Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

No to pewnie, trzeba się przeprowadzać jak naj szybciej.

Na jakich warunkach dostaliście ten kredyt?

Brak prowizji, 1% marży+6M Libor, oczywiście CHF. Ubezpieczenie niskiego wkładu oraz ubezpieczenie do czasu ustanowienia hipoteki. Niepotrzebne ubezpieczenie na życie.

Jakby coś, to pytaj.

Beata

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakby coś, to pytaj.

Beata

No super a w jakim to banku bo myślałem, że to ja mam najlepszą ofertę.

(Nordea - te same parametry ale prowizja 1%)

W Fortisie, ale na te warunki była promocja do 9 czy 12 grudnia (do tego czasu trzeba było złożyć dokumenty), teraz wygląda to już trochę inaczej.

Pozdrawiam

TadekL

Jakby coś, to pytaj.

Beata

No super a w jakim to banku bo myślałem, że to ja mam najlepszą ofertę.

(Nordea - te same parametry ale prowizja 1%)

W Fortisie, ale na te warunki była promocja do 9 czy 12 grudnia (do tego czasu trzeba było złożyć dokumenty), teraz wygląda to już trochę inaczej.

Pozdrawiam

TadekL

Rzeczywiście najistotniejszej informacji nie podałam - banku.

:lol:

Beata

Właśnie odwiedziłem emanuelkę wojtkaww w Krakowie, z zewnątrz wygląda jakby miała w środku z 500mkw,byliśmy nią zauroczeni.

Uważam że emanuelka to najpiękniejszy projekt ,kto myśli inaczej tego będę musiał pozwać na ubitą ziemię.......hi,hi.!!!!

Popieram, popieram.

Jak ktoś się z nami nie zgadza w tym temacie to chyba wyzwę go na walkę konną lub pieszą :lol: :lol: :lol: .

Pozdrawiam

TadekL

Witajcie Beato i Tadku,

po pierwsze chciałbym Wam pogratulować waszego domku (jak i determinacji w jego budowaniu :p ) - jest naprawdę fajny!

Mi również wpadła w oko Emanuela II i to do tego stopnia, że leży już przede mną jej projekt. Niestety, nie mogę (z różnych względów) nawet myśleć o powtórzeniu Waszego wyniku jeśli chodzi o czas budowy - w tym roku planuję "tylko" załatwić formalności i wylać fundamenty.

Ewentualnie myślałem o zakupie teraz drewna na więźbę aby je dobrze wysezonować i zaimpregnować (a przy okazji rozłożyć nieco koszty budowy w czasie). Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać teraz dobrą cenę i wybrać materiał wysokiej jakości.

I tutaj pojawia się moja prośba do Was:

Czy zamawiając drewno wg. zestawienia z projektu nie popełnię błędu tj. czy w zestawieniu nie ma błędów? Czy Wy również zamawialiście wg. zestawienia w projekcie? Wyczytałem, że w pewnym momencie zabrakło pewnych elementów i musieliście dokupywać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Losy Waszej budowy śledzę praktycznie od początku, choć nieregularnie. Na forum też bywam od dłuższego czasu ale do tej pory posługiwałem się różnymi przypadkowymi nickami - teraz nadszedł czas na stabilizację 8)

Pozdrawiam

TadekL

To prawda, ja się spóźniłem do Fortisu bo zakończyli promocję przed czasem. Teraz mi dają 0% prowizji/LIBOR6M+1,75%/faktury muszą być na 67% transzy. Tak więc zrezygnowałem. Jutro podpisuję w Nordea.

Beata, Tadek - ogladałem waszą Emanuelkę w czwartek, oczywiście tylko z zewnątrz ;), więc jakby zaprzyjaźniony rolnik doniósł że kręcił się podejrzany typ - to byłem ja :D, przejeżdżałem w pobliżu, no i sami rozumiecie... :) nie mogłem się oprzeć.

Gratuluję, domek bardzo przyjemnie się prezentuje, no i okolica pierwsza klasa. Nie znam się niestety na budowaniu (jeszcze), więc najbardziej rzuciło mi się w oczy 6 (zdaje się) kabli do konwerterów na dachu. Kiedy Wy macie zamiar oglądać te wszystkie programy :wink: ??

Widziałem rurę wychodzącą z garażu, wyglądała na kanalizację - czy to nie za płytko? Nie będzie przemarzało? Czy może to jakieś inne ustrojstwo?

Witajcie Beato i Tadku,

po pierwsze chciałbym Wam pogratulować waszego domku (jak i determinacji w jego budowaniu :p ) - jest naprawdę fajny!

Mi również wpadła w oko Emanuela II i to do tego stopnia, że leży już przede mną jej projekt. Niestety, nie mogę (z różnych względów) nawet myśleć o powtórzeniu Waszego wyniku jeśli chodzi o czas budowy - w tym roku planuję "tylko" załatwić formalności i wylać fundamenty.

Ewentualnie myślałem o zakupie teraz drewna na więźbę aby je dobrze wysezonować i zaimpregnować (a przy okazji rozłożyć nieco koszty budowy w czasie). Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać teraz dobrą cenę i wybrać materiał wysokiej jakości.

I tutaj pojawia się moja prośba do Was:

Czy zamawiając drewno wg. zestawienia z projektu nie popełnię błędu tj. czy w zestawieniu nie ma błędów? Czy Wy również zamawialiście wg. zestawienia w projekcie? Wyczytałem, że w pewnym momencie zabrakło pewnych elementów i musieliście dokupywać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Losy Waszej budowy śledzę praktycznie od początku, choć nieregularnie. Na forum też bywam od dłuższego czasu ale do tej pory posługiwałem się różnymi przypadkowymi nickami - teraz nadszedł czas na stabilizację 8)

Witaj. Cieszymy się, że powiększa się grono wielbicieli Emanueli II.

Co do więźby, to mieliśmy kupowaną wg projektu, ale leżała ona przez miesiąc na nie pilnowanej budowie i to co musieliśmy jeszcze dokupić mogło w międzyczasie dostać nogi,. Najlepiej jak Ci to by sprawdził jakiś zaufany cieśla, czy jest wszystko OK.

Zastanów się też na robieniem lub też nie stalowych okuć narożnych.

Trzymamy kciuki.

Pozdrawaim

TadekL

Pozdrawiam

TadekL

To prawda, ja się spóźniłem do Fortisu bo zakończyli promocję przed czasem. Teraz mi dają 0% prowizji/LIBOR6M+1,75%/faktury muszą być na 67% transzy. Tak więc zrezygnowałem. Jutro podpisuję w Nordea.

Cześć Klaus, My dzisiaj dostaliśmy wreszcie umowę z Fortisu. Oprocentowanie obecnie dla nas to: 1 procent marży + 6M Libor, oczywiście 0% prowizji. Podpisujemy w czwartek, chyba Beatka nie urodzi. Pozdrawiam

Tadek

Beata, Tadek - ogladałem waszą Emanuelkę w czwartek, oczywiście tylko z zewnątrz ;), więc jakby zaprzyjaźniony rolnik doniósł że kręcił się podejrzany typ - to byłem ja :D, przejeżdżałem w pobliżu, no i sami rozumiecie... :) nie mogłem się oprzeć.

Gratuluję, domek bardzo przyjemnie się prezentuje, no i okolica pierwsza klasa. Nie znam się niestety na budowaniu (jeszcze), więc najbardziej rzuciło mi się w oczy 6 (zdaje się) kabli do konwerterów na dachu. Kiedy Wy macie zamiar oglądać te wszystkie programy :wink: ??

Widziałem rurę wychodzącą z garażu, wyglądała na kanalizację - czy to nie za płytko? Nie będzie przemarzało? Czy może to jakieś inne ustrojstwo?

No proszę proszę - już się kręcą różne typy :lol: :lol: :lol: . Doniósł doniósł, ale stwierdził, że nic się tam więcej nie działo tak więc spoko. Ta licznba kabli to dokładnie do satelity, ale dlaczego tak dużo to sam nie wiem :lol: , ale mój wykonawca stwierdził, że tyle być musi. A ta rura to kanalizacja. Myślę, żeby ją jeszcze obłożyć styropianem. Niżej nie mogłem, bo bym musiał całe szambo posadowić poniżej 2,5 m głębokości a od 2,20 m nachodzi już (albo dopiero) woda. A byliśmy w miejscach, gdzie ten poziom był na wysokość 75 cm od powierzchni gruntu. Nie powinno przemarzać.

Pozdrawiam

TadekL

Cześć Klaus, My dzisiaj dostaliśmy wreszcie umowę z Fortisu. Oprocentowanie obecnie dla nas to: 1 procent marży + 6M Libor, oczywiście 0% prowizji. Podpisujemy w czwartek, chyba Beatka nie urodzi. Pozdrawiam

Tadek

No to sukces, wręcz niewiarygodny bo kredyty na spłatę innych kredytów

są zwykle droższe. Ja też już podpisałem umowę. Nordea, niestety

zapłaciłem 1% prowizji. Ale w tym momencie nic lepszego nie było na

rynku.

To już termin? Wow, jak ten czas szybko leci. Dajcie znać jak już będzie po. :D :D :D

Aha, jeszcze jedno. Tym razem dowiadujecie się pierwsi: wybraliśmy ekipę.

Zaczynamy 17 marca. Stan surowy za 3 mies, elewacja za kolejne 2,5.

No to sukces, wręcz niewiarygodny bo kredyty na spłatę innych kredytów

są zwykle droższe. Ja też już podpisałem umowę. Nordea, niestety

zapłaciłem 1% prowizji. Ale w tym momencie nic lepszego nie było na

rynku.

Dzięki, dzięki, ale nie wiem, czy to sukces.

To już termin? Wow, jak ten czas szybko leci. Dajcie znać jak już będzie po. :D :D :D

Jasne, że się pochwalimy :lol:

Aha, jeszcze jedno. Tym razem dowiadujecie się pierwsi: wybraliśmy ekipę.

Zaczynamy 17 marca. Stan surowy za 3 mies, elewacja za kolejne 2,5.

No wreszcie właściwa informacja do właściwych ludzi. Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia w budowie. Oby ekipa okazała się solidna - nie taka jak u nas. Pozdrawiam

TadekL

• 2 weeks później...