arrton 04.04.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Witam, Za miesiąc mam zamiar skończyć budowę, ale wykańczanie potrwa jeszcze pewnie kilka miesięcy. Pytanie: Czy wydatki poniesione na wykończenie (kafle, piec, kominek, farby, podłogi, gniazdka elektr. itd.) przed zamieszkaniem - zameldowaniem się (formalnie budowa jest w trakcie) mogę podciągnąć pod ulge remontową ? Czy dopiero jak się zamelduje ? tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.04.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Termin zameldowania jest bez znaczenia.Istotna jest data dokonania odbioru budynku przez PINB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 04.04.2005 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Tzn. że musze mieć rachunki po tej dacie ? PINB - Państwowy Inspektor Nadzoru Budowlanego ?Kiedy najszybciej może mi odebrać budynek ? tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.04.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Tzn. że musze mieć rachunki po tej dacie ? Tak PINB - Państwowy Inspektor Nadzoru Budowlanego ? Tak Kiedy najszybciej może mi odebrać budynek ? Gdy wykonasz prace konstrukcyjne i instalacyjne zgodnie z projektem. Dla ścisłości - nie musisz mieć pomalowanych ścian ani glazury w łazience itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 04.04.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Większość domów jest tak wykonana, że jeszcze przed oddaniem do użytkowania wymaga remontu. Tu pęka tam się sypie, gdzie indziej tak krzywo jakby wykonawca był zezowaty itd. W jednym miejscu porypane drzwi w innym zniszczone okna, gdzieś zdarta farba, potrzaskane plytki, bo komuś na nie spadł młotek. No i trzeba zrobić remont przed wprowadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.04.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 pyrka - nie wprowadzaj w błąd pytającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 05.04.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 No co, coś skłamałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.04.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 To o czym napisałaś to nie jest remont - można te prace określić umownie mianem poprawek. Nie można remontować lokalu mieszkalnego którego jeszcze nie ma. Przed oddaniem budynku do użytkowania budowany dom jest tylko i jedynie obiektem w trakcie inwestycji. Inwestycja ta lokalem mieszkalnym staje się dopiero w momencie dokonania odbioru przez PINB Ulga remontowa dotyczy tylko i jedynie odliczeń od podatku z tytułu poniesienia wydatków na remont i modernizację budynku lub lokalu mieszkalnego, wpłat na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej dotyczą wydatków poniesionych w latach 2003-2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 05.04.2005 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Wowka widać znasz się na rzeczy... Powiedz mi czy wystarczy tzw. częściowy odbiór budynku z pozwoleniem na zamieszkanie. Podobno istnieje taka forma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.04.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 ... Powiedz mi czy wystarczy tzw. częściowy odbiór budynku z pozwoleniem na zamieszkanie. Podobno istnieje taka forma ... Owszem, częściowy odbiór pozwala na dokonanie odliczeń remontowych związanych z dokonaniem remontu tej części budynku która została odebrana przez PINB. Moje wyjasnienia dotycza oczywiście budynków wzonoszonych systemem gospodarczym Jeśli dokonuje się zakupu budynku w stanie surowym od developera lub spółdzielni mieszkaniowej wówcas sytuacja wygląda inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewal 10.04.2005 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 A jeśli kupiłem dom "w stanie surowym częściowo zamkniętym" (cyt. z Operatu szacunkowego) od osoby fizycznej? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.04.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 A jeśli kupiłem dom "w stanie surowym częściowo zamkniętym" (cyt. z Operatu szacunkowego) od osoby fizycznej? Pozdr. Minister Finansów w swoim wyjaśnieniu stawia sprawę jasno wymieniając tylko sprzedających instytucjonalnych (developer, spółdzielnie mieszkaniowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts