Aghula 04.04.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Witam Wszystkich! Jestem tu nowa - zastanawiam się nad budową domu - skromnie - szeregowca. Plan (na dziś) mam taki: stan surowy zamknięty z developerem (to takie malutkie osiedle ma być) - potem chyba z wynajętymi ekipami. Dostałam wstepne materiały, gdzie jest napisane: powierzchnia uzytkowa 125m2 powierzchnia działki podstawowej ok. 220m2 Zakres robót: -stan surowy zamknięty z elewacją bez ostatniej warstwy tynku zewnętrznego - dach bez gontu bitumicznego, rynien i rur spustowych - przyłącza instalacyjne doprowadzone do budynku - bez instalacji wewnętrznych - bez tynków wewnętrznych - bez robót wykończeniowych -pełna dokumentacja Cena 1200 zł/m2 pow. użytkowej + VAT. Powinnam sobie wyrobić jakieś zdanie na ten temat - całe popołudnie czytam posty na forum Muratora - i wiem, że nic nie wiem! 1) Czy to się wydaje drogo? (Ta sama firma w tym samym zakresie, ale dla domu o pow. 220m2 podaje cenę 900 zł/m2!??) 2) Jakich informacji powinnam żądać od prezesa firmy przy pierwszej rozmowie? Bardzo dziękuję za Waszą pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.04.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 ..ale nie wiemy w jakiej stronie Polski ?Róznice w kraju sa spore.A jakie sa ceny dzialek w okolicy,czy dzialka jest zawarta w cenie m2 domu ? PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 05.04.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Trochę za duzo niewiadomych - jak juz napisał wcześniej Jerzysio.Mały dom generalnie wychodzi drożej za m2, więc trudno mi się odnieść do twoich wielkości, ale podam jak to wyszłu u nas.Dom 260m2 - stan surowy zamkniety (okna, drzwi wejściowe, brama garażowa) , z gotowym dachem (stropodach), rynnami, instalacjami elektryczną i kanalizacyjną, zrobione wszystkie tynki (cementowo-wapienne) - na tym etapie mam kwotę poniżej 900 pln/m2. Po wylewkach, i kompletnej instalacji CO z zasobnikiem i kotłem kondensacyjnym dojdzie do 1100 pln/m2. Wszystko brutto, z ok 75% faktur za materiał i robociznę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 05.04.2005 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 ..ale nie wiemy w jakiej stronie Polski ? Róznice w kraju sa spore. A jakie sa ceny dzialek w okolicy,czy dzialka jest zawarta w cenie m2 domu ? Pozdro J Juz doprecyzowuję: okolice Katowic (na południe od miasta). Działka w tej cenie - zarówno dla domu o cenie 900 zl/m2 jak i 1200 zl/m2. Zupełnie nie umiem ocenić tego zakresu robót - czy to dobra propozycja, czy może powinnam uważac, że jeszcze np. powinni zrobić tynki wewnetrzne, albo - czy przy takiej cenie moge mysleć o negocjacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 05.04.2005 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Trochę za duzo niewiadomych - jak juz napisał wcześniej Jerzysio. Mały dom generalnie wychodzi drożej za m2, więc trudno mi się odnieść do twoich wielkości, ale podam jak to wyszłu u nas. Dom 260m2 - stan surowy zamkniety (okna, drzwi wejściowe, brama garażowa) , z gotowym dachem (stropodach), rynnami, instalacjami elektryczną i kanalizacyjną, zrobione wszystkie tynki (cementowo-wapienne) - na tym etapie mam kwotę poniżej 900 pln/m2. Po wylewkach, i kompletnej instalacji CO z zasobnikiem i kotłem kondensacyjnym dojdzie do 1100 pln/m2. Wszystko brutto, z ok 75% faktur za materiał i robociznę. Pozdrawiam Dzięki za wyjasnienie - ale czy budowałeś sam, czy z developperem? Ja mam nadzieję, że jak będę budowac z developperem to dostane od niego fakturę na wszystko, czy może lepiej jest zbierać za każdy materiał a od niego tylko za roboziznę? Poczytałam na forum troche przestróg, żeby się nie dac "wykantować" na materiałach. Jestesmy z męzem kompletnymi nowicjuszami, a poza tym zabiegani zawodowo - jak tu poradzic sobie z budowa domu, jesli jeszcze nie ma się stosu gotówki, z której można wszystko opłacic nie patrząc na koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 06.04.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Dzięki za wyjasnienie - ale czy budowałeś sam, czy z developperem? Ja mam nadzieję, że jak będę budowac z developperem to dostane od niego fakturę na wszystko, czy może lepiej jest zbierać za każdy materiał a od niego tylko za roboziznę? Poczytałam na forum troche przestróg, żeby się nie dac "wykantować" na materiałach. Jestesmy z męzem kompletnymi nowicjuszami, a poza tym zabiegani zawodowo - jak tu poradzic sobie z budowa domu, jesli jeszcze nie ma się stosu gotówki, z której można wszystko opłacic nie patrząc na koszty? Buduję "sam" - znaczy wyszukuję sobie wykonawców do poszczególnych etapów. Kontakty z deweloperem zakończyłem na etapie negocjacji absurdalnie wysokich cen za usługę i materiały - z 7% Vatem wychodziło sporo drożej niż kupiłem samodzielnie w hurtowni (oczywiście też po negocjacjach). Najlepszy wariant (według mnie) to wycieczka do kilku hurtowni budowlanych zostawienie im kopii projektu domu i zebranie po kilku dniach ofert na zaopatrzenie budowy do stanu surowego. Potem macie już wyjściowe ceny do rozmowy z deweloperem - jeśli zaoferuje wam porównywalne lub niższe - jest w porządku (w końcu on bierze więcej niż na jedną budowę więc i upusty ma wieksze), W moim przypadku przy kilku firmach znanych wyszło zawsze drożej niż w hurtowni. Dlatego zapadła decyzja o budowie systemem "gospodarczym" - i jestem na razie bardzo zadowolony - póki co tylko jedna "obsuwa" mi się zdarzyła. A jak chcesz się więcej dowiedzieć o moim budowaniu - kliknij sobie na lika pod moim podpisem - Dziennik budowy - tam masz wszystko krok po kroku. Generalnie dzienniki budowy to kopalnia wiedzy dla zaczynających przygodę z budową domu - ja tam spędziłem dobre 2 miesiące na codziennej lekturze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.04.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 ...no to jak odejmiesz cene dzialki dla tej okolicy to moze cena za dom bedzie bardziej porównywalna z ty co pisze Rydzu/Wiadomo developer "lyka" 20-25%, ale na opust wiecej niz 8-10% to bym nie liczyl.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 08.04.2005 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Dzięki za wyjasnienie - ale czy budowałeś sam, czy z developperem? Ja mam nadzieję, że jak będę budowac z developperem to dostane od niego fakturę na wszystko, czy może lepiej jest zbierać za każdy materiał a od niego tylko za roboziznę? Poczytałam na forum troche przestróg, żeby się nie dac "wykantować" na materiałach. Jestesmy z męzem kompletnymi nowicjuszami, a poza tym zabiegani zawodowo - jak tu poradzic sobie z budowa domu, jesli jeszcze nie ma się stosu gotówki, z której można wszystko opłacic nie patrząc na koszty? Buduję "sam" - znaczy wyszukuję sobie wykonawców do poszczególnych etapów. Kontakty z deweloperem zakończyłem na etapie negocjacji absurdalnie wysokich cen za usługę i materiały - z 7% Vatem wychodziło sporo drożej niż kupiłem samodzielnie w hurtowni (oczywiście też po negocjacjach). Najlepszy wariant (według mnie) to wycieczka do kilku hurtowni budowlanych zostawienie im kopii projektu domu i zebranie po kilku dniach ofert na zaopatrzenie budowy do stanu surowego. Potem macie już wyjściowe ceny do rozmowy z deweloperem - jeśli zaoferuje wam porównywalne lub niższe - jest w porządku (w końcu on bierze więcej niż na jedną budowę więc i upusty ma wieksze), W moim przypadku przy kilku firmach znanych wyszło zawsze drożej niż w hurtowni. Dlatego zapadła decyzja o budowie systemem "gospodarczym" - i jestem na razie bardzo zadowolony - póki co tylko jedna "obsuwa" mi się zdarzyła. A jak chcesz się więcej dowiedzieć o moim budowaniu - kliknij sobie na lika pod moim podpisem - Dziennik budowy - tam masz wszystko krok po kroku. Generalnie dzienniki budowy to kopalnia wiedzy dla zaczynających przygodę z budową domu - ja tam spędziłem dobre 2 miesiące na codziennej lekturze. Pozdrawiam Bardzo dziękuję za odpowiedź - dziennik budowy przestudiuję. Ale prosze jeszcze o pomoc - o co mam pytac prezesa firmy developerskiej na spotkaniu mając takie dane, jak zacytowałam wyżej? Bardzo prosze o radę. Czy mam poprosic o dokładny plan domu - nie wiem - z wykazem JAKIE materiały będą zastosowane do budowy, jaki typ okien, jaka technologia - ja nawet tego nie wiem. O co jeszcze powinnam pytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 08.04.2005 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 ...no to jak odejmiesz cene dzialki dla tej okolicy to moze cena za dom bedzie bardziej porównywalna z ty co pisze Rydzu/ Wiadomo developer "lyka" 20-25%, ale na opust wiecej niz 8-10% to bym nie liczyl. Pozdro J dziękuje za odpowiedż - czy moge prosic jeszcze o podpowiez o co pytac prezesa firmy - skoro wszystko, co wiem o tym domu, to to, dco napisałam w pierwszym poście - o technologie, wykaz materiałów, które będa stosowali etc? Zupełnie nie umiem sie połapac, co jest ważne - pewnie za jakiś czas juz będę zorientowana, ale mam się z tym facetem spotkac za kilka dni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.04.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Najlepiej poprosic o adresy wybudowanych przez niego domów i popytac wlascicieli co sadza o owym panu i jego firmie Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts