Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy domu a jego wielkość

Jarek.P

Recommended Posts

Tak, wiem, temat kosztów budowy jest opisany na forum do bólu, ale zaryzykuję i założę kolejny wątek, ponieważ chciałem do niego podejść od innej strony.

Szacując koszt budowy domu podaje się zwykle średnią cenę metra kwadratowego PU, na forum jest na ten temat masa dyskusji, w których dyskutanci wodzą się za łby przekonując się wzajemnie, czy da się wybudować dom za cenę 1200zł/m2 czy też że wszelkie kalkulacje poniżej 2-2,5kzł to bzdura wyssana z palca.

I teraz moje pytanie: jak na tą kalkulację wpływa wielkość domu? Bo oczywiste jest chyba, że nie ma tu liniowej zależności, dom 200m2 nie będzie 2x droższy od 100m2. Nie dwa razy, tylko... no właśnie, o ile?

Czy też jeszcze inaczej, konkretniej: czy przy założeniu, że wszystkie instalacje i większość wykończeń robię sam, działka już jest i nie planuję złoceń, wodotrysków i tym podobnych, suma 250tys. zł pozwala myśleć o domu 200metrowym, nawet niekoniecznie od razu wykończonym w 100%, ale takim już pozwalającym na zamieszkanie? Czy też jest to mało realne i lepiej się ograniczyć, ale jeśli tak, to jaki metraż przy takich funduszach byłby realniejszy?

J.

Ogranicz się znacznie.

Będziesz musiał kupować masę "drobiazgów" o których nawet nie pomyślałeś licząc na kolanie. 1600/m2 to dziś (22% VAT, żadnych ulg, wypływ fachowców do Unii) bardzo dobry wynik i niech Cię nie zmylą wyjątki, którym się kiedyś udało taniej.

pozdr