Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Olkalybowa w drodze do domu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochana - moze jakis krtki kus dla komputerowych ciemnot. Wstawiasz tam zdjecie ( jak?) i na nim rysujesz? I jak ci takie proste linie wychodza? Jaka to dokalnie wesja programu?

Elewacje tez ladnie ryszujesz :D :wink:

Pozdrawiam :D

Zanim zabiorę się za obróbkę zdjęcia to je pomniejszam.

Używam programu Microsoft Paint wersja 5.1.

Otwierasz program, klikasz na Plik potem otwórz, otwiera się okno i tam szukasz zdjęcia zapisanego na komputerze, klikasz i się zdjęcie otwiera. Potem za pomocą ikonek po lewej stronie możesz nanosić na zdjęcie, co chcesz są tam linie, kwadraty, koła itp. są kolory, można nawet coś napisać. Jak decydujesz się na rysowanie figur geometrycznych otwiera się dodatkowo okienko czy ma być to tylko kontur czy kontur z wypełnieniem i wtedy łatwo się to koloruje ikonką rozlewającej się farby.

Potem takie obrobione zdjęcie zapisuję i jak chce się pochwalić na forum to wrzucam na serwer a potem tu.

Mam nadzieję,że zrozumiale wytłumaczyłam w razie kłopotów pisz.

Byłaś nad morzem i ja nie zobaczyłem Bezana na żywo?

Żeby mi to było ostatni raz. :D :D :D

Mam nadzieję, że przynajmniej pogoda dopisała. :D

Jak na mój gust to ładniejsza będzie drewniania poręcz, ale ja się na tym nie znam.W końcu jestem facetem( tak mi ostatnio powiedziano, gdy próbowałem wypowiedzieć się w kwestiach "estetycznych')

Pozdrawiam :p

Olka - dziękuję za kurs wklejania zdjęć - dobrze tłumaczysz.

Olka Pierwszy Spec od Kompa To mi się tak skojarzyło w związku z rozmaitymi poradami, których ostatnio udzielasz...

http://kwiatek.i5.pl/images/communion.gif

To kwiatek z podziekowaniem (chciałam sobie poćwiczyć :wink:)

Balustrada pierwsza cięższa optycznie, druga lżejsza. Pytanie czy chcesz by schody "zniknęły" optycznie czy wręcz przeciwnie by "ustabilizowały" pokój. Poza tym kolor dewna będzie ładniejszy od "średniej kupy" oferowanej w paincie. Przepraszam za wyrażenie, ale taki właśnie moja matka miała na maluchu, którym jeździła kilka dobrych lat. Oficjalna nazwa to był "średni brąz".

Chwile mnie nie było u Ciebie w dzienniku a tu takie zmiany :roll:

To dobrze, że schody i łazienka już są "after". Wersja after rzeczywiście zdecydowanie ładniejsza...

Widze, że wilczur boi się wody (morza), czy co? Przeciez psy umieją pływać... :-?

Podoba mi się kolor bukowy Twoich stopni.

Byłaś nad morzem i ja nie zobaczyłem Bezana na żywo?

Żeby mi to było ostatni raz. :D :D :D

:oops: :oops: tak jest :D :D

Jak na mój gust to ładniejsza będzie drewniania poręcz, ale ja się na tym nie znam.W końcu jestem facetem( tak mi ostatnio powiedziano, gdy próbowałem wypowiedzieć się w kwestiach "estetycznych')

Pozdrawiam :p

Decyzja zapadła idziemy w drewno. Kupujemy w Liroju surowe, oheblowane, smarniemy tym samym, co schody i będzie cudnie.

Olka Pierwszy Spec od Kompa To mi się tak skojarzyło w związku z rozmaitymi poradami, których ostatnio udzielasz...

:D :D dziękuję.

Poza tym kolor dewna będzie ładniejszy od "średniej kupy" oferowanej w paincie.

:lol: :lol:mam zamiar użyć lakierobejcy, którą stosowałam na trepy. Drewno jest różne, ale mam nadzieję, że wyjdzie podobnie.

magalena napisał:

Poza tym kolor dewna będzie ładniejszy od "średniej kupy" oferowanej w paincie.

:lol:mam zamiar użyć lakierobejcy, którą stosowałam na trepy. Drewno jest różne, ale mam nadzieję, że wyjdzie podobnie.

Ostatnio bawiłem się w odnawianie kilku mebli i trochę sobie polakierowałem,więc podpowiem co zauważyłem,ale pewnie już o tym wiesz. :)

Odnawiałem dębowe krzesła i na koniec potraktowałem je lakierobejcą Duluxa w odcieniu mahoniowym. Dopiero po trzykrotnym polakierowaniu barwa była zbliżona do stołu zrobionego z drzewa świerkowego lub sosnowego(jakieś popularne iglaste :D :D :D ).

Chciałem błysk więc na koniec i tak musiałem użyć lakieru bezbarwnego, ale teraz jestem naprawdę zadowolony.

Nawet jeśli drewno jest inne to i tak zapewne wyjdzie o zbliżonej barwie.

No to teraz czekamy na efekty Waszej pracy.

Pozdrawiam.

Dopiero po trzykrotnym polakierowaniu barwa była zbliżona do stołu zrobionego z drzewa świerkowego lub sosnowego(jakieś popularne iglaste :D :D :D ).

Pozdrawiam.

Bardzo cenna uwaga. W moim przypadku to będzie chyba odwrotnie, bo dechy na balustradę będą z jakiegoś iglaka. Pomalujemy raz przyłożymy i się zobaczy.

Pozdrowionka :D .

Pomysł jest taki: do słupków przybijemy deski z dwóch stron, na 3 poziomach, górny poziom stworzy poręcz.

A czy na tej górnej warstwie desek będzie jeszcze jakaś deska prostopadła do tych dwóch, czy też będzie, patrząc od góry, prześwit na szerokość słupków?

Niepokojące objawy nie postępują wiec mam nadzieję, że to tylko wina karmy.

Ja też mam nadzieję, że to tylka wina karmy.

Biedny Bezan :cry: :cry: :cry:

Osobiście polecałbym dać tą deskę od góry, bo ja sobie zawsze coś zrobię w rękę, jeśli tylko jest taka możliwość. :D

Kolega ma tak zrobioną poręcz i już kilka razy porządnie zahaczyłem ręką o słupki,bo prześwit między deskami jest dosyć duży i niewygodnie jest trzymać się poręczy o dużej szerokośi.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem Ci moje wątpliwośći,bo pisanie coś mi dziasiaj nie idzie.

:-?

Osobiście polecałbym dać tą deskę od góry, bo ja sobie zawsze coś zrobię w rękę, jeśli tylko jest taka możliwość. :D

Kolega ma tak zrobioną poręcz i już kilka razy porządnie zahaczyłem ręką o słupki,bo prześwit między deskami jest dosyć duży i niewygodnie jest trzymać się poręczy o dużej szerokośi.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem Ci moje wątpliwośći,bo pisanie coś mi dziasiaj nie idzie.

:-?

A jaką szerokość zajmuje mu ta poręcz, bo u nas będzie szeroka na 8,5cm. Słupek ma 4,5 a deski po 2cm.

marjucha napisał:

Osobiście polecałbym dać tą deskę od góry, bo ja sobie zawsze coś zrobię w rękę, jeśli tylko jest taka możliwość.

A jaką szerokość zajmuje mu ta poręcz, bo u nas będzie szeroka na 8,5cm. Słupek ma 4,5 a deski po 2cm.

W tej cgwili ciężko mi to określić,ale wywiary wydają mi się zbliżone.

Wydaje mi się, że to będzie naturalny odruch aby trzymać się poręczy poprzez trzymanie zewnętrznej deski, bo będzie lepsze i wygodniejszy chwyt.

Przy takim założeniu oczywistym jest częste zachaczanie dłonią o słupki. Przynajmniej ja bym często tak robił( i niestety robię :evil: )

Może jeszcze to przemyślcie.

Mam nadzieję,że nie namieszałem za bardzo.

Pozdrawiam.

Kostka brukowa, fiu, fiu.

Ja mogę tylko pozazdrościć i trzymać kciuki, zeby ładnie wyszła :D

U nas trzeba wyłożyć przed domu ok. 200 m, więc zostaje nam polbruk, cena materiału ok. 28 zł za metr, cena robocizny - 20 zł. Więc wyjdzie ponad 10 tys.

Gdybyśmy mieli to wykładać brukiem wyszło by dwa razy więcej. :-?