pepi 03.04.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 Ze względu na przebudowe drogi zmuszony będe sprzedać grunt na której stoi brama(wybudowałem w zeszłym roku) a o budowie dowiedziałem się w tym roku super co! Czy można taką brame przesunąć czy też nie ma wyjścia i musze zburzyć, poczym wybudować od nowa troche mi szkoda Przesunięcie około 8m. Pomocy!!!!!!!! http://foto.onet.pl/upload/11/23/_449226_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/35/51/_449227_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 04.04.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Wydaje się być możliwym przeniesienie takiego cudnego ogrodzenia.Jeśli słupki murowane były na izolacji np. na papie, to proponuję obłożyć je z 4 stron balikami z drewna i sprubować podnieść go za pomocą podnośnika typu żuraw samochodowy (jakimi np. wyładowuje się pełne palety kostki brukowej, czy airbagi z kostką granitową).Jeśli murowano bez izolacji, to trzeba je wyciąć u dołu za pomocą pił tarczowych do betonu ( tak jak robi się wcinkę pod brakującą izolację przeciwwilgociową w murach fundamentowych stojących już domów) i wtedy powinno pójść jeszcze łatwiej.Oczywiście przed ponownym montażem na uprzednio przygotowanej podmurówce powinno się oczyścić spód, czyli wypadałoby położyć lub przechylić słupek (głowice takich podnośników są ruchome i nie powinno być problemu).Napewno warto spróbować - jeśli się powiedzie będzie i tak zdecydowanie taniej niż murowanie od nowa. Choć nie ukrywajmy, że trzeba tu skrzyknąć kilku chłopa ze specjalnym sprzętem, chociażby do podtrzymania słupka po postawieniu go przez podnośnik i wypionowania go.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 04.04.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 rozebrać płot i wszystko co się da, odkopać słupy, przenieść (przewieść), wykopać nowe otwory, wstawić, w części podziemnej zalać na około betonem słupy. a wiec przestawić, bo zburzenie też będzie pracochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.04.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 albo odkopac, umocowac ja jakiejs ramie, i podkladajac walki ptrzetoczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 04.04.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 A czy to ogrodzenie było zgłoszone w Gminie? Bo jeżeli tak, to już nie twój problem. Niech ci zapłacą za działkę, materiały, robociznę (no i odszkodowanie za pogorszenie komfortu użytkowania działki - przecież dom przysuwa się tym samym do drogi). Za to kupisz sobie nowe ogrodzenie. Chyba, że nie zgłaszałeś budowy ogrodzenia, lub zbudowałeś je niezgodnie z warunkami zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 04.04.2005 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Mały słupek z dużym jest połączony ze sobą ławą fundamentową, ale murowanie zaczeło się od położenia papy. Podoba mi się pomysł oderwania słupów i postawienia na nowych ławach. Co do zgłoszenia w gminie to takowego nie mam ponieważ jest nie potrzebne, ale byłem w urzędzie, aby ustalić szerokość pasa drogowego i nikt nie uprzedził mnie o przebudowie drogi[może w gminie nikt nie wiedział, że ma to być wiadukt nad autostradą, a jak nam wszystkim wiadomo projekty i budowy dróg w Polsce idą bardzo powoli] Nie jestem pewien co do zapłaty za brame i ogrodzenie jak i odszkodowani za komfort użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 04.04.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Jeśli nie zgłosiłeś budowy ogrodzenia od strony drogi publicznej, to naruszyłeś przepisy prawa budowlanego, czyli popełniłeś samowolę budowlaną.Możliwe, że w gminie się o tym nie zorientują. Gdy zostaniesz wezwany na rokowania w sprawie wykupu gruntu po ustaleniu ceny nabycia gruntu postaw warunek, żeby przestawili ogrodzenie na swój koszt. W takich wypadkach doliczają to do kosztów inwestycji. Ale pamiętaj, żeby cicho siedzieć na temat zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 04.04.2005 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Wydawało mi się, że jak zlikwidowano pozwolenie na budowe to zgłoszenie jest nie potrzebne. Zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 04.04.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 No właśnie - pozwolenia zastąpiono prostszymi zgłoszeniami. Rygory niedopełnienia obowiązków są takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 04.04.2005 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Trudn, może tego nie znajdą. Jeszcze jedno słupy mają pionowe zbrojenie tzn. że nie odkleją się od papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.04.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Jezeli tylko 8cm jak napisałes to odkop wszystko od strony w która chcesz przestawic i spróbuj lewarami to przesunąć oczywiscie musisz nadlac lawe fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 10.04.2005 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Wysłany : Sro Kwi 06, 2005 3:50 pm Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- Jezeli tylko 8cm jak napisałes to odkop wszystko od strony w która chcesz przestawic i spróbuj lewarami to przesunąć oczywiscie musisz nadlac lawe fundamentową Nie 8 cm tylko 8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 11.04.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 ja bym spróbował odkopać i odciąć całą ławę wraz ze słupkami i bramą i przeniesc to w docelowe miejsce za pomoca dzwigu - jeśli ława fundamentowa jest zazbrojona i zbrojenie słupków jest połączone z ławą to powoinno się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 13.01.2009 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Grunt, nasadzenia i bramę sprzedam pod budowę autostrady. Nikt się nie doszukiwał pozwoleń na budowę, rzeczoznawca wycenił a Skarb Państwa wykupił, stało się. Teoretycznie za wszystko zapłacili, to nie powinienem nic odzyskiwać, ale nikt nie sprawdza tego co dzieje się później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 No popatrz, a ja pomyślałem, że przez te cztery lata ruchy skorupy ziemskiej same przesunęły Ci tę bramę Czyli masz z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.01.2009 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jak sobie sam przestawię to będę miał z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sir_Zbyniu 24.11.2020 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Witam, mam podobny temat, ale bez tematu zgłoszeń, wywłaszczenia, itd. Po prostu chcę przesunąć płot, ale konkret - słupy z klinkiera. Ciekawy jestem, czy autor tego wątku zrealizował plan i jak to przebiegało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.11.2020 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Przesuwałem kawał ogrodzenia, nie z klinkieru tylko betonowy fundament wystający 15-20 cm nad ziemię, słupki stalowe co 2,5-3 metry poprzeczki stalowe + sztachety. Sztachety odkręcałem, poprzeczki wycięte i użyte ponownie -reszta wyburzona , słupy wycięte wstawione w nowym miejscu nowe. Nie bardzo sobie wyobrażam przenoszenie słupów z klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts