Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Witam Beatke i Tadeusza z coreczkami.

Rozumiem, ze brak czasu, dlatego zaczekam cierpliwie na wiadomosci o waszej Emanueli.

Tak milo bylo czytac ... a teraz cisza.

Nawet Klaus zamilkl!

Napiszcie prosze - jak mieszka sie w Emanueli?

Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego.

Baśniowy Sen - Mieszkanie we własnym domku - nawet nie wykończonym to .... po prostu inny świat. Nie zamieniłbym się na nic innego. Wolność Ci Tomku w swoim domku i basta :lol:

Pozdrawiam

TadekL

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Broń Cie Panie Boże

Dlaczego, uzasadnij bo taka odpowiedz nic mi nie mówi.

Temat rzeka, wiele było argumentów na ten temat na forum. Poszukaj.

Ogólnie mówiąc sufit byłby jak w PRLowskich blokach - zdecydowanie za

nisko. Osobiście uważam, że 2,80 jest rozsądnym kompromisem i tak też mam w projekcie (Emanuela II).

Klaus,

Nie przesadzaj. My mamy na dole 2,65 i powiem Ci że jest OK - myślę, że nawet jak dla Ciebie, ale na pewno nie niżej, A zbyt wysoko - zbędna zbyt duża kubatura.

Nie kombinowałbym ze ścianką kolankową.

Proponuję najpierw zobaczyć na żywo to co chcecie budować a później kombinować, byleby nie przekombinować.

Pozdrawiam

TadekL

No nareszcie Tadek przemówił.

A jakim cudem masz 2,65 jak w projekcie jest 2,78?

Co do ścianki kolankowej to już zdecydowaliśmy że zostanie ona podniesiona . W tej chwili nie wiem jeszcze o ile ale byłem w Manueli (która bądź co bąź z zewnątrz wygląda tak samo i właściciel miał podniesiona ściankę o 1,5 pustaka.

Elewacja zewnętrzna nie straciła nic na swoim uroku a wewnątrz jest o wiele przyjemniej :)

Też jestem ciekaw dlaczego wam wyszło 2,65. Macie podłogi, parkiet czy płytki? może podwieszany sufit?

Mam jeszcze pytanie czy staraliście się o częściowy zwrot podatku VAT?

Co ma piernik do wiatraka.

Jeżeli Mozarta by sie lepiej wtedy słuchało to bym podniósł.

No... a Salieri to nawet stwierdził, że u Mozarta to za dużo tych nut jest.

No to co? Poprawiamy Mozarta?

A dom buduję dla swojej rodziny i po to żeby mi było w nim wygodnie, poza tym każdy ma swój gust i swoje zdanie na ten temat.

Jasne.

No to jak każdy ma swój gust i swoje zdanie to się nie

bocz jak ktoś ma inne niż Twoje.

TadekL, cudownie jest mieszkac we wlasnym domku, prawda?

To bedzie Wasza pierwsza zima, spedzona - " na swoim"? Pytam, gdyz mam jeszcze w pamieci, Wasza piekna dzialke ... las i przestrzen.

Powodzenia i zadowolenia z osiagnietego celu.

Klaus, gratuluje, u Ciebie juz "cos" sie dzieje!

U mnie - zmiany! Duze zmiany. Ale o tym juz pisalam w swoim watku, wiec nie bede powtarzac.

To bedzie Wasza pierwsza zima, spedzona - " na swoim"? Pytam, gdyz mam jeszcze w pamieci, Wasza piekna dzialke ... las i przestrzen.

U mnie - zmiany! Duze zmiany. Ale o tym juz pisalam w swoim watku, wiec nie bede powtarzac.

Działka to dopiero bedzie ładna jak znajdziemy skądś pieniądze na zagospodarowanie działki i zrobienie ogrodu. Teraz jest tylko posprzątana, ziemia wyrównana, splantowana.

Obiecuję, że zamieszczę zdjęcia do Świąt. :lol: To będzie taki gwaiazdkowy prezent ;)

Pozdrawiam

TadekL

Co do ścianki kolankowej to już zdecydowaliśmy że zostanie ona podniesiona . W tej chwili nie wiem jeszcze o ile ale byłem w Manueli (która bądź co bąź z zewnątrz wygląda tak samo i właściciel miał podniesiona ściankę o 1,5 pustaka.

Elewacja zewnętrzna nie straciła nic na swoim uroku a wewnątrz jest o wiele przyjemniej :)

Też jestem ciekaw dlaczego wam wyszło 2,65. Macie podłogi, parkiet czy płytki? może podwieszany sufit?

Mam jeszcze pytanie czy staraliście się o częściowy zwrot podatku VAT?

Panowie, ale fajne konwersacje prowadzicie :wink:. Aż miło popatrzeć jak się ten wątek rozwija. A wtacając do tematu. Po pierwsze trochę niżej wyszło z powodu Silki, nie chcieliśmy ciąć kawałków, a po drugie, to ktoś u nas też niestety nie przewidział - z wykonawców, że chcemy mieć podłogówkę no i tak wyszło. Ale feleru wielkiego nie ma. Klaus - jak nie wierzysz to przyjedź i zobacz :lol:

Pozdrawiamn

TadekL

A który to ten twój wątek? Może go zamieść w stopce.

Teraz juz wierzę. U mnie przypilnowałem wymiarów i docinali tak więc mam jak w projekcie. A co do podłogi i podłogówki to pracownia dała

ciała. Przewidzieli tylko 6 cm na styropian. Zimna podłoga i podłogówki nie ma gdzie schować. Niestety zorientowałem się po fakcie.

Teraz pozostaje tylko użyć XPS zamiast styro. No ale to istotnie podnosi

koszty.

A który to ten twój wątek? Może go zamieść w stopce.

He he :lol:

Dobre

Teraz juz wierzę. U mnie przypilnowałem wymiarów i docinali tak więc mam jak w projekcie. A co do podłogi i podłogówki to pracownia dała

ciała. Przewidzieli tylko 6 cm na styropian. Zimna podłoga i podłogówki nie ma gdzie schować. Niestety zorientowałem się po fakcie.

Teraz pozostaje tylko użyć XPS zamiast styro. No ale to istotnie podnosi

koszty.

Klaus,

Co to takiego jest XPS???

Ja na Twoim miejscu żądałbym zwrotu kosztów od pracowni projektowej - przecież narazili Cię na koszty.

Albo podnieś trochę drzwi i okna w góre, a tym samym będziesz mógł podnieś całą podłogę w górę - więcej styropianu. Naprawdę 265 czy 278 cm nie robi aż tak dużej różnicy. Trochę mniejsza kubatura, ale to chyba lepiej trochę mniej do ogrzania.

Pozdrawiam

TadekL

Tadek a jak tam u Was elewacja. Zrobili?

A zrobili, zrobili.

Na wiosnę pozostaną jeszcze do zrobienia murki oporowe i cokół domu. Podbitę chcemy zrobić w styczniu/lutym.

Domek jest jak z bajki. Są także osoby, które pokusiły się o porównanie z TBS-em (bo taki kolorowy). Ale mnie to nie obchodzi.

Cieszę się, że jest super.

Pozdrawiam

TadekL