KrzysiekSw 07.04.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Co ja na to? Ja też wierzę w rzeczy irracjonalne, też dostałem tego maila, ale a-propos np zamachów w USA też nadostawałem mnóstwo podobnych maili, akurat ten przypadek uważam trochę za przypadek, a trochę za żonglerkę cyferkami. Odbiegając trochę od tematu.... Szukamy trochę w tym wszystkim niezwykłości. Myślę, że papież był niezwykłym człowiekiem, co potwierdzał całym swoim życiem. Mnie nie potrzeba tutaj żadnych znaków. Zresztą całe te dyskusje o beatyfikacji... Owszem należą się papieżowi jako człowiekowi (hołd od żyjących). My tego nie możemy wiedzieć, ale głęboko wierzę że on już jest wśród największych świętych bardzo bliziutko Boga - bo jak nie taki człowiek, to kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 ja mysle ze 13 byla dla niego po prostu szczesliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migota 07.04.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Pan Bóg może wszystko... ale od kogo pochodzą te liczby to tylko On wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 07.04.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 13 to liczba Maryjna ???? myślałem że 12 , bo od 12 gwiazd na fladze UE chyba ze sie myle?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały.majster 07.04.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 tak mi mówili kiedyś w kwietniu 2004 jak do uni wchodziliśmy ze stąd wie wzieły te gwiazdki na niebieskim tle ps. chodzi o moj post wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.04.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Tylko, ze data urodzin jest naciagana, powinno byc:26 = 2+6 = 8 ( zgodnie z zasadami numerologii !! )a nie dzielone przez 2 !..bo skoro mozna podzielic przez 2, to mozna pomnozyc przez 3, a nawet wyciagnac pierwiastek 3 stopniaJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly111 07.04.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 moze sie myle ale 12 gwiazdek wzielo sie od pierwszych 12 czlonkow unii, niech mnie ktos poprawi, jak cos:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.04.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Cóż...... nie wiem czy status/rodzaj Twojego wykształcenia ma jakiekolwiek przełożenie na umiejętność czytania tekstu ze zrozumieniem go niemniej wyjaśniam, że w moim poscie chodziło nie o datę roczna konklawe lecz wiek Karola Wojtyły w dniu wyboru Go na papieża. Wyraźnie o tym napisałem - w 58 roku życia OK, sorry, nie doczytalam, ze chodzi o wiek, a nie rok wyboru. Wiem natomiast, że zdecydowana większość z nas wierzy w coś co dla innych jest irracjonalne. Są ludzie którzy spluną trzykrotnie na widok czarnego kota przebiegającego przed nogami. Inni złapią się za guzik na widok kominiarza. Jeszcze inni "nie przepuszczą" horoskopowi na dany miesiąc, rok czy tydzień. Dla innych ważne są znaki zodiaku. Są osoby które swoje mieszkanie kreują pod kątem wymogów Feng-shui. A dla innych nieodzowne jest codzienne wypicie kilku gram wody naelektryzowanej przez niejakiego Zbyszka N. - znanego niegdyś bioenergoterapeuty z Polsatu. Bez takich smaczków życie byłoby ubogie. Nieprawdaż? Pozdrawiam A jesli chodzi o ubogie zycie... wiesz, moje jest dosyc ciekawe i bez lapania sie za guzik, wierzenia w horoskopy czy mnozenia przypadkowych cyfr, zeby udowodnic cudowne zbiegi okolicznosci. W szczegolnosci, ze znaczna czesc przesadow, gusel i zabobonow jest osadzona w jakiejs religii (i zasadniczo nie chodzi tu o chrzescijanstwo). Nie, nie uwazam, zeby to bylo konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.04.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 moze sie myle ale 12 gwiazdek wzielo sie od pierwszych 12 czlonkow unii, niech mnie ktos poprawi, jak cos:> chodzi o ilość znakow zodiaków , miesięcy ,apostołów ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 07.04.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 13 to liczba Maryjna ???? myślałem że 12 , bo od 12 gwiazd na fladze UE chyba ze sie myle?! Tez znam ta wersje - w sensie flagi UE. Przy czym autor tej flagi wyjawil praktycznie na lozu smierci, czym sie inspirowal I nic dziwnego, wielowyznaniowa Europa moglaby nie zaakceptowac kultu maryjnego (gdyby decydenci wiedzieli wczesniej, co wlasciwie wybieraja). Ilosc znakow zodiaku nie ma tu nic do rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszK 07.04.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Wedlug mnie Biblia niepozwala nam wierzyc w zabobony i we wrozbiarstwo wiec dlaczego nad tym sie zastanawiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janika 07.04.2005 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 To ja dodam tylko ,że Jan Paweł II był 256 papieżem. Dodajcie sobie....Niestety liczba dni pontyfikatu to nie taka jak podana, ale 9665, a to już się nie dodaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly111 08.04.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Hmmm, Tomaszku te "zabobony" w biblii sa zawarte. Żydzi przywiazywali ogromna uwage do liczb. Po prostu niektore liczby mialy dla nich symboliczne znaczenie. Np. 40 dni potopu, 40 lat marszu przez pustynie, 40 dni postu Jezusa na pustynii, liczba 7 oznaczajaca "cos duzego; duza ilosc", liczba 77 oznaczajaca nieskonczonosc dlatego Jezus zapytany czy przebaczyc blizniemu trzeba az 7 razy odpowiedzial ze nie 7 a 77). Jak wiadomo pismo swiete zostalo napisane pod natchnieniem Ducha Swietego, wiec biblia nie zabrania nam wierzyc w te "zabobony", co wiecej sam Bog te "zabobony" rozpowszechnia. Ew-ka dzieki, nie wiedzialem o tym, a tak swoja droga to apostolow bylo 13:> nie zapominaj o Judaszu. Chce z gory uprzedzic polemiki na ten temat. Na argument ze Judasz nie powinien byc liczony odpowiem: Jazus sam go wybral, a pozatym po smierci Judasza zostal on zastapiony przez Macieja (nie jestem pewien). Milego dnia i przepraszam jesli was zanudzalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 08.04.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 ............. Milego dnia i przepraszam jesli was zanudzalem. Wprost przeciwnie, Twój post jest bardzo interesujący, miłego dnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.04.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 To ja dodam tylko ,że Jan Paweł II był 256 papieżem. Dodajcie sobie.... Niestety liczba dni pontyfikatu to nie taka jak podana, ale 9665, a to już się nie dodaje... 9665, ale jak się jednak doda, wyjdzie... 26, które można podzielić na 2... Co by nie mówić, coś w tym jednak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.04.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Takich wyliczanek można tworzyć dowolnie dużo. Moim zdaniem nie mają żadnego znaczenia... Zresztą istnieje jeszcze wiele więcej kombinacji liczb które można dodać i nie dadzą w wyniku 13... tyklo ich tu nie przytoczono bo nie pasują do "klimatu" Najbardziej do klimatu nie pasuje fakt, ze jemu by sie pewno te dziwne zabawy nie podobalu. Przesady i kabala, zabobony. To wszystko w sprzeciwie z tym czego nauczal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.04.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 To ja dodam tylko ,że Jan Paweł II był 256 papieżem. Dodajcie sobie.... Chyba jednak 264. Więcej stron [wiarygodnych] prezentuje tę właśnie liczbę >>> tutaj Wedlug mnie Biblia niepozwala nam wierzyc w zabobony i we wrozbiarstwo wiec dlaczego nad tym sie zastanawiacie? Nie wiem, czy w ogóle i dlaczego inni się zastanawiają. Dla mnie to tylko pewien DODATKOWY znak, że ten Człowiek był niezwykły. A w ogóle czytam ten wątek, bo myślę i mam wolną wolę, czego Biblia nie zabrania. Tylko, ze data urodzin jest naciagana, powinno byc: 26 = 2+6 = 8 ( zgodnie z zasadami numerologii !! ) a nie dzielone przez 2 ! Gwoli ścisłości i zgodnie z zasadami numerologii nie jest to 13 tylko 4. Skąd 13 liczbą Maryjną ? Chyba związane jest to z datami objawień w Fatimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 08.04.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 z Katechizmu Kosciola Katolickiego Należy odrzucić wszystkie formy wróżbiarstwa: odwoływanie się do Szatana lub demonów, przywoływanie zmarłych lub inne praktyki mające rzekomo odsłaniać przyszłość. Korzystanie z horoskopów, astrologia, chiromancja, numerologia, wyjaśnianie przepowiedni i wróżb, zjawiska jasnowidztwa, posługiwanie się medium są przejawami chęci panowania nad czasem, nad historią i wreszcie nad ludźmi, a jednocześnie pragnieniem zjednania sobie ukrytych mocy. Praktyki te są sprzeczne ze czcią i szacunkiem - połączonym z miłująca bojaźnią - które należą się jedynie Bogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.04.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Ludzie - wy już dorabiacie do tego teorię, robicie się prawie jak politycy - może powołacie do wyjaśnienia tego jakąś Komisję? Autorka podała jako ciekawostkę, nic nie sugerowałą, a wy już robicie z tego wróżbiarstwo i kto wie co jeszcze...Poczytajcie wątki o oddychających ścianach lub o współczynniku U. Tam to dopiero odchodzi numerologia która ma służyć udowodnieniu różnych czesto sprzecznych teorii... Wyluzujcie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 09.04.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Edyta Zaporska, Wowka-dziękuję za te wypowiedziara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts