pasco 23.03.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 tak liczę, że jeszcze jakieś 100 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 23.03.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Olka - drzwi masz fajne Nasze będą w podobnym klimacie ale podjazd do domu to już fajny nie jest Byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 23.03.2006 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 tak liczę, że jeszcze jakieś 100 tys. My tez wzięliśmy 100tys. Początkowy etap wybudowaliśmy za kasę pożyczoną od rodziców. Mamy kredyt na 30 lat, rata miesięczna to około 450zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 23.03.2006 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Olka - drzwi masz fajne Nasze będą w podobnym klimacie ale podjazd do domu to już fajny nie jest Byle do wiosny Ale będziecie mieli fajne drzwi . Co do podjazdu do domu - byle do lata, bo może wtedy wyschnie . Będziemy kłaść kostkę brukową, ale, za co i kiedy to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 23.03.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Olka - drzwi super (czy to Porta, jaki kolor i typ? - ostatnio ogladałam ich katalog i jakies mi sie podobne wydaja ). Ogód macie WIELKI!!! Bedzie co robic w tym roku Ja raczej tez sie przychylam do wersji, ze dom swietny i szybko sie zmienia, ale przy Benzanie to male piwo poznanskie P.S. A może jako doswiadczona w tym wzgledzie zajrzysz do mojego dzinnika i wypowiesz sie na temat instalacjo co, cw., etc. Innych tez prosze o komnatrz. Nie mam pojecia, czy zaproponowane mi ceny sa ok. Na forum zawsze jest duzy rozrzut cenowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 23.03.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Olka - drzwi super (czy to Porta, jaki kolor i typ? - ostatnio ogladałam ich katalog i jakies mi sie podobne wydaja ). Porta Nova, grupa 1, orzech 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 24.03.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Olka - drzwi masz fajne Nasze będą w podobnym klimacie ale podjazd do domu to już fajny nie jest Byle do wiosny Ale będziecie mieli fajne drzwi . Co do podjazdu do domu - byle do lata, bo może wtedy wyschnie . Będziemy kłaść kostkę brukową, ale, za co i kiedy to nie wiem. My też kiedyś położymy ale Wy pewno pierwsi - pamiętaj potem wstawić namiary na macherów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 24.03.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 tak liczę, że jeszcze jakieś 100 tys. My tez wzięliśmy 100tys. Początkowy etap wybudowaliśmy za kasę pożyczoną od rodziców. Mamy kredyt na 30 lat, rata miesięczna to około 450zł. Ja tylko się zastanawiam, jak to jest jeżeli bierze się kredyt w trakcie budowy. Czy to kredyt na tych samych warunkach co zwykły na budowę domu od podstaw? Czy na przykład jakaś pożyczka hipoteczna? Niestety to drugie jest zazwyczaj dużo wyżej oprocentowane, ale plusem na pewno jest to, że nie trzeba się ze wszystkiego rozliczać z bankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 24.03.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Dziękuję za odpowiedz - bliskość pociągu i autobusu to był warunek wstępny - mam dwoje małych dzieci. Stąd i moje pytanie wynikało: dwa dni temu zadzwonili do mnie z przedszkola, że mam natychmiast dziecię ratować, dotarcie taksówką zajęło mi z pracy 35 min. Oczyma duszy zobaczyłam co będzie jak zadzwonią ze szkoły w PObiedziskach a ja w pracy w POznaniu. Sprawny samochód to podstawa i obawiam się, że ze dwa. Z drugiej strony sprawnym samochodem do mojej pracy i z Pobiedzisk dojadę w 35 min. PASCO - to ty taki bez kredytu! Pełna podziwu jestem. Myślę że ewent. kredyt to tak samo jak bez niczego dom budować? Masz po prostu imponujący wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 24.03.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 PASCO - to ty taki bez kredytu! Pełna podziwu jestem. Myślę że ewent. kredyt to tak samo jak bez niczego dom budować? Masz po prostu imponujący wkład własny. Podziw podziwem, ale finanse się kończą, a ja myślę co zrobić, żeby na zimę się wprowadzić, bo ktoś musi tego wszystkiego pilnować jak już okna i drzwi powstawiam. Niestety tak to już jest w tej naszej Polsce, że nawet zamontowanych okien nie można zostawić w niestrzeżonym domu. Szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 24.03.2006 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Ja tylko się zastanawiam, jak to jest jeżeli bierze się kredyt w trakcie budowy. Czy to kredyt na tych samych warunkach co zwykły na budowę domu od podstaw? Czy na przykład jakaś pożyczka hipoteczna? Niestety to drugie jest zazwyczaj dużo wyżej oprocentowane, ale plusem na pewno jest to, że nie trzeba się ze wszystkiego rozliczać z bankiem. Mamy kredyt hipoteczny, we frankach szwajcarskich, oprocentowanie 3,40%, kwota wniesionych środków własnych została określona na 63, 74% całkowitego kosztu inwestycji. Weźmy np. ofertę Multibanku Kredyt hipoteczny:CHF- oprocentowanie 2,75%-3,80% Pożyczka hipoteczna: CHF- oprocentowanie 4,20%-5,90%. Im większy wkład własny tym niższe oprocentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 24.03.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 pasco dokładnie tak jak Olka pisze. Stopien zaawansowania budowy okresla % wkladu wlasnego. Im dalej budowa tym lepsze powinny byc warunki kredytowe, bo większy jest twoj wklad na zabezpieczonej nieruchomosci. Przynajmniej trzeba sie o takie warunki bic ja polecam GE i Mbank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 24.03.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Olka drzwi masz super, podoba mi się kolorek A ogród hm artystycznie wyglada to błotko Krajobraz wokół się zmienia bardzo szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 25.03.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Witam Olu Dawno mnie w Twoim dzienniku nie było. Tak jakoś zdziczałem na RW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 25.03.2006 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Witam Olu Dawno mnie w Twoim dzienniku nie było. Tak jakoś zdziczałem na RW Witaj Mamoniu . Wpadaj tu zawsze jak będziesz miał ochotę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 26.03.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Olu, Twój domek coraz piękniejszy !!! Przyszły ogród będzie ogromniasty Ile przestrzeni... masz już pomysł na jego urządzenie ? Z pewnością zmieściłoby się boisko lub kort tenisowy A łazieneczki widzę, że obie w kolorze blu. Mebelki też już wybrałaś, ładnie wyglądają ! Życzę owocnych, dalszych działań. Pozdrawiam P.S. A co z zasłonami panelowymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 26.03.2006 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Olu, Twój domek coraz piękniejszy !!! Przyszły ogród będzie ogromniasty Ile przestrzeni... masz już pomysł na jego urządzenie ? Z pewnością zmieściłoby się boisko lub kort tenisowy A łazieneczki widzę, że obie w kolorze blu. Mebelki też już wybrałaś, ładnie wyglądają ! Życzę owocnych, dalszych działań. Pozdrawiam P.S. A co z zasłonami panelowymi ? Ogród rzeczywiście duży działkę mam długą a wąską, raczej zrezygnuję z posadzenia iglaków na całej długości płotu, bo to by chyba jeszcze bardziej ją optycznie zwęziło. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów, ale postawię na przestrzeń tak, aby w siatkówkę pograć, w piłkę pokopać. Łazienka na dole raczej szara jest, ale też ładnie. Kwestia zasłon na razie zawisła, musimy dokończyć inne ważniejsze rzeczy, aby bank kolejną transzę wydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 26.03.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Ogród rzeczywiście duży działkę mam długą a wąską, raczej zrezygnuję z posadzenia iglaków na całej długości płotu, bo to by chyba jeszcze bardziej ją optycznie zwęziło. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów, ale postawię na przestrzeń tak, aby w siatkówkę pograć, w piłkę pokopać. Łazienka na dole raczej szara jest, ale też ładnie. Kwestia zasłon na razie zawisła, musimy dokończyć inne ważniejsze rzeczy, aby bank kolejną transzę wydał. Olu, Twój pomysł z przestrzenią w ogrodzie, aby można było poszaleć z piłką, bardzo mi się spodobał. A co do iglaków posadzonych w szpalerze, to jestem tego samego zdania co Ty - zawęzi przestrzeń i sprawi, że wyda się jeszcze dłuższa. Lepiej chyba posadzić je w kępach i nieco pofałdować teren. Łazienka na dole nie jest lekko błękitna? W moim monitorze jest Ale to nic nie zmienia, i tak mi się baaardzo podoba A zasłony niech czekają ! Przyjdzie i na nie pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 27.03.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja tylko się zastanawiam, jak to jest jeżeli bierze się kredyt w trakcie budowy. Czy to kredyt na tych samych warunkach co zwykły na budowę domu od podstaw? Czy na przykład jakaś pożyczka hipoteczna? Niestety to drugie jest zazwyczaj dużo wyżej oprocentowane, ale plusem na pewno jest to, że nie trzeba się ze wszystkiego rozliczać z bankiem. Mamy kredyt hipoteczny, we frankach szwajcarskich, oprocentowanie 3,40%, kwota wniesionych środków własnych została określona na 63, 74% całkowitego kosztu inwestycji. Weźmy np. ofertę Multibanku Kredyt hipoteczny:CHF- oprocentowanie 2,75%-3,80% Pożyczka hipoteczna: CHF- oprocentowanie 4,20%-5,90%. Im większy wkład własny tym niższe oprocentowanie. No to świetnie Bo ja wolę niższe oprocentowanie Zobaczymy, jak się sprawy potoczą. Mam nadzieję, że miesiąc wystarczy na załatwienie ewentualnych formalności. A powiedz mi jeszcze, czy przy dość dużym stopniu zaawansowania (powiedzmy, że są już instalacje i tynki) trzeba mieć też kosztorys? Właściwie cały kredyt szedłby na materiały wykończeniowe, a z tym wiadomo, jak jest - może się bardzo szybko zmienić... iga9 ja akurat mam konto w mBanku, ale jakoś nie zachęca mnie do tego kredytu ustalanie oprocentowania przez zarząd banku, a nie rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 27.03.2006 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 A powiedz mi jeszcze, czy przy dość dużym stopniu zaawansowania (powiedzmy, że są już instalacje i tynki) trzeba mieć też kosztorys? Właściwie cały kredyt szedłby na materiały wykończeniowe, a z tym wiadomo, jak jest - może się bardzo szybko zmienić... Wśród dokumentów, jakie musieliśmy dołączyć do wniosku kredytowego był kosztorys prac budowlanych. Do określenia były: koszty prac poniesione i do poniesienia; data wykonania. I tak po kolei: 1. Przygotowanie terenu. 2. Uzbrojenie terenu 3.Roboty ziemne. 4.Fundamenty i ściany fundamentowe. 5. Piwnice, strop piwnicy. 6. Izolacja pozioma i pionowa parteru. 7. Ściany zewnętrzne 8. Stropy wewnętrzne, schody, podesty. 9. Ściany wewnętrzne. 10. Konstrukcja dachowa. 11.Pokrycie dachowe. 12. Izolacja termiczna. 13. Okna. 14. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne. 15.Instalacja wewnętrzna, w tym : wod.-kan.;gazowa;elektryczna. 16. Podłogi, posadzki, wykładzina. 17. Glazura. 18. Tynki wewnętrzne 19. Roboty malarskie. 20. Ogrzewanie 21. Meble wbudowane. 22.Wykończenie zewn. (tynki, inne) 23.Inne To, co było zrobione określaliśmy, kiedy i za ile, a to, co do zrobienia tez, na kiedy i za ile. Kredyt mamy podzielony na dwie transze i aby dostać druga transzę należy się wywiązać z pierwszej, czyli z zaplanowanych prac. Lepiej zawyżać koszty od nadmiaru pieniędzy głowa nie boli, a potem nie trzeba będzie się zapożyczać, aby wywiązać się z zaplanowanych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts