Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty G-K pomiędzy belki stropowe

Bart

Recommended Posts

Witam wszystkich. Planuje zamocować płyty gipsowo-kartonowe pomiędzy belki stropowe, aby część belek była widoczna. Stelaż chciałbym zrobić z profili stalowych. Na stronach rigipsa i knaufa znalazłem tylko rozwiązanie z rusztem drewnianym. Jakie profile powinienem zastosować aby wykonać to poprwanie? Jak wykończyć płytę g-k na styku z belką?

• 5 years później...

Ja mam tak zrobione belki

Profile stalowe U leżą sobie (prostopadle) na belkach i do nich przykręcamy od spodu kartongipsy (prosta sprawa)

Gorzej z łączeniem kartongips/belka. Drewno podczas wysychania skurczyło się i mimo iż mineło 1,5 roku od położenia dachu to na łączeniach pojawiają się nowe pęknięcia i wykruszenia. Ćwierćwałek by sprawę rozwiązał, ale ze względów estetycznych nie wchodził w rachubę (a i roboty byłoby sporo)

Oczywiście przed rozpoczęciem kładzenia kartongipsów trzeba wyczyścić i zabezpieczyć (polakierować) belki na gotowo. Łatwiej zmyć szpachlówkę z polakierowanych belek. Do belek (na wysokości płyty kartongips) przyklejamy taśmę "ślizgową" którą po poszpachlowaniu i pomalowaniu kartongipsów odcinamy. Bez tej taśmy szpachlówka będzie się mocniej trzymać belki niż kartongipsu i brzydko pękać. Tylko poszukajcie specjalnej taśmy która po skończeniu robót będzie chciała się odkleić od belek bez skrobania.

Edytowane przez panfotograf

@pantograf

No widzisz.... tez sie troche obawiam estetyki cwiercwalka, ale nie mam gdzie zobaczyc juz wykonanego sufitu tego typu. Naprawde tak to nie ciekawie wyglada?

Dodatkowo sprawe komplikuje fakt, ze ja bede wykanczal belki na gotowo za pare lat jak drewno przeschnie.... co poradzicie Panowie?

Też mam odkrytą co drugą belkę sufitową.Ponieważ jednak przewidywał to projekt,to różniły sie one przekrojami od pozostałych .(strop drewniany).Zastosowane belki były wysuszone i czterostronnie strugane.Przed montażem płyt gk zostały najpierw postarzone,zabejcowane i polakierowane.Płyty gk spoczywaja na stalowym ruszcie,zastosowano połączenia ślizgowe a miejsca styku płyty z belkami wypełnione specjalnie do tego przeznaczoną masą akrylową,sprowadzoną z zagranicy przez sklep internetowy(niestety sporo kosztowała).Mój wykonawca z całością prac poradził sobie bdb.:belki wyglądają faktycznie jak stare ,nie ma również żadnych pęknięć pomiędzy nimi a płytami,jak równiez na samych płytach.

Stolarz mowil, zeby dac belkom wyschnac naturalnie przez pare lat
Niech ten stolorz głupot nie godo (chyba że mu sie robić nie chce). Belki mogą ci się nieco skurczyć na grubość (1-2 mm) ale to wszystko.

obudować jętki deskami na wymiar wyszlifowanymi gr 22 lub 25 mm
po co komplikować rzeczy proste?

Myślę że po miesiącu (dwóch) pod dachem drewno można już doczyścić i zaimpregnować*/zaolejować*/polakierować* (*niepotrzebne skreślić) i jeśli nawet ci grzieś się nieco wypaczy czy pęknie to trzeba to traktować jako urok tej materii. Przecież będziesz je miał wysoko nad głową i takich drobnych uchybień i tak nie będziesz widział.

Nikt nie mówi że to jest proste.

Tylko że im później będziesz wykańczał belki tym będzie jeszcze trudniej.

tutaj sie zgodze

A okładanie belek deskami będzie b. trudne - czytaj kosztowne i będzie widać że nie są to oryginalne belki, ale imitacja

latwe nie bedzie, szczegolnie kosztowne rowniez nie bedzie

czy bedzie widac roznice ze imitacja czy nie zalezy od starannosci wykonania i montazu

albo dokladnie zamontowac plyty do legarow wczesniej oczyszconych i pogodzic sie z minimalna szczelina na styku legar-plyta, albo zostaje poniesc dodatkowe koszta na obijanie legarow dechami - tutaj niech gust uzytkownika decyduje

Edytowane przez face