Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tadku, oglądam wasze zdjęcia, jak zwykle dużo inspiracji z nich biorę.... Ttrochę już mieszkacie, więc powiedzcie, czy w trakcie eksploatacji wyszły Wam jakieś rzeczy, które można by poprzerabiać na etapie przed wykończeniówką albo i wcześniej...

Witam,

Myślę, że tak - trochę za mały garaż (dla mnie za wąski) - dobrze drzwi się nie chcą otwierać :evil: jak są jeszcze jakieś szafki przy bokach. Długi jest na 550 cm, tak więc auto do 4,8 m - nie dłuższe. Trochę niska górna łazienka (ale trzebaby podnieść na całym domu ściankę kolankową, a tego nie chcieliśmy robić). Tak poza tym to chyba nic. Dokładnie i tak nie da się przewidzieć wszystkich wyłączników, gniazdek itp. rzeczy, ale to jeszcze teraz sobie zmieniamy wg potrzeb - już sami ;)))

Pozdrawiam

TadekL

Gość Asia i Jarek
mamy pierwsze wyceny:

dach (z ociepleniem) 93,5 tys

stan surowy otwarty (+wylewki) 140 tys

okna z roletami i sterownikami elektrycznymi 28 tys

instalacja co+wod-kan 60 tys

no i jak tu sie nie zalamac..

dachówke musimu kupic do konca stycznia - w lutym idzie do gory o 10%, prawdopodobnie porotherm tez wczesniej bedziemy kupowac - od 20 lutego o 20% do gory :-(

Witamy! Chcieliśmy dołączyć do grona szacownych Emanuelowiczów i jesteśmy już praktycznie zdecydowani na ten projekt, czekamy tylko na wycenę. Ale po przeczytaniu tego powyżej trochę ścierpła mi skóra i już nie wiem, czy nie porywamy się z motyką na słońce.

Czy ta wycena jest już z robocizną? W tym moja nadzieja.

:roll: Pozdrawiam, Asia

[email protected]

Gość Asia i Jarek

A tak przy okazji, czy jest ktoś, kto ma Emanuelę na ukończeniu i byłby tak miły i zechciał ją pokazać? Jesteśmy z Wrocławia i gdyby to nie było bardzo daleko, to chętnie byśmy obejrzeli, bo zawsze na "żywo" mogą przyjść do głowy różne pomysły.

Pozdrawiamy, Asia i Jarek

A tak przy okazji, czy jest ktoś, kto ma Emanuelę na ukończeniu i byłby tak miły i zechciał ją pokazać? Jesteśmy z Wrocławia i gdyby to nie było bardzo daleko, to chętnie byśmy obejrzeli, bo zawsze na "żywo" mogą przyjść do głowy różne pomysły.

Pozdrawiamy, Asia i Jarek

Witaj Asiu i Jarku,

Jakby Wam nie było za daleko to zapraszamy pod Poznań do naszej Emanuelki. Aktualne zdjęcia w linku Photo CD w stopce.

Podaję też numery kontaktowe;

0 508 024 716

0 698 696 090

Pozdrawiam

TadekL

Asia i Jarek:

z Wrocławia, to bliziutko do Lubina, niesety my nie mamy nawet fundamentów jeszcze, jeśli chodzi o pozostałe pytania - wysłam wam mejla,

a swoją drogą to podziwiam Tadzia i jego rodzinkę za ich gościnność :-)

pozdrawiam,

M.

m&k - ta gościnność wynika z tego, że Ktoś, kiedyś też nas wpuścił do swojego domku (co prawda do Manueli, bo E jeszcze nie było, a tym bardziej EII) i teraz czujemy się trochę zobowiązani, żeby pokazać i podzielić się doświadczeniem z tymi co są dopiero na początku drogi do zamieszkania w swoim wymarzonym domku.

Asiu i Jarku, co do kosztów, to większość macie w dzienniku budowy, ale to są ceny główinie z 2005 roku. Wyceny zazwyczaj mijają się i to znacząco z rzeczywistością. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jeśli chcesz wybudować dom to policz wszystkie koszty i dodaj 30% - powinno Ci to wystarczyć - i chyba miał rację.

Pozdrawiam Serdecznie

TadekL

Ktoś mi kiedyś powiedział, że jeśli chcesz wybudować dom to policz wszystkie koszty i dodaj 30% - powinno Ci to wystarczyć - i chyba miał rację.

my liczyliśmy x 20% więc mi lekko szczęka opadła...

Nie łam się, tylko zaciskaj pasa, licz i buduj, bo czas nagli a ceny raczej idą w górę nie w dół. Kiedy zamierzacie zamieszkać w swoim domku - jak będziecie mieli 50-60 lat?

Trzymam kciuki

TadekL

• 2 weeks później...
Odlozylam budowe domku, bez powodu, jesli brak calkowitej decyzji co do wyboru projektu, mozna nazwac - powodem.

Zreszta zerknij sam i zobacz jak bardzo jestem - niezdecydowana! :-?

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=77359

Ciekawi mnie, na jakim etapie budowy jest Klaus?

Pozdrawiam.

Baśniowy Sen

Przeczytałem, przeczytałem i nawet się wpisałem.

Koniecznie przeczytaj.

A Klaus, mam nadzieję, że już wreszcie będzie stawiał więźbę.

Mogę się mylić. Klaus jesteś???

Odezwij się

Pozdrawiam

TadekL

Odzywam się. :D

Dzisiaj montują okucia, jutro zaczynają więźbę.

Przy okazji pozdrawiam rodzinkę.

Odzywam się. :D

Dzisiaj montują okucia, jutro zaczynają więźbę.

Przy okazji pozdrawiam rodzinkę.

No to więźba już chyba stoi, Będę w Szczecinie, to myślę, że oglądnę.

Pozdrawiam

TadekL

No okazało się, że jeszcze nie stoi.

Ale na oglądanie zapraszam. Tylko zabież ze sobą gumowce bo mam tylko jedne a są nieodzownym rekwizytem na mojej budowie.