Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy zlikwidowac ksiazeczke mieszkaniowa?

Gość

Recommended Posts

mam juz wieeele lat taka ksuiazeczke

w zwiazku z budowa domu chce ja zlikwidowac, bo licze na tak zwany bonus

pytanie- kiedy mam to zlikwidowac teraz?

przed rozpoczeciem?

czy w trakcie?

czy po zakonczeniu budowy

juz mi nie chodzi o to zeby wyciagnac maximum, tylko ogolnie o to co musze pokazac w PKO, alby dostac swoje pieniadze z tzw premia?

super dzieki

teraz juz cos wiem

bo zastanawialem sie wlasnie ,czy przypadkiem jak przed rozpoczeciem budowy nie zglosze sie po kase to mi portem nei powiedza, ze juz po fakcie i skoro sie juz tak zaawansowalem bez ich kasy to widac mi nei potrzebna byla ;)

czyli jest spoko

wiec na razie nie musze kompletnie nic robic tylko czekac az bede mial strop?

Bonusy i premie dostaja Ci, którzy maja zaawansowana budowe w co najmniej 30%, potwierdzonych przez kierownika budowy na pismie

Z tego ca ja wiem to nie 30% a co najmniej 20%.

Dz.U. nr 127, poz.1090 z dnia 27 lipca 2002r.

"Art. 3a. 1. Na wniosek właściciela książeczki mieszkaniowej, przed dokonaniem czynności wymienionych w art. 3 ust. 1, premia gwarancyjna może być:

1) wypłacona właścicielowi książeczki mieszkaniowej w przypadku zaawansowania:

a) budowy własnego domu jednorodzinnego, w wysokości co najmniej 20% jego wartości kosztorysowej, (...)"

A teraz informacje z banku, co należy dostarczyć:

1. oryginał pozwolenia na budowę,

2. bieżący wyciąg z księgi wieczystej,

3. zaświadczenie kierownika budowy o stopniu zaawansowania budowy,

i jeżeli książeczka była zarejestrowana w spółdzielni to należy ją wyrejestrować.

Czas oczekiwania na pieniądze ok.2 tygodnie (przynajmniej tam gdzie się dowiadywałem.)

A jakiej wysokości są te premie i bonusy?

Jak się nie buduje, to nie można dostać?

Można, w takich wypadkach:

"Art. 3. 1. Właścicielom książeczek mieszkaniowych przysługuje premia gwarancyjna w związku z dokonaniem jednej z następujących czynności:

1)uzyskaniem spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego lub prawa odrębnej własności lokalu mieszkalnego w spółdzielni mieszkaniowej, z wyłączeniem uzyskania prawa odrębnej własności w trybie art. 39 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 4, poz. 27, Nr 57, poz. 601 i Nr 154, poz. 1802), zwanej dalej "ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych",

2)nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, z wyjątkiem nabycia tego prawa w części ułamkowej,

3)nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, własności lokalu mieszkalnego, stanowiącego odrębną nieruchomość, lub domu jednorodzinnego, z wyjątkiem nabycia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na zasadach współwłasności w częściach ułamkowych,

4)przystąpieniem do użytkowania wybudowanego własnego domu jednorodzinnego na warunkach określonych odrębnymi przepisami,

5)uzyskaniem własności domu jednorodzinnego lub odrębnej własności lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, w związku z wykonaniem umowy zobowiązującej właściciela gruntu do wybudowania na tym gruncie domu jednorodzinnego lub budynku wielorodzinnego, bądź w związku z budową budynku wielorodzinnego na gruncie stanowiącym własność właściciela książeczki mieszkaniowej,

6)uzyskaniem odrębnej własności lokalu mieszkalnego powstałego w drodze przebudowy, nadbudowy lub rozbudowy budynku mieszkalnego, bądź pomieszczeń niemieszkalnych,

7)uzyskaniem własności domu jednorodzinnego lub odrębnej własności lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, wybudowanym przez spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia na jej członków własności domów jednorodzinnych lub lokali mieszkalnych w budynku wielorodzinnym,

8)wpłaceniem kaucji zabezpieczającej pokrycie należności z tytułu najmu lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, w wysokości przekraczającej 3% wartości odtworzeniowej lokalu, którego budowa była finansowana przy udziale kredytu zaciągniętego w Banku Gospodarstwa Krajowego ze środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego,

9)zawarciem przez osobę trzecią umowy najmu lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, którego budowa była finansowana przy udziale kredytu zaciągniętego w Banku Gospodarstwa Krajowego ze środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego, połączonym z dokonaniem przez właściciela książeczki mieszkaniowej wpłaty na podstawie umowy, o której mowa w art. 29 ustawy z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1070, z 2001 r. Nr 4, poz. 27, Nr 16, poz. 167 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 25, poz. 253), w wysokości nie niższej niż 20% ostatecznych kosztów budowy przypadających na dany lokal mieszkalny.

W moim przypadku PKO zażądało kosztorysu planowanego i kosztorysu powykonawczego z zastrzeżeniem, iż 30% to minimum.

Drugie zastrzeżenie było ciekawsze (likwidowałem książeczkę w innym oddziale niż była ileś tam lat wcześniaj przez moich rodziiców zakładana), cytat: 'Ja proszę pana przyjmę i wyślę te dokumenty w takiej formie jak my wymagamy, ale jak coś się komuś tam nie spodoba, to będzie się pan tłumaczył w tamtym oddziale'.

I co najciekawsze miała rację - po dwóch tygodniach drogą telefoniczną składałem wyjaśnienia - szczerze już mówiąc nie pamiętam jakie - ale pieniądze otrzymałem.

I to mnie bardzo ucieszyło.