Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Witaj, Beato

Kociol to Vaillant VU Plus Turbomax 20 kW jednofunkcyjny +zasobnik 120 litrow+ Sterownik pogodowy VRC420. Podlogowki jest raptem w calosci 30 metrow,tzn lazienka na dole 6m Lazienka na gorze 11m i kuchnia 12m. Reszta to grzejniki, notabene w niektorych pomieszczeniach nieco niedowymiarowane.

Pozdrawiam

Jankes

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monumencie!

Cieszymy się bardzo z następnej Emanuelki.

My za stan surowy otwarty, czyli od zdjęcia humusu do położenia dachu (bez podbitki) zapłaciliśmy 30,5 tys. zł (17,5 tys. zł murarka wraz z schodami zewnętrznymi i tarasem, a 13 tys. zł więźba oraz położenie dachówki wraz z oknami dachowymi). Dom wybudowany z silki 24 cm (cholernie ciężkiej), która osobno musiała być ocieplona. Jeżeli myślisz o ścianie trójwarstwowej, to 50 tys. zł za robociznę to jest chyba bardzo dobra cena. Podpytaj Klausa. Napisz w naszym wątku, to na pewno się do ciebie odezwie. On chce na wiosnę ruszyć z budową Emanueli w Szczecinie, właśnie budując ścianę 3W.

Pozdrawiam

Beata

Widzę, że pomimo obaw zdecydowaliście się na gres polerowany.

Myślę, że chyba nie będziecie żałować. Fajnie wyglądają. Też mam takie. :D :D :D

Pozdrawiamy całą rodzinkę a zwłaszcza mamusię. :D

Bardzo dziękuję za życzenia.

Niestety, na budowę jeżdzę teraz bardzo rzadko, natomiast moi panowie (mąż i brat) więcej tam przebywają i śpią niż w mieszkaniu w Poznaniu. Całe weekendy!!!

Ja też widzę postępy na budowie tylko na zdjęciach.

A co do gresu. Bardzo nam się ten poler podobał. Najwyżej za kilka lat będziemy go wymieniali na coś innego. :lol:

Pozdrawiam

Beata

Silka+klinkier

Witaj Klaus,

forum śledziłem trochę na wyrywki, widzę że się ostatecznie się zdecydowałeś na Emanuelę. To Emanuela czy Emanuela II? Czemu zdecydowałeś się na takie akurat ściany? Też chciałbym ścianę trzywarstwową, ale osiołkowi w żłoby dano... nie mam pojęcia jaki materiał wybrać, a czas ucieka :(

Jeszcze kwestia fundamentów: zdaje się że wspominałeś że masz glinę na działce, wprowadzałeś jakieś zmiany w fundamentach w związku z tym?

pozdrawiam

Marcin

Witam

Extra schody. :D

Czy firma która je robiła to lokalna firma czy robią w całej Polsce

Pozdr Piotr

Ta firma jest z Bydgoszczy. Tadka szwagier z zawodu stolarz, który teraz nie zajmuje się stolarką, a ogólnie budowlanką, dał namiar na znajomego, który robi ładne i porządne schodki - nawet facet jeździ do Niemiec i tam montuje swoje schody. Oszczędni Niemcy kupują teraz najtańsze sosnowe schody. A nasze schody są z buku - kosztowały nas 5350 zł. Dębowe byłyby jeszcze troszkę :lol: droższe.

Namiar Tadek poda w niedzielę, poniedziałek, bo w weekend siedzi na budowie i maluje parter.

Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni ze schodów. Są bardzo wygodne, a nasze niespełna półtoraroczne dziecko wchodzi bez problemu na samą górę i jeszcze nie zdarzyło się, żeby jej nóżka wpadła pomiędzy schody. Aż za bardzo spodobały się jej te schody i nie możemy się doczekać, kiedy dojedzie do nas facet z drugą brameczką, którą zamontujemy na dole.

Pozdrawiam

Beata

klamka zapadła i mam już przed sobą projekt manuelki 2.Mam pytanie czy jest coś co trzeba od razu poprawić przy adaptacji projektu lub zwrócić szczególną uwagę.

Monumencie!

Super. Następny Emanuelowicz.

Emanuela jest poprawioną wersją wcześniejszego bardzo popularnego projektu Manuela z Archipelagu. I na tym etapie sporo zostało poprawione, ulepszone.

My na etapie budowy zmniejszyliśmy korytarz na poddaszu, w wyniku czego mamy sporo większy pokój. Ale za to korytarzyk jest trochę ciemny. Dlatego drzwi w sypialniach są właściwie całe przeszklone i mamy sporo oświetlenia na korytarzu.

Inni Emanuelowicze, którzy w tym roku będą się budować, zmieniali technologię - ścianę jednowarstwową na trójwarstwową, cały strop robili żelbetonowy - to Klaus. Ktoś - już nie pamiętam kto - zrezygnował ze spiżarni i w tym miejscu wylał schody betonowe, po czym jego architekt adaptujący przeprojektował całe poddasze. Trudno mi wyrazić opinie na ten temat. Musiałabym zobaczyć, jak to wygląda.

My zrezygnowaliśmy ze ścianki pomiędzy jadalnią a kuchnią - chcieliśmy mieć kuchnię otwartą (mamy w tym miejscu podciąg) - i ścianki pomiędzy klatką schodową a salonem - od razu byliśmy zdecydowani na drewniane ażurowe lekkie schody i wizualne powiększenie salonu - też w tym miejscu zamiast ściany jest podciąg.

To tyle.

Pozdrawiam

Beata

Monumencie!

My już mieliśmy prawie wymurowaną całą ścianę w salonie, po czym stwierdziliśmy, że będzie tam trochę za ciemno i dołożyliśmy jedno okno. Nie te czasy na meblościanki, które potrzebują całej pełnej ściany. Choć przez pewien czas myśleliśmy, że na tej ścianie będziemy oglądać z projektora filmy.

Pozdrawiam

Beata

chmielma, to jest Emanuela II bo ma garaż 2 stanowiskowy.

Dla ściany 3W to jedyna sensowna kombinacja (18Silka +15Wełna

+3Powietrze +12Klinkier). Inne materiały są

albo za słabe konstrukcyjnie albo ściana byłaby zbyt gruba.

W fundamentach nic nie zmieniałem ale Ty się nad tym nie zastanawiaj

to ci zrobi architekt adoptujący.

Klaus!

Smutno nam, że nie pochwaliłeś się z nami tak radosną informacją, że masz już prawomocne pozwolenie na budowę, że wybrałeś wykonawcę i masz już załatwiony kredyt. Czy ja muszę Cię podglądać na grupie szczecińskiej? :lol:

Super, cieszymy się wraz z Tobą i szczerze gratulujemy. Zaczynaj budowę jak najszybciej w marcu, żebyś mógł wprowadzić się prędzej niż my i zdążył wysuszyć domek przed zimą. My zaczęliśmy w połowie kwietnia, a to trochę późno.

Jeśli możesz i chcesz, to pochwal się, gdzie dostałeś kredyt i na jakich warunkach. Bierzesz kredyt w złotówkach czy walucie? Czy zdecydowałeś się na generalnego wykonawcę, czy do każdego etapu bierzesz fachowców? I ile cię wyniesie robocizna do stanu surowego otwartego? Wiem, że to ściana 3W, więc za murarkę będzie to zupełnie inna kwota.

Czekamy

Beata, Tadek i Wiktoria

Monumencie!

Zapomniałam - ponieważ zainstalowaliśmy w domu wentylacje nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła (krótko rekuperator) nie musieliśmy murować drugiego komina wentylacyjnego pomiędzy spiżarnią a łazienką. Choć za późno powiedzieliśmy o tym naszym murarzom i mamy wylane fundamenty pod ten komin. A wentylacja z kuchni idzie z okapu najpierw rurą spiro, potem pionowo w górę - zamiast zwykłej silki mamy silkę wentylacyjną - do dachu, gdzie znajduje się kominek wentylacyjny.

Beata

Klaus!

Skoro masz już pozwolenie na budowę, to na pewno jesteś przygotowany do budowy. Co chcesz zmienić, udoskonalić w swoim domku oprócz ściany 3W, stropu żelbetonowego, pozostawienia klatki, pozostawienia ścianki pomiędzy kuchnią a jadalnią? Zostawiacie korytarz na poddaszu jak w projekcie?

Beata

Witam Tadku.

Oglądałem Wasze schody super też takie chce mieć.Dzwoniłem do kilku stolarzy i mam pewien pogląd na ceny.Pierwszy wycenił schody dębowe na 12000 zł ( 15 stopni)kosmos,ale znajoma podała mi namiary do innego.

Widziałem jego produkt jest ok i cena 5000zł za schody dębowe wolnostojące jest do zaakceptowania.