Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mamy pierwsze wyceny:

dach (z ociepleniem) 93,5 tys

stan surowy otwarty (+wylewki) 140 tys

okna z roletami i sterownikami elektrycznymi 28 tys

instalacja co+wod-kan 60 tys

no i jak tu sie nie zalamac..

dachówke musimu kupic do konca stycznia - w lutym idzie do gory o 10%, prawdopodobnie porotherm tez wczesniej bedziemy kupowac - od 20 lutego o 20% do gory :-(

Co do okien z roletami + silniczki. Też o tym myślałem, ale jak się dowiedziałem, że to i tak praktycznie przed złodziejem nie zabezpiecza, zdecydowałem się na wzięcie na parter okien antywłamaniowych (wszystkich), a na rezygnację z rolet. Za całość okien PCV z Oknoplastu z Krakowa (zewnątrz orzech, w środku biały, cały parter antywłamaniowy z okuciami antywłamaniowymi) zapłaciliśmy 14000 (z wstawieniem)...

IMHO te rolety za drogie biorąc pod uwagę ich zastosowanie... Jak sobie złodziej wejdzie do domu osłoniętego roletami, to może siedzieć i 8 godzin spokojnie, a szyby antywłamaniowe jednak trochę go zatrzymają...

Tadek,

ale to chyba przeprojektowali caly dach? rozmawialiśmy z Piotrkiem Fąfarą i powiedział, że albo musimy dach przeprojektować albo dokladnie wykonać blachy jak w projekcie....

m&k

Nic nam nie przeprojektowali. W miejscaxh gdzie są okucia narożne do krokwi gradowych są przedłużone murłaty (zobaczcie w zdjęciach) reszta jest taka sama, tylko odpowiednio są te wszystkie elementy ze sobą połączone. Fachowcy, którzy to robili twierdzą, że jest to z ich punktu widzenia o wiele solidniejsze. Kiedyś robiło się dachy bez użycia żadnego metalu, a nawet gwoździ i to wszytsko stało lata, a niekiedy stoi nadal.

Pozdrawiam

TadekL

mamy pierwsze wyceny:

dach (z ociepleniem) 93,5 tys

stan surowy otwarty (+wylewki) 140 tys

okna z roletami i sterownikami elektrycznymi 28 tys

instalacja co+wod-kan 60 tys

no i jak tu sie nie zalamac..

dachówke musimu kupic do konca stycznia - w lutym idzie do gory o 10%, prawdopodobnie porotherm tez wczesniej bedziemy kupowac - od 20 lutego o 20% do gory :-(

Wyceny niezłe,

Nasze wyceny i koszty są na stronach naszego dziennika budowy. Możecie sobie trochę porównać. Instalacja CO itd. - trochę dużo. Napisz coś więcej. Może chcesz zastosować pompę ciepła albo solary i dlatego taka kwota.

Pozdrawiam

TadekL

Co do okien z roletami + silniczki. Też o tym myślałem, ale jak się dowiedziałem, że to i tak praktycznie przed złodziejem nie zabezpiecza, zdecydowałem się na wzięcie na parter okien antywłamaniowych (wszystkich), a na rezygnację z rolet. Za całość okien PCV z Oknoplastu z Krakowa (zewnątrz orzech, w środku biały, cały parter antywłamaniowy z okuciami antywłamaniowymi) zapłaciliśmy 14000 (z wstawieniem)...

IMHO te rolety za drogie biorąc pod uwagę ich zastosowanie... Jak sobie złodziej wejdzie do domu osłoniętego roletami, to może siedzieć i 8 godzin spokojnie, a szyby antywłamaniowe jednak trochę go zatrzymają...

Druidus, może i masz rację. tylko jak ma Cię ktoś okraść to zrobi to i tak i tak, czy Ty tego chcesz, czy nie. Straty bądź co bądź takie same.

Pozdrawiam

TadekL

m&K

Rekuperacja za 30k, kto ci dal taka wycene? Ja za tydzien skladam o wycene tego samego, wiec dam znac jaki byl wynik.

Tadku

Jedno pytanie w temacie rekuperatora wlasnie, Czy jak skladam o PnB to musze dolaczyc projekt wentylacji, lub ujac ja w adaptacji skladanej z wnioskiem o PnB, bo przeciez rekuperator powoduje brak koniecznosci budowy komina wentylacyjnego, a taka zmiana wymaga chyba zgloszenia, a moze sie myle?

Dzisiaj dostalem wyniki badan gruntow, wszedzie piekny piaseczek, az do 7m ;).

Chociaz jakies pozytywy.

Pozdrawiam

Lukasz

Cos im sie w muzgach po przewracalo, mozesz pokazac rozpiske ile za co? Bo to troche przegiecie, z tego co pamietam to Tadek zaplacil cos pod 20k, a ceny to chyba przez 1.5 roku o 50% to nie wzrosly?

JAk juz pisalem za tydzien ja sie ich zapytam o wycene, i dam ci znac na ile mnie podliczyli. A swoja droga to jaki reku, sobie zarzyczyles?

Witam TadekL z Rodzinka

Czytam wypowiedzi forumowiczow, notuje co ciekawsze spostrzezenia i staram sie czesto zrozumiec o czym pisza :wink: / zartuje/

Kolejny juz raz ogladam Wasza Emanuele... dla przyjemnosci :)

Najwiecej zastanawiam sie nad - skosami. Nie jestem ich zwolenniczka, dlatego poszukiwalam domu pietrowego. Skosy dziwnie mnie - przerazaja.

Ogladajac pokoje w Waszym domku, staram sie wyobrazic ... siebie tam mieszkajaca ze skosami nad glowa.

Nie pisalam zapewne o tym, iz obejrzalam stronke z meblami, ktore posiadacie.

Musze przyznac, iz kolekcje sa interesujace.

Jednak moim postanowieniem jest aby kazdy "mebel" w "moim wymarzonym domku" - wykonany byl z drewana i zaprojektowany czesciowo przezemnie, jak i przez stolarza, ktorego sama wybiore. Jednak do tego jeszcze daleka droga jak i styl ktory wybralam, moze ulec zmianie.

Pozdrawiam serdecznie.

m&K

Rekuperacja za 30k, kto ci dal taka wycene? Ja za tydzien skladam o wycene tego samego, wiec dam znac jaki byl wynik.

Tadku

Jedno pytanie w temacie rekuperatora wlasnie, Czy jak skladam o PnB to musze dolaczyc projekt wentylacji, lub ujac ja w adaptacji skladanej z wnioskiem o PnB, bo przeciez rekuperator powoduje brak koniecznosci budowy komina wentylacyjnego, a taka zmiana wymaga chyba zgloszenia, a moze sie myle?

Dzisiaj dostalem wyniki badan gruntow, wszedzie piekny piaseczek, az do 7m ;).

Chociaz jakies pozytywy.

Pozdrawiam

Lukasz

Cześć Łukasz

Nie wiem jak Ty, ja nie dołączałem tego, bo w adaptacji projektu nie wyrzucałem tego. Zostało to chyba ujęte wpisem do dziennika budowy i tyle, trak więc nic im takiego nie zgłaszałem i nie przedstawiałem.

Co do gruntu - nic - tylko budować dom.

Pozdrawiam

TadekL

podaj mejla - wysle Ci, oni zaproponowali system

sama rekuperacja bez GWC 20.590 (netto!)

PS. zazyczylAS ;-)

Hej, dziewczyny, chłopaki. Oni w tych reku chyba powariowali. Ja płaciłem 12 tys. brutto (z 7%) bez GWC. Mam centralę wentyacyjną Mistral 300 i to w zupełności wystarcza.

Pozdrawiam

TadekL

Witam TadekL z Rodzinka

Czytam wypowiedzi forumowiczow, notuje co ciekawsze spostrzezenia i staram sie czesto zrozumiec o czym pisza :wink: / zartuje/

Kolejny juz raz ogladam Wasza Emanuele... dla przyjemnosci :)

Najwiecej zastanawiam sie nad - skosami. Nie jestem ich zwolenniczka, dlatego poszukiwalam domu pietrowego. Skosy dziwnie mnie - przerazaja.

Ogladajac pokoje w Waszym domku, staram sie wyobrazic ... siebie tam mieszkajaca ze skosami nad glowa.

Nie pisalam zapewne o tym, iz obejrzalam stronke z meblami, ktore posiadacie.

Musze przyznac, iz kolekcje sa interesujace.

Jednak moim postanowieniem jest aby kazdy "mebel" w "moim wymarzonym domku" - wykonany byl z drewana i zaprojektowany czesciowo przezemnie, jak i przez stolarza, ktorego sama wybiore. Jednak do tego jeszcze daleka droga jak i styl ktory wybralam, moze ulec zmianie.

Pozdrawiam serdecznie.

Baśniowy Sen

Odniosę się tylko do mebli. Pewnie jakby mnie było stać to też chciałbym mieć wszystkie meble drewniane - tak jak i Ty, ale my żyjemy trochę w inmnych realiach. Nietety.

Nie jestem prezesem, anie członkiem zarządu, który zarabia niewiadomo jakie pieniądze. Należe, do normalnych ludzi, mających w miarę normalną pracę, i niestety mieszkamy w takim kraju, gdzie czasami nie wystarcza jak pracuje w domu tylko jedna osoba (w wielu przypadkach jest tak, że pracują dwie i też nie wystracza - niestety)

PozdrawiamCię serdecznie

TadekL

dzisiaj wizyta u projektanta - chyba wszystkie zmiany juz przemyslane...

najwiecej dylematow przezylismy przy decyzji o dodatkowym oknie w salonie.. ale jednak będzie :-)

ściana kolankowa o 2,5 porotherma do gory...

m&k scianka kolankowa aż o tyle w górę - to ile to jest - 50 cm??? Rozumiem o 20 ale o tyle to chyba trochę przesada. Obyście z tego domku nie zrobili przerośniętego grzyba.

Pozdrawiam

TadekL