Olkalybowa 24.05.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witam. Właśnie przeczytałam Wasz dziennik i jestem pod wrażeniem. Wszystko dokładnie opisane, zestawienie kosztów, rewelacja. Jesteśmy na podobnym etapie budowy, u mnie strop wylali w sobotę 21.05.2005r. i także chcemy się jeszcze wprowadzić w tym roku. Możemy sie umówic,że ja będę trzymała kciuki za Was a Wy za nas . Zapomniałabym dodać,że tereny to macie przepiękne. Pozdrawiam i zaciskam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 24.05.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Witam. Właśnie przeczytałam Wasz dziennik i jestem pod wrażeniem. Wszystko dokładnie opisane, zestawienie kosztów, rewelacja. Jesteśmy na podobnym etapie budowy, u mnie strop wylali w sobotę 21.05.2005r. i także chcemy się jeszcze wprowadzić w tym roku. Możemy sie umówic,że ja będę trzymała kciuki za Was a Wy za nas . Zapomniałabym dodać,że tereny to macie przepiękne. Pozdrawiam i zaciskam kciuki. Olkalybowa! Dziękujemy bardzo i także wam kibicujemy! A jak u was z kosztami? Nam przeszkadza albo pogoda, albo brak na czas materiałów. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 24.05.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 A jak u was z kosztami? Nam przeszkadza albo pogoda, albo brak na czas materiałów. Faktury zbieram skrupulatnie, zapisuję każdą wydaną złotówke. Na dzień dzisiejszy nie mam aktualnych obliczeń, muszę przysiąść i to zrobić, zobaczymy jak to się ma do wyceny proponowanej przez Muratora z którego mamy projekt. Pogoda na razie nie sprawia nam problemu i chyba trafiamy do dobrych handlarzy bo materiały na budowę zawsze są na czas. Jest to także zasługa mojego Męża, który trzyma rękę na pulsie i zamawia materiał z dużym wyprzedzeniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 25.05.2005 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Pogoda na razie nie sprawia nam problemu i chyba trafiamy do dobrych handlarzy bo materiały na budowę zawsze są na czas. Jest to także zasługa mojego Męża, który trzyma rękę na pulsie i zamawia materiał z dużym wyprzedzeniem. Pozdrawiam. Witaj Olkalybowa, My budujemy w ramach programu "Buduj dom z PSB" i też znacznie wcześniej zamawiamy materiały niż są potrzebne i niestety obsuwy się zdarzają. Z tego co do tej pory przeglądaliśmy to ceny materiałów mamy niższe niż inni budujący swoje domki. Mamy nadzieję, że to się dalej utrzyma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 25.05.2005 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Hej Klaus, a Ty jesteś obeny na tym forum, bo w naszych komentarzach Ciebie trochę brakuje No tak wiem, nic ciekawego się u nas teraz nie dzieje i nie masz uwag . Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.05.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Hej Klaus, a Ty jesteś obeny na tym forum, bo w naszych komentarzach Ciebie trochę brakuje Zaglądam codziennie kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 25.05.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Przepraszam ze wtrace ale widze ze budowanie z PSB jest bardzo drogie. Porownywalem ceny, i kupowalem niedawno np. cegle - 10 groszy taniej na sztuce, a worek cementu 1,10 taniej. Dodam, ze transport i rozladunek mialem juz w cenie. Pustaki (ceramiczne co prawda) przywieziono mi z Niemiec i tez za przywoz nie placilem.Hm... moze jednak warto samemu troszke ponegocjowac z hurtowniami? Wiem ze jest ciezko, z zona pracujemy i mamy 13-to miesieczna corke ale naprawde mozna sporo zaoszczedzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 25.05.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Pustaki (ceramiczne co prawda) przywieziono mi z Niemiec i tez za przywoz nie placilem. A gdzie kupujesz u niemców? Do nas do Szczecina to Niemcy sami przyjeżdżają po materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 25.05.2005 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Przepraszam ze wtrace ale widze ze budowanie z PSB jest bardzo drogie. Porownywalem ceny, i kupowalem niedawno np. cegle - 10 groszy taniej na sztuce, a worek cementu 1,10 taniej. Dodam, ze transport i rozladunek mialem juz w cenie. Pustaki (ceramiczne co prawda) przywieziono mi z Niemiec i tez za przywoz nie placilem. Hm... moze jednak warto samemu troszke ponegocjowac z hurtowniami? Wiem ze jest ciezko, z zona pracujemy i mamy 13-to miesieczna corke ale naprawde mozna sporo zaoszczedzic. Cześć Maćku! Może budowanie z PSB nie jest najtańsze, ale bezpieczniejsze, a dla nas wygodniejsze. Nie pracujemy na kierowniczych stanowiskach i nie możemy w pracy wydzwaniać po wszystkich hurtowniach w okolicy Poznania w sprawie porównywania cen każdego materiału potrzebnego do budowy. A wydzwanianie w domu - koszty rachunków przekroczyłyby na pewno korzyści. W PSB nie kierują się zasadą najtańsze, tylko dobre i niedrogie. Nie wciskają najtańszych rzeczy o niepewnym pochodzeniu. Mają duże doświadczenie w budowie domów i znają produkty obecne na rynku. Wiemy, że zarabiają na nas, ale PSB dostaje taki rabat, o którym inwestor indywidualny może tylko pomarzyć. Co do cen. Wszystkie nasze rachunki przepuszczamy przez firmę znajomego, który odzyskuje 15% vatu, z czego my 10%, czyli płacimy faktycznie za wszystko jeszcze mniej. Ale tego teraz nie da się policzyć. A co do transportu, to właściwie płaciliśmy tylko za silkę (ale to jest w cenniku Xelli) i zbrojenie (stal trochę waży). Za dostawę wszystkich innych materiałów nie płacimy. A moglibyśmy, bo budujemy prawie 40 km od Poznania. Ja kupilem Cement po 340 za tone (rozladunek i dowoz w cenie) - podobno trzeba uwazac skad ten cement jest, bo mimo wszystko co firma to rozny skad Bloczki betonowe - 2,25 brutto - radze uwazac. Mialem tansze ale byly jeszcze mokre i pekaly. Prety 16 i 12 - 2,09 brutto z dowozem i rozladunkiem. My nie mamy pojęcia, ile potrzebujemy cementu na całą budowę i nie kupujemy go tonami (co na pewno wychodzi taniej), tylko w zależności od potrzeb po kilkanaście worków. Tak zawsze jest drożej. Ponadto nie mamy w tej chwili ogrodzonej działki i nie możemy składować na zapas wszystkich materiałów potrzebnych do końca budowy. Dalej my nie kupiliśmy samej stali tylko usługę. Pręty są już przycięte, powyginane do naszych konkretnych potrzeb. A bloczki mamy rzeczywiście droższe. A na koniec Maćku widzę z Twojego profilu, że już w życiu wybudowałeś swój pierwszy dom (teraz go rozbudowujesz) i masz w tym temacie doświadczenie. My go nie mamy. Liczę, że od dziś nam pomożesz i podpowiesz, gdzie można coś kupić taniej. Pozdrawiam bardzo serdecznie Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.05.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 cześc to znowu ja, wasz dziennik budowy to swietna literatura dla mnie jako laika, ktory sam usiłuje obecnie wykonac kosztorys domu- taki bardzo wstepny, wasze notatki powoduja ,że wszystko wydaje mi sie prostsze, wiem co mam podliczać, jakich materiałów szukać, podobny w szczegółach jest dziennik Manueli.Własnie udalo mi sie znaleźdź studniarza do wiercenie studni u mnie i potrzebuje rozeznania co do pomp głebinowych a poniewaz jestem kobieta nic mi nie da wertowanie prospektów o pompach bo nic to mi nie mówi, wiem ,że ten etap macie za sobą, Czy możecie mi powiedziec szczegolowiej na ten temat co za ile itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 27.05.2005 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Własnie udalo mi sie znaleźdź studniarza do wiercenie studni u mnie i potrzebuje rozeznania co do pomp głebinowych a poniewaz jestem kobieta nic mi nie da wertowanie prospektów o pompach bo nic to mi nie mówi, wiem ,że ten etap macie za sobą, Czy możecie mi powiedziec szczegolowiej na ten temat co za ile itp. Dzięki acca5. To na jaką głębokość będziesz tę studnię wiercić??? Pamiętaj, że powyżej 30 m głębokości musi być specjalne pozwolenie z geodezji czy z jakiejś tam instytucji . My mamy 14 m głębokości - studnię abisynkę wieconą, czyli wystaje tylko rura, i nie mamy pompy głębinowej. Mamy założony hydrofor z pompą. Zbiornik chyba 80 albo 100 litrów, pompa o wydajności 120 l/min. pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.05.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 o pozwoleniach na głęboka sudnie to wiem, wywiercenie studni kosztowalo was 1900,0 i do tego wyposazenie studni-dodatkowe 2450,0 co to jest, hydrofory nie sa takie drogie, max do 500zł, czy moze sie mylę, ale widzialam w castoramie promocje za 300,0 i wyglądal,ze mial taką moc jak wasz-120l/min, poj ok.100l, rury, kregi co tyle kosztuje?I jeszcze jedno beton B10 braliscie jako podklad w bardzo duzej ilosci- łąćznie ok.2m3+ 11m3=2770zł tyle ile betonu klasy B20 skąd taka ilośc sie wzięła, wszystkie te dane wzięłam z waszego zestawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 28.05.2005 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 "...wywiercenie studni kosztowalo was 1900,0 i do tego wyposazenie studni-dodatkowe 2450,0 co to jest, hydrofory nie sa takie drogie, max do 500zł, czy moze sie mylę, ale widzialam w castoramie promocje za 300,0 i wyglądal,ze mial taką moc jak wasz-120l/min, poj ok.100l, rury, kregi co tyle kosztuje?" wykonanie studni abisyńskiej - 1870 zł; montaż hydroforu typ STOA-120/100 litrów - 180 zł; wykopanie studzienki w kręgach betonowych fi 1000 - 300 zł; montaż zamknięcia na studzienkę - 150 zł; zestaw hydroforowy STOA - 120/100 litrów 1350 zł; 3 szt. kręgów betonowych - 264 zł; przykrywa 1200 - 66 zł; usługa rozład. - 30 zł; i cała seria materiałów: kolano ocynk. - 2 szt. 4.05 zł, nypel ocynk.3/4" - 1 szt. - 1,79 zł nypel 1 - 4 szt. 10,05 zł; nypel 1/14 2 szt. 8,49 zł nypel 1/3/4 1 szt. 3,04 zł redukcja 1/3/4 1 szt. 1,83 zł zaślepka ocynk 1 z obrzeżem 2 szt. 3.2 zł śrubunek ocynk 1 1/4 płaski 1 szt. 15,31 zł śrubunek ocynk. 3/4 1 szt. 6,38 zł przedłużka 1 1/4 zwężkowa 1 szt. 4,93 zł kolano ocynk. 11/4 1 szt. 5,84 zł trójnik ocynk. 1/2 1 szt. 1,79 zł trójnik ocynk. 1 3 szt. 13,47 zł trójnik ocynk. 1 3/4 1 szt. 4,59 zł zawór kulowy ze spustem mufowy 1 szt. 28,11 zł zawór zwrotny 1 1/4 1 szt. 24,52 zł na kwotę 137,39 zł Beata Witam Masz rację acca5. Hydrofory nie są takie drogie jak np. nasz. Oczywiście, że można kupić za 500 lub nawet 300 złotych? Jeśli natomiast porozmawiasz z ludźmi, którzy zajmują się na co dzień tą dziedziną, na pewno podpowiedzą Ci, jakie hydrofory powinno się montować. Podaję stronę hydroforów ( http://www.aqua.zgora.pl/aqua/aquasklep/Aquasklep/skrypt_pliki/d7.htm ), które proponowane są dla domów jednorodzinnych. Im większy domek (w tym im więcej łazienek), sugerowane są pompy o większej wydajności i większe zbiorniki. Fachowcy mówią, że hydrofory np. z Castoramy to tzw. jednorazówki, a na jednorazówki chyba szkoda pieniędzy. Zdecydujesz sama. Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 28.05.2005 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 I jeszcze jedno beton B10 braliscie jako podklad w bardzo duzej ilosci- łąćznie ok.2m3+ 11m3=2770zł tyle ile betonu klasy B20 skąd taka ilośc sie wzięła, wszystkie te dane wzięłam z waszego zestawienia. Co do betonu to: - 2 m3 B10 - (suchy beton) jako podkład pod ławy fundamentowe (2 x 180 zł + 100 zł transport - prawie 40 km do miejsca naszej budowy = 460 zł) - 13 m3 B20 - na ławy fundamentowe (13 x 240 zł = 3120 zł) - 11 m3 B10 - wylanie podbetonu pod posadzki na parterze (gdzieniegdzie mówią na to chudziak) (11 x 210 zł = 2310 zł) Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.05.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Bardzo dziekuję, teraz to jestem ciut madrzejsza, przyznaję bylam zielona, za stronke dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 28.05.2005 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Bardzo dziekuję, teraz to jestem ciut madrzejsza, przyznaję bylam zielona, za stronke dziękuję Bardzo proszę. Oczywiście w miarę możliwości służymy pomocą. W razie co to już wiesz gdzie nas szukać Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 30.05.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Pustaki (ceramiczne co prawda) przywieziono mi z Niemiec i tez za przywoz nie placilem. A gdzie kupujesz u niemców? Do nas do Szczecina to Niemcy sami przyjeżdżają po materiały budowlane. Kupuje w Polsce, ale towar prosto z Niemiec przyjechal do mnie. Chcialem kupic polskiego porotherma ale dowiedzialem sie, ze polskie fabryki robia masakre z tych pustakow ( w zeszlym roku wycofali im kilka partii, a po drugie sa krzywe). Wybralem porotona z Robena. Majster co muruje mowi ze bardzo lady i dobry pustak. W poniedzialek zamowilem w srode rano pod domem stal TIR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 30.05.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 No coz, wazne ze Wy jestescie zadowoleni. Ja niektorych rzeczy nie biore na rachunek wiec zyskuje 22% Niestety niewiele tego jest, i nie na wszystko sobie mozna pozwolic bez dokumentow. Masz racje ze troche trzeba podzwonic, ale z zasady jest tak ze wybieram 3-4 duze hurtownie. Porowniuje ceny i dzownie do nich jeszcze raz mowiac ze mam ten sam towar taniej i znow zbijam z ceny Towar kupuje taki sam jak jest w PSB, wiec nie ma mozliwosci jakiejs taniej podrobki Co do doswiadczen - hm.. nauczylem sie jednego - wszystko trzeba dokladnie spisac z wykonawca, moja umowa na stan surowy zamkniety ma kilka stron i kilkanascie paragrafow (kary, zobowiazania, terminy, zakres obowiazkow itp.) Niestety minusem obecnie jest to, ze musimy mieszkac na budowie Pozdrawiam PS Szukam wykonawcy studni, mozecie polecic swojego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 30.05.2005 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 PS Szukam wykonawcy studni, mozecie polecic swojego? Tylko pewnie z ciebie zedrą kasę za dojazd do Poznania czy jego okolic. Ale chwalili się, że w Poznaniu też już kopali. Cennik za ich usługę u nas podaliśmy kilka postów wyżej Basi, tzn. acca5. Studnia jest abisynka, nie głębinowa. A kontakt podaliśmy komuś na grupie wielkopolskiej. Za chwilę. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 30.05.2005 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Kupuje w Polsce, ale towar prosto z Niemiec przyjechal do mnie. Chcialem kupic polskiego porotherma ale dowiedzialem sie, ze polskie fabryki robia masakre z tych pustakow ( w zeszlym roku wycofali im kilka partii, a po drugie sa krzywe). Wybralem porotona z Robena. Majster co muruje mowi ze bardzo lady i dobry pustak. W poniedzialek zamowilem w srode rano pod domem stal TIR A jeśli można wiedzieć to ile płaciłeś za sztukę tego pustaczka dowozem netto??? Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts