Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stalowe szambo

Recommended Posts

Zbiorniki projektuje się na określoną ciecz lub materiał - jak zmieniamy przeznaczenie to nie można mieć pewności ,że spełni wymagania szcególnie w przypadku np. mleko a ścieki ,które działąją bardziej agresywnie na stal więc to nie jest zbyt długotrwałe rozwiązanie - w przyszłości mogą pojawić się problemy.

gruba stal wytrzyma w ziemi nawet ponad 15lat - jesli zbiornik nie przerdzewial do teraz (sprawdz!!!!!) i kosztuje znaczaco mniej niz nowe betonowe (jakies 3tys) to bierz

pzdr

Zależy jak kto na ile czasu ją zaprojektował a po 15 latach może nie chcieć się rozkoywać działko na nowy - zależy jak kto się na to zapatruje.

Bardzo mnie ciekawi następujący temat wszytskie materiały stosowane w budwoanictwie powinny mieć odpowiednie certyfikaty, aprobaty, atesty i czytając posty na temat szamb odnoszę wrażenie że akurat tych urządzeń to nie dotyczy. A co zrobicie gdy jakiś nawiedzony inspektor przy odbiorze budynku każe taki dokument pokazać, co wtedy dacie mu adres stacji benzynowej, z której zbiornik pochodzi albo adres stodoły gościa który robi szamba betonowe?

Wiem że prawdopobieństwo takiego zadrzenia jest minimalne, ale wkurza mnie to że ludzie, którzy mają szamba (nie wszyscy, ale większość moich sąsiadów) albo je wybiera co pół roku albo wcale i nie uwierzę, że mają szamba o wilkości jeziora Bajkał. :evil:

fakt to jest wkurzajace

ja mam na szczescie spokoj bo wody gruntowe wysoko i u sasiadow pewnie tak samo - natomiast moje stalowe musze wymienic bo ma ok. 1.5m3 - to mial byc domek rekreacyjny

no i teraz mam zgryz :cry:

natomiast najbardziej mnie wkurza jak ludziska śmieci wynoszą do lasu za rogiem - co oni tamtedy nie chodza na grzyby????

Ja w zadnym wypadku nie chcę nieszczelnego szamba!!! Po prostu dostałem taka ofertę i się zastanawiam. Miałaby to być stal około pól centymetra. Zbiornik szczelny. Gdyby go jeszcze pomalować jakims lepiszczem z obu stron, może zdałby egzamin. Zatem jeszcze raz - nie chce ani szamba dziurawego ani do wymiany nawet za 15 lat. No to - stal czy nie stal?

• 3 weeks później...