nahiba 04.04.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 WitamCzy moglibyście podzielić się swoją wiedzą nt. jakie wybrać ogrzewanie (węglowe/olejowe)? Chodzi mi o koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.04.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Pamiętaj że luksus kosztuje im mniej pracy własnej przy obsłudze kotłowni tym koszty eksploatacji są większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 05.04.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Czy po ostanich propozycjach naszych ustwodawców dotyczacych wyrówania akcyzy na olej opałowy i napędowy powienienś mieć wątpliwosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 07.04.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Wiadomym nie od niedawna, że tańszy węgiel w exploatacji. Nie rozumiem tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 07.04.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Wiadomym nie od niedawna, że tańszy węgiel w exploatacji. Nie rozumiem tematu. Dokładnie, to tak jakby pytać: taniej kupię malucha czy lexusa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 07.04.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Wiadomym nie od niedawna, że tańszy węgiel w exploatacji. Nie rozumiem tematu. Jeśli pracujesz nie w budżetówce, to do węgla musisz zatrudnić palacza. Wtedy nie wychodzi już najtaniej. Co do kosztów - chyba najlepiej się nastawić że w dalszej perspektywie wszystko będzie pieruńsko drogie. (Na węgiel już planują podatek ekologiczny) i myśleć raczej w kategoriach uciekających kW niż dzisiejszych cen paliw. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1961 12.04.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 mam pytanie , na moim osiedlu nie ma gazu zimnego , kazdy ma inne ogrzewanie , każdy chwali swoje ale jeden z moich sasiadów ma pompę ciepła , mowie, że placi rocznie 3000zł za ogrzewanie za cały rok a ma dom 150 m kw. czy to mozliwe , czy ktoś z was zna takie urzadzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 12.04.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Możliwe, "urządzenie" znam, bo mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 12.04.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Najpierw napisz jaki masz dom, z czego zbudowany, ile metrów, jakie masz media, czy masz kominek, jaki tryb życia prowadzisz itd, itp.Po zebraniu wszystkich danych możesz liczyć na bliżej sprecyzowane podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1961 12.04.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 myślę jednak, że jaki dom to nie ma znaczenie przecież chodzi o cene jednostkową dżula lub KW cena zakupu urządzenie to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.04.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 mam pytanie , na moim osiedlu nie ma gazu zimnego , kazdy ma inne ogrzewanie , każdy chwali swoje ale jeden z moich sasiadów ma pompę ciepła , mowie, że placi rocznie 3000zł za ogrzewanie za cały rok a ma dom 150 m kw. czy to mozliwe , czy ktoś z was zna takie urzadzenie ? 3 tys.na rok??? Za pompę ciepła przy 150 mkw??? To gaz butlowy chyba wyjdzie podobnie...Ja za drewno płacę poniżej 1,5tys/rok przy 180mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor71 12.04.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Ja planuję kominek z płaszczem wodnym (jestem czasowy w ciągu dnia i będę miał możliwość podłożenia co kilka godzin jakiejś szczapki) a jako rezerwę planuję elektryczną przepływówkę np.Kospela. Koszt takiego kociołka to około 2000zł co w porównaniu do kotłowni olejowej czy gazowej na propan wypada wręcz rewelacyjnie-oszczędność na wstępie około 8-10tys.zł Ponieważ zimą wyjeżdżamy sporadycznie to kociołek elektryczny faktycznie pozozstanie tylko rezerwą i koszt ogrzewania rocznego mojego domku (133 pow. użytkowej) planuję też na około 3000zł. Koszt mojej planowanej instalacji a zainstalowania pompy ciepła ... chyba to już nie ta sama "liga cenowa" i z tego co mi się obiło o uszy, to w naszym klimacie pompa nie zawsze zdaje egzamin. Ale może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.04.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Ja planuję kominek z płaszczem wodnym (jestem czasowy w ciągu dnia i będę miał możliwość podłożenia co kilka godzin jakiejś szczapki) a jako rezerwę planuję elektryczną przepływówkę np.Kospela. Koszt takiego kociołka to około 2000zł co w porównaniu do kotłowni olejowej czy gazowej na propan wypada wręcz rewelacyjnie-oszczędność na wstępie około 8-10tys.zł Ponieważ zimą wyjeżdżamy sporadycznie to kociołek elektryczny faktycznie pozozstanie tylko rezerwą i koszt ogrzewania rocznego mojego domku (133 pow. użytkowej) planuję też na około 3000zł. Koszt mojej planowanej instalacji a zainstalowania pompy ciepła ... chyba to już nie ta sama "liga cenowa" i z tego co mi się obiło o uszy, to w naszym klimacie pompa nie zawsze zdaje egzamin. Ale może się mylę? A wiesz ,że kospel wypuścił nowe zabawki z 6 grzałkami? Już nie epco tylko ekco- na pewno oszczędniejsze-bo większa modulacja 6 stopniowa.A dodatkowo w wersji z pogodówką i priorytetem cwu.Np i najważniejsze: niewiele droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 06.06.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Witam po raz pierwszy i od razu małe pytanko - nie wiedziałem gdzie je umieścić a nie chciałem otwierać nowego tematu - czy wie ktoś jakie wymiary musi posiadać pomieszczenie gospodarcze w którym będzie zainstalowany piec węglowy,czy jest to w ogóle ograniczona przepisami.pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 07.06.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 jakie wymiary musi posiadać pomieszczenie gospodarcze w którym będzie zainstalowany piec węglowy,czy jest to w ogóle ograniczona przepisami.pozd. W ostatnim "Ładnym Domu" były opisane przepisy kotłowni na paliwa stałe. O ile dobrze pamiętam to musi być wolna przestrzeń przed piecem ok. 2m za piecem odległość od ściany 0,75 m po bokach 1m. No i powinno być też trochę miejsca na węgiel i chyba kratka ściekowa. Najlepiej przeczytaj w "Ładnym Domu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.06.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Omijaj jak ognia propan - butanu z dzierżawionego zbiornika.Jak nie gaz przewodowy to tylko własny zbiornik i propan - butan.Olej drogi jak gaz z butli. Idź w stronę groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 07.06.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Ja juz kiedys pisałem o moim ciepłym domu w wątku o zuzyciu gazu, gdzie wszystkie przegrody (z wyjątkiem okien i drzwi) mają wspolczynnik k 0,16 lub mniej. Za gaz ziemny w sezonie zimowym za c.o. zapłaciłem mniej niz 500 zł. Zuzyłem najwyzej 3m3. drewna za powiedzmy 300 zł. Łączny koszt ogrzewania w całym sezonie wyniosł mnie nie wiecej niz 800 zł. Gdybym grzał innym zrodlem zapłaciłbym troche wiecej, ale tez kwotowo niewiele. Moze wiec lepiej zastanowic sie nad budową bardzo oszczednego, co nie znaczy, że znacznie drozszego, domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 25.06.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Moim zdaniem najbardziej ekonomiczne (stosunek kosztów budowy do kosztow eksploatacji) kominek z płaszczem + solarlubkominek z DGP + solar do ciepłej wodyzaleznie od powierzchni do ogrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.06.2005 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Moim zdaniem najbardziej ekonomiczne (stosunek kosztów budowy do kosztow eksploatacji) kominek z płaszczem + solar lub kominek z DGP + solar do ciepłej wody zaleznie od powierzchni do ogrzania Masz takie rozwiązanie czy teoretyzujesz ?? Solary w naszych warunkach klimatycznych są efektywne max 5 miesięcy w roku, jak w pozostałe miesiace zamierzasz grzać CWU ?? Kominek jako podstawowe źródło ciepła w domu - bezsens. Po pierwsze kotłownia w salonie i po 2 sezonach masz dość "ostrożnego palenia" wynoszenia popiołu, "delikatnego wnoszenia do salonu drewna", mycia szyby i rozchwianych temperatur w domu. Pomieszczenia usyfione po 3 latach. Musi być podstawowe żródło ciepła oparte o solidny piec, obojętne na jakie paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 1961 przeczytaj dobrze co jest napisane pod Twoim nickiem:) popatrz jak działa ta opcja zakup pompy to wydatek 30000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts