magdatomek 04.04.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 Witam. Jestem zmuszony do postawienia ścianek działowych na poddaszu z lekkiego materiału. W pierwszej chwili myślałem o kartongipsie ale z tym jest dużo zabawy no i troszkę wydatków. Biorąc pod uwagę beton komórkowy trzeba jeszcze doliczyc tynk ale czy opinie krążce o "rakotwórczości" troszkę mnie przerażają. Ytong odpada z powodu ciężaru. Pomóżcie co robić! Co bedzie tańsze i lepsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 05.04.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Rakotwórczość bk? Skąd masz te informacje? Ja mam z tego cały dom. Czy mam się już zacząć bać? Czegóż to ludzie nie wymyślą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 05.04.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Jesli Ytong odpada z powodu ciężaru to jaki beton chcesz tam włożyć ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 05.04.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 O rakotwórczości zapomnij. BK jest za to głośny. A może wylej zbrojoną belkę wysokości kilkunastu centymetró i na to pełna cegła. Będzie i cicho i mocno lecz trochę ciężej. Do przekonsultowania z konstruktorem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.04.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A dlaczego Ytong jest za ciężki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 05.04.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 To ja też zapytam jesli nie Ytong to co skoro Ytong to nazwaz najpopularniejszego BK Rakotwórczy to z czego ja chę budować rodzine wytruć czy może zmienić technologię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.04.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 To ja też zapytam jesli nie Ytong to co skoro Ytong to nazwaz najpopularniejszego BK Rakotwórczy to z czego ja chę budować rodzine wytruć czy może zmienić technologię Wydawało mi się zawsze że najpopularniejszy BK to BK, Y jest dla wielu zbyt drogi ale faktycznie nie wiem co może być lżejsze, jeśli GK odpada? Może ścianka z desek? tylko to też nie za dobra izolacja dźwękowa, jak dasz wygłuszenie to podnoci cenę itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 05.04.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Rafałek ja wiem że BK to BK ale jeśli chodzi o nazwę bloczków to już nie raz się spotkałma że BK kojarzy się ludziom z Ytongiem. Nawet jak ktoś mnie pyta z czego będziemy budować a ja odpowiadam że BK solbet to jest krótka konsternacja a potem a to taki Ytong To jest chyba podobnie jak z pampersami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.04.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 No tak, zbyt dosłownie wziąłem twoją odpowiedź. U mnie to by powiedzieli, że z siporeksu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 05.04.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A u mnie by powiedzieli, że z pustaków. A pustak to przecież całkiem coś innego niż bk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 05.04.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Jeżeli Ytong w odmianie 350 czy 400 jest za ciężki a GK odpada,to zostają już tylko plastikowe zasłonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 06.04.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 O rakotwórczości zapomnij. BK jest za to głośny. A może wylej zbrojoną belkę wysokości kilkunastu centymetró i na to pełna cegła. Będzie i cicho i mocno lecz trochę ciężej. Do przekonsultowania z konstruktorem. Pozdrawiam nurni, naprawdę liczysz na to, że nikt takiej rady nie weźmie poważnie ? A jeśli magdatomek podchwycą pomysł a jakiś wykonawca im to bezmyślnie zrealizuje to pokryjesz straty ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.04.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 zibi2 zauważ tylko, że nurni polecił przekonsultować to z konstruktorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 06.04.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 W tym przypadku konstruktor już się wypowiedział - ma być z kartongipsu (nawet Ytong jest "za ciężki"). A magdatomek nie chcą kartongipsu i szukają czegoś w zamian bez kolejnej wizyty u konstruktora i ponoszenia kosztów wzmacniania stropu. Powiem tak: pomysł z belką i cegłami (wersja w poprzek belek Terivy) wygląda tak sensownie że zacząłem go rozważać u siebie. Szybkie podliczenie ciężaru takiej ścianki (ok 40x więcej niż przepisowe 150kg/m2) wyleczyło mnie z tego. A wyobraziłem sobie kogoś komu przemówi do wyobraźni taka ścianka w poprzek belek Terivy i zabraknie rozsądku i chęci aby to sprawdzić.... Szczególnie że ktoś doświadczony z Forum tak radzi i widać w tej radzie rękę praktyka, który już niejedną taką ściankę postawił i przecież się nie zawaliło. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts