Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

patent na narzedzie budowlane

Gość

Recommended Posts

mam dylemat

wynalazlem ostatnio narzedzie ktore zrewolucjonizuje budowlanke

mialem juz zamiar to opatentowac, kiedy dzisiaj znalazlem na stronei urzedu patentowego .....moje urzadzenie

okazalo sie ze jakis niemiec opatentowal to juz pare dobrych lat temu

i tu moje pytanie do chyba prawnikow, ktorych tu nie brak

jesli tego urzadzenia nei ma w sprzedazy to czy moge zaczac to sprzedawac?

co moze mi grozic ?

czy bede musial w najgorszym wypadku zaprzesstac produkcji i sprzedazy, czy tez grozi mi jakies odszkodowanie?

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

acha a na razie nie mam zadnej firmy

wiec mysle jak to w ogole zorganizowac ta mala produkcyjke

tak mysle halupniczo produkowac pytanie jak sie bede z fiskusem rozliczac?

no i czy potrzebuje jakies atesty zeby wypuscic taki bubel na rynek?

bo jesli tak to po prstu bede gnal to na bazarku na lewizne ;)

ale wolalbym to jakos zalegalizowac

Oczywiście, że możesz produkować i sprzedawać, tylko przedtem musisz zawrzeć umowę z właścicielem patentu. On był pierwszy i to jego wynalazek( lub wzór użytkowy) jest chroniony. Nie piszesz żadnych szczegółów, ale między ochroną wynalazku a wzoru użytkowego jest znaczna różnica. Wynalazki w uogólnieniu chronią zasady działania, technologię, sposób wytwarzania itp., natomiast wzór użytkowy ,to z reguły konkretne urządzenie, przedmiot o ustalonym wyglądzie. Często wystarczy zmienić jeden szczegół w tym wyglądzie i jest to już inny wzór użytkowy, który nie podlega ochronie.

kurcze pyrka widze ze jestes obcykany

musze sprawdzic co i jak

na poczatek chyba wyprodukuje jakas nala partie tego urzadzenia i bede sprzedawal na budowach, podzwonie moze do jakis firm budowlanych, moze porobie jakiej demonstracje

a jak sie przyjmie to rozkrece interes

no wlasnei sie zastanawialem, ale moze wiesz wynalazca nei znalazl jeszcze jakiegos partnera, albo umarl?

nie wiem

co moge powiedziec?

ja wiem , ze to bedzie hit

i jak tylko bede tak daleko to dam znac na forum co i jak i mozna sie bedzie u mnie w te narzedzie tanio zaopatrzyc ;)

przewdywana cena okolo 150 +wysylka

ale moze bedzie cos taniej ;)

przewdywana cena okolo 150 +wysylka

ale moze bedzie cos taniej ;)

Ej no, kurka! 150 + wysyłka za Taaaaakie narzędzie to tanioszka! Ja chyba wezmę z dziesięć od razu, a może cały samochód tego. Może parę pchnę u mnie na bazarku po 250-350 zeta (bez wysyłki), bo luzdiom coś takiego naprawdę jest potrzebne. Wiem, bo ciągle mnie rozpytują. A może sam zacznę w garażu robić, żeby było taniej, bo też mi i mojemu ojcu coś podobnego po głowie chodziło. W każdym razie, z tym narzędziem, to robota idzie, że hej...

niestety rydzu

tobie sie to juz nie przyda, bo ten etap masz za soba ;(

ale nastepne pokolania forumowiczow beda z duma wspominac jak leon im droge pokazal ;)

a wlasnei chcialem zapytac jak tam ci poszly instalacje elektryczne?

jak robiles bruzdy poziomo, pionowo?

puszczales kable w podlodze?

czym ciales?