Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na ile da się wykończyć za 100 000 zł

loniu

Recommended Posts

zedgrajewo - to o czym mówisz to jest zapisane w cenie blachodachówki. Ale niech będzie - tak z ciekawości wszystko zliczyłem i wyszło mi 21200zł, tak więc 800zł na uszczelki i wkręty. Chętnie posłucham waszej opini. Przy waszej pomocy będę miał super kosztorys.

O czym jeszcze zapomniałem?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Popatrzcie na topiki o D06. Tam są wstępne wyceny tych, co go budują. Rzędu 100000 złotych całość.

Też mam zamiar zbudować "to" za "tyle"... :wink: powinno się udać.

Znajomy na chacie postawił sobie małą kanadyjkę. Jest sam, więc domek naprawdę mały, 50 m2 parter i 30 ew. po wykończeniu poddasza. Dom kosztował go podobno około 50000 złotych, jak to napisał - "razem z kafelkami"

A ja teraz kupuję działkę (patrz topic) o działce na rogu) i zaczynam ostro liczyć... :wink:

Planuję budowę domu D-29A i same materiały (raczej nie najdroższe) na stan surowy otwarty szacuję na 50tys. Myślę, że przy braku ekstrawagancji w wykończeniu reszta materiałów to kolejne 50tys.(poddasze do późniejszego wykończenia). Pozostaje jeszcze robocizna - sporo zamierzam zrobić sam, ale takie sprawy jak instalacje czy tynki zewnętrzne, obróbki blacharskie rozsądek podpowiada mi zlecić fachowcom. Tak więc 100tys. to zadanie ambitne, aczkolwiek nie niemożliwe. Trzymam kciuki za Was i za siebie!!

Z CIEKAWOŚCIĄ CZYTAM TO CO PISZECIE I UWAŻAM, ŻE ZA 50TYS. DA SIĘ ZROBIĆ NAPRAWDĘ DUŻO. MÓJ DO BĘDZIE MIAŁ WPRAWDZIE 160 M, ALE MA PROSTĄ BRYŁĘ W KSZTAŁCIE LITERY L, JEST BEZ PIWNICY, Z PROSTYM DACHEM POKRYTYM DACHÓWKĄ BITUMICZNĄ, NO I PRZEDE WSZYSTKIM BUDOWANY BĘDZIE METODĄ GOSPODARCZĄ. GDYBY TO BYŁ TEN SAM DOM, ALE Z PIWNICĄ, DACHEM KRYTYM CERAMIKĄ, WYBUDOWANY Z CEGŁY KLINKIEROWEJ, Z KOLUMIENKAMI I INNYMI DUPERELAMI, NO I Z WYNAJMOWANĄ EKIPĄ DO BUDOWY, TO PEWNIE NIE ZMIEŚCIŁABYM SIĘ W 300 TYS. MYŚLĘ, ŻE CZĘSTO PUNKT WIDZENIA BYWA OKREŚLANY PRZEZ PRYZMAT PUNKTU SIEDZENIA. ŻYCZĘ WSZYSTKIM PANOM, BY ZDUDOWALI SWOJE GNIAZDKO JAK NAJTANIEJ A ZA ZAOSZCZĘDZONE PIENIĄDZE KUPILI JAKIŚ DROBIAŻDŻEK SWOIM PANIOM. PA