Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do której pan doktor dzisiaj przyjmuje?

Uller

Czy dajecie łapówki lekarzom w celu przyśpieszenia lub pozyskania usług medycznych teoretycznie gwar  

45 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy dajecie łapówki lekarzom w celu przyśpieszenia lub pozyskania usług medycznych teoretycznie gwar

Recommended Posts

Tylko prywatnie , a moze czas pomyslec o zamknieciu zusu?

Zostawic to tylko , zeby tych leczyc i dochowac , co to nan placili cale zycie , np nasz e Babcie itepe???

mimi rozumiem o czym piszesz , ale ja dodam , ze nie dosyc , ze placilam za 2 operacje w Polsce , to byly tak spaprane , ze musialam dosc daleko wyjechac , zeby to naprawic .

Ile moje zycie i zdrowie kosztuje nie bede mowic , bo i tak nikt nie uwierzy , chyba :o

a lekarz z Polski , ktory robil mi te operacje za przeslanie historii choroby wzial 200 zlotych, tzn dal to mojej Rodzinie i oni przeslali

i to jest najbardziej chore, niestety, ze nie majac wyboru czasem placimy, a raczej zawsze

tak przy okazji namawiam na klikniecie na link 1 ponizej , nie znam tej rodziny , czytam to przez przypadek , ale codziennie i nie moge przestac

zobaczcie :(

Jak człowiek się tak napradę boi, łatwo wymiękają mu zasady.

Kilka lat temu wyczyściłam domowe oszczędności żeby uniknąć kolejki do operacji. Okazało się, że dobrze zrobiłam, bo dziś nie miałby kto tego pisać (i czytać fajnych postów)

Co nie zmienia faktu, że to było obrzydliwe doświadczenie: żebrać o własne życie brr.

Pamiętam usłyszaną rozmowę pielęgniarek, po wypisie pacjentki po operacji:

"Wyszła krowa, nawet kawy nie dała..."

"Jeszcze tu wróci, no, wtedy pożałuje..."

Mieszkajac w Polsce czesto dawalem lapowki.

Nie twierdze,ze to dobre.

Nie twierdze,ze to zle.

Nie swiadczy to ani dobrze ,ani zle o dajacym.

Nie swiadczy to ani dobrze,ani zle o zadajaco-przyjmujacym.

Swiadczy to tylko i wylacznie o ustawodawcach.

Zeby nie bylo zbyt niewinnie,to Marsjanie w Polsce zasad nie ustalaja.

Ustalamy je my,drodzy rodacy,rekami ludzi,ktorych obdarzamy zaufaniem i na ktorych scedowalismy ustalanie zasad.

Reasumujac:

jezeli komus dawanie lub branie szkodzi albo nie,to niech spojrzy gleboko w siebie.Tam jest odpowiedz.

Luc, "wracaj do kraju tego, gdzie":

Jak nie zapłącisz prywatnie to będziesz móg sobie wyleczyć ząbki do uśmiechu. :-?

Do bardzo wąskiego uśmiechu. :(

Tak do czwórek mniej więcej. :lol:

Bo prikaz jest żeby sięszeroko nie śmieć, co by ktoś nie pomyślał, że to z władzy ludziska sięśmieją. :D

A potem wychodzi, ze Polska to taki ponury kraj. 8)

Jak dotąd nie musiałam dać łapówki,ale mimo,że moja opinia na ten temat jest oczywista,hipokryzją byłoby stwierdzenie,że nie,nigdy.

Jeśli trzeba by ratować życie,zdrowie najbliższych,postawiony pod murem, kto by się wahał?

Póki co jestem na świeżo po pobycie w szpitalu z dzieckiem i się zastanawiam-znowu,jak wtedy po narodzinach dziecka-czy i kiedy średni personel medyczny nabędzie w końcu jakieś podstawowe odruchy wymagane w tego rodzaju pracy?Zaczęły się uśmiechać wprawdzie (czasami)ale to nie wszystko,wypadałoby czasem umyć ręce przy podawaniu leków czy skorzystać z rękawiczek jednorazowych.

Niektóre stosują elementarne zasady higieny- tylko

niektóre niestety.

Trudno oczywiście jednoznacznie ocenić,ale wydaje mi się,po rozmowach z innymi rodzicami,że raczej się już odchodzi nawet od czekoladek "PO".

Kwiatów też nie było widać.

Nie wiem jak z flaszkami. :wink:

to było obrzydliwe doświadczenie: żebrać o własne życie brr.

Pamiętam usłyszaną rozmowę pielęgniarek, po wypisie pacjentki po operacji:

"Wyszła krowa, nawet kawy nie dała..."

"Jeszcze tu wróci, no, wtedy pożałuje..."

Właśnie: żebrać o własne życie. To przejmujący post.

Chora od dawna służba zdrowia to jedna strona medalu. Ale chorzy po trochu jesteśmy my wszyscy.

Czy nie jest tak, że sami w pewnym sensie gotujemy sobie taki niecny los? :wink:

Jeden przed drugim spieszy się, żeby tylko dać w łape. :x

A lekarze, cóż, jakby nie czuli już, że brać to po prostu obrzydliwe chamstwo... :evil:

całkowicie zgadzam się z arą

od siebie dodam, że jak lekarz w ramach funduszu zdrowia proponuje mi, że wyleczy mnie lepiej czy szybciej, za co mam się odwdzięczyć przysłowiową kopertą, to ja sobie myślę o takim lekarzu, że jest miernotą moralną, a miernocie to ja swojego zdrowia i życia nie powierzę

i nie zgadzam się z opinią, że gdyby życie bliskiej osoby było zagrożone każdy dałby łapówkę

czyli jak nie dasz lekarz nie uratuje tego życia, bo mu się nie opłaca?

koszmarne założenie, napędzające kopertodawstwo

nawet jeśli w tragicznej sytuacji trafi się jakaś miernota lekarska,

to przecież są jeszcze inni lekarze, zawsze można poprosić o drugą opinię,interweniować u przełożonych itd.

zaraz napiszecie o solidarności zawodowej lekarzy , ale ta ma przecież jakieś granice

osobiście nie dałam i nie dam łapówki

ani lekarzowi, ani urzędnikowi, ani komukolwiek

kroyena

Luc, "wracaj do kraju tego, gdzie":

Jak nie zapłącisz prywatnie to będziesz móg sobie wyleczyć ząbki do uśmiechu.

Do bardzo wąskiego uśmiechu.

Tak do czwórek mniej więcej.

Bo prikaz jest żeby sięszeroko nie śmieć, co by ktoś nie pomyślał, że to z władzy ludziska sięśmieją.

A potem wychodzi, ze Polska to taki ponury kraj.

a ja Ci kroyena powiem , ze wszedzie dobrze gdzie nas nie ma

i bede wracala :lol:

jako roznice podam fakt , ze tu nie ma przymusu zusu ,

a tam jest , a za dentyste i tak placisz

ale i tak to wiedziales :wink:

Odnośnie zębów :

czy wiecie, że nasze dzieci do lat 18 mają ZA DARMOCHĘ lakierowane ząbki - raz na rok ????

To ja gupia ( piiip ) płaciłam prywatnie za pełne szczęki 320 pln ode łba i żyłam w niewiedzy , iż Nasz Fundusz Najmilejszy zafundował mi od taki rarytas?

może chodzi o lakowanie,

ale zobacz jaki cudny mechanizm:

1. zero informacji, jak się zapytasz to są zdziwieni, że posiadasz taką wiedzę i wiesz, że usługa powinna być darmowa

2. ciekawe ilu dzieciom 6 pojawiają się tak, żeby się na darmochę załapały - moje ma 6,5 lat i ani śladu szóstek

3. do tego trzeba dodać limity funduszu na daną usługę, bo może się zdarzyć, że np. w Twojej przychodni jest dużo dzieci, które łapią się na daną usługę i wiele z nich już skorzystało - przychodzisz i Ci mówią, że zapraszają w przyszłym roku, mały problem jeśli chodzi ote lakierowanie do 18 roku życia, ale kiedy w grę wchodzi lakowanie, to może się okazać, że w przyszłym roku dziecko nie będzie się już łapało wiekowo.

Kiedy ja dostałam taką informację o darmowej usłudze, przekazałam mojej siostrze ( pielęgniarce ) Ta pognała do siebie do przychodni w celach tzw języka.

Panienka z okienka orzekła że i owszem, należy się.

Na pytanie czemu nie dostała takiej informacji , panienka orzekła "przecież pani się nigdy nie pytała "

Moje obawy w temacie limitu wykonywanych usług zostały obalone określeniem , iż na profilaktykę nie ma limitu.

Występuje on tylko w ..leczeniu.

(łomatko..)

ps. lakierujemy pełne szczęki, wsie zęby które wylazły. Od krańca do krańca wszyyystko, wszyyyyyystko ( oj dana )