Gość 10.10.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Herne, ale Ty nie masz mnie za co przepraszać. Sorry, jeśli tak się poczułeś. Ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że takie wypowiedzi oprócz siania femrmentu nic nie wnoszą.Chyba, że podajemy konkretne dane. Pozdrawiam Cię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 dobrzykowice- kobietą fajnie jest być , bo: można nosić sukienki i spódnice,używać szminki, używać damskich perfum, można się bać ciemnego lasu,nie trzeba dźwigać, można być MAMĄ, i średnio dłużej się żyje. O ile kilka pierwszych punktów, bywa, jest realizowanych przez niektórych osobników płci męskiej, o tyle mamą to nigdy nie będziecie. A my czasem bywamy i tatą i mamą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2002 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Czemu buduje się ściany dwuwarstwowe z Porothermu skoro jest o niebo droższy od normalnej ceramiki? On 2002-10-09 20:15, opal wrote: Herne-tzn. o jakie niebo? Czy możesz operować dokładniejszymi danymi, On 2002-10-10 09:09, Herne wrote: gdy robiłem kalkulację cenową Porotherm wychodził drogo w każdym razie drożej od ceramiki tradycyjnej - mnie ściana wyszła "Uni" P+W 1.75/szt 22 szt./m2 co daje 38.5 PLN/m2 - było to znacznie taniej niż Porotherm. On 2002-10-10 10:16, opal wrote: Herne, Ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że takie wypowiedzi oprócz siania femrmentu nic nie wnoszą.Chyba, że podajemy konkretne dane. to prosimy o dane - cenę Phorotermu ustalimy różnicę czyli "o niebo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.10.2002 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 no właśnie Herne, przecież ja jestem od siania fermentu Opal jak to nie możemy byc mamusią, a Arni Schwarzenegger ??!!! też była kobietą ??! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.10.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 aktualnie można kupić P44 P+W w okolicy 5 zł/szt brutto a nawet niżej. Z tego co pamietam na metr wchodzi 10 szt co daje 50 zł. Ceny brutto i pamietajcie, że to jest ściana jednowarstwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 On 2002-10-10 10:39, dobrzykowice wrote: Z tego co pamietam na metr wchodzi 10 szt co daje 50 zł. pięknie dobrzykowice, Ciebie o ferment trudno będzie teraz posądzć możemy ustalić teraz cenę "1 nieba" jako różnicę dwu znanych danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.10.2002 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Opal, a na mój gust to kobieta tatusiem NIGDY nie będzie, tak jak on MAMUSIĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2002 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Maco, tatusiem nie, ale substytutem. Tatusiem być łatwiej, mamusią być nie możecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.10.2002 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Wracając do konkretów: m2 muru z Porothermu 30 P+W kosztował mnie 52 zł (3,25x12). I to faktycznie, z VAT-em i z dowiezieniem na budowę, nie teoretycznie. Więc chyba różnica w cenie nie jest niebem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dynks 10.10.2002 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Przepraszan ale co te ostatnie dyskusje mają z pęknięciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.10.2002 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 opal, ale substytutem mamusi to już chyba możemy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 11.10.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Nie wiem czy zauwazyliscie ale porotherm wciaz niezle sie sprzedaje i to nie tylko ten 44 cm, a przeciez jak ktos slusznie wspomnial pustaki 30 cm przeznaczone sa do scan dwuwarstwowych. Wielu z was twierdzi ze lepiej dac w takim wypadku MAXa ale zastosowanie Porothermu 30 P+W w polaczeniu z 10 cm welny daje nam U=2,5W/m2*K. Aby osiagnac ten sam wspolczynnik z MAXem (30cm)trzeba dac przynajmniej o 5 cm welny wiecej. W ten sposob mamy grubszy mur i slabsza warstwe zewnetrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 11.10.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Jeszcze jedno. Nie staje w obronie Porothermu poniewaz sam jeszcze do konca nie wybralem materialu do budowy swego domy, opieram sie jedynie na kalkulacjach. Jezeli chodzi o ceny to roznica pomiedzy Porothermem a Maxem w skali calej inwestycjii jaka jest budowa domu stanowi okolo 1%. Ktos moze powiedziec ze nie warto walczyc o dodatkowe U=0.05 bo to przeciez tylko 20 zl miesiecznej doplaty do ogrzewania, nie wiemy jednak co nas spotka za X lat, dzis pieniadze sa i jest O.k. jednak w wieku 60 lat moze sie okazac ze te 20 zl to dla nas fortuna, moze tez podskoczyc cena gazu. To przekonuje mnie do zastosowania "cieplejszych" materialow do jakich z pownoscia MAX nie nalezy. Swoja droga mam pytanie do tych ktorzy twierdza ze nie powinno sie docieplac scian z porothermu, po co cegielnie wypalaja pustaki szer. 30 oraz 25 cm? Troche sie rozpisalem i oczywiscie zeszlem z tematu jakim byly pekniecia ale chyba wszyscy z niego zeszlipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.10.2002 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Felek - rozumowałem podobnie i dlatego wybrałem Porotherm. Jego mniejsza przenikalność termiczna w stosunku do ceramiki tradycyjnej (Max, Uni) jest powalająca i warto moim zdaniem za nią w sumie niewiele wiecej zapłacić. Pustak Uni 25: U = ok. 1,50Pustak Max 29: U = ok. 1,15-1,20Porotherm 25: U = ok. 1,20Porotherm 30: U = ok. 0,7 Pototherm jest też poza tym materiałem "oddychającym" - paropszepuszczalnym, czego nie można powiedzieć o ceramice tradycyjnej. Jest to jednak temat kontrowersyjny, więc nie bedę się już nad nim rozwodził. Moim zdaniem warto jednak to też brać pod uwagę (oczywiście tylko przy ociepleniu wełną i tynkowaniu tynkiem mineralnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dynks 11.10.2002 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Ja, jeżeli chodzi o Porotherm np.25 nie mam żadnych zastrzeżeń. Żaden mi nie pękł nawet z Dobrego. Także ściany dwu-warstwowe spokojnie robiłbym z Wienerbergera. Był u mnie ostatnio facet z w/w firmy i stwierdził, że tylko cegła 44 i 38 jest bardziej krucha od innych bo ma być cieplejsza( więcej "porów"). Także pustaki 25 i 11.5 to inny materiał(więcej gliny, grubsze ścianki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 11.10.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Powiedzcie na jakie proporcje zdecydowaliscie sie w swoich scianach, czy byl to porotherm 25cm czy tez 30cm oraz ile na to welny. Wiem ze duzo zalezy od konstruktora ale nawet jesli pozwoli mi budowac z 25cm nie wiem czy nie warto dac 30cm. No i ile tej welny, z jednej strony chce miec cieplo z drugiej jednak nie chce miec zbyt grubych scian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.10.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Ja dałem na razie Porotherm 30 P+W. Zarówno majster, jak i inspektor mówili, że jak buduję dla siebie to lepiej dać 30-kę. Na sprzedaż wystarczy 25. W sumie cena mniej więcej taka sama (bloczek 25 jest droższy od 30-ki ale na m2 wychodzi go mniej) a sporo cieplej. Na wiosnę zamierzam ocieplić wełną 12-15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.10.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Dynks,przecież pisałeś, że masz pękniecia na poro.A teraz mówisz, ze zdaen CI nie pękł.MY się wybieramy na inspekcję, jutro lubo pojutrze, ale o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.10.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Opal - chodzi o wewnętrzne nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 11.10.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 CKKWADRAT - chyba przesadziłeś trochę ze stwierdzeniem, że ceramika tradycyjna nie oddycha - chyba pomyliłeś ją ze styropianem. Z drugiej strony Max + styropian lub welna ma porównywalną przenikalność co Protherm + styropian lub welnba (przy odpowiedniej grubości od 10cm wzwyż). Nie wiem, skąd biorą się tak duże dysproporcje w podawanych wartościach. Ceramika ma zapewnić odpowiednią nośność a izolacja dobrą przenikalność cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts