Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

Witam Druid.

Przeglądam twoja więźbę na zbliżeniu i nie widzę jętek.

Krokwie narożne mocowane w okuciach ? Raczej ich nie widać.

Ścianka kolankowa ma 1m wysokości ?

Sorry że cię zanudzam pytaniami ale lepiej sie wypytac zawczasu niż później żałować błędów.

Myślę jednak że ściankę kolankową podniosę o dwa pustaki do 1,2m wysokości, przerażają mnie te skosy na poddaszu.

Pozdro

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jętki doszły potem - praktycznie leżą na ścianach kolankowych, co dodatkowo odciąża dach. Co do narożnych, to są bez okuć - po prostu jest jakieś tam zacięcie ciesielskie w nich zrobione i są nałożone na stykające się murłaty + chyba ogromnymi gwoździami przybite.

Co do wysokości kolankowej, to chyba mniej niż metr (sobie to zmierzę jak będę na budowie).

Drzewo było kupowane w Nowej Jastrząbce u gościa o nazwisku Jaworski chyba.

Witam wszystkich.

Druidus - rozwiązania nowatorskie, ale na pewno będą skuteczne.

U mnie jętki i płatwie są tuż nad kończącymi sie ściankami działowymi. Nie ma żadnych słupów a i tak wg mojego cieśli wszystko jest tak zdrobione, że siła i ciężar dachu powoduje, że cały dach ciśnie mury do dołu a nie tak jak przy okuciach metalowych rozpycha na boki, ale ja nie jestem konstruktorem.

Co do wysokości ścianek kolankowych. Jak tam sobie chcecie to podnoście. My nie narzekamy (choś może ten jeden pustak by nie zaszkodził), gdybyśmy chcieli mieć w pełni ustawne pokoje to na pewno nie postawilibyśmy domku z dachem kopertowym, tylko dwuspadowym, a najlepiej kostkę z jakimś płaskim dachem. Ja bym tak z tym podnoszeniem ścianki kolankowej tak nie szalał, żeby później nie żałować, że wybudowało się grzyba a nie M lub E. A Virgo w oryginale chyba wcale nie ma ścianki kolankowej :)

Pozdrawiam

TadekL

Cześć Tadeusz, cześć Druid.

Siedzę w pracy, przeglądam po raz kolejny projekt Emanueli i już nic nie wiem.

Wygląd domku jest super, ale te skosy- koszmar.

Moi w domu mi powiedzieli: stary jak wybudujesz dom-kiche to sobie będziesz sam w nim mieszkał.

Jutro przyjeżdża geodeta, we środę wchodzi ekipa i kopią pod fundamenty a ja siedzę w pracy i myślę kopać czy nie.

Jak człowiek nie ma zajęcia to się bierze za budowę.

Dzięki chłopaki za informacje.

Hej Zbyszek_Sk,

My podnieśliśmy ściankę kolankową o półtora pustaka (jakieś 35cm) i jest jak najbardziej OK. Oczywiście skosy nie znikneły ale na pewno da się z tym bez kłopotów żyć. Z założenia też część górna domu jest częścią nocną - sypialnianą, większość czasu będzie się spędzać na dole. Za dużo podnosić ścianki bym nie polecał bo niestety nie wychodzi to na dobre wyglądowi zewnętrznemu, przykłady wysyłam na priva. Domowników może faktycznie trzeba było zabrać na wycieczkę do już wybudowanego domku, bo potem narzekaniu może nie być końca...

Pozdrawiam,

valdiv

Zależy o jakie zdjęcia Ci chodzi. Zdjęć skosów w naszym domku jako takich to nie mam gdyż w tej chwili mamy dopiero pierwszą warstwę ocieplenia między krokwiami i jętkami. Przeglądnąłem archiwum i niestety nie znalazłem zdjęć całych pomieszczeń tylko samego ocieplenia co niestety nie oddaje przestrzeni.

Witam.

Dzięki Valdiv za zdjęcia. :lol:

Dają sporo do myślenia do do samowolnych przeróbek. :D

Dzięki TadekL za zaproszenie. :lol:

Dobrze mieć wsparcie na forum; nie ma jak to podbudowa psychiczna.

Raz kozie śmierć buduję Emanuele i już, klamka zapadła.

Emanuelka będzie jak malowana (jak na filmie Emanuelle, hehehe,mam nadzieję że dzieci nie czytają).

Pozdrawiam wszystkich.

Zapytam tutaj, bo inene manuelowe tematy śpią:

Na jakim poziomie robiliście "odcięcie" w zewnętrznej elewacji ściany głównej od cokoła? Bo na zdjęciach, które posiadam, niektóre manuelki mają to na poziomie końca fundamentów (ale wtedy niekiedy cokół może być za niski - u mnie wychodzi do ziemi 30-40 cm - zależy ile ziemi będę dorzucał), a inne mają tak jak w oryginalnej wizualizacji powyżej tego poziomu. Może to drugie i lepiej wygląda - z tym że przedstawiciel handlowy firmy, która robi elewacje, mówi, że powinno się jednak odcinać cokół od ściany przy styku fundamentów ze ścianą murowaną, bo te elementy inaczej "pracują" itd. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii.

ps. teraz mi do głowy przyszło, że wyższy cokół (jak w wizualizacji) dodatkowo chroni także przed zabrudzeniem ścianę pod oknem od kuchni od strony tarasu. Natomiast jak się to zrobi na poziomie końca ściany fundamentowej, to na tarasie wychodzi już tylko elewacja z ociepleniem.

PS2. Valdiv, mógłym też na priwa prosić te zdjęcia ze zmienionymi e/manuelkami? (druidMAŁPApoczta.okay.pl)

• 3 weeks później...
Zapytam tutaj, bo inene manuelowe tematy śpią:

Na jakim poziomie robiliście "odcięcie" w zewnętrznej elewacji ściany głównej od cokoła? Bo na zdjęciach, które posiadam, niektóre manuelki mają to na poziomie końca fundamentów (ale wtedy niekiedy cokół może być za niski - u mnie wychodzi do ziemi 30-40 cm - zależy ile ziemi będę dorzucał), a inne mają tak jak w oryginalnej wizualizacji powyżej tego poziomu. Może to drugie i lepiej wygląda - z tym że przedstawiciel handlowy firmy, która robi elewacje, mówi, że powinno się jednak odcinać cokół od ściany przy styku fundamentów ze ścianą murowaną, bo te elementy inaczej "pracują" itd. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii.

ps. teraz mi do głowy przyszło, że wyższy cokół (jak w wizualizacji) dodatkowo chroni także przed zabrudzeniem ścianę pod oknem od kuchni od strony tarasu. Natomiast jak się to zrobi na poziomie końca ściany fundamentowej, to na tarasie wychodzi już tylko elewacja z ociepleniem.

PS2. Valdiv, mógłym też na priwa prosić te zdjęcia ze zmienionymi e/manuelkami? (druidMAŁPApoczta.okay.pl)

Druidus

My wyciągnęliśmy fundamenty średnio na ok. 50 cm nad powierzchnię gruntu.

Zobacz sobie nasz zdjęcia w albumie. Jest ładnie ;) Przynajmniej tak nam sie wydaje ;)))

Przepraszam wszystkich, że nie odpisuję tak często, ale nie dostawałem przez ostatni czas powiadomień, że ktoś pisze.

Pozdrawiam

TadekL

TadekL, co nowego w Waszej Emanueli?

U mnie calkowity zastoj. Zbyt duzo planow. Musze przeczekac.

Pozdrawiam.

Witaj FairyDream/BasniowySen

Dzieje się dzieje, ale bardzo powoli. Też mamy drobne problemy osobiste. Jakoś sobie radzimy.

Pozdbitka zrobiona. Dom z zewnątrz trochę ogarnięty. Czekamy na zaufanych murarzy, którzy mają full roboty.

Pozdrawiamy

Tadek

Witam budowlańców. :lol:

Coś się cicho zrobiło na naszym forum.

Mam pytanie w temacie więźby dachowej. Drewno na więźbę powinno być suszone, może być suszone czy może być prosto z tartaku.

Byłem u kilkunastu tartaczników i mówili "my więźby nie suszymy, bo nie potrzeba". Wysłałem zapytania do tartaków w kraju n/t wykonania więźby to ceny były od ok. 10.000 PLN do nawet 22.000PLN (za ok.11m3); :evil:

ostatnia cena to impregnacja,suszenie i struganie 4 stronne.

Proszę o wskazanie dobrego producenta więźby w woj.dolnośląskim.

Pozdrawiam

Piekna jest Wasza Emanuela.

Emanuela, byla moim pierwszym wybranym projektem, ktory mnie zauroczyl i jest po dzis dzien; jednak nadal poszukuje tego "swojego" domu, ale jak dotad, bez wielkich fajerwerkow, niestety.

Im wiecej ogladam Wasza Emanuele, tym bardziej sie ku niej kieruje :)

Rowniez sledze budowe innego domku - Diuna. Czas ktory mam, gdyz wstrzymalam sie z budowa, z powodu pewnych planow; bedzie jak sadze na moja korzysc, kiedy bede podejmowac ostateczna dezyzje co do wyboru domu.

Dla Was zycze spokojnego i milego mieszkania w Emanueli.

• 2 weeks później...

Witajcie,

przede wszystkim bardzo mocno już spóźnione ale serdeczne podziękowania dla Beaty i Tadka za umożliwienie oglądnięcia "w realu" ich pięknej Emanuelki!

Przy okazji gratulujemy pięknej okolicy!

Niestety, ten post to moje pożegnanie z Emanuelą :cry: . Projekt już kupiony, drewno na więźbę wysuszone (leży już dwa lata) i... nic!

Ze względów które nie do końca mogę przytoczyć na forum* nie będziemy budować Emanueli! Decyzja już niestety zapadła...

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego,

Dżeku z rodzinką

PS. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to mam do odsprzedania projekt Emanueli II w wersji podstawowej, oraz drewno na więźbę. Odsprzedam poniżej kosztów, mi już niepotrzebne...

*) Połączenie WZ i względów osobistych.

Witajcie,

przede wszystkim bardzo mocno już spóźnione ale serdeczne podziękowania dla Beaty i Tadka za umożliwienie oglądnięcia "w realu" ich pięknej Emanuelki!

Przy okazji gratulujemy pięknej okolicy!

Niestety, ten post to moje pożegnanie z Emanuelą :cry: . Projekt już kupiony, drewno na więźbę wysuszone (leży już dwa lata) i... nic!

Ze względów które nie do końca mogę przytoczyć na forum* nie będziemy budować Emanueli! Decyzja już niestety zapadła...

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego,

Dżeku z rodzinką

PS. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to mam do odsprzedania projekt Emanueli II w wersji podstawowej, oraz drewno na więźbę. Odsprzedam poniżej kosztów, mi już niepotrzebne...

*) Połączenie WZ i względów osobistych.

Dżeku Zmartwiłeś mnie i to bardzo. Szkoda, ale niestety nie wszystko w życiu się toczy czasmi tak jakbyśmy chcieli. Jeśli to nie taka tajemnica to WZ mogę sobie wyobrazić, że rezygnujesz z budowy, ale względy osobiste daj na priva. Pozdrawiam serdecznie

TadekL

Witam budowlańców. :lol:

Coś się cicho zrobiło na naszym forum.

Mam pytanie w temacie więźby dachowej. Drewno na więźbę powinno być suszone, może być suszone czy może być prosto z tartaku.

Byłem u kilkunastu tartaczników i mówili "my więźby nie suszymy, bo nie potrzeba". Wysłałem zapytania do tartaków w kraju n/t wykonania więźby to ceny były od ok. 10.000 PLN do nawet 22.000PLN (za ok.11m3); :evil:

ostatnia cena to impregnacja,suszenie i struganie 4 stronne.

Proszę o wskazanie dobrego producenta więźby w woj.dolnośląskim.

Pozdrawiam

Zbyszku Cicho się robi, jak praca idzie na działkach budowlanych lub też jak już się kończą finanse na dalsze inwestycje ;) :lol: My drewno na więźbę zapłaciliśmy 10 tys. z impregnacją i transportem (schło na budowie). Skontaktuj się może z Dżeku - jak napisał - jemu już drzewo niepotrzebne :cry:

Pozdrawiam

TadekL