mario_pa 04.04.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Witam, Mam przygotowany projekt domu (pow. 260m2). Zanim ew. wystąpię o pozwolenie na budowę chciałbym sprawdzić przewidywane /orientacyjne koszty budowy. Wtedy pewnie podejmę decyzję o budowie lub szukaniu nowego projektu odpowiednio tańszego. Stąd moje pytanie, ile kosztuje przygotowanie takiego kosztorysu?Chciałbym poznać szczególnie koszty na etapach stanu surowego otwartego, zamkniętego, etc.- fundament, parter, - dach bez dachówki (deskowanie, papa,..)- etc..- oczywiście dobrze byłoby znać koszty całkowite, ale przecież to i tak się zmieni do chwili, gdy ewentualnie doszedłbym do tego etapu budowy. PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIPI 27.04.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Koszt kosztorysu wykonanego w programie kosztorysowym to ok. 1,50-2,00 zł za każdy pozycję kosztorysową. Za dokonywanie obmiarów pobierane są dodatkowe opłaty. Na domek wychodzi ok. 400 pozycji.Jeśli chodzi o koszt budowy 260 m2 domu zacznij liczyć od 300 000,00 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 28.04.2005 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Wydaje mi sie , ze jakies ogolne zestawienie materialow byc przy projekcie powinno . Na tej podstawie mozesz co nieco policzyc . W moim projekcie jest cos takiego. Co prawda jeszcze sie ostatecznie nie zdecydowalam na konkretny projekt , ale te zestawienia tam czytalam. Nie wiem czy to jest w kazdym biurze. Poza tym jak bedziesz wszystko robil przy pomocy ekip , za ktore trzeba przeciez slon placic , to musisz liczyc sie z naprawde duzym wydatkiem. To duzy dom. Moj projekt podchodzi pod 200 m2 i wydaje mi sie to duzo, wciaz mysle .A tak wogole to tu jest duzo informacji , czytaj szukaj. Ja teraz prawie nic innego nie robie , caly czas tu sie poduczam , mysle , ze warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 28.04.2005 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Teraz juz wiem , ze mowilam o tzw. slepym koztorysie. Warto jednak umiec czytac. Co zrobic jednak kiedy zaczynam sobie uswiadamiac jak malo o budowaniu wiem , jak ja ten dom zbuduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 28.04.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 jak ja ten dom zbuduje? proponuje za kosztorys szczegolowy kwote 500 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 28.04.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Dziekuje , jeszcze to potrwa , ale niewykluczone , ze sie odezwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.04.2005 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Jeśli chodzi o koszt budowy 260 m2 domu zacznij liczyć od 300 000,00 zł. Oczywiście za stan surowy zamknięty. Moj projekt podchodzi pod 200 m2 i wydaje mi sie to duzo, wciaz mysle .A tak wogole to tu jest duzo informacji , czytaj szukaj. Ja teraz prawie nic innego nie robie , caly czas tu sie poduczam , mysle , ze warto . Do jakiego projektu się przymierzasz? "Czytaj szukaj" - Niestety dzień jest na to za krótki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 29.04.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Ja sie przymierzam do jednego z projektow z boducha http://www.boduch.pl/info.php?id=117&strona=rzuty albo http://www.boduch.pl/info.php?id=126&strona=rzuty , chyba pomiedzy tymi wybiore, ale wciaz szukamy dzialki , wiec z projektem mamy czas , a szukam bo lubie miec wszystko zaplanowane wczesniej , mysle tu i o projekcie , o materialach, staram sie myslec o wszystkim. a ty o jakim projekcie myslisz mario_pa? odezwij sie jesli szulamy czegos podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.04.2005 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Ja sie przymierzam do jednego z projektow z boducha http://www.boduch.pl/info.php?id=117&strona=rzuty albo http://www.boduch.pl/info.php?id=126&strona=rzuty , chyba pomiedzy tymi wybiore, ale wciaz