Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

witajcie

Chciałam podziękować Wam za Wasz dziennik. Jest ogromnie pomocny! My budujemy Manuelę ale przerobioną na Emanuelę i mam do Was małe pytanie odnośnie stropu. Jak wykonaną macie tą część stropu gdzie jest wylewka? ona w projekcie ma 12 cm wysokości i jest obniżona w stosunku do całego stopu (tak jak 2 balkony). Czy od razu wylewaliście na równo cały strop czy uzupełnialiście po wylaniu to obniżone miejsce?

pozdrawiam

i piszcie w dzienniku co u Was :-)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witajcie

Chciałam podziękować Wam za Wasz dziennik. Jest ogromnie pomocny! My budujemy Manuelę ale przerobioną na Emanuelę i mam do Was małe pytanie odnośnie stropu. Jak wykonaną macie tą część stropu gdzie jest wylewka? ona w projekcie ma 12 cm wysokości i jest obniżona w stosunku do całego stopu (tak jak 2 balkony). Czy od razu wylewaliście na równo cały strop czy uzupełnialiście po wylaniu to obniżone miejsce?

pozdrawiam

i piszcie w dzienniku co u Was :-)

Witam,

Nad garażem i kotłownią mamy zmieniony strop z monolitu na Terivę. W miejscu, gdzie jest zbrojony monolit (przy klatce schodowej) wylaliśmy go do równego z całym stropem - tak aby nie było żadnych uskoków.

Dziennik uzupełnimy, jak będziemy mieli wreszcie w domu net (ale chyba tylko przez GSM).

Pozdrawiam

TadekL

• 2 months później...

witam. wasz dziennik został mi polecony przez wspólnego krajana. musze oczywiście koniecznie popełnić tu wpis coby mi on się nie zapodział bo dzienniczek na pierwszy rzut okiem wydaje się konkretny i pouczający. póki co wracam do pracy

pozdro świercz/krajan też oczywiście :)

witam. wasz dziennik został mi polecony przez wspólnego krajana. musze oczywiście koniecznie popełnić tu wpis coby mi on się nie zapodział bo dzienniczek na pierwszy rzut okiem wydaje się konkretny i pouczający. póki co wracam do pracy

pozdro świercz/krajan też oczywiście :)

Witam, cieszę się, że ktoś tu jeszcze zagląda.

Mam nadzieję, że jak będziemy w domu mieli net to nadrobimy wszystkie zaległości związane z dziennikiem budowy i naszymi losami. Tym samym pozdrawiamy wszystkich miłośników Manueli i Emanueli oraz projektów im pokrewnych z pracowni projektowej DOMUS ;))).

DO tych, którzy mają problemy ze swoimi budowami. Nie martwcie się. Na pewno wszystko dobrze się potoczy. My też mamy jeszcze problemy z naszą budową. Ale o tym napiszemy jeszcze w dzienniku. Może całkiem niedługo. Mam ogromną nadzieję. Ech :)

Tak więc trzymajcie kciuki za net - dostęp do świata :lol:

TadekL

Witam, cieszę się, że ktoś tu jeszcze zagląda.

Mam nadzieję, że jak będziemy w domu mieli net to nadrobimy wszystkie zaległości związane z dziennikiem budowy i naszymi losami.

Oj zaglądamy, zaglądamy. :D

To bardzo się Cieszę. Napisz mi (jeśli nie na forum to albo na priwa lub na e-mail co u Ciebie)

Pozdrawiam

TadekL

• 1 month później...

Witajcie!

Grono Emanuelowiczow powieksza sie - 3 czerwca 2006 zaczelismy budowe w Starej Milosnej (Warszawa). Mamy juz sciany na parterze, strop i scianke kolankowa na poddaszu, i od 2 tygodni czekamy na wiezbe, bo drewno sie impregnuje (no strasznie dlugie te terminy teraz maja - wszyscy sie teraz buduja, czy co? :D ).

Dziennik jest SUPER! Bardzo dziekujemy za cenne rady i wskazowki (jestem na etapie decyzji czy okna lukowe, czy proste...)

Wiem, czy nie macie netu, ale fajnie by bylo zobaczyc pare fotek wykonczonego juz domku... Dacie sie namowic??? :wink:

pozdrawiamy,

Asia, Marcin i Maja

PS. Nasza córeczka przyszla na swiat 7 lutego 2006, a Wasza?

Witajcie, widze, ze rodzinak emanueli faktycznie urasta do imponujacych rozmiarow. Ja jak juz pisalem startuje dopiero za rok, ale do rzeczy podnosiliscie moze scianke kolankowa, a moze calosc o np. 1 pustak? Ja bardzo powaznie o tym mysle ale jestem ciekaw jak przy takim podniesieniu bedzie z wysokoscia okien?

Pozdrawiamy

Agnieszka i Lukasz

My podnieslismy scianke o 1 pustak, zeby potem nie zalowac, ze jest malo miejsca na poddaszu (podobno wszyscy tak robia :D )

Jak pisalam nie mamy jeszcze wiezby, wiec na razie nie moge ocenic efektu - jak bedzie dach to dam znac jak to wyglada i czy warto.

O ile mnie pamiec nie myli Beata i Tadek nie podnosili, wiec jak sie pojawia w necie moze napisza, czy faktycznie jest malo miejsca.

Maja wyzej o jakies pare centymentrow. Dzieki urzejmosci Tadka i Beaty oraz Ich maluchow mialem okazje zobaczyc jakis miesiac temu ich domek, i jak stwierdzili dla mnie troszeczke za nisko, ale i tak bylem zaskoczony wielkoscia poszczegolnych pomieszczen, tylko duza lazienka jest mniejsza niz wydawala sie na planie, a cala reszta na plus. Planujecie jeszcze jakies zmiany, np co z kuchnia, bo przez to okno na lewej scianie budynku,nie za bardzo jest gdzie lodowke wstawic, chyba, ze mala pojedyncza. A moze wyspa jak u Tadka?, bardzo fajnie to wyszlo.

Jeszcze jedno, podnielicie tylko scianke kolankowa, czy cale poddasze o ten pustak. Bo jezeli scianke, to pewnie nie zrezygnowaliscie z tych wzmocnien stalowych na dachu?

Pozdrawiamy

Agnieszka i Lukasz

Wszystko poszlo o jeden pustak do gory plus troche grubszy wieniec, wiec calos wyzsza o jakies 30cm. Wiezba ma byc bez zmian (zastanawiam sie tylko, czy nie dac troche dluzszych krokwi, zeby dach nie wygladal przykrotko). Nie wiem dokladnie o jakie wzmocnienia na dachu Ci chodzi - jesli o stalowe prety wystajace z wienca, to je mamy ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa, bo jestem poczatkujacy budowniczy :wink: ).

Jesli chodzi o konstrukcje, to raczej trzymamy sie projektu i nie wprowadzamy zmian.

Kuchnia rzeczywiscie jest kompaktowa (ale dzieki temu taniej wyjdzie zabudowa :D ) Lodowka planowalam wstawic po lewej stronie przy wejsciu (sama zrobilam sobie nawet wizualizacje - moge przeslac na priv), ale zaciekawil mnie ten pomysl z wyspa - ciekawa jestem jak to wyglada.

Ztego co wiem to w projekcie, na wiezbie jest jakies 750kg stalowych blach, przynajmniej bylo. Odwiedzilem Ghostbustra budowe tez jakis miesiac temu i on to jeszcze mial, a akurat mu dach kladli i z tego co wiem nie obylo sie bez problemow. A z przedluzaniem krokwi to uwazajcie zeby wam sie nie te przedluzenia nie ugiely od ciezaru dachowki, jesli przesadzicie z dlugoscia. Ale to, to juz wam dekarz doradzi, pare centymetow nie powinno robic roznicy.

Co do lodowki to faktycznie z lewej strony to jedyna opcja, ale nam sie mazy taka wieksza, dwu drzwiowa z bajerami ;). I zeby ja wstawic to niestety musze pomniejszyc okno no i spizarnie, ale to akurat nie problem bo bedziemy mieli rekuperator i ten komin wentylacyjny co idzie przez spizarnie odpadnie, wiec z miejscem bedzie OK. Szkoda, ze akurat jestem na wyjezdnym i wracam do kraju za dopiero za 4 tygodnie, to bym ci podeslal te zdjecia kuchni u Tadka, ale moze sprobuj napisac do niego na priva to moze da rade ci z 2 zdjecia podeslac, naprawde fajnie to wyglada. A wasza wizualizacje to z checia bysmy obejrzeli, jak mozesz to wysli na [email protected]. Dzieki

Pozdrawiamy

Agnieszka i Lukasz

Dzieki za kuchnie. Ciekawe, widze , ze sie inspirowalas projektem, chociaz mam watpliwosci czy wystarczy tam miejsca na ten stolik. My jednak zdecydujemy sie na wyspe, chociaz by dla tego, ze mojej ladniejszej polowie sie podoba, ja z koleji tez jestem na tak, co zdarza sie mi niezmiernie zadko ;), szkoda , ze tego nie widzialas bo naprawde swietny pomysl, tym bardziej , ze ze wzgledu na rozmiar kuchni nie wiezylem , ze to moze grac....a jednak. Jezeli chodzi o usuniecie okna to zdecydowanie nie, faktycznie bedzie ciemno, oczywiscie wszystko zalezy jak zorientujecie dom, u nas bedzie to poludniowo - wschodnia czesc domu, wiec przez ranek bedzie to glowne oswietlenie parteru. Zastanawiam sie tylko nad zmniejszeniem jego wymiarow jak juz pisalem.

Co do dachu to napewno bedzie OK, a jak przedluzysz krokwie o 10-15 cm, tzn 1 dachowke, niewiem jaki rozmiar macie, to napewno nic sie nie stanie. Zreszta Tadek troche sie dowiadywal na temat obliczen konstrukcyjnych emanueli u specjalistow, i albo budujemy podstawe do drapacza chmur, albo bunkier ;). A wzmocnienia stalowe na dachu napewno odczujesz.......finansowo :evil: :evil: :evil:

A co z ogrzewaniem? Piec gazowy czy jakies nowoczesne eko-rozwiazania?

Pozdrawiamy

Agnieszka i Lukasz

Coraz bardziej mnie ciekawi ta kuchnia z wyspa (to faktycznie wyspa czy "polwysep" jak u Adamskiego?). Kuchnie faktycznie wzorowalam na projekcie, bo na oko wydawala mi sie strasznie mala i chcialam sprawdzic, czy w ogole mieszcza sie tam jakies szafki. I wychodzi, ze szafki owszem, ale ze stolikiem moze byc problem... ale obmiar w naturze zrobie dopiero jak mi zdejma stemple.

Na szczescie kuchnia dopiero w przyszlym roku, a do tego czasu moze Tadek sie odezwie (pewnie sie ucieszy jak jego watek odzyl :wink: ) a jak nie to moze za miesiac dostane od Was :D

Bunkier powiadasz....Hmmm, jak wylewalismy strop to moj kierownik powiedzial, ze to ladowisko dla helikopterow :wink: . Na szczescie dodatkowe wzmocnienia to nie moj problem, tylko firmy, z ktora buduje - umowilismy sie na konkretne kwoty, wiec teraz moge spac spokojnie :wink: Mam dziwne wrazenie, ze moj wykonawca nie spodziewal sie takiej niespodzianki w wiezbie...

pozdr, asia

PS Nasza kuchnia tez jest na poludniowy-wschód :lol:

NIe ma problemu podeslemy ci te fotki. A naprawde opcja jest warta zainteresowania, i fajnie sie komponuje z caloscia,tadek wmiescil tam plyte grzewcza piecyk i sporo szafek. A wykonwce, jesli macie generalnego, to pilnowac, jak dziecka ;), szczegolnie prosic o faktury z specyfikacja materialow, co bybeton B20 byl B20, a nie B10. Ostatnio wyczytalem gdzies na grupie wielkopolska, ze jak komus zalwali fundamenty, to sprytny kierownik budowy wziol slojik i napelnil go tym betonem, jak to zobaczyl kierowca to zniknal na 2 godziny i pojawil sie z nowa grucha :o , dobre co, ale niestety prawdziwe. Ja to narazie teoretyk, ale i tak juz wiem ,ze to wojna, dlatego na newralgiczne punkty sciagam ta sama ekipe co u Tadka.

Pozdrawiam

Lukasz

Pilnuje, pilnuje - i dziecka i wykonawcy :wink: . Na szczescie na budowe mam piec minut, wiec pare razy dziennie tam zagladam (z dzieckiem) :D

Probke betonu sami chcieli nam dac, ale nie wzielam, bo i tak nie wiedzialabym jak to sprawdzic :-? ale skoro oferowal, to chyba musi byc ok.

Na szczescie ekipa nam sie dobra trafila (ślepej kurze ziarno :wink: ) - majster 40 lat doswiadczenia i ponad setka domow na karku. Wzielismy generalnego, bo wiedza minimalna i balismy sie, ze trudno bedzie to wszystko ogarnac. No i kwoty z gory ustalone i gwarancje daja ... Ale budujemy z nimi tylko stan surowy otwarty bez dachu, a potem walczymy juz sami... mam nadzieje, ze oszczednosci beda nie tylko na papierze...

Tez mam zamiar budowac Emanuele II w Grzybowie k.Kolobrzegu. Projekt juz mam w trakcie adaptacji. Rozplanowanie wiekszosci wnetrz wydaje sie funcjonalne. Mam jednak troche watpliwosci co do pokoju dziennego. Wchodzi sie przez czesc jadalna pokonujac po drodze stol z krzeslami. Moja zona ma tak duze zastrzezenia, ze nawet myslimy o zmianie projektu. Jak Wam sie wydaje, czy to jest powazny mankament czy to tylko nasze urojenia.