Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!!

Proszę o opinię, co sądzicie o nowości biura Archon "Dom w lubczyku"

http://www.archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m41c0402e0f08a&intra=f968f1b423e72dcfd0b457d0e599ddd8&crc=b615e582cdd03a2bbd03ca7c6949a551&lang=pl.

Według mnie dom wygląda fantastycznie. W szczególności podobają mi się duże przeszklenia, co sprawia, że jest bardzo nowoczesny. Interesujący jest równiez wykusz umieszczony w od zachodniej strony, a nie jak to zwykle bywa od południa.

Jest to jednak projekt domu z wejściem od południa i z tego względu krąg osób zainteresowanych będzie ograniczony.

Muszę przyznać, że jestem bliski zdecydowania się na ten projekt.

Pozdrowienia!!!

Mi też w sumie by odpowiadał od strony funkcjonalnej - mam południową działkę i buduję dom podobnej wielkości. Duże plusy to bardzo fajny układ salonu i duża kuchnia od północy

Minusem dla mnie jest dach - ładny, ale skomplikowany i utrudniający wykorzystanie poddasza. Schody zabiegowe, które raczej ciężko będzie przerobić. Kotłownia nadaje się tylko na ogrzewanie gazowe - maleńka. Składzikiem tez raczej za bardzo nie będzie. Hall zgrabny, ale będzie raczej ciemny. W salonie proponowane miejsce na TV jest raczej średnio pomyślane - słońce by się pięknie odbijało od ekranu.

Ogólnie - udany parter, trochę gorzej z piętrem. Szczególnie pokój 8 - mały, wąski, z dwoma skosami.

To to co ja wyłapałam - dla Ciebie wcale nie musi być minusem :-) Ja potrzebowałam bardzo użytkowego poddasza (jest nas piątka, maluchów sztuk 3) i sporego gabinetu. I także sporej przestrzeni na deski, rowery, narty i takie tam rupiecie - tutaj jej mi troszkę brak.

Pozdrawiam

BabaB

Witam,

Dobrze zaprojektowany uwzględniając strony świata, troche gorzej z komunikacją - kuchnia daleko od wejścia i garażu, trzeba iść przez cały dom. Brakuje trochę zadaszonego miejsca od strony ogrodu.

Ew. przeniesienie kuchni koło wejścia - wątpliwe. Po co kuchnia od południa?

Pokój 8 na piętrze - raczej nie do codziennego użytku dla mieszkańca, może pracownia albo strych.

Pozdr/Mariusz

• 9 months później...
  • 2 months później...

Też mi się bardzo podoba

Najładniejszy moim zdaniem projekt archonu. Niestety podzielam Wasze zdanie. Poddasze chyba mało funkcjonalne, za małe pomieszczenie na kotłownię . Zastanawiam się nad nim z jednego powodu. Sąsiad ma podobny projekt, ale z dachem blaszanym , a ceramika wiąże się z dodatkowymi słupami w pokojach. A ja chcę koniecznie ceramikę :)

Też mi się bardzo podoba

Najładniejszy moim zdaniem projekt archonu. Niestety podzielam Wasze zdanie. Poddasze chyba mało funkcjonalne, za małe pomieszczenie na kotłownię . Zastanawiam się nad nim z jednego powodu. Sąsiad ma podobny projekt, ale z dachem blaszanym , a ceramika wiąże się z dodatkowymi słupami w pokojach. A ja chcę koniecznie ceramikę :)

Też mi się bardzo podoba

• 11 months później...
  • 5 months później...

Ja buduję ten dom:wesja z dwoma garażami. Co zmieniłam- ścianka kolankowa podniesiona na 1,4(uwaga!architekt koniecznie musi przeprojektować małe okna tworzące lukarnę nad kuchnią!!bo inaczej okno balkonowe i małe będa na innej wysokości. U mnie niestety nie zostało to wyłapane na czas!!), garaż dwustanowiskowy dał mi na piętrze pokój o pow.50m2. Wyszła super małżeńska sypialnia z 7-a okanmi dachowymi:-)), kotłownie przeniosłam z parteru na piętro i przeznaczyła połowę garderoby przypisanej do tego średniogo pokoju na piętrze. Można zająć caą garderobe i zrobić tam jeszcze pralni/suszarnie, cały dom powiększyłam o 1,5m("rozszerzyłam" na krótszym boku).

Dom jest świetny, dobrzez rozplanowany, na razie kuchnia oddalona od garażu mi nie przeszkadza(może dlatego, że jeszcze w nim nie mieszam:-)), ważne , że jest od północy, spiżarnię i wykusz do postawienia stołu kuchennego. Żałuje , nie podniosłam okna w kuchni o 15-20 cm wyżej-jestem wysoka i zależał mi na podwyższeniu szafek kuchennych najakieś 94-96cm-niestey jest to juz nie możliwe ze wzgledu na parapet.

Pozdrawiam "lubczykowców", za jakiś czas pewnię pokażę dom w Galerii to ocenicie sami czy warto go budować:-))

• 1 year później...

w 99% postanowilismy ze bedziemy budować dom w lubczyku

z tego co udało mi sie wyczytac na forum wiem ze należy zmienic schody na schody ze spoczynkiem, oczywiście bede podnosić ścianę kolankową

Jezeli ktoś budował ten dom i mogłby podzielić sie ze mną swoim doświadczeniem, udzielić rad byłabym bardzo wdzięczna:)

• 1 year później...
  • 2 months później...
Witam wszystkich lubkowiczów. Widzę, że wątek trochę zamarł więc najwyższa pora trochę go ożywić. Mam kupiony projekt domu w lubczyku 2(G) i 29.07.2010 r. dostaliśmy pozwolenię na budowę. Z budową ruszamy jednak na wiosnę. Muszę przyznać, że naszukłam się w internecie ludzi którzy budują lubczyka. Znalazłam domek od koliny i asiadob, ale ich wątki jakoś się urwały a szkoda. Myślę, że niedługo zacznę pisać swój dziennik i mam nadzieję, że ludziska będziecie zaglądać.

• 7 months później...
  • 2 months później...
Zgodnie z obietnicą wznawiam wątek. Budowa rozpoczęta ...

witam

jak idzie budowa lubczyka.Ja też zastanawiam sie nad tym projektem.Jakie Państwo zmiany wprowadzili.Może uda się wysłać jakieś zdjęcia z budowy to bardzo proszę [email protected]

• 2 months później...
Budowa lubczyka idzie jak na razie całkiem nieźle. Jesteśmy na etapie szałowania stropu nad parterem i na tym etapie chyba w tym roku skończymy. Dachu już nie damy rady zrobić. Jeśli chodzi o zdjęcia to zapraszam do mojego dziennika. Jest tam parę fotek, ale muszę galerię trochę uaktualnić. Pozdrawiam