Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy - dobry wybór?

Recommended Posts

Witam. Jestem zmuszony do postawienia ścianek działowych na poddaszu z lekkiego materiału. W pierwszej chwili myślałem o kartongipsie ale z tym jest dużo zabawy no i troszkę wydatków. Biorąc pod uwagę beton komórkowy trzeba jeszcze doliczyc tynk ale czy opinie krążce o "rakotwórczości" troszkę mnie przerażają. Ytong odpada z powodu ciężaru. Pomóżcie co robić! Co bedzie tańsze i lepsze. Pozdrawiam.

To ja też zapytam jesli nie Ytong to co skoro Ytong to nazwaz najpopularniejszego BK :roll: :o

Rakotwórczy to z czego ja chę budować rodzine wytruć czy może zmienić technologię :roll: :o :wink: :D

Wydawało mi się zawsze że najpopularniejszy BK to BK, Y jest dla wielu zbyt drogi ale faktycznie nie wiem co może być lżejsze, jeśli GK odpada? Może ścianka z desek? tylko to też nie za dobra izolacja dźwękowa, jak dasz wygłuszenie to podnoci cenę itd... :roll:

Rafałek ja wiem że BK to BK ale jeśli chodzi o nazwę bloczków to już nie raz się spotkałma że BK kojarzy się ludziom z Ytongiem.

Nawet jak ktoś mnie pyta z czego będziemy budować a ja odpowiadam że BK solbet to jest krótka konsternacja a potem a to taki Ytong :wink: :)

To jest chyba podobnie jak z pampersami :wink: :)

O rakotwórczości zapomnij. :o :o

BK jest za to głośny. A może wylej zbrojoną belkę wysokości kilkunastu centymetró i na to pełna cegła. Będzie i cicho i mocno lecz trochę ciężej.

Do przekonsultowania z konstruktorem.

Pozdrawiam

nurni, naprawdę liczysz na to, że nikt takiej rady nie weźmie poważnie ?

A jeśli magdatomek podchwycą pomysł a jakiś wykonawca im to bezmyślnie zrealizuje to pokryjesz straty ?

pozdr

W tym przypadku konstruktor już się wypowiedział - ma być z kartongipsu (nawet Ytong jest "za ciężki"). A magdatomek nie chcą kartongipsu i szukają czegoś w zamian bez kolejnej wizyty u konstruktora i ponoszenia kosztów wzmacniania stropu.

Powiem tak: pomysł z belką i cegłami (wersja w poprzek belek Terivy) wygląda tak sensownie że zacząłem go rozważać u siebie. Szybkie podliczenie ciężaru takiej ścianki (ok 40x więcej niż przepisowe 150kg/m2) wyleczyło mnie z tego.

A wyobraziłem sobie kogoś komu przemówi do wyobraźni taka ścianka w poprzek belek Terivy i zabraknie rozsądku i chęci aby to sprawdzić.... Szczególnie że ktoś doświadczony z Forum tak radzi i widać w tej radzie rękę praktyka, który już niejedną taką ściankę postawił i przecież się nie zawaliło.

pozdr