ckwadrat 11.10.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Z tym "oddychaniem" to nie wiadomo jak jest naprawdę, dlatego nie warto się nad tym rozwodzić. Wiem jednak, że w Porothermie są mikropory, których nie ma w tradycyjnej ceramice, więc chyba z paroprszepuszczalnością (czytaj oddychaniem) jest w Porothermie lepiej. Chodziło mi tylko o wykazanie, że żadnego nieba nie ma, oczywiście w kontekście porównywania cen ceramiki tradycyjnej i Porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.10.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 PS. Prawdą jest oczywiście, że ceramika tradycyjna ma większą "nośność" od poryzowanej. Pytanie tylko, czy należy się tym przejmować w budynkach 1- czy 1,5-kondygnacyjnych, kiedy ceramika poryzowana jest i tak 2-3 razy nośniejsza niz beton komórkowy. Moim zdaniem lepiej zapłacić (nawet te kilkanaście, czy 20kilka %) za cieplejszy i lepiej oddychający mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 11.10.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 On 2002-10-11 13:34, ckwadrat wrote: Wiem jednak, że w Porothermie są mikropory, których nie ma w tradycyjnej ceramice, więc chyba z paroprszepuszczalnością (czytaj oddychaniem) jest w Porothermie lepiej. Mikropory, jak sama nazwa wskazuje, są pustymi przestrzeniami wewnątrz struktury pustaka. Nie łączą się jednak ze sobą w ciągi od jednej ściany pustaka do drugiej. Dlaczego miałyby zatem lepiej przepuszczać parę wodną ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.10.2002 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Ryniu - pytanie jest z gatunku filozoficznych. Ale mogę sobie jakoś wyobrazić to, że dyfuzja pary wodnej będzie wydajniejsza w materiale, w którym są mikropory powietrza, niż w materiale jednorodnym, w którym ich nie ma, stanowiącym w zasadzie barierę nie do przebycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 11.10.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 P.S. Sam będę budował z Porothermu, ale ta wysoka paroprzepuszczalność to chyba tylko "zjawisko mentalne", zrodzone w naszych głowach. Wiesz o co mi chodzi? Że może to zadziała trochę jak placebo. Będziemy się dobrze czuli bo będziemy mieli tylko duże wewnętrzne przekonanie, że nasze ściany "oddychają". [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-10-11 14:17 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.10.2002 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Cały czas to podkreślam (zresztą na innych wątkach też) - jest to może nie aż placebo ale zjawisko kontrowersyjne i nie wiem jak to będzie w rzeczywistości. Jak to np. rzetelnie porównać z innym murem itd. No i są to pojedyncze % więc i tak usuwanie pary wodnej z domu trzeba zapewnić sobie dobrą wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 11.10.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Przebywałem i w domach z bk i z ceramiki. I tak z ręką na sercu to nie mogę powiedzieć, że był w nich jakoś radykalnie różny mikroklimat. Ale w sumie wybrałem ceramikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 11.10.2002 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 On 2002-10-11 13:26, Herne wrote: CKKWADRAT - chyba przesadziłeś trochę ze stwierdzeniem, że ceramika tradycyjna nie oddycha - chyba pomyliłeś ją ze styropianem. Z drugiej strony Max + styropian lub welna ma porównywalną przenikalność co Protherm + styropian lub welnba (przy odpowiedniej grubości od 10cm wzwyż). Nie wiem, skąd biorą się tak duże dysproporcje w podawanych wartościach. Ceramika ma zapewnić odpowiednią nośność a izolacja dobrą przenikalność cieplną. Max 29cm ma z reguly U=1,4 natomiast Porotherm 30cm ma U=0,7. Jezeli dobrze odejmuje to roznica wynosi 0,7W/m2*K Jezeli do obydwu dodasz taka sama warstwe welny, chocbys nawet dodal metr - roznica pozostanie taka sama. Jak widac przenikalnosc wcale nie jest porownywalna. Mozesz mi wierzyc lub nie ale 0,7 w skali calego bydynku to dosc pokazna strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 11.10.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Jeszcze raz ja,oczywiscie zbabolilem z tym metrem, roznica bedzie sie zmniejszac proporcjonalnie do grubosci muru czyli juz nie bedzie to 0,7. Tak czy inaczej nikt chyba nie chce miec bunkrowych scian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 11.10.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Felek, a już miałem interweniować - według mnie te dwie ściany przy dość grubym ociepleniu (ok. 12 cm) będą miały porównywalną przenikalność cieplną różnice między nimi daleko po prezecinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 11.10.2002 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Masz racje, jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w blad, przy parametrach jakie podalem i ociepleniu 12cm welna roznica bedzie ni wieksza od 0,04 W/m2 ale wciaz chyba jest o co walczyc. Ostatni raz kontakt z fizyka mialem 12 lat temu moze to mnie troche usprawiedliwipozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 11.10.2002 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 ckwadratpewnie się zdziwisz ale nośność muru z tradycyjnej ceramiki jest mniejsza niż z porothermu. traktując tylko o samych pustakach to jest taka sama ponieważ klas 10 to 10 a 15 to 15.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 11.10.2002 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Nie wiem, co rozomiesz przez te klasy - ja mam ceramikę tradycyjną klasy 15 i uważam, że wprost przeciwnie, porotherm jest słabszy choćby przez samątechnologię - na tej zasadzie najsłabsza konstrukcyjnie byłaby cegła pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 11.10.2002 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 wytrzymałość to siła przyłożona do powierzchni w MPa ,dawniej w KN/cm2 ,zatem 15 dla cegły pełnej oznacza tyle samo co 15 dla np maxa czy porothermu bo można to sprowadzić do siły na np cm2przy czym nie ma bezpośredniego przełożenia tej wytrzymałości do wytrzymałości muru na ściskanie co zaś się tyczy cegły pełnej czy wogóle wielkości elementów murowych należy też pamiętać ,że `słabym` elementem nośnym muru jest zaprawa.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.10.2002 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Ketiso - jasne, że klasa nośności 10 dla jednego materiału i dla drugiego to to samo. Miałem na myśli to, że zwykła ceramika jest dostępna w wyższych klasach (20, 25) niż poryzowana (najwyższą widziałem 15). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 04.02.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 WitamPrzeczytalam wszystko, ale ostatni wpis jest tutaj z 2002 r. Czy ma ktos aktualne uwagi - doświadczenia na temat jakości porothermu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 04.02.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 dom postawiony w 2005r z PTH 44,5 - do dziś żadnych peknięć, były tylko nieliczne po transporcie. Materiał pochodził z cegielni HONORATKA - jest to gdzieś na Dolnym Ślasku lub w Małopolsce. Tak mi doradził lokalny dealer PTH. Temat sprawdził się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 05.02.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 u mnie 1 rok 44 i narazie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.03.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Wczoraj upadł pomysł budowy z betonu komórkowego miał być Porotherm a tu takie rzeczy czytam. I co teraz....... sam już nie wiem jaki materiał wybrać na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 11.03.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 hejka ja w tym tygodniu skończyłem stawiac mury POROTHERM 25 P+W wienerberger a dokładnie produkowany był Wienerberger Zesławice 31-761 Kraków ul. G. Morcinka 5 ,tam je produkowali kupiłem 18 palet - 1800 szt to może w sumie 30 - 40 szt było ogólnie peknietych . Wiec mysle że moga byc a co do peknięc pionowych tez w paru pustakach to zauwazylem ale to nie osłabia pustaków odnosnie nacisku dachu - tak tłumaczyli mi górale którzy buduja domy aha i powiedzieli mi ze nie jeden domek stawiali takimi pustakami i uważaja że jest to obecnie najlepsza ceramika na rynku , lepsza niz LEIER , ROBEN , oraz JOPEKJa nie mam zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts