TadekL 21.11.2006 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam Beatke i Tadeusza z coreczkami. Rozumiem, ze brak czasu, dlatego zaczekam cierpliwie na wiadomosci o waszej Emanueli. Tak milo bylo czytac ... a teraz cisza. Nawet Klaus zamilkl! Napiszcie prosze - jak mieszka sie w Emanueli? Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego. Baśniowy Sen - Mieszkanie we własnym domku - nawet nie wykończonym to .... po prostu inny świat. Nie zamieniłbym się na nic innego. Wolność Ci Tomku w swoim domku i basta Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Broń Cie Panie Boże Dlaczego, uzasadnij bo taka odpowiedz nic mi nie mówi. Temat rzeka, wiele było argumentów na ten temat na forum. Poszukaj. Ogólnie mówiąc sufit byłby jak w PRLowskich blokach - zdecydowanie za nisko. Osobiście uważam, że 2,80 jest rozsądnym kompromisem i tak też mam w projekcie (Emanuela II). Klaus, Nie przesadzaj. My mamy na dole 2,65 i powiem Ci że jest OK - myślę, że nawet jak dla Ciebie, ale na pewno nie niżej, A zbyt wysoko - zbędna zbyt duża kubatura. Nie kombinowałbym ze ścianką kolankową. Proponuję najpierw zobaczyć na żywo to co chcecie budować a później kombinować, byleby nie przekombinować. Pozdrawiam TadekL No nareszcie Tadek przemówił. A jakim cudem masz 2,65 jak w projekcie jest 2,78? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawaroti 21.11.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Co do ścianki kolankowej to już zdecydowaliśmy że zostanie ona podniesiona . W tej chwili nie wiem jeszcze o ile ale byłem w Manueli (która bądź co bąź z zewnątrz wygląda tak samo i właściciel miał podniesiona ściankę o 1,5 pustaka. Elewacja zewnętrzna nie straciła nic na swoim uroku a wewnątrz jest o wiele przyjemniej Też jestem ciekaw dlaczego wam wyszło 2,65. Macie podłogi, parkiet czy płytki? może podwieszany sufit? Mam jeszcze pytanie czy staraliście się o częściowy zwrot podatku VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Widziałem te Manuele z podniesioną ścianką kolankową....... straciły całą swą finezję kształtów. Czy nie rozumiesz, że architektura to sztuka?Czy przyszłoby Ci do głowy niektóre nutki w partyturze Mozarta popodnosić o 1-1,5 tonu by się wygodniej czytało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawaroti 21.11.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Co ma piernik do wiatraka. Jeżeli Mozarta by sie lepiej wtedy słuchało to bym podniósł. A dom buduję dla swojej rodziny i po to żeby mi było w nim wygodnie, poza tym każdy ma swój gust i swoje zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Co ma piernik do wiatraka. Jeżeli Mozarta by sie lepiej wtedy słuchało to bym podniósł. No... a Salieri to nawet stwierdził, że u Mozarta to za dużo tych nut jest. No to co? Poprawiamy Mozarta? A dom buduję dla swojej rodziny i po to żeby mi było w nim wygodnie, poza tym każdy ma swój gust i swoje zdanie na ten temat. Jasne. No to jak każdy ma swój gust i swoje zdanie to się nie bocz jak ktoś ma inne niż Twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawaroti 21.11.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wcale się nie boczę, po prostu tak postanowiłem. Widziałem efekty i tak zamierzam również wybudować, zdania nie zmienie nawet przez wzgląd na Mozarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wcale się nie boczę, po prostu tak postanowiłem. Widziałem efekty i tak zamierzam również wybudować, zdania nie zmienie nawet przez wzgląd na Mozarta Ale czy kto widział żeby pawaroti fałszował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawaroti 21.11.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 grrrrr zbaczamy z tematu więc skończmy to Budujesz już? Czy załatwiasz pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 21.11.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Buduję ale idzie jak po grudzie. Budujemy od marca a dopiero strop zalewamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 22.11.2006 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 TadekL, cudownie jest mieszkac we wlasnym domku, prawda?To bedzie Wasza pierwsza zima, spedzona - " na swoim"? Pytam, gdyz mam jeszcze w pamieci, Wasza piekna dzialke ... las i przestrzen. Powodzenia i zadowolenia z osiagnietego celu. Klaus, gratuluje, u Ciebie juz "cos" sie dzieje! U mnie - zmiany! Duze zmiany. Ale o tym juz pisalam w swoim watku, wiec nie bede powtarzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 24.11.2006 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 TadekL, cudownie jest mieszkac we wlasnym domku, prawda? To bedzie Wasza pierwsza zima, spedzona - " na swoim"? Pytam, gdyz mam jeszcze w pamieci, Wasza piekna dzialke ... las i przestrzen. Powodzenia i zadowolenia z osiagnietego celu. Klaus, gratuluje, u Ciebie juz "cos" sie dzieje! U mnie - zmiany! Duze zmiany. Ale o tym juz pisalam w swoim watku, wiec nie bede powtarzac. Działka to dopiero bedzie ładna jak znajdziemy skądś pieniądze na zagospodarowanie działki i zrobienie ogrodu. Teraz jest tylko posprzątana, ziemia wyrównana, splantowana. Obiecuję, że zamieszczę zdjęcia do Świąt. To będzie taki gwaiazdkowy prezent Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 24.11.2006 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Co do ścianki kolankowej to już zdecydowaliśmy że zostanie ona podniesiona . W tej chwili nie wiem jeszcze o ile ale byłem w Manueli (która bądź co bąź z zewnątrz wygląda tak samo i właściciel miał podniesiona ściankę o 1,5 pustaka. Elewacja zewnętrzna nie straciła nic na swoim uroku a wewnątrz jest o wiele przyjemniej Też jestem ciekaw dlaczego wam wyszło 2,65. Macie podłogi, parkiet czy płytki? może podwieszany sufit? Mam jeszcze pytanie czy staraliście się o częściowy zwrot podatku VAT? Panowie, ale fajne konwersacje prowadzicie . Aż miło popatrzeć jak się ten wątek rozwija. A wtacając do tematu. Po pierwsze trochę niżej wyszło z powodu Silki, nie chcieliśmy ciąć kawałków, a po drugie, to ktoś u nas też niestety nie przewidział - z wykonawców, że chcemy mieć podłogówkę no i tak wyszło. Ale feleru wielkiego nie ma. Klaus - jak nie wierzysz to przyjedź i zobacz Pozdrawiamn TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 24.11.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 TadekL, cudownie jest mieszkac we wlasnym domku, prawda? To bedzie Wasza pierwsza zima, spedzona - " na swoim"? Pytam, gdyz mam jeszcze w pamieci, Wasza piekna dzialke ... las i przestrzen. Powodzenia i zadowolenia z osiagnietego celu. Klaus, gratuluje, u Ciebie juz "cos" sie dzieje! U mnie - zmiany! Duze zmiany. Ale o tym juz pisalam w swoim watku, wiec nie bede powtarzac. A który to ten twój wątek? Może go zamieść w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 24.11.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Teraz juz wierzę. U mnie przypilnowałem wymiarów i docinali tak więc mam jak w projekcie. A co do podłogi i podłogówki to pracownia dała ciała. Przewidzieli tylko 6 cm na styropian. Zimna podłoga i podłogówki nie ma gdzie schować. Niestety zorientowałem się po fakcie.Teraz pozostaje tylko użyć XPS zamiast styro. No ale to istotnie podnosi koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 24.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Tadek a jak tam u Was elewacja. Zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 27.11.2006 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 TadekL, cudownie jest mieszkac we wlasnym domku, prawda? To bedzie Wasza pierwsza zima, spedzona - " na swoim"? Pytam, gdyz mam jeszcze w pamieci, Wasza piekna dzialke ... las i przestrzen. Powodzenia i zadowolenia z osiagnietego celu. Klaus, gratuluje, u Ciebie juz "cos" sie dzieje! U mnie - zmiany! Duze zmiany. Ale o tym juz pisalam w swoim watku, wiec nie bede powtarzac. A który to ten twój wątek? Może go zamieść w stopce. He he Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 27.11.2006 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Teraz juz wierzę. U mnie przypilnowałem wymiarów i docinali tak więc mam jak w projekcie. A co do podłogi i podłogówki to pracownia dała ciała. Przewidzieli tylko 6 cm na styropian. Zimna podłoga i podłogówki nie ma gdzie schować. Niestety zorientowałem się po fakcie. Teraz pozostaje tylko użyć XPS zamiast styro. No ale to istotnie podnosi koszty. Klaus, Co to takiego jest XPS??? Ja na Twoim miejscu żądałbym zwrotu kosztów od pracowni projektowej - przecież narazili Cię na koszty. Albo podnieś trochę drzwi i okna w góre, a tym samym będziesz mógł podnieś całą podłogę w górę - więcej styropianu. Naprawdę 265 czy 278 cm nie robi aż tak dużej różnicy. Trochę mniejsza kubatura, ale to chyba lepiej trochę mniej do ogrzania. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 27.11.2006 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Tadek a jak tam u Was elewacja. Zrobili? A zrobili, zrobili. Na wiosnę pozostaną jeszcze do zrobienia murki oporowe i cokół domu. Podbitę chcemy zrobić w styczniu/lutym. Domek jest jak z bajki. Są także osoby, które pokusiły się o porównanie z TBS-em (bo taki kolorowy). Ale mnie to nie obchodzi. Cieszę się, że jest super. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 27.11.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 No to może nam jakieś zdjęcia pokażesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts