Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Olkalybowa w drodze do domu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale szybko to Wam poszło fiu fiu!

Szkoda, że tak późno spostzegłem Twój dziennik, bo dalbym Ci namiary na "szybki" prąd ;-) Bezpośrednio u źródła (gość który w Gnieźnie pracuje załatwia wszystko przy okazji z montażem RBtki), no ale po już herbacie...

Widzę, że wyniesienie domu ponad poziom drogi jest wieeelkie...Chociaż na zdjęciach tego nie widać. Powiedz, czy działka była w "dołku" względem poziomu drogi?

Cena piasku mi się baardzo spodobała. MNie w sumie potrzeba ponad 400 ton do zasypania, więc z chęcią reflektowałbym na jakiś namiar (buduję nie tak znów daleko).

A i jeszcze jedno - ten Wasz pan kierownik budowy b.zajęty? Może by przyjął drugi etat ? ;-)

pozdrawiam

Gerion

Gerion napisał

Powiedz, czy działka była w "dołku" względem poziomu drogi?

Różnica poziomów na całej działce wynosi około 1m. Miejsce w którym będzie dom jest najniższym i w stosunku do drogi obniżony o około 50cm.

A i jeszcze jedno - ten Wasz pan kierownik budowy b.zajęty? Może by przyjął drugi etat ?

Kierownik budowy jest raczej zajęty bo cieszy sie w okolicy dużym autorytetem i przyznam tani nie jest :-? . Namiar na kierownika i żwirownię wysyłam na priv.

Co do prądu, jeszcze nie mamy, cały czas czekamy a budowa toczy sie dzięki sąsiadowi; wiec moze jeszcze nie po herbacie?

Pozdrawiam.

Olkalybowa dobry pomysl z tym deptaniem ścian- no ale nie będziesz miala kibelka w kuchni :lol: :lol: :lol: :wink:

Co to znaczy inwestorskie oko :roll: a do tego tak wnikliwe :wink:

A porządki to pięnie porobilaś :p :p Od razu widac, że dobra gospodyni i porządna jesteś :wink:

A i reportaż rurkowy też mi sie bardzo podoba :p Przynajmniej widac dokladnie co i jak wygląda :p Tak dalej wszystko fotografuj i wklejaj :p Ja czekam :p

Andrzejka napisała

Tak dalej wszystko fotografuj i wklejaj Ja czekam

Nie posiadam na własność aparatu, ale staram się jak mogę dokumentować osiagnięcia na budowie.

Fakt,że jesteś i czekasz jest dla mnie motorem do dalszych działań :D .

Dzięki wielkie i ściskam Cię mocno.

Dziękuję za namiary, zwłaszcza te piaskowe.

Co do elektryki. Ja robiłem to w ten sposób, że znalazłem człowieka, który pracuje w Gnieźnie, czyli u źródeł. Dałem mu flep z warunkami przyłączy elektrycznych do mojej działki, a on w ciągu tygodnia załatwił mi umowę z ENEA Gniezno. Koszt włączenia do sieci coś koło 1850 zł brutto.

W ciągu następnego tygodnia przyjechali chłopcy z licznikiem i zamontowali mi do skrzyneczki na działkę.

Również z nim dogadałem się względem prądu budowlanego. Wszystkie papiery załatwiał ten sam gość. Podpisałem z nim umowę o wykonawstwo i w ciągu kolejnego tygodnia przyjechał do nie na działkę, wkopał skrzynkę (RB-tkę) na stelażu i podłączył do przyłącza energetycznego. W RB-tke wsadził takie ustrojstwo, które potem mogę wykorzystac do rozdzielnicy w garażu. Nie był jakiś super tani (1300 brutto na fakturę), ale zrobił wszystko sam szybko i sprawnie. Praktycznie po jednej wizycie w Żydowie (bo tam mieszka) załatwiłem wszystko o prąd nie musiałem się już więcej martwić.

Tak więc jeśli jesteś nadal zainteresowana i nie straszny Ci koszt 1300zł to namiary podaję na priv.

A co do działki. 50 cm różnicy to faktycznie sporo, pewnie wynieśliście ponad poziom drogi ze 30-40 cm? Ja mam podobny problem i stąd moje 10 warst bloczków w ścianach fundamentowych (i 400 ton piachu do ich zasypania)...

Trzymam kciuki!

pozdrawiam

Gerion

Nie posiadam na własność aparatu, ale staram się jak mogę dokumentować osiagnięcia na budowie.

Fakt,że jesteś i czekasz jest dla mnie motorem do dalszych działań :D .

Dzięki wielkie i ściskam Cię mocno.

Zawsze czekam na nowe wieści z niecierpliwoscią :p i doceniam twoją dokumentacje fotograficzną :p tym bardziej, że musisz kombinować ze sprzętem do pstrykania :roll: :(

Milo być motorem :wink:

Pozdrowionka :p

Jestem szalona...

Jest sobota godz.6.39, a ja już nie śpię

:lol: :lol: :lol: :lol: Emocje budowlane :wink:

Oszalałam do reszty...
na pewno :wink: :p

Jeśli są wśród moich czytelników osoby które śledzą m.in.dziennik Whispera to napewno znają historię psa widmo. Był i u mnie . Wpadł tylko na chwilkę, odcisnął jedną łapkę - rozumiem z tego ,że chudziak odebrany.

Olkalybowa oszalec można na punkcie swego przyszlego domku ale żeby od razu widzeć psa widmo :o :o

i to w roli odbiorcy robót :roll: :roll: :wink: :lol: :lol:

Pozdrawiam :p

Olciu - ja sobie tak myślę, ze ten pies widmo to odwiedza wszystkich fajnych ludków. U nas też był :wink: i zaznaczył swoją obecność na murku od ogrodzenia.

A co do usypywania skarp - nas czeka to samo.

Domek i garaż mamy 80 cm nad gruntem i ja już się martwię, skąd tyle ziemii nawieziemy :-?

Olkabojowa, ależ tempo narzuciłaś! Ten piach wsypany tak myk! i już?! Wyobraziłam sobie, że przyjechało na raz kilkadziesiąt wywrotek, żeby to było możliwe :o Pięknie to wygląda, tak równiutko i pozamiatane takie... :wink: :D Czekam na zdjęcia ścian.

Agacka napisała

i co wymyśliłaś już co ze skarpami...mnie też to czeka

Jeszcze nie myślałam. Jak przyjdzie pora przyjdzie mi poszperać na forum :-? .Coś tam słyszałam, że ludzie kamieniami stabilizują konstrukcje skarpy, ale dokładnie to jeszcze nie wiem. Na wszystko przyjdzie czas.

Pozdrawiam.