Gość 05.04.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 mam juz wieeele lat taka ksuiazeczkew zwiazku z budowa domu chce ja zlikwidowac, bo licze na tak zwany bonuspytanie- kiedy mam to zlikwidowac teraz?przed rozpoczeciem?czy w trakcie?czy po zakonczeniu budowy juz mi nie chodzi o to zeby wyciagnac maximum, tylko ogolnie o to co musze pokazac w PKO, alby dostac swoje pieniadze z tzw premia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.04.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Bonusy i premie dostaja Ci, którzy maja zaawansowana budowe w co najmniej 30%, potwierdzonych przez kierownika budowy na pismie ( musisz dostarczyc jako zalacznik ).PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.04.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Te 30 % to tak mniej więcej jak będziesz w trakcie wylewania stropu. Przynajmniej u nas tak było - kierownik wypisał stosowne oświadczenie, które razem z książeczką złożyliśmy w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.04.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 super dzieki teraz juz cos wiem bo zastanawialem sie wlasnie ,czy przypadkiem jak przed rozpoczeciem budowy nie zglosze sie po kase to mi portem nei powiedza, ze juz po fakcie i skoro sie juz tak zaawansowalem bez ich kasy to widac mi nei potrzebna byla czyli jest spoko wiec na razie nie musze kompletnie nic robic tylko czekac az bede mial strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 05.04.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś się jak najszybciej, zanim się nie rozmyślą (ONI)Pomysł zlikwidowania premii wraca jak bumerang za każdym razem, gdy w budźecie brakuje...Teraz dają, więc bierz i uciekaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.04.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 a czy na remont mieszkania tez przysluguje premia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 05.04.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Bonusy i premie dostaja Ci, którzy maja zaawansowana budowe w co najmniej 30%, potwierdzonych przez kierownika budowy na pismie Z tego ca ja wiem to nie 30% a co najmniej 20%. Dz.U. nr 127, poz.1090 z dnia 27 lipca 2002r. "Art. 3a. 1. Na wniosek właściciela książeczki mieszkaniowej, przed dokonaniem czynności wymienionych w art. 3 ust. 1, premia gwarancyjna może być: 1) wypłacona właścicielowi książeczki mieszkaniowej w przypadku zaawansowania: a) budowy własnego domu jednorodzinnego, w wysokości co najmniej 20% jego wartości kosztorysowej, (...)" A teraz informacje z banku, co należy dostarczyć: 1. oryginał pozwolenia na budowę, 2. bieżący wyciąg z księgi wieczystej, 3. zaświadczenie kierownika budowy o stopniu zaawansowania budowy, i jeżeli książeczka była zarejestrowana w spółdzielni to należy ją wyrejestrować. Czas oczekiwania na pieniądze ok.2 tygodnie (przynajmniej tam gdzie się dowiadywałem.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 05.04.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A jakiej wysokości są te premie i bonusy?Jak się nie buduje, to nie można dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 05.04.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Mam podobne informacje do Rocky.W poniedziałek dzwoniłam do oddziału banku i tak mnie poinformowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 05.04.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A jakiej wysokości są te premie i bonusy? Jak się nie buduje, to nie można dostać? Można, w takich wypadkach: "Art. 3. 1. Właścicielom książeczek mieszkaniowych przysługuje premia gwarancyjna w związku z dokonaniem jednej z następujących czynności: 1)uzyskaniem spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego lub prawa odrębnej własności lokalu mieszkalnego w spółdzielni mieszkaniowej, z wyłączeniem uzyskania prawa odrębnej własności w trybie art. 39 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 4, poz. 27, Nr 57, poz. 601 i Nr 154, poz. 1802), zwanej dalej "ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych", 2)nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, z wyjątkiem nabycia tego prawa w części ułamkowej, 3)nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, własności lokalu mieszkalnego, stanowiącego odrębną nieruchomość, lub domu jednorodzinnego, z wyjątkiem nabycia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na zasadach współwłasności w częściach ułamkowych, 4)przystąpieniem do użytkowania wybudowanego własnego domu jednorodzinnego na warunkach określonych odrębnymi przepisami, 5)uzyskaniem własności domu jednorodzinnego lub odrębnej własności lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, w związku z wykonaniem umowy zobowiązującej właściciela gruntu do wybudowania na tym gruncie domu jednorodzinnego lub budynku wielorodzinnego, bądź w związku z budową budynku wielorodzinnego na gruncie stanowiącym własność właściciela książeczki mieszkaniowej, 6)uzyskaniem odrębnej własności lokalu mieszkalnego powstałego w drodze przebudowy, nadbudowy lub rozbudowy budynku mieszkalnego, bądź pomieszczeń niemieszkalnych, 7)uzyskaniem własności domu jednorodzinnego lub odrębnej własności lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, wybudowanym przez spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia na jej członków własności domów jednorodzinnych lub lokali mieszkalnych w budynku wielorodzinnym, 8)wpłaceniem kaucji zabezpieczającej pokrycie należności z tytułu najmu lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, w wysokości przekraczającej 3% wartości odtworzeniowej lokalu, którego budowa była finansowana przy udziale kredytu zaciągniętego w Banku Gospodarstwa Krajowego ze środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego, 9)zawarciem przez osobę trzecią umowy najmu lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, którego budowa była finansowana przy udziale kredytu zaciągniętego w Banku Gospodarstwa Krajowego ze środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego, połączonym z dokonaniem przez właściciela książeczki mieszkaniowej wpłaty na podstawie umowy, o której mowa w art. 29 ustawy z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1070, z 2001 r. Nr 4, poz. 27, Nr 16, poz. 167 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 25, poz. 253), w wysokości nie niższej niż 20% ostatecznych kosztów budowy przypadających na dany lokal mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.04.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Rocky Te 20% to jak przedstawisz kosztorys, a tak PKO chce oswiadczenia ze 30% i tego nie sprawdza.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonzej 12.04.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 W moim przypadku PKO zażądało kosztorysu planowanego i kosztorysu powykonawczego z zastrzeżeniem, iż 30% to minimum.Drugie zastrzeżenie było ciekawsze (likwidowałem książeczkę w innym oddziale niż była ileś tam lat wcześniaj przez moich rodziiców zakładana), cytat: 'Ja proszę pana przyjmę i wyślę te dokumenty w takiej formie jak my wymagamy, ale jak coś się komuś tam nie spodoba, to będzie się pan tłumaczył w tamtym oddziale'. I co najciekawsze miała rację - po dwóch tygodniach drogą telefoniczną składałem wyjaśnienia - szczerze już mówiąc nie pamiętam jakie - ale pieniądze otrzymałem. I to mnie bardzo ucieszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 12.04.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 u mnie to było 20% wystarczyly fundamenty, kierownik tylko musiał na małej karteczce napisać że roboty były zaawansowane na tyle. nie czekaj do końca z wybraniem kasy bo jak skończysz to mogą uznać że już nie potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.04.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 ...czyli co oddzial, to inne wymagania ..a mialo byc upraszczanie formalnosci Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 13.04.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Jerzysio chyba właśnie tak to wygląda bo ja mam informacje takie jak jacekkkk a jak będzie w praktyce to się okaże jak już będę się starała o wypłatę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBO1 14.04.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Czy jak mam dom prawie wykończony to nie należy mi się premia gwarancyjna? i Drugie pytanie: czy jak dom będzie stanowił współwłasność małżeńską to też premia nie dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBO1 14.04.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Czy jak mam dom prawie wykończony to nie należy mi się premia gwarancyjna? i Drugie pytanie: czy jak dom będzie stanowił współwłasność małżeńską to też premia nie dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBO1 14.04.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Czy jak mam dom prawie wykończony to nie należy mi się premia gwarancyjna? i Drugie pytanie: czy jak dom będzie stanowił współwłasność małżeńską to też premia nie dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts