MAREK S 04.04.2005 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Mam pytanie,posiadam zywoplot z rozy rugosy a przed nim pas ziemi z resztkami niedobrej trawy szerokosci 60-70 cm pozniej, maly plotek drewniany.Czy moze ktos polecic jakies rosliny,krzewy ,ktore mozna by tam posadzic a ktore by sie nie gryzly z rugosa?Ja mysle o jakis wrzosach,moze jakas snieguliczka?Chcialbym to czyms uzupelnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.04.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ja bym zaproponował może pigwę, te krzewy nie rosną wysoko, a wczesną wiosną jescze cieszyły by oczy jaskrawo czerwonymi kwiatami. Wrzosy na każdej ziemi nie urosną. Jeżeli chodzi o śnieguliczkę to ładnie wygląda posadzona biało i różowo owocowa sadzona naprzemian. może posadzić tam niski żywopłot z berberysów, lub tawułek, można zastosować tawułki z berberysami sadzone naprzemiennie. Mnie ostatnio coraz bardziej podobają się krzewy ostrokrzewów, z nich też można zrobić żywopłot i to strzyżone. Niskie rośliny w takim miejscu, proponuję trzmielinę, lub barwinek, mam kolorowy błękitny, biały, bordowy - bardzo ładnie wygląda obecnie gdy kwitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 28.04.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Jak wysoko rośnie taki żywopłot z rosy rugosy? Chyba się go nie przycina? Ja posadziłam te róże w towarzystwie ligustra i ciekawam jaki będzie efekt. Na razie róże są mniejsze, za to ligustr rośnie b.szybko.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.04.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Róża pomnmarszczona (rosa rugosa) nie rośnie wyżej jak 2m, chyba, że na patelni w pełnym słońcu, widziałem takie nad morzem były trochę wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 29.04.2005 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Zygmor,dzieki za podpowiedz,ja wlasnie myslalem o barwinku tylko jest kilka odmnian kurka wodna??? oraz o irdze plozacej tak zeby zabily ten nieciekawy trawnik...Moze masz jakies zdjecia barwinka i innych niskich krzewow z twego ogrodu?Bylbym wdziecznyPozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.04.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Właśnie wczoraj byyłem na działce i zrobiłem kilka fotek min i barwinka. Przesyłam Ci je tam rośnie barwinek niebieski, biały i bordowy, dodatkowo trzmielina jap. Emeral Gold, wolne miejca wypełnia bylina tojeść, a dodatkowo wplatają sie w barwinek jeszcze dwa pnącza bluszcz i wiciokrzew japoński o ładnych marmurkowych liściach. http://foto.onet.pl/upload/9/50/_464245_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/9/0/_464246_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/31/99/_464243_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/27/32/_464247_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.04.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Płotek, róża? Jak to ładnie musi wyglądać I myślę, że byłoby jeszcze ładniej, gdybyś po prostu zamienił "zły" trawnik na ładny, gładki, zieloniutki, zamiast szukać "kwadratowych" Przecież kwitnący krzew, a zwłaszcza róży, wygląda najpiękniej przy najzwyklejszym, ale zadbanym trawniku. http://www.hort.net/profile/ros/rosru/main.jpg http://www.midwestlandscapeplants.org/photos/1144.jpg Dlaczego wzbraniasz się przed nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 30.04.2005 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Oj Sloneczko, Blad w mysleniu,a myslisz dlaczego posadzilem Rugose jako zywoplot?Wlasnie dlatego,zeby bylo ladnie .dziko i ostro ale wokol tego miejsca byly duze brzozy i topole (juz wyciete, chce posadzic klony), ktore sciagaly bardzo duzo wody i jak wiesz sama rugosa tez sciaga wode, wiec ten kawalek trawnika jest nieladny,dlatego mysl o krzewach plozacych,okrywowych itp... Ale musze przyznac,ze ta mysl mnie ciagle neci z tym trawnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.04.2005 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 I jeszcze wyciąłeś brzozy? Każdy trawnik może być ładny. Jest specjalna trawa do dosiewu, szybko kiełkująca i z nawozem. W Leroyu najtańsza. To jest Twój ogród i zrobisz z nim co zechcesz, ale każda inna roślina, poza trawnikiem, u stóp żywopłotu z róży będzie z nią w dysonansie, tzn. każda z nich osobno jest ładna, a razem już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 02.05.2005 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Sloneczko Odpowiadam odnosnie brzozy,nie chcialem ale niestety brzoza zrujnowala nam caly podjazd systemem korzeniowym,zrobila z niego gory doliny...w sobote jade kupic inne drzewka i mysle o klonach...A wracajac do rugosy i trawnika chyba jednak zdecyduje sie na polaczenie rugosy z barwinkiem i innymi niskimi plozacymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.05.2005 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Po trawce można deptać, rozłożyć kocyk w pobliżu pachnącej róży, a na barwinka można tylko patrzeć, ale jak wspomniałam, to Twój ogród i wcale, a wcale nie musisz się ze mną zgadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 03.05.2005 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Sloneczko nie czytasz uwaznie mojego tekstu chcialbym Cie widziec jak sobie lezysz na trawniku o szerokosci 70 cm pomiedzy rugusa a drewnianym malym plotkiem i chodnikiem od ulicy A taki trawnik do lezenia posiadam pod drugiej stronie domu i tam sie chodzi na bosaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 19.05.2005 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Chcialbym sie zwrocic jeszcze raz o opinie tutaj obecnych cialem i duchem a szczegolnie Pinusa bo cos u niego zobaczylem i mi sie podoba Wiec jak mowia moi Rosjanie ad rem : w tym pasie 70 cm szerokim pomiedzy dzika roza Rugosa a plotkiem chcialbym posadzic naprzemian barwinek + irge + zarnowiec plozacy. Barwinek niebieski kontra zolty zarnowiec a gdzies tam irga mysle, ze da fajny efekt,ale czy to sie przyjmie na stronie polnocnej z gleba niezbyt dobrej jakosci??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 19.05.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 żarnowiec potrzebuje słońca, irga także w przeciwnym razie będą słabo kwitły, jeśli potrzebujesz coś płożącego od zawsze róża towarzyszyła bluszczowi lub odwrotnie, bluszcz (Hedera helix) doskonale rośnie na północnej stronie, i nie powoduje dysonansu kolorystycznego, stanowi piekne ciemnozielone tło dla kwitnacych róż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 20.05.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 A u mnie pod rugosą rośnie sobie barwinek i dobrze sie ma i świetnie wygląda.Polecam, mało wymagający co do gleby i urośnie w cieniu, nawet głębokim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 20.05.2005 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Hanula, Wiesz mysle tez o tym bluszczu,kurka wodna bo to piekna roslina i co wazne taka jak dla mnie tzn leniwego ogrodnika,on spi a mu rosnie A ta moja strona polnocna wcale nie jest taka ciemna czasem nawet bardzo duzo slonca tam jest Sadzonki Barwinka moge kupic po 1pln/szt... ciekawe ile moze kosztowac zarnowiec??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 20.05.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 żarnowiec najlepiej sie udaje na piaszczystej glebie, u mnie w parku niestety przemarzł na ciężkiej glebie, no i wschodnia Polska, mrozy duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 14.11.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Hanula, Wiesz mysle tez o tym bluszczu,kurka wodna bo to piekna roslina i co wazne taka jak dla mnie tzn leniwego ogrodnika,on spi a mu rosnie A ta moja strona polnocna wcale nie jest taka ciemna czasem nawet bardzo duzo slonca tam jest Sadzonki Barwinka moge kupic po 1pln/szt... ciekawe ile moze kosztowac zarnowiec??? No i jak zywoplot po latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 14.11.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 też jestem ciekawa ::))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 11.05.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Posadzilam jesienia, wszystkie roze przyjely sie. Zobacze co wyjdzie z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts