Gagata 04.04.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 jest miekkie - ale co to oznacza - czy ktos użytkujacy takie deski/parkiet w pomieszczeniu typu salon, gdzie chodzi sie także w butach, mógłby napisać jak to jest w praktyce? czy od byle czego robią się w nim dziury? czy trzeba chodzić w papciach filcowych bo się porysuje? Bardzo proszę o opinie użytkowników! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.04.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Mam sosnowe deski i są piękne. Wycyklinowaliśmy starą podłogę z desek w 60 letnim domu już 8 lat temu. A miękkie - tzn że jak będziesz np. tańczyć w szpilkach to zostaną wduszenia. To samo gdy np. spadnie na podłogę coś bardzo ciężkiego. Podłoga u mnie jest lakierowana. Trzeba jednak wybrać odpowiedni lakier zachowujący elastyczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 04.04.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Zdecydowanie odradzam. Na takim drewnie powstają rysy-wgniecenia nawet przy przesuwania krzesła z siedzącym na nim małym dzieckiem.W sypialni wsuwając i wysuwając z pod łóżka schowek na pościel, który stoi przecież na kółkach powstały podłóżne wgniecenia. Wygląda to fatalnie już po 2 latach użytkowania. Ponadto sosna ciemnieje z czasem. Dziś już nie ma takiego drewna jak kiedyś- smolnego i gęstego.Może lepiej trochę dołożyć i kupić coś twardszego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.04.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Ponadto sosna ciemnieje z czasem. Dziś już nie ma takiego drewna jak kiedyś- smolnego i gęstego. Może lepiej trochę dołożyć i kupić coś twardszego??? Tu się z Tobą nie zgodzę. Wystarczy poszukać. Jeśli będzie gęstosłoiste to będzie jak na sosnę twarde. Smoliste - przeżywiczenie będzie tu raczej wadą. Drewno przeżywiczone źle się lakieruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2005 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 A olejowanie takiej podłogi (zamiast lakieru) ?Podobno wszelkie ewentualne wgniecienia po użyciu oleju - odkształcaję się do poprzedniego wyglądu (czyli podłoga się wyrównuje, co nie ma miejsca na podłogach lakierowanych) - czytałam kiedyś w artykule nt zalet i wad olejowania podłóg drewnianych.Może więc tak - sosna + olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.04.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Olejowana wraca do poprzedniego stanu, ale w jakim zakresie. Nie mówię, że to nie prawda, ale żeby nie liczyć na cód i "regenerację". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 04.04.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Ponadto sosna ciemnieje z czasem. Dziś już nie ma takiego drewna jak kiedyś- smolnego i gęstego. Może lepiej trochę dołożyć i kupić coś twardszego??? Tu się z Tobą nie zgodzę. Wystarczy poszukać. Jeśli będzie gęstosłoiste to będzie jak na sosnę twarde. Smoliste - przeżywiczenie będzie tu raczej wadą. Drewno przeżywiczone źle się lakieruje. Nikt tu nie pisze, że podłoga ma być przeżywiczona- czytaj uważnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2005 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 NO tak - na cud tez nie liczę ale w znanych mi miejscach proponuja tylko drewno sosnowe.. gdzie tu szukać czegoś innego?? jakiś sensowny tartak - mieszkam we Wrocławiu - więc gdzieś w okolicach??? Kiedyś polecano mi drewno modrzewiowe - podbno sensowna cena i ładniejsze od sosny ( nie żółte).. Czy ktos z Was wie coś może na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 04.04.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Polecam dąb, jesion,buk, wiąz, brzozę, ale nie sosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.04.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Ponadto sosna ciemnieje z czasem. Dziś już nie ma takiego drewna jak kiedyś- smolnego i gęstego. Może lepiej trochę dołożyć i kupić coś twardszego??? Tu się z Tobą nie zgodzę. Wystarczy poszukać. Jeśli będzie gęstosłoiste to będzie jak na sosnę twarde. Smoliste - przeżywiczenie będzie tu raczej wadą. Drewno przeżywiczone źle się lakieruje. Nikt tu nie pisze, że podłoga ma być przeżywiczona- czytaj uważnie. Pozdrawiam. napisałeś snolne - a smolne drewno to drewno przeżywiczone... to jest dokładnie to samo... Krytykujesz sosnę a polecasz brzozę? Sosna od wielu lat jest stosowana na podłogówkę, ma swoje wady, ale nie jest zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 04.04.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Nie chcę dzisiaj z Tobą walczyć na argumenty...jest mi zbyt smutno.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2005 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Ojej, no tak...A buk mi odradzano, że się paczy itp... A może parkiet - będzie taniej? i wtedy może uda się z dębu?? Deski sosnowe są zdecydowanie tańsze od tych twardszych, co tu duzo mówić.... Proponowano mi za ok.45 zł a dąb - znalazłam póki co za ..... 131 zł (w III klasie!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 04.04.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Rodzice mają sosnę w całym mieszkaniu (duży pokój, 2 pokoje dziecinne, przedpokój). Ładna, jasna, ale (minęło już jakieś 10-15lat) ściemniała i na prawdę widać ślady uzytkowania. Bardzo miękka, widać zarysowania, wszystkie krzesła, fotele i stoły są podbite filcem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 04.04.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Ceny dębowego zaczynają się od 50 zł wzwyż. Skąd Ty mieszkasz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2005 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Rafallogi - czy Ty żartujesz???????? Ja mieszkać we Wrocku U nas zawsze być taniej niż u Was ( za przeproszeniem) Eee, no nie, chyba coś tu jest nie tak.. Gdyby to była taka cena jak piszesz to - rewelacja! czy aby na pewno???? Może musze poszukwać i u nas hurtowni - czy to hurtownia tylko od drewna czy jaka budowlana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinczak 04.04.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 A może modrzew zamiast sosny?Ja mam taki plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 04.04.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Leśnicy śmieją się z dzisiejszych podłóg sosnowych, bo to najgosze drewno (czubki dzew) z "pięknymi sęczkami". Jak wszyscy przedmówcy pisali: zbyt miękkie.Dawniej robiono podłogi z szerokich desek, z twardzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.04.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 MAK - wiem, że autorowi to zbytnio nie pomoże,a le jak ktoś chce i dobrze poszuka to dostanie deski z części odziomkowej. Udział twardzieli łatwo określić po kolorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj 05.04.2005 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 rafallogi !! możesz podać namiary na tą hurtownię?Tez jesteśmy w trakcie "zmartwienia z podłogą" - kasa sie kończy a dom też trzeba wykończyć.Tez myśleliśmy o sośnie ale właśnie ze względu na miękkość tego drewna myslimy o czymś innym ale wszystko jest za drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 05.04.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 W jednym z pomieszczeń użytkuję podłogę z desek sosonowych od 7 lat. Nie ma mocnych będą wgniecenia - musisz przecież jakoś żyć. Jesion powinien być znacznie lepszy. Nie wiem co forumowicze na to ale wydaje mi sie ze grab jest też odpowiedniej twardości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts