Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie?

Recommended Posts

Wiadomym nie od niedawna, że tańszy węgiel w exploatacji.

Nie rozumiem tematu. :cry:

Jeśli pracujesz nie w budżetówce, to do węgla musisz zatrudnić palacza. Wtedy nie wychodzi już najtaniej.

Co do kosztów - chyba najlepiej się nastawić że w dalszej perspektywie wszystko będzie pieruńsko drogie. (Na węgiel już planują podatek ekologiczny) i myśleć raczej w kategoriach uciekających kW niż dzisiejszych cen paliw.

pozdr

mam pytanie , na moim osiedlu nie ma gazu zimnego , kazdy ma inne ogrzewanie , każdy chwali swoje ale jeden z moich sasiadów ma pompę ciepła , mowie, że placi rocznie 3000zł za ogrzewanie za cały rok a ma dom 150 m kw. czy to mozliwe , czy ktoś z was zna takie urzadzenie ?

mam pytanie , na moim osiedlu nie ma gazu zimnego , kazdy ma inne ogrzewanie , każdy chwali swoje ale jeden z moich sasiadów ma pompę ciepła , mowie, że placi rocznie 3000zł za ogrzewanie za cały rok a ma dom 150 m kw. czy to mozliwe , czy ktoś z was zna takie urzadzenie ?

3 tys.na rok??? Za pompę ciepła przy 150 mkw??? To gaz butlowy chyba wyjdzie podobnie...Ja za drewno płacę poniżej 1,5tys/rok przy 180mkw.

Ja planuję kominek z płaszczem wodnym (jestem czasowy w ciągu dnia i będę miał możliwość podłożenia co kilka godzin jakiejś szczapki) a jako rezerwę planuję elektryczną przepływówkę np.Kospela. Koszt takiego kociołka to około 2000zł co w porównaniu do kotłowni olejowej czy gazowej na propan wypada wręcz rewelacyjnie-oszczędność na wstępie około 8-10tys.zł Ponieważ zimą wyjeżdżamy sporadycznie to kociołek elektryczny faktycznie pozozstanie tylko rezerwą i koszt ogrzewania rocznego mojego domku (133 pow. użytkowej) planuję też na około 3000zł. Koszt mojej planowanej instalacji a zainstalowania pompy ciepła ... chyba to już nie ta sama "liga cenowa" i z tego co mi się obiło o uszy, to w naszym klimacie pompa nie zawsze zdaje egzamin. Ale może się mylę?

Ja planuję kominek z płaszczem wodnym (jestem czasowy w ciągu dnia i będę miał możliwość podłożenia co kilka godzin jakiejś szczapki) a jako rezerwę planuję elektryczną przepływówkę np.Kospela. Koszt takiego kociołka to około 2000zł co w porównaniu do kotłowni olejowej czy gazowej na propan wypada wręcz rewelacyjnie-oszczędność na wstępie około 8-10tys.zł Ponieważ zimą wyjeżdżamy sporadycznie to kociołek elektryczny faktycznie pozozstanie tylko rezerwą i koszt ogrzewania rocznego mojego domku (133 pow. użytkowej) planuję też na około 3000zł. Koszt mojej planowanej instalacji a zainstalowania pompy ciepła ... chyba to już nie ta sama "liga cenowa" i z tego co mi się obiło o uszy, to w naszym klimacie pompa nie zawsze zdaje egzamin. Ale może się mylę?

A wiesz ,że kospel wypuścił nowe zabawki z 6 grzałkami? Już nie epco tylko ekco- na pewno oszczędniejsze-bo większa modulacja 6 stopniowa.A dodatkowo w wersji z pogodówką i priorytetem cwu.Np i najważniejsze: niewiele droższe.

• 1 month później...
Witam po raz pierwszy i od razu małe pytanko - nie wiedziałem gdzie je umieścić a nie chciałem otwierać nowego tematu - czy wie ktoś jakie wymiary musi posiadać pomieszczenie gospodarcze w którym będzie zainstalowany piec węglowy,czy jest to w ogóle ograniczona przepisami.pozd.

jakie wymiary musi posiadać pomieszczenie gospodarcze w którym będzie zainstalowany piec węglowy,czy jest to w ogóle ograniczona przepisami.pozd.

W ostatnim "Ładnym Domu" były opisane przepisy kotłowni na paliwa stałe. O ile dobrze pamiętam to musi być wolna przestrzeń przed piecem ok. 2m za piecem odległość od ściany 0,75 m po bokach 1m. No i powinno być też trochę miejsca na węgiel i chyba kratka ściekowa. Najlepiej przeczytaj w "Ładnym Domu"

Ja juz kiedys pisałem o moim ciepłym domu w wątku o zuzyciu gazu, gdzie wszystkie przegrody (z wyjątkiem okien i drzwi) mają wspolczynnik k 0,16 lub mniej. Za gaz ziemny w sezonie zimowym za c.o. zapłaciłem mniej niz 500 zł. Zuzyłem najwyzej 3m3. drewna za powiedzmy 300 zł. Łączny koszt ogrzewania w całym sezonie wyniosł mnie nie wiecej niz 800 zł. Gdybym grzał innym zrodlem zapłaciłbym troche wiecej, ale tez kwotowo niewiele.

Moze wiec lepiej zastanowic sie nad budową bardzo oszczednego, co nie znaczy, że znacznie drozszego, domu?

• 3 weeks później...
Moim zdaniem najbardziej ekonomiczne (stosunek kosztów budowy do kosztow eksploatacji)

kominek z płaszczem + solar

lub

kominek z DGP + solar do ciepłej wody

zaleznie od powierzchni do ogrzania

Masz takie rozwiązanie czy teoretyzujesz ??

Solary w naszych warunkach klimatycznych są efektywne max 5 miesięcy w roku, jak w pozostałe miesiace zamierzasz grzać CWU ??

Kominek jako podstawowe źródło ciepła w domu - bezsens.

Po pierwsze kotłownia w salonie i po 2 sezonach masz dość "ostrożnego palenia" wynoszenia popiołu, "delikatnego wnoszenia do salonu drewna", mycia szyby i rozchwianych temperatur w domu. Pomieszczenia usyfione po 3 latach.

Musi być podstawowe żródło ciepła oparte o solidny piec, obojętne na jakie paliwo.