Klaus 11.02.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Klaus! Smutno nam, że nie pochwaliłeś się z nami tak radosną informacją, że masz już prawomocne pozwolenie na budowę, że wybrałeś wykonawcę i masz już załatwiony kredyt. Czy ja muszę Cię podglądać na grupie szczecińskiej? I am sorry, so sorry. To się więcej nie powtórzy, obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 11.02.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Super, cieszymy się wraz z Tobą i szczerze gratulujemy. Zaczynaj budowę jak najszybciej w marcu, żebyś mógł wprowadzić się prędzej niż my i zdążył wysuszyć domek przed zimą. My zaczęliśmy w połowie kwietnia, a to trochę późno. Nie mam takich ambitnych planów. Przeprowadzka raczej w czasie wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 11.02.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Klaus! Skoro masz już pozwolenie na budowę, to na pewno jesteś przygotowany do budowy. Co chcesz zmienić, udoskonalić w swoim domku oprócz ściany 3W, stropu żelbetonowego, pozostawienia klatki, pozostawienia ścianki pomiędzy kuchnią a jadalnią? Zostawiacie korytarz na poddaszu jak w projekcie? Beata Raczej nie będzie innych zmian. No chyba, że mnie coś w trakcie najdzie. A jak z tym Waszym dodatkowym oknem w salonie było? Potrzebny był projekt zamienny czy poprostu wpisem do dziennika zostało to zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 11.02.2006 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Nie mam takich ambitnych planów. Przeprowadzka raczej w czasie wakacji. Rozumiem, przeprowadzka w wakacje 2006! To super. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 11.02.2006 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Raczej nie będzie innych zmian. No chyba, że mnie coś w trakcie najdzie. A jak z tym Waszym dodatkowym oknem w salonie było? Potrzebny był projekt zamienny czy poprostu wpisem do dziennika zostało to zrobione? Tylko wpis do dziennika budowy. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 11.02.2006 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Witam Tadku. Oglądałem Wasze schody super też takie chce mieć.Dzwoniłem do kilku stolarzy i mam pewien pogląd na ceny.Pierwszy wycenił schody dębowe na 12000 zł ( 15 stopni)kosmos,ale znajoma podała mi namiary do innego. Widziałem jego produkt jest ok i cena 5000zł za schody dębowe wolnostojące jest do zaakceptowania. Wojtku! 5 tysięcy za schody dębowe to prawie za darmo. Bierz tego stolarza. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielma 11.02.2006 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 chmielma, to jest Emanuela II bo ma garaż 2 stanowiskowy. Dla ściany 3W to jedyna sensowna kombinacja (18Silka +15Wełna +3Powietrze +12Klinkier). Inne materiały są albo za słabe konstrukcyjnie albo ściana byłaby zbyt gruba. W fundamentach nic nie zmieniałem ale Ty się nad tym nie zastanawiaj to ci zrobi architekt adoptujący. Klaus, ja wiem że Emanuela II ma garaż 2 stanowiskowy, bo zakupiłem już projekt , po prostu nie wiedziałem którą wersję wybrałeś (weź i znajdź tyle czasu zeby prześledzić wszystkie Twoje posty we wszystkich prawie wątkach na forum ) Co do fundamentów, to ja w swój taki pokrętny sposób próbowałem się dowiedzieć czy architekt adaptując projekt zaordynował jakieś zmiany w fundamentach stosunku do orginału, w zwiazku z wynikami badań geotechnicznych? "Rozchodzi się" o to, że też buduję na glinie, i nie wiem czy warto brać speca od badania gruntu, czy lepiej podpytać sąsiadów i samemu zasugerować ewentualne zmiany architektowi? P.S. Ty ciągle swoje z tym klinkierem Nie mogę się zdecydować na warstwę zewnetrzną - chyba mam za małą głowę Jestem z siebie i tak dumny, bo postanowiłem że ściana wewnętrzna z silki (nie wiem jakiej) + wełna (też do rozważenia jaka), ale elewacja?? Chyba znowu posiedzę przed komputerem do 4:00, miejmy nadzieję że coś się wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekww 12.02.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Drodzy Beato i Tadku,mam do Was pytanie dotyczące montażu drzwi wewnętrznych.Planujemy zakup drzwi i ościeżnic regulowanych Porta.Jakie są u Was ościeżnice i czy były w niektórych pomieszczeniach problemy z ich montażem.Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak będa wyglądały po zamontowaniu np.w gabinecie na dole lub w łazienkach na poddaszu.Chodzi mi o to,że niektóre ościeznice maja być montowane bezpośrednio przy scianie(brak miejsca na ozdobne opaski ościeżnic)Jak macie jakieś fotki na których widać drzwi w tych pomieszczeniach to bardzo bym prosił o pokazanie ich.Na etapie murowania ścian nie zastanawiałem sie jakie będa ościeżnice.Może to nie jest jakis problem ,ale właśnie chodzi o to jak to będzie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 13.02.2006 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Wojtku!Wróciliśmy wczoraj bardzo późno. Tadek wie, o co Ci chodzi. Był przy montażu drzwi i coś tam się działo, ale wyszło ok - zaraz dołożę zdjęcia do folderu drzwi wewnętrzne. My też mamy regulowane ościeżnice. Tadek odezwie się później z odpowiedzią.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekww 13.02.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Piękne dzięki za dedykacje.Wszystko wygląda super,drzwi super ,schody super ,dom super,inwestorzy super.Właśnie dzwoniłem w sprawie okien,mają być na 15 marca.Okna drewniane a tynków jeszcze nie ma.Niestety nie da się przesunąć terminu montażu.Mam nadzieje ,że wilgoć bardzo nie zaszkodzi .Popełniłem błąd z kolejnością prac.Muszę je solidnie osłonić.Za późno zaczołem czytać forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Kolorem żółtym na ścianach się nie przejmujcie. Gdy wstawicie meble na pewno nie będzie wyglądał tak intensywnie jak obecnie. W dodatku w pomieszczeniu będzie jaśniutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aszka 13.02.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Jak pięknie się ogląda takie "szybkie" zdjęcia, a sama jak pomyslę o takich pracach to mnie skurcz brzucha łapie.Tym bardziej gratuluję efektów. Chciałam zapytać bo akurat umawiam się na robienie stopni ze stolarzem,jakiej grubości są wasze stopnice? mój namawia mnie na 4,5cm i zastanawiam się czy nie będą za grube Wasze wydaja się akuratne i stad moje pytanie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 13.02.2006 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Kolorem żółtym na ścianach się nie przejmujcie. Gdy wstawicie meble na pewno nie będzie wyglądał tak intensywnie jak obecnie. W dodatku w pomieszczeniu będzie jaśniutko. Aniu! Pocieszyłaś mnie. Wielkie dzięki. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 13.02.2006 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Jak pięknie się ogląda takie "szybkie" zdjęcia, a sama jak pomyslę o takich pracach to mnie skurcz brzucha łapie.Tym bardziej gratuluję efektów. Chciałam zapytać bo akurat umawiam się na robienie stopni ze stolarzem,jakiej grubości są wasze stopnice? mój namawia mnie na 4,5cm i zastanawiam się czy nie będą za grube Wasze wydaja się akuratne i stad moje pytanie Pozdrawiam. Aszka! Nie jesteśmy pewni, ale chyba coś około tej grubości. Jutro po południu sprawdzimy i późnym wieczorem odpowiemy. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 13.02.2006 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Drodzy Beato i Tadku,mam do Was pytanie dotyczące montażu drzwi wewnętrznych.Planujemy zakup drzwi i ościeżnic regulowanych Porta. Jakie są u Was ościeżnice i czy były w niektórych pomieszczeniach problemy z ich montażem.Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak będa wyglądały po zamontowaniu np.w gabinecie na dole lub w łazienkach na poddaszu.Chodzi mi o to,że niektóre ościeznice maja być montowane bezpośrednio przy scianie(brak miejsca na ozdobne opaski ościeżnic)Jak macie jakieś fotki na których widać drzwi w tych pomieszczeniach to bardzo bym prosił o pokazanie ich.Na etapie murowania ścian nie zastanawiałem sie jakie będa ościeżnice.Może to nie jest jakis problem ,ale właśnie chodzi o to jak to będzie wyglądało. Wojtku! U nas oczywiście wszystkie ościeżnice są regulowane typu Porta System. Tylko w jednym przypadku (w łazience małżeńskiej) od wewnątrz montażysta musiał przyciąć jedną listwę. Efekt pokazany jest na zdjęciu: http://www.magix-photos.com/mediapool00/55/00/03/80/3D/3B/11/DA/9C/41/91/F4/53/17/C2/C4/10/14A5A8709CDC11DA82FDEC3E531416E8.jpg W pozostałych przypadkach miałem trochę za duże otwory i trzeba było wklejać paski płyt gipsowo-kartonowych. Wszystkie nasze drzwi poza przejściowymi z wiatrołapu do korytarzyka (90-tki) to 80-tki. Dobrze jest przed zamówieniem drzwi poprosić o przyjazd montera, celem wykonania pomiarów, ale to dopiero po tynkach, żeby później nie okazało się, że ościeżnice są ciut za wąskie lub za szerokie. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 13.02.2006 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Piękne dzięki za dedykacje.Wszystko wygląda super,drzwi super ,schody super ,dom super,inwestorzy super. Właśnie dzwoniłem w sprawie okien,mają być na 15 marca.Okna drewniane a tynków jeszcze nie ma.Niestety nie da się przesunąć terminu montażu.Mam nadzieje ,że wilgoć bardzo nie zaszkodzi .Popełniłem błąd z kolejnością prac.Muszę je solidnie osłonić.Za późno zaczołem czytać forum. Wojtku, Co do tych okien to jak są drewniane to się dobrze zastanów, żebyś później nie żałował. Zapytaj się jeszcze na forum jareko. On jest specjalistą od okien, ale ja bym się chyba nie odważył montować ich przed tynkami (to nie to samo co plastiki). Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekww 14.02.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Dzięki za informacje i fotki.Nie moge doczekać się momentu jak będe mógł pochwalić sie swoimi zdjeciami.Te okna nie dają mi spać,w piątek jade do producenta i będe nalegał na zmianę terminu montażu.Musimy ostatecznie zdecydować się na kolor.Zamówiliśmy machoń,ale jest możliwość troche przyciemnić ten kolor.Właśnie ma takie okna w magazynie.Warto przed decyzją zobaczyć jak wyglądają okna ,a nie kolornik.Nowy EMANUELOWICZ "monument" z Lublina ma zawitać na naszą budowę we czwartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 15.02.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No, no. Domowo się już zrobiło. Rzeczywiście chcecie się przeprowadzić w sobotę? A meble kuchenne? Jak sobie poradzicie bez kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.02.2006 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 No, no. Domowo się już zrobiło. Rzeczywiście chcecie się przeprowadzić w sobotę? A meble kuchenne? Jak sobie poradzicie bez kuchni? Od kiedy dowiedzieliśmy się, że bez problemu lekarz pediatra i położna będą nas mogli odwiedzać w naszym nowym domku, w którym zamieszkamy bez zameldowania, postanowiliśmy się, że się przeprowadzamy. A to był najważniejszy argument za lub przeciw przeprowadzce. Zresztą już geodeta dostał od nas zlecenie wykonania inwentaryzacji powykonawczej wraz z naniesieniem przyłączy, a kierownik budowy - załatwienie odbioru domu. Podobno około 5 marca będziemy mogli się zameldować. Znów mamy szczęście, bo mamy już wodę miejską, gaz, a prąd docelowy jest już realizowany na etapie projektu przez Energetykę i nie będziemy musieli latem jeszcze raz nanosić przyłącza energetycznego. Znów ktoś nad nami czuwa. Meble kuchenne i cały sprzęt AGD kupujemy, gdy wreszcie podpiszemy kredyt refinansowy. Już go otrzymaliśmy (załapaliśmy się na zeszłoroczną promocję), ale mają taki zakręt z liczbą wniosków, że podpisywać będę chyba na porodówce . Wniosek kredytowy oddaliśmy w ostatnim dniu 12 grudnia. Pracownica mówiła, że mieli taki wypadek. Pracownik banku pojechał do szpitala po podpis. Zresztą może lepiej, bo jak wiadomo od 1 marca znacznie potanieją wpisy do ksiąg wieczystych. Na razie przywieziemy taki kompakt 1,5-metrowy firmy Philips-Whirpool 2 płyty elektryczne, pod spodem lodówko-chłodziarka obok zlewozmywak, a pod spodem miejsce na kosz - wszystko w jednym. W mieszkaniu zostawiamy lodówko-zamrażarkę, w której przechowywujemy mięso i żywność. Tadek po pracy będzie wpadał do mieszkania co drugi dzień i zabierał mięso. Naprawdę mamy już dość gnieżdżenia się w ciasnym mieszkanku w Poznaniu, a widok klatki schodowej dwukrotnie zalanej w największe mrozy tak odpycha, że chcemy się natychmiast wyprowadzać. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 16.02.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 No to pewnie, trzeba się przeprowadzać jak naj szybciej. Na jakich warunkach dostaliście ten kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts