Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emanuela II Tadka, Beaty, Wiktorii i Kasi ;))) - komentarze

TadekL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TadekL, a gdzie spływa woda z rynien, jak to rozwiązałeś ??

Cześć,

W ziemi tak poniżej metra są ułożone rury drenarskie o średnicy 110 i osypane są keramzytem. Mam bardzo chłonne podłoże - żółty piasek a poziom wody gruntowej jest poniżej 2 m.

A zrobiłem to z tego powodu, że mam studnię i nie muszę zbierać tej deszczówki. W sezonie letnim do nawodnienia roślin i trawnika w ogrodzie potrzebuję na dzień ok. 1 m3 a tyle wody z opadów na sezon nie byłbym w stanie zgromadzić.

Pozdrawiam

TadekL

TadekL, a gdzie spływa woda z rynien, jak to rozwiązałeś ??

Cześć,

W ziemi tak poniżej metra są ułożone rury drenarskie o średnicy 110 i osypane są keramzytem. Mam bardzo chłonne podłoże - żółty piasek a poziom wody gruntowej jest poniżej 2 m.

A zrobiłem to z tego powodu, że mam studnię i nie muszę zbierać tej deszczówki. W sezonie letnim do nawodnienia roślin i trawnika w ogrodzie potrzebuję na dzień ok. 1 m3 a tyle wody z opadów na sezon nie byłbym w stanie zgromadzić.

Pozdrawiam

TadekL

Jakiej długości masz poprowadzony ten drenaż?? Czy z każdej rynny oddzielnie ??

Witajcie!

Tadku, oglądnęliśmy chyba wszystkie wasze fotki i bardzo nam sie to wszystko podoba. Najpierw miała być Libra II bo mamy taką pod Łodzią i na żywo wywarła na nas świetne wrażenie. Ale problemem jest praktycznie brak możliwości przerobienia projektu bez zbytniej ingerencji aby wygospodarować miejsce na kotłownię z piecem na ekogroszek(min 7-8m2).

Zauwazyliśmy, że Manuela(którą już widzieliśmy) czy Emanuela II(bo warunek u nas to podwójny garaż) spełniłaby ten warunek. W tych projektach dużo łatwiej taką kotłownię stworzyć mimo iż bryła traci troszkę na swojej urokliwości przez tą sporą połać dachową nad garażem. Ciągle jednak bardzo się nam podoba więc decyzja prawie zapadła :D

Bardzo chcielibyśmy obejrzeć na żywo wasz domek. Kilka spraw nie daje nam jeszcze spokoju, no:

- czy salon nie jest jednak zbyt mały i czy można go jakoś powiększyć?

- czy zrobienie ścianki kolankowej(nie rozumiem dlaczego jej nie ma w projekcie...) takiej z 3 pustaków nie popsuje bryły domu jeśli nie przedłuży się krokwi dachowych? Wydaje nam się, że na fotkach od Saina widać właśnie taki efekt - dach wygląda jak doklejona czapeczka...

- czy da się zmienić schody, np. tak jak w projekcie Manuela aby powiększyć kotłownię?

itd, itp.

Bylibyśmy wdzięczni gdyby była taka możliwość. Dojazd do Poznania nie stanowi dla nas żadnego problemu.

Na dzień dzisiejszy u mnie budowa wygląda tak...

Nasza Emanuela II po sporych przeróbkach :D

Cześć Hubert,

Widzę, że zmieniłeś konstrukcję dachu - powiększyłeś też i to znacznie salon. Chyba górę też masz przeprojektowaną. Jak masz jakieś rzuty prześlij na priv lub e-mail.

Pozdrawiam

TadekL

Witajcie!

Bardzo chcielibyśmy obejrzeć na żywo wasz domek. Kilka spraw nie daje nam jeszcze spokoju, no:

- czy salon nie jest jednak zbyt mały i czy można go jakoś powiększyć?

- czy zrobienie ścianki kolankowej(nie rozumiem dlaczego jej nie ma w projekcie...) takiej z 3 pustaków nie popsuje bryły domu jeśli nie przedłuży się krokwi dachowych? Wydaje nam się, że na fotkach od Saina widać właśnie taki efekt - dach wygląda jak doklejona czapeczka...

- czy da się zmienić schody, np. tak jak w projekcie Manuela aby powiększyć kotłownię?

itd, itp.

Bylibyśmy wdzięczni gdyby była taka możliwość. Dojazd do Poznania nie stanowi dla nas żadnego problemu.

Witajcie,

Zadajecie trudne pytania i długo by pisać. Musicie sami to zobaczyć i ocenić.

Pozostaje się tylko umówić na dogodny termin, ale dla nas w grę wchodzą tylko weekendy

Pozdrawiam

TadekL

Na dzień dzisiejszy u mnie budowa wygląda tak...

Nasza Emanuela II po sporych przeróbkach :D

Cześć Hubert,

Widzę, że zmieniłeś konstrukcję dachu - powiększyłeś też i to znacznie salon. Chyba górę też masz przeprojektowaną. Jak masz jakieś rzuty prześlij na priv lub e-mail.

Pozdrawiam

TadekL

Tak, wprowadziliśmy sporo zmian.

Oto projekt:

http://images31.fotosik.pl/377/8a37a5ac7a45db74med.jpg

http://images43.fotosik.pl/18/42329fe8d648401dmed.jpg

I salon:

http://images31.fotosik.pl/396/7a3e6742a449b79amed.jpg

TadekL, mam jeszcze pytanie, czy taras i schody robiliście zgodnie z projektem, czy przerabialiście coś??

Hubert,

Taras zgodnie z projektem, tyle, że u nas nie był na okrągło, schody frontowe są trochę przerobione, są po prostu węższe z lewej strony (na całości są stopnice prawie takiej samej "głębokości" , a nie tak jak w projekcie powiększające się (u Was widzę, że też są całe na okrągło, ale tak poza tym to ok.

Pozdrawiam

Tadek L

samo powiększenie salonu to fajny pomysł (mimo, że nie jest mały), tylko z zewnątrz ta pozostałość wystającej ściany garażu wygląda dla mnie dziwnie.. my nie zmieniając tego szczegółu wstawiliśmy tam drzwi z garażu na ogród i już teraz wiemy, że pomysł się sprawdzi..

jeżeli chodzi o oglądanie Emanuelki, to u nas podobnie jak u Tadka weekend, z tym, że jesteśmy po przeprowadzce ale jeszcze w kartonach, kafelkarze jeszcze działają i malarz też, więc tak na spokojnie możemy się umówić w okolicach grudnia/stycznia - Tadek ma wersję normalną, my odbicie lustrzane..

samo powiększenie salonu to fajny pomysł (mimo, że nie jest mały), tylko z zewnątrz ta pozostałość wystającej ściany garażu wygląda dla mnie dziwnie.. my nie zmieniając tego szczegółu wstawiliśmy tam drzwi z garażu na ogród i już teraz wiemy, że pomysł się sprawdzi..

jeżeli chodzi o oglądanie Emanuelki, to u nas podobnie jak u Tadka weekend, z tym, że jesteśmy po przeprowadzce ale jeszcze w kartonach, kafelkarze jeszcze działają i malarz też, więc tak na spokojnie możemy się umówić w okolicach grudnia/stycznia - Tadek ma wersję normalną, my odbicie lustrzane..

Myślimy, że zobaczenie tego na żywo rozwiałoby nasze wątpliwości.

Chętnie odwiedzimy was w któryś weekend. Do Tadka też mam już tel więc pewnie będzie możliwość się umówić. Puki co salon wydaje nam się troszkę mały choć metrażowo niby jest praktyczie takie jak w Librze II którą widzieliśmy bo mamy ją w pobliżu.

Priorytetem za to jest dla nas większa kotłownia w związku z ogrzewaniem domu eko-groszkiem.

Zastanawiamy sie tez nad ścianką kolankową - czy na foto poniżej to wysokościa jak w projekcie?

http://foto0.m.onet.pl/_m/dbb8b7e88c8da12b746893da26a04b7c,10,19,0.jpg

to nie jest nasze zdjęcie, my podnieśliśmy ściankę kolankową:

http://i22.photobucket.com/albums/b324/cirri/komin1.jpg

(więcej zdjęć w naszym dzienniku)

co do ustawności salonu - przesunęliśmy komin w róg salonu - na jednej ścianie mieści się kominek narożny i tv, więc jest jak sensownie ustawić kanapę :-)

Widziałem salon taki jak w standardowym projekcie i trudno to pomieszczenie nazwać salonem, jest naprawdę mały. Wiadomo, każdy lubi to co ma, ale już dziś wiem, że powiększenie salonu było strzałem w dziesiątkę. Oto tak on wygląda po powiększeniu:

http://images43.fotosik.pl/29/50172033c0e7eb52med.jpg

http://images29.fotosik.pl/294/261c05071fdf56d4med.jpg

http://images39.fotosik.pl/29/d90783f03b1506bemed.jpg

Widziałem salon taki jak w standardowym projekcie i trudno to pomieszczenie nazwać salonem, jest naprawdę mały. Wiadomo, każdy lubi to co ma, ale już dziś wiem, że powiększenie salonu było strzałem w dziesiątkę. Oto tak on wygląda po powiększeniu:

Po tych zmianach salon jest po prostu ogromny!

Zastanawiam się jaka jest różnica między ścianą salonu a garażem? Ile cm? Gdyby przesunąć ją o jakieś 50-70cm to chyba nie popsułoby to wyglądu całości a zarówno kotłownia(która można zrównać z garażem) jak i salon wyraźnie by sie powiększył bez specjalnych przeróbek dachu...