Dżeku 12.03.2007 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam po dłuższej przerwie, widzę, że wątek wciąż pełen życia - dzięki Tadku za aktualizację fotek i za to że wciąż tu zaglądasz i odpowiadasz na pytania. A ja myślałem, że po zakończonej budowie przestaliście tu zaglądać (sprawdzałem tylko dziennik a nie wpadłem na to żeby zajrzeć do komentarzy ) Pozdrowienia dla całej rodzinki! Dżeku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 14.03.2007 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam po dłuższej przerwie, widzę, że wątek wciąż pełen życia - dzięki Tadku za aktualizację fotek i za to że wciąż tu zaglądasz i odpowiadasz na pytania. A ja myślałem, że po zakończonej budowie przestaliście tu zaglądać (sprawdzałem tylko dziennik a nie wpadłem na to żeby zajrzeć do komentarzy ) Pozdrowienia dla całej rodzinki! Dżeku Witaj Dżeku Tak jak już wcześniej pisałem nie mamy czasu, żeby uzupełniać nasz dziennik, a było by o czym pisać, ale niestety brak dostępu do netu na naszej wsi nas tu ogranicza. Co prawda już Era daje Lapa za 1 zł, ale wiązać się umową na 3 lata - to mi się za bardzo nie uśmiecha. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 21.03.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam szanownych Internautów budujących "Emanuelę". Po długich przemyśeniach postanowiłem budować domek jednorodzinny "Emanuela". Jak mówi znane przysłowie pszczół: żeby być prawdziwym trutniem trzeba zasadzić drzewo,spłodzić syna i wybudować dom (kolejność dowolna). Jeśli uda mi się wysłać ten post (bo nie wiem czy czegoś nie skopię) tp będę wdzięczny na wszelkie życzliwe uwagi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdach 22.03.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Cześć , wiem że są problemy teraz z materialami a ja chcę budować emanuelę z porothermu i nie wiem ile tego zamówić żeby nie zostalo tego za dużo. Bedzie to ściana dwu warstwowa z porothermu 44x25x24. Czy ktoś wie ile tego potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 23.03.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Cześć Magda. Ja też buduję (a właściwie zaczynam budowę) Emanuelkę z pustaka ceramicznego (Poroterm,poromur,thermopor, jest tego całe mnóstwo); decyduję się na poroterm z Wienerbergera ale są kłopoty z realizacją. Dopiero na kwiecień najblizsza dostawa. Zestawienie ilości najlepiej niech ci zrobi kierownik budowy, w końcu od tego on jest. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 27.03.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 albo wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 30.03.2007 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 albo wykonawca Albo i kierownik i wykonawca. Prawda będzie leżeć gdzieś po środku. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 30.03.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam TadeuszaL. Wreszcie sie odezwałeś.Mam kilka pytań do ciebie n/t projektu:1. o ile cm podwyższyłeś ściankę kolankową poddasza2. czy komin wentylacyjny na poddaszu (ten między drzwiami balkonowymi w sypialni) nie przeszkadza w ustawieniu - czy nie lepiej by go przenieść3. jeśli podniosłeś ściankę kolankową to czy nie zburzyło to architektury dachu (więźba poszła w górę) i o ile trzeba wydłużyc krokwie narożne4. czy krokwie narożne są mocowane wg projektu, mój KB zaleca mi abym przewidział podparcia słupami 4 głównych płatwi5. czy zaprojektowana klatka schodowa jest funkcjonalna i wygodna chodzi mi o szerokość biegu schodowego i wysokość stopnia schodowego6. jak na działce jest ustawiony budynek - strony świata7. czy pomieszczenia na parterze (łazienka oraz spiżarka) są tak jak w projekcie czy lepiej je wydłużyć do środkowej ściany nośnejPonieważ im dłużej analizuję ten projekt tym więcej pojawia się wątpliwości dlatego będę wdzięczny za udzielenie mi rad. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 31.03.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 TadekL nie podnosił ścianki, my podniesiemy o 35 - czy nie zaburzy bryły - napiszemy w sierpniu jak będzimy już mieli pokryty dach, podejmujemy ryzyko, ze względu na ciasną górę...Krokwi nie wydłużysz - są wysunięte już w projekcie maksymalnie co do słupów - po podniesieniu ścianki wychodzą w idiotycznych miejscach m.innymi pośrodku klatki schodowej - więc odpada.. my mamy obicie lustrzane - gabinet od pólnocy, garaż od wschodu, salon południowy zachód i zachód.. Tadek ma spiżarnie bez zmian, my "wyrównaliśmy" tylko to ścięcie spiżarni - strasznie niefunkcjonalne w/g mnie, poza tym nie podobało mi się takie rozwiązanie, łazienka bez zmian.. Klatka schodowa ok, dobrze się wchodzi na górę (pod warunkiem, że TadekL nie wprowadził zmian) Info dodatkowe: koniecznie zrób blachy w/g projektu, rozmawialiśmy z Piotrkiem Fąfarą (konstruktor) i powiedział, że źle wykonane skutkowały tym, że dachy się ludziom rozjeżdżały, jeśli podniesiesz ścianę kolankową - musisz dozbroić dodatkowo trzpienie i wieńce (4 trzpienie mamy z 16stoma prętami FI 20) i znajdź dobrego wykonawce żeby sobie z tym poradził! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 01.04.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam misiaczków (m&k). i dzieki za informacje. Podniesienie ścianki kolankowej o 35 cm to raczej niewiele, ja myslałem o 70cm, ale chyba to trzeba będzie skonsultować z konstruktorem. Te słupy pod płatwiami to chyba chybiony pomysł. Z tymi okuciami krokwi narożnych toście mnie nastraszyli. No nie jak mi się ma dach rozjechać to może lepiej zmienić projekt. No ale chyba kurcze blade konstruktor to dobrze przeliczył. Chociaż na forum czytałem posta że na jakiejś budowie Emanuela(Manueli) cieśle zrobili to bez okuć, może mocowali do wzmocnionych murłat ???? Budujecie koło Lubina ???. Jesli tak to ja bede mieszkał niedaleko , tylko ok.100 km. Jechałem ostatnio z Głogowa i koło Legnicy widziałem podobny domek do Emanueli, ale nie było dojazdu i nie obejrzałem z bliska. Niestety "Dobredomy" nie chcieli mi podac adresów Emanuel(ustawa o ochronie danych) , a szkoda. Nie ma jak to zobaczyc domek w rzeczywistości. Aha. Proszę o info jak ten komin wentylacyjny co wychodzi w pokoju na poddaszu, czy nie lepiej rozwiązać to jak w Manueli (schować go w ściance działowej miedzy pokojami ) i zmienić rozkład pomieszczeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 02.04.2007 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 my komin zostawiamy jak jest, ale tak szczegółowego rozkładu Manueli nie widziałam żeby myśleć czy nie zrobić komina jak w tamtym projekcie.. 70 cm?!? duuużo, już nasze 35 to dużo, nie boisz sie, że zrobi sie taki "grzybek" z domu? To u Tadka robili bez okuć, ale jakaś wyjątkowa firma, a ta która miała się tym pierwotnie zająć - nie podjęła się, z tego co pamiętam.. co do konstruktora, nasz też mówił, że nie widzi problemu, dopóki nie powiedzieliśmy mu jakie cyrki są z tym dachem, suma sumarum skorzystał z naszej rady i dzwonił do Piotrka Fąfary i pytał jak ma to policzyć żeby było dobrze.. Budować się będziemy w połowie drogi między Legnicą a Lubinem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 02.04.2007 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam TadeuszaL. Wreszcie sie odezwałeś. Mam kilka pytań do ciebie n/t projektu: 1. o ile cm podwyższyłeś ściankę kolankową poddasza nie powdyższałem - przeczytaj dokładnie dziennik budowy - ze stopki - strona domowa autora 2. czy komin wentylacyjny na poddaszu (ten między drzwiami balkonowymi w sypialni) nie przeszkadza w ustawieniu - czy nie lepiej by go przenieść nie mam, mam rekuperator i nie mam drzwi balkonowych tylko okna a pod nimi grzejnik 3. jeśli podniosłeś ściankę kolankową to czy nie zburzyło to architektury dachu (więźba poszła w górę) i o ile trzeba wydłużyc krokwie narożne jak przy 1. 4. czy krokwie narożne są mocowane wg projektu, mój KB zaleca mi abym przewidział podparcia słupami 4 głównych płatwi nie - ale nie mam żadnych słupów podpierających - patrz dziennik budowy 5. czy zaprojektowana klatka schodowa jest funkcjonalna i wygodna chodzi mi o szerokość biegu schodowego i wysokość stopnia schodowego bardzo funkcjonalna - wg projektu 6. jak na działce jest ustawiony budynek - strony świata patrz dziennik budowy 7. czy pomieszczenia na parterze (łazienka oraz spiżarka) są tak jak w projekcie czy lepiej je wydłużyć do środkowej ściany nośnej tak jak w projakcie - przesunięcie ścianki spiżarni i powiększenie kuchni o 10 cm. Ponieważ im dłużej analizuję ten projekt tym więcej pojawia się wątpliwości dlatego będę wdzięczny za udzielenie mi rad. Pozdrawiam Jeśli będziesz miał ochotę to się odezwij 0 508 024 716, lub lepiej nas odwiedź Pozdrawiam TadekL Ale widzę, że przyjaciele wątek podtrzymują. Co do dachu to też mnie nastraszyliście. Mój stoi już prawie dwa lata - bez czterech miesięcy i się jeszcze - odpukać nie rozjechał. Mam nadzieję, że to nie nastąpi. ALe te okucia metalowe z tymi kołkami Hiltiego to też nie taka aż rewelacja - rozmawiałem w tym temacie z konstruktorami innych doków,a także hal targowych Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 02.04.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 eee, one się "rozjechiwały" w trakcie budowy już, więc jak stoi to pewnie stał będzie.. my robimy blachy na zamówienie, chyba z kwasiaka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 02.04.2007 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 eee, one się "rozjechiwały" w trakcie budowy już, więc jak stoi to pewnie stał będzie.. my robimy blachy na zamówienie, chyba z kwasiaka.. Napisz później ile za nie płacić będziecie - bo to ok. 1 tony te blaszki łącznie miały ważyć. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 11.04.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 U mnie podobnie jak u Tadka obyło się bez okuć. Doświadczony cieśla powiedział, że przy tych okuciach siły działają na zewnątrz, więc faktycznie jest efekt "rozjeżdżania się", a przy standardowym połączeniu murłat w rogu na złączenie ciesielskie i od góry danie narożnych krokwi, siła nacisku dachu wciska to wszystko pionowo w dół, a nie na zewnątrz. Dodatkowo płatwie podtrzymywane są przez kilka słupków stojących na ścianach działowych góry (pustkach 12 cm). Trochę projekt góry pozmienialiśmy i w rezultacie okazało się, że da się te słupki ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 12.04.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 zmieniliście klatkę schodową? jeden ze słupów wychodzi dokładnie pośrodku klatki schodowej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 12.04.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 mówię oczywiście o sytuacji kiedy podnosi się ściankę kolankową..bez podniesienia słupy znajdują się w ściankach działowych - więc nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 12.04.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Budujemy Manuelę, ale przerobiliśmy schody, które przypominają nieco teraz Emanuelę. Mamy podniesioną ściankę o 1 pustak. Układ ścianek działowych to totalnie odmienny projekt od tego, co w Manueli i Emanueli - taka nasza radosna twórczość. Co do słupów, to trzy z nich są w rogach tego kwadratu tworzonego przez płatwie, a chyba dwa dodatkowe po obu stronach czwartego rogu, który wychodzi nad jednym z pokoi. Tu jest zdjęcie tego ustrojstwa, http://www.from.okay.pl/druid/B.JPG ale z tego co widzę, to totalnie "autorski" projekt mojego cieśli, oparty na latach doświadczeń i typowych rozwiązań przy tego typu dachach (bo chyba rozwiązanie konstrukcyjnego dachu Manueli to raczej typowe nie jest). Docelowo pod każdy ze słupów (jest ich chyba 6) podłożone są jeszcze poziome belki przenoszące ciężar z punktowego na większy obszar ścianki działowej (na zdjęciu czasem to chyba były jeszcze deski) Potem jeszcze dodatkowo na wszystkim jest pełne deskowanie, co także wpływa na poprawę sztywności dachu. Jak widać na zdjęciu - dzięki temu rozwiązaniu mam stryszek bez słupa w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 14.04.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Witam wszystkich Manuelo i Emanuelowiczów.Druid ciekawe to rozwiązanie twojej więźby.Pytanie: czy przekroje krokwi narożnych,płatwi i jętek bez zmian ?Ale coś nie widać na zdjęciu górnego wieńca na ściance kolankowej, jest czy nie ?Mam prośbę do ciebie o adres gdzie zamawiałeś drewno na więźbę i telefon do cieśli na mojego maila: [email protected]Mam taka ogólną uwagę nt. poddaszy użytkowych:jest to kompromis między ładnym wyglądem zewnętrznym a funkcjonalnością wnętrza poddasza. Mówię to na podstawie ostatnio obejrzanego domku w okolicach Ząbkowic Śl.Prawdopodobnie był to Virgo z Dobrych Domów (nie było właściciela a budowlańcy nie wiedzieli). Z zewnątrz domek super, łamany dach, wygląd bardzo ładny. Parter również super, duży i widny. Ale wszedłem na poddasze a tam katastrofa. Są trzy sypialnie a dwie z nich nie nadają się do zamieszkania .Połowę wymiaru sufitu zabiera skośna ściana; ścianka kolankowa ok.40cm i mimo wym. ok.4mx4m pokoje totalnie nieustawne. Na dodatek w jednym z nich jest niemal na środku komin wentylacyjny.Mam nadzieję że Emanuela ma poddasze użytkowe w miarę normalne, tzn. ściany skośne zabierają niewiele przestrzeni.Stąd moja prośba do Emanuelowiczów którzy wybudowali już poddasza: czy waszym zdaniem poddasze jest wygodne, przestronne jak pomieszczenia o pełnej wysokości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Druidus 14.04.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Przekoje wszystkich kroki i belek bez zmian. Wieniec oczywiście jest, ale od zewnątrz jest dana cegła kratówka (najwyższy poziom poziomych pustaków), a wieniec zalany od środka. Co do uwag na temat poddasza Emanueli (przynajmniej w naszym wydaniu), to dom z dachem kopertowym zawsze będzie miał je mniej ustawne niż dom z dachem dwuspadowym (bo są cztery rogi, na których skosy są na dwóch z czterech ścian w pokojach). U nas jest to widoczne najbardziej w łazience (nad garażem), która ma niby 16 m2 po podłodze licząc (nie wliczam do tego leżącej koło komina pralni), ale ze względu na dwie ściany ze skosami ciężko tam było wcisnąć i prysznic i wannę i wc i bidet. Lepiej jest z dużą sypialnią, dzięki tej jaskółce, ale już oba pokoje z pojedynczym pionowym oknem mają ze względu na te dwie ściany ze skosami swój "smaczek".Polecam podniesienie tego o jeden pustaczek w stosunku do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts