Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno sosnowe na podłogę - przeciwwskazania???

Recommended Posts

jest miekkie - ale co to oznacza - czy ktos użytkujacy takie deski/parkiet w pomieszczeniu typu salon, gdzie chodzi sie także w butach, mógłby napisać jak to jest w praktyce? czy od byle czego robią się w nim dziury? czy trzeba chodzić w papciach filcowych bo się porysuje?

Bardzo proszę o opinie użytkowników!

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam sosnowe deski i są piękne. Wycyklinowaliśmy starą podłogę z desek w 60 letnim domu już 8 lat temu. A miękkie - tzn że jak będziesz np. tańczyć w szpilkach to zostaną wduszenia. To samo gdy np. spadnie na podłogę coś bardzo ciężkiego. Podłoga u mnie jest lakierowana. Trzeba jednak wybrać odpowiedni lakier zachowujący elastyczność.

Zdecydowanie odradzam. Na takim drewnie powstają rysy-wgniecenia nawet przy przesuwania krzesła z siedzącym na nim małym dzieckiem.

W sypialni wsuwając i wysuwając z pod łóżka schowek na pościel, który stoi przecież na kółkach powstały podłóżne wgniecenia. Wygląda to fatalnie już po 2 latach użytkowania. Ponadto sosna ciemnieje z czasem. Dziś już nie ma takiego drewna jak kiedyś- smolnego i gęstego.

Może lepiej trochę dołożyć i kupić coś twardszego???

Ponadto sosna ciemnieje z czasem. Dziś już nie ma takiego drewna jak kiedyś- smolnego i gęstego.

Tu się z Tobą nie zgodzę. Wystarczy poszukać. Jeśli będzie gęstosłoiste to będzie jak na sosnę twarde. Smoliste - przeżywiczenie będzie tu raczej wadą. Drewno przeżywiczone źle się lakieruje.

A olejowanie takiej podłogi (zamiast lakieru) ?

Podobno wszelkie ewentualne wgniecienia po użyciu oleju - odkształcaję się do poprzedniego wyglądu (czyli podłoga się wyrównuje, co nie ma miejsca na podłogach lakierowanych) - czytałam kiedyś w artykule nt zalet i wad olejowania podłóg drewnianych.

Może więc tak - sosna + olej?

Ponadto sosna ciemnieje z czasem. Dziś już nie ma takiego drewna jak kiedyś- smolnego i gęstego.

Tu się z Tobą nie zgodzę. Wystarczy poszukać. Jeśli będzie gęstosłoiste to będzie jak na sosnę twarde. Smoliste - przeżywiczenie będzie tu raczej wadą. Drewno przeżywiczone źle się lakieruje.

Nikt tu nie pisze, że podłoga ma być przeżywiczona- czytaj uważnie.

Pozdrawiam.

NO tak - na cud tez nie liczę :wink:

ale w znanych mi miejscach proponuja tylko drewno sosnowe.. gdzie tu szukać czegoś innego?? jakiś sensowny tartak - mieszkam we Wrocławiu - więc gdzieś w okolicach??? Kiedyś polecano mi drewno modrzewiowe - podbno sensowna cena i ładniejsze od sosny ( nie żółte).. Czy ktos z Was wie coś może na ten temat??

Nikt tu nie pisze, że podłoga ma być przeżywiczona- czytaj uważnie.

Pozdrawiam.

napisałeś snolne - a smolne drewno to drewno przeżywiczone... to jest dokładnie to samo...

Krytykujesz sosnę a polecasz brzozę? Sosna od wielu lat jest stosowana na podłogówkę, ma swoje wady, ale nie jest zła.

Ojej, no tak...

A buk mi odradzano, że się paczy itp...

A może parkiet - będzie taniej? i wtedy może uda się z dębu??

Deski sosnowe są zdecydowanie tańsze od tych twardszych, co tu duzo mówić....

Proponowano mi za ok.45 zł a dąb - znalazłam póki co za ..... 131 zł (w III klasie!)

Rodzice mają sosnę w całym mieszkaniu (duży pokój, 2 pokoje dziecinne, przedpokój). Ładna, jasna, ale (minęło już jakieś 10-15lat) ściemniała i na prawdę widać ślady uzytkowania. Bardzo miękka, widać zarysowania, wszystkie krzesła, fotele i stoły są podbite filcem...

Rafallogi - czy Ty żartujesz????????

Ja mieszkać we Wrocku :D

U nas zawsze być taniej niż u Was ( za przeproszeniem) :o

Eee, no nie, chyba coś tu jest nie tak.. Gdyby to była taka cena jak piszesz to - rewelacja!

czy aby na pewno????

Może musze poszukwać i u nas hurtowni - czy to hurtownia tylko od drewna czy jaka budowlana?

rafallogi !! możesz podać namiary na tą hurtownię?

Tez jesteśmy w trakcie "zmartwienia z podłogą" - kasa sie kończy a dom też trzeba wykończyć.Tez myśleliśmy o sośnie ale właśnie ze względu na miękkość tego drewna myslimy o czymś innym ale wszystko jest za drogie.