TadekL 12.04.2005 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Cześć Klaus,Teraz Tadek. Wróciłem do moich dziewczyn z tej delegacji, ale w piątek, niedzielę i przyszłą środę kolejne wyjazdy. Masakra, ale dobrze, że jest praca.Do granic Poznania jest 28 km, a do ścisłego centrum 38. Nasi znajomi z pod Warszawy dojeżdżają ok. 60 km codziennie w jedną stronę i mówią, że nigdy nie zamieniliby się na mieszkanie w bloku w Warszawie.Klaus, a Ty gdzie masz tą działkę, w Szczecinie, czy gdzieś opodal miasta?A do utwardzonej (asfaltowej) drogi mamy 300 - 400 m. 500 m od nas mamy jezioro Raczyńskie, a ok 4 km w drugą stronę przepływa rzeka Warta.PozdrawiamTadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 13.04.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Klaus, a Ty gdzie masz tą działkę, w Szczecinie, czy gdzieś opodal miasta? Moja działka znajduje się w granicach administracyjnych miasta. Do centrum mamy 7km. Z atrakcji to mam tylko lasek na horyzoncie i kąpielisko 2 km na przełaj przez pola. Własnego lasu niestety nie mam. Muszą mi wystarczyć krzaki na tylnej granicy działki. Nasza działka jest położona na skraju wielkiej polany, która w przyszłości będzie osiedlem domków jednorodzinnych. Oczywiście były w Szczecinie miejsca położone bardziej atrakcyjnie widokowo ale podejmując decyzję o lokalizacji poszliśmy na kompromis biorąc pod uwagę, że mamy dwie córki przed, którymi jeszcze wiele lat chodzenia do szkoły i samodzielnych powrotów do domu. Ponadto działka była w całości uzbrojona, co oczywiście miało też swoje odbicie w cenie. Tak więc nic nie mam za darmo, albo pięknie albo blisko do szkoły i pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 13.04.2005 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Tak więc nic nie mam za darmo, albo pięknie albo blisko do szkoły i pracy. To prawda! Ja już zaplanowałam życie moim dzieciom. Ponieważ z mężem mamy zamiar pracować dalej w Poznaniu, więc dzieci do przedszkola wozić będziemy także do Poznania - przedszkola są czynne od 6 do 18. Podstawówka na miejscu w Zaniemyślu 3 km od naszego miejsca zamieszkania. Dzieci dowozi i odwozi gimbus, a wtedy będzie u nas pewnie już mieszkała babcia. Natomiast do gimnazjum i liceum znów będziemy dzieci dowozić do Poznania. Poprosiłam Thaurusa, żeby zrobił nam i sobie wizualizację 3D wnętrz Emanueli II. Zobacz w wątku o Virgo. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 14.04.2005 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Nie taka ze mnie blondynka. Wstawiłam nowe zdjęcia (wykopy pod fundamenty) do albumu, tylko rozsypały mi się pod względem chronologicznym. I nie umiem obrócić jednego zdjęcia o 90 stopni. Wieczorem Tadek na pewno poprawi.PozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 14.04.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Jak chcesz to wyślij mi tego Bobaska to Ci go obrucę. No, no, widzę, że zaczęło się już wydawanie gotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 14.04.2005 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Jak chcesz to wyślij mi tego Bobaska to Ci go obrucę. No, no, widzę, że zaczęło się już wydawanie gotówki. Dziekuję, bardzo Klausie. Tadek zrobi wieczorem. Po coś mam męża. Że też jeszcze nie nauczyłam się tego Corela. Blondynka jednak ze mnie. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 15.04.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Cały czas ślędzę Wasz Dziennik w napięciu i pełen emocji. Faktycznie, jak zauważył Klaus, wydatki już się Wam zaczęły. Z punktu widzenia przeciętnego zjadacza chleba są to niemałe sumy. Jednak wydaje mi się, że przy założeniu wydatków na budowę rzędu trzystuileśtam tysięcy, czyli mentalnym przygotowaniu się na opuszczanie portfela banknotów o wyższych nomiałach niż zwykle, no i oczywiście jakimś zasobie początkowym (z reguły czysta własna gotówa ), na razie nie czujecie dyskomfortu z tym związanego? Dodatkowo jeszcze te emocje... Generalnie jestem bardzo zadowolony, że piszecie ten dziennik. Czuję się poniekąd tak, jakbym sam budował dom... To się dzieje na żywo!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 15.04.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Cały czas ślędzę Wasz Dziennik w napięciu i pełen emocji. Ja też, nawet jeśli nic nie piszę. Także nie zawiedźcie nas. Trzymamy za Was kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 18.04.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 ...stawiania z bloczków ściany fundamentowej. TadkuL co tobą kierowało gdy wybierałeś technologię fundamentów. Brałeś pod uwagę fundament monolityczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 18.04.2005 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 ...stawiania z bloczków ściany fundamentowej. TadkuL co tobą kierowało gdy wybierałeś technologię fundamentów. Brałeś pod uwagę fundament monolityczny? Cześć Klaus! Tadka jeszcze nie ma, ale ja choć częściowo ci odpowiem. Po pierwsze taka technologia stawiania ściany fundamentowej z bloczków jest zaproponowana w projekcie (konstruktorzy tego projektu mają jakieś doświadczenie i chyba wiedzą, co proponują), a po drugie, cytując z Muratora, monolityczna ściana fundamentowa może się okazać dla budujących system gospodarczym najtańszym rozwiązaniem, jeśli przy ich wznoszeniu nie popełni się błędów. Murowane ściany fundamentowe (rozwiązanie sprawdzone, mające wielowiekową tradycję) z bloczków betonowych charakteryzują sie dużą wytrzymałością na ściskanie oraz niewielką nasiąkliwością. Budowa jest stosunkowo prosta. Przy ścianie monolitycznej trzeba zrobić porządne deskowanie, zbrojenie, układać, zagęszczać i pielęgnować beton. Należy zapewnić korzystne warunki wiązania. A przy niekorzystnych warunkach zdemontowanie może nastąpić nawet po 10-12 dniach. Monolityczne ściany fundamentowe są solidne i łatwe do wykonania. Potrzebne są tanie materiały, więc jeśli się zbuduje ściany samodzielnie, może się okazać najtańszym rozwiązaniem. Chcemy, jak najszybciej wybudować dom, ale nie mamy ani czasu, ani zdrowia (chodzi o Tadka kręgosłup). Może jutro Tadek odpowie coś ci więcej. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 19.04.2005 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Cześć Klaus!Tadek mówił mi w nocy, że kiedyś rozmawiał z fachowcem, który mówił mu, że jak wylewa się całe monolityczne betonowe fundamenty: ława + ściana fundamentowa, to wtedy najlepiej odczekać 28 dni, bo tak długi jest czas wiązania betonu. A my w ciągu 1,5 miesiąca chcemy zakończyć roboty murowane i zacząć robić dach.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 19.04.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Przy ścianie monolitycznej trzeba zrobić porządne deskowanie, zbrojenie, układać, zagęszczać i pielęgnować beton. Należy zapewnić korzystne warunki wiązania. Ach gdyby tak moja żona była choć w połowie tak dobrze zorientowana jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 19.04.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 A my w ciągu 1,5 miesiąca chcemy zakończyć roboty murowane i zacząć robić dach. Beata OK, rozumiem. Moje pytanie wzięło się stąd, że nie dawno na forum, ktoś pokazywał swoje zdjęcia domu na takich fundamentach, w którym zaczęły pękać fundamenty i ściany. No ale oczywiście tam ktoś musiał popełnić jakiś błąd bo jak sama zauważyłaś fundamenty murowane są stosowane z powodzeniem od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 19.04.2005 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Klausie!Czy dobrze zrozumiałam Cię, pękały fundamenty murowane nie monolityczne. Jak kupowaliśmy beton, to mówili mężowi w hurtowni, po co pan bierze beton B20, wystarczy B15. Podobno wszyscy wylewają fundamenty z tego gorszego betonu (niższej klasy). My uważamy, że zawsze powinno trzymać się projektu, a nie go udziwniać, bo można "przedobrzyć". Po coś konstruktorzy tego domu zaproponowali taki właśnie beton, a nie gorszy. Nie można na tak istotnych rzeczach oszczędzać. Jak to nasz prowadzący pan w składzie PSB powiedział - można zaoszczędzić na wykończeniu, na czymś co mozna wymienić, ale nigdy na konstrukcji domu. Nigdy byśmy nie kupili gorszego betonu. Nasi murarze i kierownik budowy poszli dalej. Zasugerowali nawet, żebyśmy kupili lepszy beton na podkład pod ławy niż to jest w projekcie. Kupiliśmy B10 zamiast B7,5. Jak się buduje z bloczków betonowych ścianę fundamentową to też trzeba kupić dobry cement czy tam zaprawę odpowiedniej, dobrej marki. Ale i tak, czy robiąc fundamenty monolityczne czy murowane, dom może potem tak osiąść (warunki glebowe), że popękają ściany. Dlatego dobrze robić wykopy pod fundamenty ręcznie, a nie koparkami.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 19.04.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Klausie! Czy dobrze zrozumiałam Cię, pękały fundamenty murowane nie monolityczne. Tak, pękały murowane a z nimi ściany. Wyglądało to tak jakby dom zaczął nierównomiernie osiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 19.04.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Dlatego dobrze robić wykopy pod fundamenty ręcznie, a nie koparkami. A jaka to różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 19.04.2005 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Może źle to napisałam, ale:"Wykop można zrobić mechanicznie - za pomocą koparki. Jednak aby nie naruszyć dna wykopu, koparką najlepiej usunąć ziemię tylko do pewnej głębokości, tak aby około 20 cm usunąć łopatą bezpośrednio przed ułożeniem chudego betonu."Nasi panowie cały wykop zrobili ręcznie. Mniej narusza się glebę. Poszło zresztą im bardzo, bardzo szybko. Kilka godzin.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.04.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Tak to można dalej z nimi współpracować. Zmarnowali 10 worków cementów, ale chyba je odkupią. Pewnie się boją, bo jeszcze ani z kierownikiem, ani z murarzami nie podpisaliśmy żadnych umów. Moglibyśmy ich teraz wyrzucić na zbity pysk, nie płacąc ani grosza. To, że nie spisaliście umowy nic nie zmienia. Teraz oni też mogą rzucić robotę i tyle. Umowa powinna być od pierwszego dnia, powinna zawierać zakres prac (dość szczegółowo), zobowiązania stron, sposób odbioru prac, odpowiedzialności za szkody oraz sposób ich usuwania (w tym kto to robi i za czyje pieniądze i z czyich materiałów) oraz inne kary za nieterminowość itd. Ale widzę, że ładnie Wam idzie i wiosenny zapał pozostaje (że Wam się jeszcze chce liczyć dni budowy...) Mam nadzieję, że ekipa więcej wpadek nie zaliczy i wprowadzicie się w planowanym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 20.04.2005 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Teraz oni też mogą rzucić robotę i tyle. Na ich miejsce czeka kilka innych ekip. Ale widzę, że ładnie Wam idzie i wiosenny zapał pozostaje (że Wam się jeszcze chce liczyć dni budowy...) Mam nadzieję, że ekipa więcej wpadek nie zaliczy i wprowadzicie się w planowanym terminie. Mąż myśli o terminie wrześniowym, a ja jestem mniej optymistyczna -październik, listopad. Umówiliśmy się nieformalnie ze wszystkimi, że podpiszemy umowy po stanie zerowym przy wypłacie pierwszych wypłat. Mieliśmy zobaczyć, jak się ekipa i kierownik sprawuje. Cieszymy się Rafałku, że zaglądasz do naszego dziennika. Skąd jesteś (Wielkopolska) i co budujesz? Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.04.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Cieszymy się Rafałku, że zaglądasz do naszego dziennika. Skąd jesteś (Wielkopolska) i co budujesz? Beata Mniej więcej w połowie drogi między Poznaniem a Gorzowem tam gdzie robią dżemy, soki (nie wiem czy jeszcze) i na pewno keczup . budujemy Babie Lato co widać w naszym dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts