Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buduje dom - od kiedy ulga remontowa ?

arrton

Recommended Posts

Witam,

Za miesiąc mam zamiar skończyć budowę, ale wykańczanie potrwa jeszcze pewnie kilka miesięcy. Pytanie: Czy wydatki poniesione na wykończenie (kafle, piec, kominek, farby, podłogi, gniazdka elektr. itd.) przed zamieszkaniem - zameldowaniem się (formalnie budowa jest w trakcie) mogę podciągnąć pod ulge remontową ? Czy dopiero jak się zamelduje ?

tOMEK

Tzn. że musze mieć rachunki po tej dacie ?

Tak

PINB - Państwowy Inspektor Nadzoru Budowlanego ?

Tak

Kiedy najszybciej może mi odebrać budynek ?

Gdy wykonasz prace konstrukcyjne i instalacyjne zgodnie z projektem.

Dla ścisłości - nie musisz mieć pomalowanych ścian ani glazury w łazience itd.

Większość domów jest tak wykonana, że jeszcze przed oddaniem do użytkowania wymaga remontu. Tu pęka tam się sypie, gdzie indziej tak krzywo jakby wykonawca był zezowaty itd. W jednym miejscu porypane drzwi w innym zniszczone okna, gdzieś zdarta farba, potrzaskane plytki, bo komuś na nie spadł młotek. No i trzeba zrobić remont przed wprowadzką.

To o czym napisałaś to nie jest remont - można te prace określić umownie mianem poprawek.

Nie można remontować lokalu mieszkalnego którego jeszcze nie ma.

Przed oddaniem budynku do użytkowania budowany dom jest tylko i jedynie obiektem w trakcie inwestycji. Inwestycja ta lokalem mieszkalnym staje się dopiero w momencie dokonania odbioru przez PINB

Ulga remontowa dotyczy tylko i jedynie odliczeń od podatku z tytułu poniesienia wydatków na remont i modernizację budynku lub lokalu mieszkalnego, wpłat na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej dotyczą wydatków poniesionych w latach 2003-2005.

... Powiedz mi czy wystarczy tzw. częściowy odbiór budynku z pozwoleniem na zamieszkanie. Podobno istnieje taka forma ...

Owszem, częściowy odbiór pozwala na dokonanie odliczeń remontowych związanych z dokonaniem remontu tej części budynku która została odebrana przez PINB.

Moje wyjasnienia dotycza oczywiście budynków wzonoszonych systemem gospodarczym

Jeśli dokonuje się zakupu budynku w stanie surowym od developera lub spółdzielni mieszkaniowej wówcas sytuacja wygląda inaczej.

A jeśli kupiłem dom "w stanie surowym częściowo zamkniętym" (cyt. z Operatu szacunkowego) od osoby fizycznej? Pozdr.

Minister Finansów w swoim wyjaśnieniu stawia sprawę jasno wymieniając tylko sprzedających instytucjonalnych (developer, spółdzielnie mieszkaniowe)