Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiary otworów drzwiowych

agis

Recommended Posts

W projekcie domu mam otwory drzwiowe na wysokość 210 cm (od wykończonej podłogi) i tak zostały wykonane, pomijając drobne różnice na 1 cm. Kierownik budowy przekonuje mnie, że sa to standardowe otwory. Szukając drzwi wewnętrznych dowiedziałam się, że większość firm (Porta, Interdoor, Dewro itd.) oferuje drzwi do montowania w otworze o wyskości 206, 207 cm. Niespodzianka.

I co teraz? Czy mam dosztukowywać te otwory, ale boje się, że nie będzie to ładnie wyglądać, bo opaska nie pokryje tego doklejonego muru? Czy też zamawiać drzwi na indywidualne wymiary? Druga opcja mniej pasuje nam, bo zalezy nam na czasie.

W projekcie domu mam otwory drzwiowe na wysokość 210 cm (od wykończonej podłogi) i tak zostały wykonane, pomijając drobne różnice na 1 cm. Kierownik budowy przekonuje mnie, że sa to standardowe otwory. Szukając drzwi wewnętrznych dowiedziałam się, że większość firm (Porta, Interdoor, Dewro itd.) oferuje drzwi do montowania w otworze o wyskości 206, 207 cm. Niespodzianka.

I co teraz? Czy mam dosztukowywać te otwory, ale boje się, że nie będzie to ładnie wyglądać, bo opaska nie pokryje tego doklejonego muru? Czy też zamawiać drzwi na indywidualne wymiary? Druga opcja mniej pasuje nam, bo zalezy nam na czasie.

Te 210 jest od jastrychu czy od gotowej podłogi (lepiej)?

Chociaż uważam, że w obu przypadkach nie trzeba nic dosztukowywać.

Typ__Wymiar__So____Ho

_"60"________680___2060

_"70"________780___2060

_"80"________880___2060

_"90"________980___2060

"100"_______1080___2060

Wymiary otworow w milimetrach przy oscieznicach systemowych PORTA

Są to wymiary otworów w ścianach minimalne, jakie muszą być by ościeżnice dobrze zamontować.

Wysokość 210cm też jest oki i wszelkie systemowe opaski na spoko przykryją te 4cm.

• 4 months później...
No to ja mam chyba wiekszy problem, murarz wymurowal fundament w jednym narozniku 10 cm wyzej niz w przeciwleglym, teraz grubosc podlogi (styr + wylewka) wyniesie od 10 do 20 cm. Otwory w murze zmniejsza mi sie do 2001 mm. Wiec chyba jestem zmuszony kuc nadproza. rowniez parapety okien bede mial niziutko, no chyba ze podmuruje i beda mniejsze okna... a chcialo mi sie budowy

• 1 year później...
Typ__Wymiar__So____Ho

_"60"________680___2060

_"70"________780___2060

_"80"________880___2060

_"90"________980___2060

"100"_______1080___2060

Wymiary otworow w milimetrach przy oscieznicach systemowych PORTA

Są to wymiary otworów w ścianach minimalne, jakie muszą być by ościeżnice dobrze zamontować.

Wysokość 210cm też jest oki i wszelkie systemowe opaski na spoko przykryją te 4cm.

Moje pytanie:

..., że minimalne otwory, to rozumiem, ale czy ta wysokość 206 cm to wysokośc od jastrychu, czy od ostatecznej podłogi????

yp