Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P?kni?cia na POROTHERMIE

Dynks

Recommended Posts

Z tym "oddychaniem" to nie wiadomo jak jest naprawdę, dlatego nie warto się nad tym rozwodzić. Wiem jednak, że w Porothermie są mikropory, których nie ma w tradycyjnej ceramice, więc chyba z paroprszepuszczalnością (czytaj oddychaniem) jest w Porothermie lepiej. Chodziło mi tylko o wykazanie, że żadnego nieba nie ma, oczywiście w kontekście porównywania cen ceramiki tradycyjnej i Porothermu.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PS. Prawdą jest oczywiście, że ceramika tradycyjna ma większą "nośność" od poryzowanej. Pytanie tylko, czy należy się tym przejmować w budynkach 1- czy 1,5-kondygnacyjnych, kiedy ceramika poryzowana jest i tak 2-3 razy nośniejsza niz beton komórkowy. Moim zdaniem lepiej zapłacić (nawet te kilkanaście, czy 20kilka %) za cieplejszy i lepiej oddychający mur.

On 2002-10-11 13:34, ckwadrat wrote:

Wiem jednak, że w Porothermie są mikropory, których nie ma w tradycyjnej ceramice, więc chyba z paroprszepuszczalnością (czytaj oddychaniem) jest w Porothermie lepiej.

Mikropory, jak sama nazwa wskazuje, są pustymi przestrzeniami wewnątrz struktury pustaka. Nie łączą się jednak ze sobą w ciągi od jednej ściany pustaka do drugiej. Dlaczego miałyby zatem lepiej przepuszczać parę wodną ???

P.S. Sam będę budował z Porothermu, ale ta wysoka paroprzepuszczalność to chyba tylko "zjawisko mentalne", zrodzone w naszych głowach. Wiesz o co mi chodzi? Że może to zadziała trochę jak placebo. Będziemy się dobrze czuli bo będziemy mieli tylko duże wewnętrzne przekonanie, że nasze ściany "oddychają".

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-10-11 14:17 ]

Cały czas to podkreślam (zresztą na innych wątkach też) - jest to może nie aż placebo ale zjawisko kontrowersyjne i nie wiem jak to będzie w rzeczywistości. Jak to np. rzetelnie porównać z innym murem itd. No i są to pojedyncze % więc i tak usuwanie pary wodnej z domu trzeba zapewnić sobie dobrą wentylacją.

On 2002-10-11 13:26, Herne wrote:

CKKWADRAT - chyba przesadziłeś trochę ze stwierdzeniem, że ceramika tradycyjna nie oddycha - chyba pomyliłeś ją ze styropianem. Z drugiej strony Max + styropian lub welna ma porównywalną przenikalność co Protherm + styropian lub welnba (przy odpowiedniej grubości od 10cm wzwyż). Nie wiem, skąd biorą się tak duże dysproporcje w podawanych wartościach. Ceramika ma zapewnić odpowiednią nośność a izolacja dobrą przenikalność cieplną.

Max 29cm ma z reguly U=1,4 natomiast Porotherm 30cm ma U=0,7. Jezeli dobrze odejmuje to roznica wynosi 0,7W/m2*K Jezeli do obydwu dodasz taka sama warstwe welny, chocbys nawet dodal metr - roznica pozostanie taka sama. Jak widac przenikalnosc wcale nie jest porownywalna. Mozesz mi wierzyc lub nie ale 0,7 w skali calego bydynku to dosc pokazna strata.

wytrzymałość to siła przyłożona do powierzchni w MPa ,dawniej w KN/cm2 ,zatem 15 dla cegły pełnej oznacza tyle samo co 15 dla np maxa czy porothermu bo można to sprowadzić do siły na np cm2

przy czym nie ma bezpośredniego przełożenia tej wytrzymałości do wytrzymałości muru na ściskanie

co zaś się tyczy cegły pełnej czy wogóle wielkości elementów murowych należy też pamiętać ,że `słabym` elementem nośnym muru jest zaprawa.

HEJ!

• 4 years później...
Gość JACKIE P
dom postawiony w 2005r z PTH 44,5 - do dziś żadnych peknięć, były tylko nieliczne po transporcie. Materiał pochodził z cegielni HONORATKA - jest to gdzieś na Dolnym Ślasku lub w Małopolsce. Tak mi doradził lokalny dealer PTH. Temat sprawdził się.

• 1 month później...

hejka

ja w tym tygodniu skończyłem stawiac mury POROTHERM 25 P+W wienerberger a dokładnie produkowany był Wienerberger Zesławice 31-761 Kraków ul. G. Morcinka 5

,tam je produkowali kupiłem 18 palet - 1800 szt to może w sumie 30 - 40 szt było ogólnie peknietych . Wiec mysle że moga byc a co do peknięc pionowych tez w paru pustakach to zauwazylem ale to nie osłabia pustaków odnosnie nacisku dachu - tak tłumaczyli mi górale którzy buduja domy

aha i powiedzieli mi ze nie jeden domek stawiali takimi pustakami i uważaja że jest to obecnie najlepsza ceramika na rynku , lepsza niz LEIER , ROBEN , oraz JOPEK

Ja nie mam zastrzeżeń