szukamy dzialki , wiec z projektem mamy czas , a szukam bo lubie miec wszystko zaplanowane wczesniej , mysle tu i o projekcie , o materialach, staram sie myslec o wszystkim. a ty o jakim projekcie myslisz mario_pa? odezwij sie jesli szulamy czegos podobnego. Projekt mam zrobiony (indywidualny) już prawie rok, ale to są chyba tylko drogie marzenia - ok. 270 m2 pow. użytkowej. Szacowałbym koszt budowy do stanu: sciany, zrobiony dach, okna na minimum 200 000 PLN, bez żadnych prac wewnątrz. Na 90 % rezygnujemy z tego projektu i szukamy czegoś odmiennego od tradycyjnych projektów typu dom parterowy, użytkowe poddasze dach kopertowy, etc. Nie chce być niewolnikiem kosztów budowy. Wniosek z przemyśleń ostatniego miesiąca - nowy projekt 180m2 do 200m2 z garażem MAKYSMALNIE. Link do jakiejś mojej dyskusji. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=626596#626596 Miałem na onecie rysunki z projektu, ale je wcięło, zostały tylko 2. Pozdr/MP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.04.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Aco sadzisz o tym http://www.domywstylu.pl/projekt_rzut.asp?id=467&action=parter&view=normal&ver=DR , DLA MNIE TRZEBA DOROBIC GARAZ , ZAMIENIC POKOJ 8.9 M NA LAZIENKE , tyle by bylo zmian , mysle , ze ktorys z tych 3 wybiore. Ten jest naprawde bardzo prosty , bo i dach prosty , calosc w prostokacie , a z tego co tu ludzie mowia takie sa tanie w budowie .Co myslisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 30.04.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Kosztorysantów szukałem na podstawie książki telefonicznej w kończącym się tygodniu, a więc jestem na świeżo. Dwóch (jeden z Piaseczna, a drugi z Nowej Iwicznej) powiedzieli dokładnie to samo: 1000,- PLN + VAT (jeżeli chciałbym f-rę). Był jeden co wspominał o stawce "od pozycji", ale z takimi nie rozmawiam, bo to kupowanie kota w worku. Finalnie znalazłem gościa, który zrobi mi kosztorys za 600,- PLN (bez f-ry) i przeprowadzi swego rodzaju weryfikację projektu (indywidualny). Już poświęcił mi nieco czasu telefonicznie i kiedy zawiozłem mu projekt, aby wyjaśnić moje wątpliwości. Zgodził się też na wycenę wariantów w miejscach, które wskazałem. Efekt jego pracy zobaczę zaraz po długim weekendzie.Jedyny minus, to że muszę jeździć na daleki Żoliborz. Mieszkam na Ursynowie i do Piaseczna czy Nowej Iwicznej jest mi zdecydowanie bliżej - dlatego tam zaczynałem szukać. Pozdrawiam. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.04.2005 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Aco sadzisz o tym http://www.domywstylu.pl/projekt_rzut.asp?id=467&action=parter&view=normal&ver=DR , DLA MNIE TRZEBA DOROBIC GARAZ , ZAMIENIC POKOJ 8.9 M NA LAZIENKE , tyle by bylo zmian , mysle , ze ktorys z tych 3 wybiore. Ten jest naprawde bardzo prosty , bo i dach prosty , calosc w prostokacie , a z tego co tu ludzie mowia takie sa tanie w budowie .Co myslisz? B. dobrze wyglądałby na dużej działce. Z pewnością jest dużo tańszy od projektów Boducha. Które w moim odczuciu są przekombinowane. Biorąc pod uwage ilość zmian sugerowałbym projekt indywidualny. Mam kilka fotek domów, które są co prawda z niewielkim poddaszem, ale doskonale się prezentują. Chyba większość funkcji jest w nich na parterze. Nie są to typowe tradycyjne dworki, których już mam dość i sam sobie taki poniekad zaprojektowałem. Niestety nie stać mnie chyba na moje marzenia i znowu się przed nami pojawia problem wyboru projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.04.2005 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Finalnie znalazłem gościa, który zrobi mi kosztorys za 600,- PLN (bez f-ry) i przeprowadzi swego rodzaju weryfikację projektu (indywidualny). Już poświęcił mi nieco czasu telefonicznie i kiedy zawiozłem mu projekt, aby wyjaśnić moje wątpliwości. Zgodził się też na wycenę wariantów w miejscach, które wskazałem. Efekt jego pracy zobaczę zaraz po długim weekendzie. Pozdrawiam. Maciek Dzieki za informację, bo trochę odbiegliśmy od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.04.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 To ja odciagnelam Was , wlasciwie nas od tematu , przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komeniusz 03.05.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Proponuję cenę za wykonanie kosztorysu 450,00 zł - stan surowy zamknięty.Moje namiary kom. (0) 505 645 728 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 04.05.2005 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Proponuję cenę za wykonanie kosztorysu 450,00 zł - stan surowy zamknięty. Moje namiary kom. (0) 505 645 728 Dzieki za kontakt, dodaje do spisu telefonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 06.05.2005 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Witam !!!! Mario_pa nie przesadzaj i nie strasz przyszłych inwestorów kwotą 300 tys za stan surowy zamkniety . Czasami na tym forum zamiast otrzymywać realne informacje o kosztach mozna dostac takie bzdury i zniechęcić się do budowy . Bzdury i jeszcze raz bzdury piszesz . Ogólnie wiadomo ze stan surowy to około 30 % całej inwestycji . To dom 260 m według twoich wyliczeń musiałby kosztować milion zł ??????????? Bardzo ciekawe . Oczywiście jak będziesz chciał tyle wydać to twoja sprawa . D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.05.2005 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Witam !!!! Mario_pa nie przesadzaj i nie strasz przyszłych inwestorów kwotą 300 tys za stan surowy zamkniety . To dom 260 m według twoich wyliczeń musiałby kosztować milion zł ??????????? Bardzo ciekawe . Oczywiście jak będziesz chciał tyle wydać to twoja sprawa. D.RZ A jak ktoś nie ma działki to myslisz, że ile zapłaci, mniej. Nie mówię o jakimś małym domku, tylko DOMU. Zgadzam się że 300.000 za sam stan surowy to przesada, ale czy bzdury. Wystarczy doliczyć do stanu surowego zamkniętego koszty działki i mediów i mamy 300 KPLN jak znalazł: - 100.000 - do stanu z dachem przykrytym papa (oczywiscie dotyczy domu 260 m2) - 100.000 - okna + dachówka + ocieplenie (spod grubego palca) - 15.000 media (ok. 4000 za sztuke) + np. 80.000 - działka 900 m2 - jesli ktoś jej nie ma. Ja mam, ale tyle musiałbm za taką teraz zapłacić. 300.000 za sam dom - nierealne. Ja nikogo nie straszę, sam mam obiekcje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 06.05.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Witam !!!! 100.000 za okna ,dachówkę i ocieplenie ?????????????/ dachówka to po ile ma niby być ???? bo nawet po 50zł to wychodzi 260 x 50 = 13 tyś okna po ile bo ja mysle ze góra 30 tyś no chyba że ktoś chce ze złoconymi ramami .......... A liczenie działki nie ma sensu bo jedna ma 6 arów a druga 2 ha ,jedna jest w beznadziejnym miejscu inna ma super lokalizację . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.05.2005 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Witam !!!! 100.000 za okna ,dachówkę i ocieplenie ?????????????/ dachówka to po ile ma niby być ???? bo nawet po 50zł to wychodzi 260 x 50 = 13 tyś okna po ile bo ja mysle ze góra 30 tyś no chyba że ktoś chce ze złoconymi ramami .......... pozdrawiam D.RZ Okna - zgadzam się. Może byłem nieprecyzyjny - 100.000 za okna+dach z robotą+ocieplenie poddasza i G-K. Myślę że starczy. Dachówka - dlaczego liczysz 260 m2 (to nie pow. domu). Niestety byłem nierozsądny tworząc założenia do projektu. Budynek wyszedł 16,5m na 13,5 (trochę mniej bo nie jest prostokątem). Do tego okap +0.60m z każdej strony => ~ 17,5m x 14,5 m = 254 m2 w rzucie poziomym *1,4 (wynika z kąta nachylenia dachu) = 355 m2. A wykończenia dachowe, rynny, jakieś dodatki, robota. Z nimi może być jak z dodatkami do glazury, które mogą kosztować drugie tyle. Optymistycznie licząc dach to 50.ooo pln. Tym bardziej kosztorys jest wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts