Luna_tyk 07.10.2002 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Januszek, w wiele jestem w stanie uwierzyć, ale nie w Urbana. Nagle grupka żurnalistów odkrywa niegodziwości producentów materiałów budowlanych - i to tradycyjnych....Przypadek Dyngsa wymaga sprawdzenia. U siebie też znalazłem pojedyncze pęknięcia, które sobie uzasadniłem - jak w wypowiedzi wyżej.Dom stoi otynkowany, zamieszkały. Cieszę się, że jest z Porothermu, najogólniej mówiąc - z ceramiki.Nic nie pęka, nic nie trzeszczy - jest w nim bardzo cicho. Temperatura wewnątrz jest stabilna, goście stwierdzają - jak tutaj jest równomiernie ciepło. Kocioł co jakiś czas leniwie podgrzewa kaloryfery do stanu "letniości" - a ja nie czuję żadnych zmian temperatury, ona jest stabilna.Bardzo jestem ciekaw mrozów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 07.10.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Kochani!czytam z uwagą wątki o porothermie, bo był to materiał, który stał dość wysoko w moich rankingach.Oto moje przemyślenia i uwagi:- porotherm porothermowi nierówny. Jakiś rok temu poruszaliśmy ten wątek z Agnichą. Są dobre i złe cegielnie Wienerbergera. Numer jeden to Częstochowa najgorsze cegielnie to Zielonka i Dobre.Budując z Porothermu trzeba koniecznie zdzwonić się z regionalnym przedstawicielem (telefony na stronie Wienerbergera) i wypytać go skąd kto ma materiał (lub jak sie go oznacza). Mój przedstawiciel powiedział mi to "między wierszami" już 2 lata temu, kiedy nie byłojeszcze całej afery Urbanowej i porotherm uważano za materiał super hiper;- generalnie z porothermem jest coraz gorzej i coraz częściej nie trzyma parametrów. Rozmawiałem z właścicielem hurtowni niedaleko mnie, który przyznał, że wycofali sie z porothermu bo - jak powiedział - "Jak pół palety pustakow jes potłuczona i przyjeżdza przedstawiciel Wienerbergera, to twierdzi że to nomalne i tak ma prawo być bo to ceramika poryzowana"Od roku handlują ceramiką poryzowaną z Kozłowic (Cerpol) i nie ma problemów.- nieprzypadkowo 20%- owa obniżka cen w końcu ubiegłego roku dotyczyła tylko wyrobów z Zielonki i Dobrego. Kto przcenia o 20% pełnowartościowy towar (nb. sam sie o mało nie dałem namówić...- teraz obgryzałbym paluchy).Reasumując - kupno dobrego Porothermu zaczyna przypominac loterię i trzeba na prawdę wyostrzyć węch i słuch, aby się nie wpakować w g..Ja Dynksowi wierzę, bo widziałm Porotherm po dwóch zimach leżenia na powietrzu (z owej feralnej palety).Dlatego albo trzeba sprawdzać skąd jest dostawa, albo przenieśc sie do polskiej konkurencji (Cerpol, Plecewice, Biegonice - jest co najmniej kilka przyzwoitych polskich firm). Co prawda ich katalogowe wspołczynniki sa nieco gorsze od Wienerbergera, jednak sądzę, że praktyka tego nie potwierdza.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.10.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Ja mam Plecewice (38 P+W) u sąsiada i dziękuję Bogu, że się na nie nie zdecydowałem - były o grosz tańsze od Porothermu. Nierówne, nierównomiernie wypalone, popękane (prawie jedna cała ściana!). Ekipa na nie strasznie narzekała, że nie mogli nawet wybrać kilku równych bloczków na narożniki. Ja mam Porotherm (30 P+W) chyba z Zielonki (bo najbliżej) i wygląda naprawdę bez zarzutu. Jest raptem kilka pionowych pęknięć w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dynks 07.10.2002 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Te moje popękane są z fabryki w Dobrem.Mam też trochę w "żółtym" kolorze połówki 44 od innego dostawcy z takim dużym znaczkiem "W". Są lekko z twardszego materiału i mniej popękane.Także Dobre nie znaczy dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dynks 07.10.2002 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Aha, adres tylko na "priv" opal. Jeszcze mnie goście z Wienerbergera najadą i będę wszystko musiał odszczekać!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.10.2002 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Jeśli możesz, to napisz tutaj w -prywatne wiadomości. Dzięki. Nawiedzimy Cię na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.10.2002 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Dynks dzieki za zaproszenie, ale troche daleko i jeszcze dzis zaczal u mnie padac snieg:smile:, nie po to wynioslem sie z Wawy po 10 latach zeby tak szybko wracac:smile:Troche mnie to zezlilo bo zasialem panike u przyjaciol i skulismy tynk, zeby zobaczyc jak zachowuje sie Porotherm po 2 zimach, ale wszystko jest OK a znajomi maja dziure do zatynkowania:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 07.10.2002 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Temat wraca jak bumerang! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.10.2002 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Ano! A jak urosły akcje Maxa! Jakbym wiedział, że tak pójdą w górę, kupiłbym nawet na kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 09.10.2002 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Od 5 miesiecy stoi mój dom zrobiony z cegły 25 P+W. Kupiłem jej ok. 2500 szt. Troche strat było ale w normie. Pare peknięć jest - powstały raczej w procesie murowania. Poroterm mam z Leborka. Dzisiaj jestem zadowolony , działówki terz robię z cegły 11,5 P+W.Nie dajcie się zwariować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 09.10.2002 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Jak tak czytam po raz enty tych samych dylematów na temat pustaków porotherm to mam wrażenie, że nikt sobie i swemu rozumowi nie ufa. Wybieram ceramikę bo - i tu kilka powodów, czytam, że są kiepskie - i ogarnia mnie panika. Ludzie wierzcie w trafność własnych decyzji, przecież chyba nikt głupi nie buduje domu?Nicky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 09.10.2002 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Teraz się cieszę, że nie skusiłem się na Porotherm - kupiłem Uni Pióro+Wpust z Biegonic Nowy Sącz - uważam, że ich jakość jest rewelacyjna - w czasie budowy żadnych pęknięć, uszkodzeń itp. Wydaje mi się że podobnie jak zPorothemem jest z ceramiką tradycyjną - dużo osób ostrzegało przed niektórymi cegielniami, że produkują chłam itp. Czemu buduje się ściany dwuwarstwowe z Porothermu skoro jest o niebo droższy od normalnej ceramiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2002 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Herne-tzn. o jakie niebo? Wiesz coś na ten temat czy tak po prostu COŚ słyszałeś i powtarzasz?Czy możesz operować dokładniejszymi danymi, bo niebo jest pojęciem dość szerokim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 09.10.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 bardzo słuszna uwaga Opal.scenka rodzajowa z dzisiaj.taki pan (nasz znajomy z racji zawodowych) kupił sobie samochód rover.Ja z kolegą zrobilśmy eksperyment czy usłyszymy to co chcemy usłyszeć,więc o ten samochód zapytaliśmy. oczywiście wszystko poszło tak jak myśleliśmy,a więc: samochód roczny,w Polsce wogóle takiego nie ma ,robiony był na specjalne zamówienie ale ktoś zrezygnował,ma wszystkie możliwe cacka techniki. mógłbym tak jeszcze pisać około 10 tego typu zdań, ale pamiętam jak sprzedawałem swój samochód, który garaż widział w ciągu 3 lat może 2 razy (sprzedany jako garażowany codziennie).do tego parę zabiegów typu pewnie Pan nie zauważy ale tutaj jest dziurka itp(odwrócenie uwagi od problemów zasadniczych i jednoczesne zdobycie zaufania).Pewnie ów kupujący mój samochód też snuli takie opowieści cóż to za cacko,a któż to nim nie jeździł itp itd.Pewnie ktoś spyta jak to się ma do powyższych wypowiedzi - tylko i wyłącznie tak ,że jeżeli już coś zrobiliśmy czy kupilśmy to nasz język czy pióro będzie tego bronić do ostatniej granicy możliwości . w tych okolicznościach gdy ktoś pisze ,że np kupił maxa to zrobił dobrze, czy inny ktoś kupił porotherm też twierdzi,że zrobił dobrze mija się zupełnie z celem, bo wszystko to opiera się o jedna z 7 reguł relacji międzyludzkich(konsekwencję) i dlatego i ten ,który kupił samochód 15 letni samochód jako dziesięcioletni będzie twierdził ,że jest 10 letni ,garażowany itp i ten ,który kupi 2 letni z wyprzedzeniami z redukcja do 3 będzie mówił,że nikt tak oszczednie nie jeździł jak poprzedni właściciel.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2002 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 ketiso, z całym szacunkiem, ale nie widzę związku. Ty mówisz o niczym innym, jak o ukrywaniu jakiś faktów czy wręcz używaniu kłamstwa, aby korzystnie zbyć towar. Mieszasz jeszcze do tego racjonalizowanie. (Chyba ,że w roli nieuczciwego sprzedawcy stawiasz producenta Poro) Moje pytanie do Herna, ma oczywiście osobiste powody, bo zbudowałam dom z porothermu.(na ogół chętnie wypowiadamy się o rzeczach, które nas dotyczą, interesują-to chyba naturalne. Czy budując dom z ceramiki mam brać aktywny udział na forum o betonie kom.? Nie , poszłooo, to już za mną, mogę podzielić się tym, co wiem,doradzić, ale czasu brak więc siedzę w tym co mnie dotyczy) Dlatego chcę rzetelnej wiedzy, a nie niezdrowych emocji i siania fermentu .A sam porotherm jest wg mnie bardzo dobrym materiałem. I porównując go z innymi w moich oczach wypada korzystnie.I nie dlatego, że chcę się pocieszyć. Jak coś by się waliło byłabym pierwsza,która to obwieszcza, ale to się nie stanie.A świat by się nie zawalił, gdybym wybudowała z bet. komórkowego.I w ytongu bym była szczęśliwa, itd, itd. I właśnie dlatego, że tego jest tak dużo trzeba sie zdecydować. Ot, kwestia wyboru.Wedle upodobań, możliwości finansowych,preferencji budującego, doświadczenia itd. Dlatego pytanie - po co ktoś kupuje taki materiał, skoro coś innego jest o niebo tańsze jest bez sensu i ma wg mnie pociągnąć dalej sensację. Poprosiłam o precyzyjne wypowiadanie się. O niebo - to o ile? Niebo jest baaaardzo duże. A różnica między porothermem a maxem jest znikoma-ok.15% to chyba niewiele. Dla mnie w każdym razie. I to jest kwestia indywidualnego wyboru.To tak jakbyś spytać Herna-po co sobie wziąłeś taką żonę, jak inni mają ładniejsze. Poczytaj forum-max jest na topie.Czy on jest lepszy, gorszy, nie wiem, ale na pewno artykuł się przyczynił. I tak to się kręci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 09.10.2002 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Opalsens logiczny mojej wypowiedzi jest zgodny z twoim, może tylko jest zbyt `okrężnie` napisany.Nie wiem dlaczego ale to co napisałaś było dokładnie motorem do tego co pisałem przed tobą.Nie twierdzę ,że któryś z opisywanych przeze mnie wyborów jest zły lub dobry,ale za wesołe jednak uważam wypowiedzi dobrze zrobiłem,że..... bo.....(chyba ,że traktować to tylko i wyłącznie w celach statystycznych, a nie opiniotwórczych) . W moich oczach są to podejścia irracjonalne i doskonale zawierają się w dążeniu do osiągnięcia samozadowolenia własnymi decyzjami bez obserwacji tych decyzji pod kątem powiedzmy funkcji wagi i odniesienia tych funkcji do rzeczywistości.Żeby znowu nie zostać źle odczytanym chodzi o to, że jeżeli jestem `fanem` jednego tylko parametru np wytrzymałości(raczej wyobrażeniu o wytrzymałości) to pewnie mam prawo do twierdzenia ,że zrobiłem dobrze ,bo kupiłem........ . Natomiast jeżeli moje wymagania są szersze i oczekuję od materiału jeszcze innych parametrów i np przyjemności z posiadania czegoś co jest w te parametry zdecydowanie bogatsze (twój przykład),wtedy śmiało mogę napisać........ .HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 10.10.2002 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Oczywiście nie chciałem nikogo obrazić, zwłaszcza Ciebie Opal, wtedy, gdy robiłem kalkulację cenową Porotherm wychodził drogo (jak drogo musiałbym odszukać w domu), w każdym razie drożej od ceramiki tradycyjnej - mnie ściana wyszła "Uni" P+W 1.75/szt 22 szt./m2 co daje 38.5 PLN/m2 - było to znacznie taniej niż Porotherm. Ja nie dyskredytuję w żaden sposób Porothermu, po prostu czytam wypowiedzi jego posiadaczy. Jeśli kogoś uraziłem przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.10.2002 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 podpisuję się obiema "ręcami" pod tym co napisał ketiso. To jest tak jak z kobietą, która twierdzi że jest fajnie być kobietą tylko dlatego, że jest kobietą Żeby nie było zarzutów, że piszę nie na temat to oświadczam, że buduję z P44 P+W na któym jest tylko jedna rysa a to dlatego, że cieśla upuścił jedną krokwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 10.10.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Herne a policzyles pozniejsze ocieplenie? To chyba duzo kosztuje w 2 wartwowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 10.10.2002 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Paj^ masz rację ale w swojej wypowiedzi mówiłem o ścianach DWUWARSTWOWYCH budowanych z Porothermu - Porotherm grubości 25 cm chyba jest z założenia do ścian dwuwarstwowych? (chyba, że się mylę) - ściana jednowarstwowa z Porothermu wyjdzie pewnie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts