Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P?kni?cia na POROTHERMIE

Dynks

Recommended Posts

Herne,

ale Ty nie masz mnie za co przepraszać.:eek: Sorry, jeśli tak się poczułeś. Ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że takie wypowiedzi oprócz siania femrmentu nic nie wnoszą.Chyba, że podajemy konkretne dane.

Pozdrawiam Cię .:smile:

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobrzykowice-

kobietą fajnie jest być , bo:

można nosić sukienki i spódnice,używać szminki, używać damskich perfum, można się bać ciemnego lasu,nie trzeba dźwigać, można być MAMĄ, i średnio dłużej się żyje.

O ile kilka pierwszych punktów, bywa, jest realizowanych przez niektórych osobników płci męskiej, o tyle mamą to nigdy nie będziecie. :lol:

A my czasem bywamy i tatą i mamą. :razz:

Czemu buduje się ściany dwuwarstwowe z Porothermu skoro jest o niebo droższy od normalnej ceramiki?

On 2002-10-09 20:15, opal wrote:

Herne-tzn. o jakie niebo?

Czy możesz operować dokładniejszymi danymi,

On 2002-10-10 09:09, Herne wrote:

gdy robiłem kalkulację cenową Porotherm wychodził drogo w każdym razie drożej od ceramiki tradycyjnej - mnie ściana wyszła "Uni" P+W 1.75/szt 22 szt./m2 co daje 38.5 PLN/m2 - było to znacznie taniej niż Porotherm.

On 2002-10-10 10:16, opal wrote:

Herne,

Ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że takie wypowiedzi oprócz siania femrmentu nic nie wnoszą.Chyba, że podajemy konkretne dane.

to prosimy o dane - cenę Phorotermu :smile:

ustalimy różnicę czyli "o niebo" :smile:

On 2002-10-10 10:39, dobrzykowice wrote:

Z tego co pamietam na metr wchodzi 10 szt co daje 50 zł.

pięknie dobrzykowice, Ciebie o ferment trudno będzie teraz posądzć :razz:

możemy ustalić teraz cenę "1 nieba" jako różnicę dwu znanych danych :razz:

Nie wiem czy zauwazyliscie ale porotherm wciaz niezle sie sprzedaje i to nie tylko ten 44 cm, a przeciez jak ktos slusznie wspomnial pustaki 30 cm przeznaczone sa do scan dwuwarstwowych. Wielu z was twierdzi ze lepiej dac w takim wypadku MAXa ale zastosowanie Porothermu 30 P+W w polaczeniu z 10 cm welny daje nam U=2,5W/m2*K. Aby osiagnac ten sam wspolczynnik z MAXem (30cm)trzeba dac przynajmniej o 5 cm welny wiecej. W ten sposob mamy grubszy mur i slabsza warstwe zewnetrzna.

Jeszcze jedno. Nie staje w obronie Porothermu poniewaz sam jeszcze do konca nie wybralem materialu do budowy swego domy, opieram sie jedynie na kalkulacjach. Jezeli chodzi o ceny to roznica pomiedzy Porothermem a Maxem w skali calej inwestycjii jaka jest budowa domu stanowi okolo 1%. Ktos moze powiedziec ze nie warto walczyc o dodatkowe U=0.05 bo to przeciez tylko 20 zl miesiecznej doplaty do ogrzewania, nie wiemy jednak co nas spotka za X lat, dzis pieniadze sa i jest O.k. jednak w wieku 60 lat moze sie okazac ze te 20 zl to dla nas fortuna, moze tez podskoczyc cena gazu. To przekonuje mnie do zastosowania "cieplejszych" materialow do jakich z pownoscia MAX nie nalezy. Swoja droga mam pytanie do tych ktorzy twierdza ze nie powinno sie docieplac scian z porothermu, po co cegielnie wypalaja pustaki szer. 30 oraz 25 cm? Troche sie rozpisalem i oczywiscie zeszlem z tematu jakim byly pekniecia ale chyba wszyscy z niego zeszli

pozdrawiam

Felek - rozumowałem podobnie i dlatego wybrałem Porotherm. Jego mniejsza przenikalność termiczna w stosunku do ceramiki tradycyjnej (Max, Uni) jest powalająca i warto moim zdaniem za nią w sumie niewiele wiecej zapłacić.

Pustak Uni 25: U = ok. 1,50

Pustak Max 29: U = ok. 1,15-1,20

Porotherm 25: U = ok. 1,20

Porotherm 30: U = ok. 0,7

Pototherm jest też poza tym materiałem "oddychającym" - paropszepuszczalnym, czego nie można powiedzieć o ceramice tradycyjnej. Jest to jednak temat kontrowersyjny, więc nie bedę się już nad nim rozwodził. Moim zdaniem warto jednak to też brać pod uwagę (oczywiście tylko przy ociepleniu wełną i tynkowaniu tynkiem mineralnym).

Ja, jeżeli chodzi o Porotherm np.25 nie mam żadnych zastrzeżeń. Żaden mi nie pękł nawet z Dobrego. Także ściany dwu-warstwowe spokojnie robiłbym z Wienerbergera. Był u mnie ostatnio facet z w/w firmy i stwierdził, że tylko cegła 44 i 38 jest bardziej krucha od innych bo ma być cieplejsza( więcej "porów"). Także pustaki 25 i 11.5 to inny materiał(więcej gliny, grubsze ścianki).

Powiedzcie na jakie proporcje zdecydowaliscie sie w swoich scianach, czy byl to porotherm 25cm czy tez 30cm oraz ile na to welny. Wiem ze duzo zalezy od konstruktora ale nawet jesli pozwoli mi budowac z 25cm nie wiem czy nie warto dac 30cm. No i ile tej welny, z jednej strony chce miec cieplo z drugiej jednak nie chce miec zbyt grubych scian.

Ja dałem na razie Porotherm 30 P+W. Zarówno majster, jak i inspektor mówili, że jak buduję dla siebie to lepiej dać 30-kę. Na sprzedaż wystarczy 25. W sumie cena mniej więcej taka sama (bloczek 25 jest droższy od 30-ki ale na m2 wychodzi go mniej) a sporo cieplej. Na wiosnę zamierzam ocieplić wełną 12-15 cm.

CKKWADRAT - chyba przesadziłeś trochę ze stwierdzeniem, że ceramika tradycyjna nie oddycha - chyba pomyliłeś ją ze styropianem. Z drugiej strony Max + styropian lub welna ma porównywalną przenikalność co Protherm + styropian lub welnba (przy odpowiedniej grubości od 10cm wzwyż). Nie wiem, skąd biorą się tak duże dysproporcje w podawanych wartościach. Ceramika ma zapewnić odpowiednią nośność a izolacja dobrą przenikalność cieplną.