oskar0259 20.08.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Aniu, oczywiście nie ma takiego aktu, a to co napisałem było tak popularnym "skrótem myślowym". Tak naprawdę wszystko napisałem PRZED tym stwierdzeniem, tzn. Plan zagospodarowania z reguły tak naprawdę ustala dokładny przebieg dróg publicznych, natomiast co do przebiegu dróg wewnętrznych to ich przebieg zaznaczony na rysunku planu nie jest bezwzględnie obowiązujący. Sprawdź co jest napisane w planie (część opisowa) o tego typu drogach. Pisałem o praktyce ustalania (a właściwie niedookreślania przebiegu) dróg wewnętrznych w MPZP. Drogi wewnętrznej nie zalicza się do żadnej kategorii dróg publicznych (art.8 ustawy o drogach publicznych). Dyspozycją art. 98 ust.3 ustawy o gospodarce nieruchomościami objęte są tylko drogi publiczne. Tylko wówczas dochodzi do przejścia z mocy prawa na rzecz gminy działki wydzielonej pod drogę, gdy droga ta przewidziana została w zapisach miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Przy takim rozumieniu pojęcia drogi, drogi wewnętrzne, nie mieszczą się w pojęciu drogi, o której mowa w art. 98 w/w ustawy. O sieci dróg decyduje MPZP (ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym), a skoro droga wewnętrzna nie jest drogą (no publiczną na pewno nie) sensu stricto to nie ma podstaw, by "projektować" ściśle jej przebieg. W tym sensie, jeśli w opisie i na rysunku planu znalazła się droga wewnętrzna, jej przebieg jest "postulowany". A w planach przebieg dróg wewnętrznych bywa opisywany właśnie jako: "postulowany", "orientacyjny" lub też opisowo "w przypadku dokonania innego podziału nieruchomości, dopuszcza się, przy zachowaniu zasady dostępności wszystkich działek budowlanych do drogi publicznej lub wewnętrznej mającej podłączenie do drogi publicznej - odstąpienie od jej realizacji i włączenie do terenu przyległego". Wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 21.08.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 W absolutnej zupełności wystarczy! Chciałam się upewnić, że niczego nie przeoczyłam. Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 30.11.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Proszę o radę - służebnośc czy współwłasnośc drogi.Kupiłam 2 działki leżące jedna za drugą, rozdzielone rowem melioracyjnym. Pierwsza od drogi asfaltowej ma pow.11a, a druga w głębi pow.26a. Są one wąskie - szer.16 m. Druga działka mnie zauroczyła i chcę ją sobie zostawic a tą pierwszą sprzedac. Oczywiście muszę na pierwszej działce wydzielic dojazd do drugiej działki szer.min 3 m. Mam nadzeję, że znajdzie się amator na wąską działkę i do tego obciążoną służebnością drogi - wszystko jest kwestią ceny.Przy służebności ta działka ma nadal 16 m szer.Zastanawiam się nad tym ,czy dla mnie jako właścicielki tej ziemi nie byłaby lepsza współwłasnośc drogi ale nie wiem jak wtedy jest liczona szer. działki, bo jesli odejmie się drogę to działka ma tylko 13 m szer. i to już jest bardzo mało. Dodam, że wzdłuż działek na całej długości jest prywatna droga dojazdowa do pola położonego w głębi, ale właścicielka tej drogi absolutnie nie wyraża zgody na korzystanie z niej. No i stąd bierze się problem przedstawiony powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraft79 11.01.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Witam wszystkich Jestem tu nowy i czytajac poszczególne posty mam gęsią skórkę!Tylko i wyłącznie współwłasność!!!!Posiadam do mojej działki i domu służebność drogi koniecznej wpisana do ksiegi wieczystej o szer 3,2 m. W miedzy czasie zmienili sie właściciele działki przez którą biegnie służebność, wstawili bramę jest zamykana na klucz.Aby wyjjechac i wjechac musze zamykac ja i otwierać, listonosz nie ma wejścia, wywóz śmieci ograniczony za każdym razem gdy wchodzi pracownik mpk na teren scysja. Waściciele obciażonej działki nie wyrażają zgody na przejazd i przechodzenie gości- ciagłe scysje w takich sytuacjach. Z przewozem jakich kolwiek materiałow - problemy. Policja nie chce ingerować - przyjeżdzają na interwencje bo muszą i tyle.Od kilku lat taczą sie sprawy w sądzie, co siędzia to inna interpretacja - skoro jest służebność musza być utrudnienia.Sprawy niezykle kosztowne, robienie mapek wypisy z ksiag wieczystych, koszty prawników oraz spraw -beznadziejna sprawa. poza tym czy jest ktos kto jest mi w stanie pomóc ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagoniona 21.05.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 W tym konkretnym przypadku o którym pisze STUK, gdy będzie dwóch lub trzech współwłaścicieli, moim zdaniem lepszym rozwiazaniem będzie współwłasnośc. Im mniej współwłaścicieli tym łatwiej sie dogadać, tym bardziej że sąsiadem bedzie znajomy, a zarówno on jak i sprzedający działki będą kiedyś chcieli "podciągnąć media" do swoich działek. Służebność wydaje mi się "bezpieczniejsza" jesli jest świadczona dla wiekszej liczby właścicieli sąsiednich działek. A tak poza merytorycznym rozpatrzeniem problemu, moim pierwszym skojarzeniem na hasło "służebność" jest słowo "problemy", bo może obecni sąsiedzi będą żyli zgodnie, ale kto wie jak będą żyły ich dzieci lub spadkobiercy. I jeśli nawet jesteśmy "na prawie" to sporo pieniędzy i przede wszystkim zdrowia stracimy sądząc się z upierdliwym i zawziętym sasiadem. Pozdrawiam Mam pytanko w którym modelu (współwłasność czy służebność) mam wieksze prawo udostępnienia osobom trzecim prawa przejazdu przez tę wydzieloną działke drogę? Generalnie chodzi mi czy współwłaścośc w działce-drodze przejazdowej - to prawo osobowe czy przypisane jest do działki. Czy pozostali współwłaściciele mogą zabronić mi (wspołwłaścicielce 1/3) przejazdu samochodów najemców, z którymi mam umowę na wynajem lokalu w miom domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siobhan1 29.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Mam pytanko, W akcie notarialnym mam zagwarantowaną nieodpłatną służebność drogową.Czy aby poprowadzić media w tej 'drodze' muszę mieć dodatkowe oświadczenie lub zgodę właściciela działki czy sama służebność pozwala mi z automatu na poprowadzenie przyłączy? Jeżeli potrzebna jest zgoda właściciela, czy wystarczy oświadczenie (umowa cywilno-prawna) wyrażające zgodę czy powinno to być w formie aktu notarialnego? J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagoniona 29.01.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 na media konieczna zgoda w każdym wypadku (współwłasność czy służebność jeśli tylko przejazdu) u nas (współwaśność) wystarczylo formalne oswiadczenie ,ale na forum czytalam ze niekture Zaklady Energetyczne wymagaja u notariusza. Dodatkowo potem jeszcze raz potrzebne były podpisy na umowie o dosawe wody Poczytaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siobhan1 03.02.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedź. Szukałam na FM i na googlach ale więcej jest info o współwłasności. Reszta, mniej lub bardziej zawiła, nie dawała mi pewnej odpowiedzi. A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts