Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niecne praktyki wykonawców

MAK

Recommended Posts

Czy to prawda, że wykonawcy oferujący usługi z materiałami (7%) stosują nastepujący sposób????

Mowią, że mają taki a taki rabat, obciążają na tej podstawie klientów a potem dostają dodatkowy rabat u dostawcy- przez korektę faktury.

Na dodatek mówią, że ponoszą spore koszty zaopatrzenia (załatwiania).

Czy to prawda, że wykonawcy oferujący usługi z materiałami (7%) stosują nastepujący sposób????

Mowią, że mają taki a taki rabat, obciążają na tej podstawie klientów a potem dostają dodatkowy rabat u dostawcy- przez korektę faktury.

Na dodatek mówią, że ponoszą spore koszty zaopatrzenia (załatwiania).

MAK, czy Ty będąc wykonawcą oddawał byś cały wypracowany latami rabat klientom i jeszcze za darmo jeździł po materiały?

Dziwne to Twoje pytanie :roll:

Co Ciebie obchodzi, jaki rabat dostaje wykonawca. Ciebie powinna obchodzić cena końcowa (materiały + usługa).

P.S. było niedawno o tym na forum.

Bardzo nie lubię ,gdy wykonawca ma inwestora za przygłupa co do trzech nie umie zliczyć. Mydli oczy i mataczy ile się da. Można zwyczajnie uczciwie powiedzieć: ja załatwiam materiały, poświęcam na to czas i mój samochód, za to zabieram swój dodatkowy rabat i 10% VAT-u. Do zapłaty dla klienta wyjdzie tyle a tyle. Jak klient uważa, że za drogo, kupuje sam, zużywa swój czas i samochód.

ZBYCHU,

Może dla Ciebie pytanie jest dziwne, ale ja buduje pierwszy dom i dla mnie dziwne nie jest.

Jak inwestor ma się dowiedzieć ile powinny kosztować materiały (lwia część kosztu budowy). Pewnie, że cena rynkowa to taka jaką chce zapłacić klient, ale w tym wypadku klientem to ŚLEPE DZIECKO WE MGLE.

Budowy pierwszego domu nie można porównać do niczego innego, to nie jest pierwsze piwo - bo następne piwo będzie na pewno - a dom mało prawdopodobne!

Moim zdaniem to jest ok, ponieważ firmy żeby przyciągnąć inwestora dają mu rabat (większy, mniejszy zależy na co się godzisz) Tak samo dzieje się z Wykonawcami przyciągają ich dobrym rabatem. Moim zdaniem jak Wykonawca chce się z Tobą dzielić VATem to i tak na tym zyskujesz. Oczywiście jeżeli skończysz budowę i uczciwie powiesz, że na tym zaoszczędziłeś, a Wykonawca nie kombinował na materiałach.

Mam wielu znajomych którzy pracują w firmach i dają rabaty Wykonawcą i wiem, że indywidualnemu Inwestorowi nie są w stanie dać takich samych (takie są reguły firm).

Z tego co się dowiedziałam, jeżeli sam kupisz kocioł z całym osprzętem i wynajmiesz ekipę, która ma to zrobić weźmie o wiele więcej za wykonanie, a Ty nie odliczysz Vatu. Jeżeli wycenią Ci z materiałem możesz na tym zarobić, bo on sobie zarobi na tych procentach których Ty nie wynegocjujesz.

Ja jestem wykonawcą, ale i zarazem inwestorem, więc trochę inaczej patrzę na ten temat (na zasadzie nie rób drugiemu, co tobie nie miłe...).

Co mnie obchodzi, za ile stolarz kupuje drewno na moje schody? Dla mnie jest ważna cena całości i perfekcyjne wykonanie. Jak mnie stać na dany poziom usług, to biorę, jesli nie, szukam dalej.

Co mnie obchodzi jakim samochodem jeździ wykonawca? Jak go stać, to niech sobie jeździ mercem. Ja nikomu nie zaglądam do portfela i nie lubię jak inni to robią.

Rabat jaki wykonawcy mają u dostawców, to pieniądze wkalkulowane w całościową ofertę. Co Wam za różnica, czy wykonawca podaje cenę materiałów ze swoim rabatem i wyższy koszt robocizny, czy podaje cenę materiałów bez rabatu i niższy koszt robocizny, skoro cena końcowa jest taka sama?

Dobry wykonawca szanuje swoją pracę i odpowiednio ją ceni. Nie narzeka przy tym na brak klientów...

jejku - temat juz nie raz byl walkowany i ciagle powraca

MAK - zagladam ci w portfel? Podgladam czy jesz kanapke z szynka czy z mielonka? Gdzie zabierasz rodzine na wczasy - nad morze czy do Hong Kongu? Co mnie to obchodzi i podobnie nie powinno ciebie obchodzic ile ja na Tobie zarabiam i co robie z VAT-em. Jesli uwazasz ze jestem za drogi - idziesz i szukasz innego. Masz prawo wyboru i na dodatek tzw. "wolny rynek"

Czesto jest tak ze Inwestor miast skupic sie na tym co za dana cene otrzymuje cala swa energie (by nie powiedziec zawisc) kieruje na to ile ktos na nim zarobi. Sam zyj i daj zyc innym. Czy podobne pytanie zadajesz idac do salonu samochodowego i szlag cie trafia ze Merc kosztuje tyle a nie tyle co maluch? Masz tam takze prawo wyboru

Sadzilem ze podobne watki juz znikna z Forumm a tu ciagle powracaja jak zly szelag. Wiele jestem w stanie zrozumiec ale tego powracajacego watku jakos ogranac nie moge. Nikt za friko robic Ci nie bedzie - choc zapewne bylaby to najlepsza dla kazdego z Iwestorow sprawa - za grosze i dobrze i jeszcze niech wykonwaca odda ten przeklety VAT.

I na zakonczenie o tym rabacie - omamieni nie raz procentami dajecie sie zlapac na ten najprostszy chwyt marketingowy. Porownujcie cene koncowa i przy okazji co zawiera oferta a nie procenty - one wazne sa przy C2H5(OH)

zalezy ale wahaja sie bardzo czesto w przedziale 3-15% z tendencja spadkowa - cale budownictwo lezy i kwiczy rozlozone przez rzad na lopatki i wszyscy staramy sie jakos przetrwac - na coraz mniejszym zysku

Juz kiedys zauwazono ze na mniejszej marzy mozna miec per saldo wiekszy obrot i tym samym wiekszy zysk.

tu bylo wyliczenie moich marz ale......wykasowalem gdyz to nie ma realnie sensu podawac wszystko dokladnie - zrozumiesz poprzedni moj post - dobrze - nie zropzumiesz - trudno ....

To wszystko musi zapracowac na moj zysk oraz koszty stale zwiazane z zatrudnieniem pracownikow, oplaceniem ZUS-ow srussow i tym podobnych spraw jakimi nas Panstwo uraczylo, odnowienie narzedzi ktore niestety wieczne nie sa, eksploatacja samochodu i wiele wiele wiele innych kosztow o ktorych zapewne nie masz pojecia. STad tak alergicznie reaguje na takie pytania i watki.

Jesli okaze sie ze jestem za drogi gdyz nie biore towaru od byle kmiotka co z oferta wspolpracy do mnie przychodzi oferujac buble za grosze to masz prawo - ZAWSZE masz takie prawo pojsc gdzie indziej.

Wracając do pierwszego postu Maka
, zdarzyło mi się ,że wykonawca nakupił mnóstwo gwoździ(jak wynikało z faktur ok. 100kg), których nie mogłam się doliczyć w materiale ani w pozostałościach. Potem okazało się , że część oddał sprzedawcy z fakturą korygującą. Pieniądze oczywiście zabrał dla siebie. Dla mnie, to zwykłe złodziejstwo.

Wracając do pierwszego postu Maka, zdarzyło mi się ,że wykonawca nakupił mnóstwo gwoździ(jak wynikało z faktur ok. 100kg), których nie mogłam się doliczyć w materiale ani w pozostałościach. Potem okazało się , że część oddał sprzedawcy z fakturą korygującą. Pieniądze oczywiście zabrał dla siebie. Dla mnie, to zwykłe złodziejstwo.

pyrka, ale to, o czym piszesz, to zwykłe złodziejstwo. Nie ma to nijak związku z rabatami :wink:

Winny jest Rząd, bo jest winny, a popieranie mieszkalnictwa to mit, według nich lepiej dotować miejskie slumsy, w których nota bene żyją, jak paczki w maśle, ci którzy pomocy mieszkaniowej wcale nie potrzebują, niż dać ludziom samym rozwiązać swoje problemy mieszkaniowe.

OK, "wiem jak się sprawy mają", ja już do tego tematu nie wracam.

Dziękuję wszyskim za wypowiedzi.

Pozdrawiam

Gość 1950

Mak od tego się zaczyna że ten rynek jest chory. w normalnym kraju jeżeli idziesz do hurtowni to jeżeli nie prowadzisz firmy to nie mówię że nikt Ci nic nie sprzeda, oni Cię tam nawet nie wpuszczą! u nas niestety hurtowinie nie patrzą z kogo żyją, podcinają gałąź na której siedzą.

w niejedniej hurtowini wykonawca uzyskuje 3-5 oczek mniej od klienta indywidualnego.

różnica pomiędzy Tobą a mną jest taka że ty przyjdziesz tam jeden raz (licząc budowę) a ja przychodzę tam ciągle.

a te przygłupy nie chcą tego zmienić bo w przeciwnym wypadku inna hurtownia podkupi klienta indywidualnego.

dlatego nie dziw się że tego typu dyskusje ruszają nas i działają jak czerwona płachta na byka.

chcesz mieć dobrze to weź dobrego sprawdzonego wykonawcę który zrobi Tobie to co chcesz fachowo z dobrych materiałów i zapewni Ci serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. a wszelkie oszczędności na materiałach to oszukiwanie siebie zresztą na fachowości też. i nie niech Cię głowa nie boli o to ile wykonawca ma rabatu. on tak jak Ty też ma na utrzymaniu dom i rodzinę.

a dla Ciebie powinno się liczyć ile zapłacisz za całość i co w tym będziesz miał.