest na podstawie projektu.

Ogrzewanie podłogowe planujemy we wszystkich łazienkach i w kuchni.Instalator daje gwarancje,że połączenie kominka z instalacją wykona poprawnie.Właśnie mam przed sobą katalog VAILLANT-a i piszą tu ,że VUW 246 jest jest dwufunkcyjny 19,5 kW (c.o.);23 kW(c.w.u.)

Szczegóły tej oferty jeszcze musimy dogadac.Ta sama firma ma robić u nas POŚ.

Witaj Beatko, Tadku. czytam Wasz dziennik i widzę, że cały czas robota wre :lol:

U nas z kolei zbieramy siły na wiosnę, chyba odpuścimy przeprowadzkę w tym roku. 28.12.2005 powiększyła nam sie rodzina :wink: :wink: i chcemy żeby bobas trochę podrósł, bo obecnie w pobliżu mamy przedszkole. Ale z tym jeszcze zobaczymy w ciągu roku.

Mam do Was pytanie odnosnie wentylacji w kuchni- jak rozwiązaliscie ten problem. Ja w projekcie mam jakieś 2 rury spiro i prawdę mówiąc nie bardzo wiem jak ten temat ugryźć. A może system rekuperacji który macie zainstalowany w domu załatwia ten problem.

POzdrawiam Mariusz

Witaj Beatko, Tadku. czytam Wasz dziennik i widzę, że cały czas robota wre :lol:

U nas z kolei zbieramy siły na wiosnę, chyba odpuścimy przeprowadzkę w tym roku. 28.12.2005 powiększyła nam sie rodzina :wink: :wink: i chcemy żeby bobas trochę podrósł, bo obecnie w pobliżu mamy przedszkole. Ale z tym jeszcze zobaczymy w ciągu roku.

Mam do Was pytanie odnosnie wentylacji w kuchni- jak rozwiązaliscie ten problem. Ja w projekcie mam jakieś 2 rury spiro i prawdę mówiąc nie bardzo wiem jak ten temat ugryźć. A może system rekuperacji który macie zainstalowany w domu załatwia ten problem.

POzdrawiam Mariusz

Cześć Mariusz,

Staramy się, żeby przeprowadzić się do połowy lutego. Pod koniec ma się pojawić drugie dziecko - też dziewczynka :lol: , i będzie nam bardzo trudno pomieścić się w naszym malutkim miejskim mieszkanku :cry: .

My zrezygnowaliśmy z komina wentylacyjnego, pomiędzy łazienką a spiżarnią (pamiętaj, że w Emanueli II :lol: ), a właśnie od tego komina miała być przeciągnięta rura spiro do kuchni. My wentylację załatwiliśmy rekuperatorem, ale dodatkowo, żeby go nie zanieczyszczać (rekuperatora) oparami z kuchni (z okapu kuchennego), zrobiliśmy kanał wentylacyjny w ścianie nośnej z kształtek Silki (cośw postaci "Zetki"), z tym, że ujście kanału jest nad dachem przez kominek wentylacyjny.

U Ciebie te dwie rury spiro, to chyba właśnie jedna do wentylacji grawitacyjnej, a druga właśnie do podpięcia pod okap kuchenny.

Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem :)

Pozdrawiam

TadekL

Beata,

male pytanie. Niemilosierne zuzycie gazu , tj ile konkretnie:?

U mnie jest kubatura ok 700 m3. Sciana jednowarstwowa( z porotonu- hi, hi zaraz mnie tu wyklna wszyscy wielbiciele scian wielowarstwowych 36,5 cm grubosci bez tynku zewnetrznego jeszcze i z cala masa mostkow cieplnych) temperatura w srodku 20-21 wentylacja grawitacyjna. Ostatnio przy mrozach rzedu -25 spalil mi kociol oklo 30-32 metryGZ 50( w tym gotowanie i c.w.u)- turbo- niekondensat. Nie jest to mile, ale takich dni to ma byc tylko kilka w roku.

No to ile u Was?

Pozdrawiam

Jankes

Beata,

male pytanie. Niemilosierne zuzycie gazu , tj ile konkretnie:?

U mnie jest kubatura ok 700 m3. Sciana jednowarstwowa( z porotonu- hi, hi zaraz mnie tu wyklna wszyscy wielbiciele scian wielowarstwowych 36,5 cm grubosci bez tynku zewnetrznego jeszcze i z cala masa mostkow cieplnych) temperatura w srodku 20-21 wentylacja grawitacyjna. Ostatnio przy mrozach rzedu -25 spalil mi kociol oklo 30-32 metryGZ 50( w tym gotowanie i c.w.u)- turbo- niekondensat. Nie jest to mile, ale takich dni to ma byc tylko kilka w roku.

No to ile u Was?

Pozdrawiam

Jankes

Jankesie i Klausie!

Kubatura naszego domu to zaledwie 600 m3. Przy tych największych mrozach kocioł palił w przeliczeniu na GZ-50 ponad 50 m3 (70-72 m3 GZ35) bez gotowania i cwu, bo jeszcze tam nie mieszkamy. A jaki ty masz kocioł? Jakiej firmy? Czy masz podłogówkę?

Jesteśmy "na dobrej drodze" do zmiany kotła. Przygotowujemy się psychicznie. Tylko na jaki?

Kontaktowaliśmy się z osobami, które mają taki sam kocioł. W pierwszą zimę (dwa lata temu) jeden z panów spod Warszawy przepalił dwa pełne zbiorniki gazu płynnego. Koszt prawie 10 tys. zł na ogrzewanie podobnego powierzchniowo domu. Teraz w trzecią zimę (i ze zmianą na gaz ziemny) kocioł spala kilkanaście metrów. Nas nie stać, żeby tak długo czekać na zmniejszenie zużycia gazu.

Beata